שתף קטע נבחר

קומזיץ בניו ג’רזי

תכנית ‘חופשי במנהטן’ אירגנה מחנה קיץ למשפחות של ישראלים. בין הקריוקי לאוכל, הרגישו כולם שהם שוב בארץ

מכירים את המקומות האלו שלא ציפיתם להגיע אליהם, אבל כשהגעתם, הבנתם? הבנתם כמה הם היו נחוצים, כמה הם יהיו מועילים וכמה הם פשוט מהנים? בסוף השבוע האחרון נראה שמשפחות ישראלים רבות מצאו את עצמן במקום כזה בדיוק.

 

הלוקיישן: קאמפ נא-ג׳י-ווא, ניו ג׳רזי.

 

בתפקיד החבר׳ה הטובים: מעל ל-30 משפחות של ישראלים ממקומות שונים ועולמות מגוונים.

 

המטרה: גיבוש, והתוצאה, כך נראה, הצלחה גדולה.

 

שרית רון, מנהלת ׳חופשי במנהטן׳ של בית הכנסת, Stephen Wise Free Synagogue, מספרת שהמטרה העיקרית של התכנית היא לאפשר לישראלים להתחבר ליהדות כמו שנכון ומתאים להם. בדרגות שונות, ונסיבות שונות. ״אנחנו משתדלים לגוון את הפעילויות שלנו באופן שבו כל אחד ימצא את נקודת החיבור שלו, רווקות ורווקים, ילדים ומבוגרים, משפחות ויחידים״.

 

בחופשי במנהטן תמצאו ברוב ימות השנה פעילויות מסקרנות ומגבשות, אך נראה שבקיץ הזה, בשיתוף פעולה יוצא דופן עם קהילות הישראלים בטנפליי ובריברדייל, הצליחו להוציא לפועל חווית חיים בלתי נשכחת.

 

״ההצעה עלתה כשהדס עודד, נציגת הווי בריברדייל, חשבה על הרעיון להביא משפחות ישראליות ביחד לחוויה שמאגדת בתוכה ישראליות, יהדות וסגנון אמריקאי. ביחד איתנו ועם איה שכטר נציגת הקהילה בניו ג׳רזי, החלטנו לבדוק אם ביחד אפשר לקיים מפגש כזה בסגנון של קאמפ אמריקאי״.

 

לאחר שפרסמו את הרעיון, כל אחת בקהילה שלה, שמחו לגלות את ההיענות הרבה שהייתה. משפחות שמגיעות מאיזורים שונים, תחומי עיסוק שונים, ונסיבות מגוונות התאספו כולן לסופשבוע שפותח גם למבוגרים שבינינו טעימת זכרון ילדות אותנטי.

 


רופא וכוכב קריוקי. ד"ר שושני

 

״עוד לפני שמגיעים לקאמפ״, מתארת דורית אמרגי ממנהטן שהגיעה עם בעלה ושני ילדיה, ״מרגישים את הנחת והרוגע שמשרים המרחבים שמסביב. יש תחושה מיוחדת של מעבר מעיר לטבע, והקאמפ עצמו הזכיר יישוב באיזור טרופי״. בעיני דורית האווירה המיוחדת לא הייתה בהכרח מהישראליות אלא בעיקר סביב היהדות. ״סופהשבוע לא היה ישראלי מובהק, הוא הרגיש מאוד יהודי, רוחני, עם קבלת השבת, עם הנעימות של להיות ביחד, והשקט של הטבע״.

 

דורית מתארת מחנה מרהיב ביופיו, בין שדות ירוקים ונהר, שביניהם בקתות מאובזרות היטב. ״להיות בבקתה בתוך הטבע, עם פעילויות של ג׳טסקי, קייאקים, עם ערב שבת קסום, עם טקס הבדלה ושירים מסביב למדורה, היווה חוויה מיוחדת עבורנו ועבור הילדים״ .

 

לנו אולי זכורות חוויות ילדות משפחתיות בטבע, אבל עבור הילדים שלנו, רובם, לא היו יותר מדי הזדמנויות כאלו, שמאפשרות אווירה חופשית עם ההורים וגיבוש שמרגיש כמו גיבוש משפחתי שלא נראה הרבה במחוזותינו. ״הילדים נהנו מהרגע הראשון״, מדגישה דורית. ״הם זכו לחוות תחושה יהודית ישראלית משפחתית. וגם אנחנו נהננו להכיר אנשים חדשים, עם זוג אחד גם החלפנו טלפונים״.

 


 

ההיכרויות בין המשפחות היו אולי אחד היתרונות הגדולים של סופהשבוע בקאמפ. ״כל העניין היה לקחת ישראלים מסביבות שונות ולהפגיש אותם״, מוסיפה שרית רון ומספרת על המינגלינג הגדול. ״היו אנשים שבאו ולא הכירו אפילו משפחה אחת אחרת, והייתה חשיבות גדולה בלהביא אנשים ביחד ולתת להם את הזמן והמקום להקשר אחד לשני״, היא מתארת. ״אנחנו עשינו את זה קליל. כישראלים, אנחנו פוגשים חברים בצבא, בבתי הספר או האוניברסיטה ואלו נשארים ברוב המקרים חברים לאורך החיים. כאן, אנחנו לא תמיד מצליחים לאגד סביבנו חברים ותמיד רעבים לקשר הזה עם מישהו שמבין את המקום שממנו אנחנו באים, הערכים, הזכרונות והסמלים. אני חושבת שהמטרה הושגה ונוצרו חברויות בקאמפ. אני יודעת שאני פגשתי לפחות שלושה אנשים שישר החלפתי איתם פרטים״.

 

נשמע שהחברויות נוצרו באופן הרבה פחות מלאכותי ממה שהורגלנו כאן. שטים בסירה, ונעזרים זה בזה, יושבים בשולחנות יצירה, ותוך העברת חומרים מאחת לאחד מפתחים שיחה ומוצאים נקודות חיבור משותפות, ולפעמים אף יותר מזה.

 

״פגשתי מישהי שהיתה איתי בצבא ופגשתי גם חברה שלמדה איתי בתיכון״, מתאר ד״ר שי שושני ומזכיר לנו כמה העולם הוא קטן. ״אומרים שתמיד יש בינינו לבין מי שאנחנו מכירים בדרך זו או אחרת בעולם, הפרדה של 6 נפשות. כשמדובר בישראלים זה כנראה אפילו פחות״. ד״ר שושני, רופא ספורט ממרפאת northeastern orthopedics שבניו ג׳רזי, נשוי לגניקולוגית גלית ולהם שני ילדים. ״לצערי נשארנו רק ערב אחד כי אשתי נאלצה לעבוד, אבל הזמן הזה היה שווה״, הוא מספר.

 

כמי שהופקד על העלאת ערב הקריוקי בקאמפ, נהנה ד״ר שושני לגלות עד כמה הילדים, שגדלים בדיסוננס של ישראל ואמריקה, מחוברים לתרבות הישראלית. ״כשהקריוקי בעברית, זה יוצא כמו הווי עממי כזה ומה שאותי ריגש זה הילדים שעלו על הבמה באיזי, בלי כל מיני הערות וכללי התנהגות נוקשים, כולם קיבלו את זה באהבה. העיקר שיהיה שמח. הילדים ידעו מילים לשירים נוסטלגיים והיה אפילו ילד בן 3 לבמה ושר בעל פה את השיר ׳גבריאל׳. בתור הורה ישראלי לילדים אמריקאים״, הוא מוסיף, ״חשוב לי שיחוו את החוויה הזו והקשר עם ישראל וישראלים הוא חשוב, זה בעיני מעודד את אהבת הארץ, מאפשר חוויה ייחודית ומשמעותית לדור הבא. עבור הבנים שלי מדובר גם בזמן איכות עם המשפחה וכיף להם שיש ילדים שאפשר לדבר איתם בעברית, זה לא מובן אליו״.

 

גם שרית מספרת שבעיניה הילדים חיים על הגדר. ״ילדים שחיים בבית ישראלי, עם תרבות ישראלית וגעגוע, חווים חווית חיים שמישהו שאין לו ארץ אחרת, לא גדל איתם ולא יבין את הקונפליקט שהם יוצרים. אני מכירה ילדים כאלו שבגרו, ושמה לב כמה משמעותיים עבורם המפגשים עם ילדים שגדלו כמוהם. חוויה כמו הקאמפ הזה מאפשרת להם להרגיש קרבה כזו, הרגשה של ביחד. לדעת שעברית וישראל זה לא רק בין כותלי הבית, ולהבחין שגם בתוך החיבור יש שוני״.

 

ד״ר שושני מתאר אווירה של קיבוץ ומהלל את היוזמה. ״אני ממש חושב שזו עבודת קודש עבור הקהילה הישראלית כאן. לחבר את הישראלים כאן שכל כך זקוקים בתור מי שאנחנו לחיבור הזה, ומרגישים רוב הזמן את היעדרו במקום שבו אנחנו חיים״.

 

גם דורית מסכמת את החוויה כבלתי נשכחת וגם אם היא לא בטוחה כמה מהקשרים ישמרו, ברור לה שעל החוויה היא חייבת לחזור. ״החוויה הייתה שלמה. האווירה הטובה הייתה בחיבור של אנשים, ולכל אלמנט היה משמעות. מהמרחבים ועד הניגון בגיטרה סביב המדור. אם אתקל באנשים שפגשתי בקאמפ, כבר ארגיש קרובה אליהם ולו בשל החוויה המשותפת״.

 

כל המשתתפים מספרים גם על קאמפ מיוחד במינו עם צוות שאיפשר את החיבור שבין פעילויות קאמפ רגילות ופעילויות מחנה ישראליות למהדרין. ״חלק מחברי הצוות היו גם צעירות ישראליות שהגיעו לעבוד במחנה. חברי הצוות היו מאוד סבלניים, איפשרו לנו לערוך את הטקסים הישראלים של התכנסות סביב המדורה, או לשמר מסורת כמו פיתה ממולאת בשוקולד שחר״.

 

בינתיים, לאור ההצלחה והטעם לעוד, שלוש היוזמות כבר תרות אחר לוקיישן אטרקטיבי למפגש נוסף בחורף הקרוב. ״נדע יותר פרטים בהמשך, ׳אחרי החגים׳, כפי שאומרים בימים אלו״.

 

למי שמתקשה לחכות, אגב, מאפשרים ב׳חופשי במנהטן׳ באפר ווסט סייד, לטעום את החוויה הישראלית כבר בשבועות הקרובים. ״אנחנו מכינים פעילויות מאוד ישראליות ומקוריות לחגי תשרי״, חושפת שרית. ״אנחנו בדרך כלל משתדלים שהפעילות תתאים למה שהקהל צריך, כאשר הדגש הוא שיש קהילה יהודית שפותחת דלת לישראלים, שרוצים לטעום מבית הכנסת ותוהים איזה בית כנסת מתאים להם. בחגי תשרי יש לנו 3 אירועי תפילה ישראלית. ראשית ב-14 בספטמבר, כאשר ניצור שני חללים שקשורים ביניהם בדלתות. בצד אחד תהיה אפשרות להתפלל. לקחנו את הפרטים החשובים בעיני כל העדות, מהתפילה והמנהגים. הוספנו קטעי הגות ושירה כמו יצירות של נעמי שמר או נתן יונתן ודוד גרוסמן. רצינו שהישראליות תהיה שזורה לאורך כל התפילה.

 

“בצד השני תהיה פעילות לראש השנה לילדים. וחשבנו מה יהיה תוכן מהותי בעל עומק. בראש השנה מדברים על החלטות, תקוות, הכל בעברית, וכמובן שמסייעים לכל ילד שמבין פחות. גם הפעילויות, חשוב לציין, הן כאלו שמתאימות במכוון לכל הגילאים. המשמעות של חיבור החדרים היא כדי שהילדים יוכלו להישאר וההורים בשקט יוכלו להיכנס לתפילה, ובעינינו הלוגיסטיקה שווה את תחושת הביטחון והנינוחות״.

 

בבית הכנסת יערכו גם ארוחה קלה שתורכב מכל המאכלים והטקסים המסורתיים של העדות השונות. ומשם יובילו החזנים והרבנים את כל הקהילה אל עבר הפארק לעשות תשליך ביחד .

 

ניתן להתעדכן בפרטים על כל אלו ועוד בדף הפייסבוק של ׳חופשי במנהטן׳.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים