שתף קטע נבחר

על סף היסטוריה: "אפרונאוט" ראשון בחלל?

שלושה מועמדים מתחרים על הזכות להיות האפריקני השחור הראשון שיטוס לחלל, וייתן תקווה וגאווה ליבשת שלמה

אחרי חצי מאה של מסעות לחלל, יותר מ-500 בני אדם כבר זכו להביט ממנו אל כדור הארץ, ועדיין – לא היה ביניהם אפילו אפריקני שחור אחד.

 

עוד סיפורים מרתקים בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

עוד חדשות בעולם :

 

עכשיו ניגרי ושני דרום אפריקנים מתחרים על הזכות להיות הראשון שיעשה זאת, אחרי שנותרו עם עוד 27 איש ברשימה המצומצמת במסגרת תוכנית בינלאומית המחפשת לשלוח לחלל צעיר שיהיה "סמל של העתיד". הזוכה יעבור אימונים אינטנסיביים ותהליך הכשרה ארוך, עד שלבסוף ישוגר ברכב חלל לינקס של חברת XCOR, משימה המתוכננת באופן כללי לשנה הבאה.

 

פרימן אוסנוגה. גדל בעוני, חולם לרחף בחלל (צילום: AFP) (צילום: AFP)
פרימן אוסנוגה. גדל בעוני, חולם לרחף בחלל(צילום: AFP)

בין השלושה אפשר למצוא את פרימן אוסונוגה, המתחרה בעוד 30 נרשמים שנותרו ברשימה המצומצמת של תוכנית "כוכב עולה" של שני ארגונים שמושבם בלונדון. "זה מרגיש נהדר להיות על סף עשיית היסטוריה ולהיות בעמדת השפעה על דור שלם ועל יבשת שלמה", אומר אוסונוגה, רופא בבית חולים בלאגוס, העיר הגדולה בניגריה. "זו תהיה הזדמנות נדירה להיות קרן אור ליבשת, להרגיש שאנחנו באמת יכולים להגיע לשמיים ולהגשים את הפוטנציאל שלנו".

 

אוסונוגה גדל בעוני במדינת המחוז אוגון שבדרום-מזרח ניגריה, כבן הצעיר מבין שישה ילדים. סיכונים אינם דבר זר עבורו. במאי האחרון חזר אוסונוגה בן ה-30 משישה חודשים בסיירה לאון, שם היה חלק מצוות של האיחוד האפריקני שסייע למקומיים על רקע מגפת האבולה. הוא מכיר בסיכון שלקח על עצמו, אבל טוען שכל מאמץ להציל חיים של בני אדם שווה את הסיכון. "ההרפתקאות שלי שכרוכות בסיכון אינן סתם להנאה אלא למטרות הומניטריות", הוא אומר, ומספר שתמיד רצה לחוות את התחושה של היעדר כוח משיכה.

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

XCOR מציעה טיסות בנות שעה אחת בתמורה ל-95 אלף דולר על מעבורת שממריאה מקליפורניה. היא מכרה כבר מאות כרטיסים, אף שטרם החלה להוציא טיסות מסחריות. המעבורת  Lynx Mark 2 ששייכת לה יכולה לשאת טייס ונוסע אל מעבר לגובה של 100 קילומטר, שבו נמצא מה שמכונה "קו קרמאן" – הגבול בין האטמוספרה לחלל החיצון.

 

רשימת המועמדים המצומצמת תקוצץ בסופו של דבר לשלושה מועמדים, שיישאו כל אחד נאום בן 15 דקות על כל נושא שירצו בפני קהל של 1,300 בני אדם מ-196 מדינות בפסגת "עולם צעיר אחד" בבנגקוק בנובמבר. חבר שופטים יחליט לאחר מכן איזה מועמד הוא הראוי ביותר לצאת למסע של פעם בחיים ולהיקרא "אסטרונאוט".

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

מועמדת נוספת היא נונו סלה, בת 28, מפיקת שידורי ספורט מובילה מיוהנסבורג. היא אומרת כי האפשרות שהיא תהפוך לאפריקנית השחורה הראשונה בחלל עושה לה עור ברווז. "הרקע שלי, המדינה שלי, הקשיים שלי והטעויות שלי אמרו לי כולם שזה דבר בלתי אפשרי לאדם כמוני – שחורה, אישה ודרום-אפריקנית", היא אומרת. "אני יכולה לעשות את ההבדל".

 

מועמד נוסף הוא צ'פו סלואנה, בן 25 ממחוז גאוטנג שבצפונה של דרום אפריקה. הוא יועץ בקרן הילדים על שם נלסון מנדלה ופעיל למען קידום בני נוער. מתמודד רביעי על תואר האפריקני השחור הראשון בחלל הוא הדי ג'יי הדרום-אפריקני מנדלה מסקו. הוא כבר זכה בתחרות שאמורה הייתה לשלוח אותו לחלל, אבל הדבר עדיין לא התבצע. נציגו של מסקו, שקורא לעצמו "האפרונאוט", אמר כי הטיסה שלו לחלל נדחתה ל"תחילת 2016", אבל חברת XCOR שאמורה לבצע זאת לא הגיבה על הטענה הזו.

 

האדם השחור הראשון בחלל היה ארנלדו טמאיו, קובאני בן 73, שטס לחלל ברכב סויוז 38 ב-18 בספטמבר 1980. האפריקני

הראשון בחלל היה מארק שאטלוורת', יזם דרום-אפריקני בן 40. הוא היה האדם השני בהיסטוריה ששילם כדי לטוס לחלל כתייר ברכב החלל הרוסי סויוז TM-34. כשהיה בחלל הוא שוחח עם גיבור המאבק באפרטהייד נלסון מנדלה ועם ילדה דרום-אפריקנית בת 14, שהייתה חולה סופנית וביקשה ממנו להתחתן איתה. "לכבוד הוא לי שאת מפנה לי את השאלה הזו", השיב שאטלוורת' ואז שינה נושא.

 

אחרי שחור ראשון ואפריקני ראשון בעולמות אחרים - עכשיו הגיע הזמן לאסטרונאוט שיהיה גם זה וגם זה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
הניגרי אוסנוגה. "הזדמנות נדירה להיות קרן אור"
צילום: AFP
מומלצים