שתף קטע נבחר

להתראות מקינלי: ההר הגבוה בארה"ב יחזור לשמו הילידי

לאחר מחלוקת של עשרות שנים, אובמה "פוסק" לטובת תושבי אלסקה וישיב להר מקינלי, הקרוי על שם הנשיא לשעבר, את שמו המקורי בשפת האתבסקה - דֵנָאלי: "מכבד את מסורת המתיישבים". למה דווקא אוהיו תתנגד למחווה?

הר דנאלי (צילום: AP) (צילום: AP)
הר דנאלי(צילום: AP)

מחזיר עטרה ליושנה: נשיא ארצות הברית ברק אובמה יגיע היום (ב') לביקור רשמי באלסקה, ועמו יישב סכסוך של עשרות שנים על שמו של ההר הגבוה ביותר בצפון אמריקה. אובמה הודיע כי הר מקינלי, הקרוי על שמו של הנשיא לשעבר וויליאם מקינלי, ישנה את שמו בחזרה לשמו הילידי "דֵנָאלי" וזאת כדי "לכבד את מסורת המתיישבים באלסקה".

 

ההר קיבל את שמו של הנשיא לשעבר בשנת 1896 כאשר חוקר זהב באזור שמע כי מקינלי, רפובליקני מאוהיו שדחף לשימוש בזהב כחלק מהמדיניות המוניטרית, ניצח בפריימריז של מפלגתו לקראת התמודדות לנשיאות ארה"ב. אך הרבה קודם לכן קראו תושבי אלסקה המקומיים להר בשם "דנאלי", שמקורו בשפת האתבסקה של ילידי האזור, ומשמעותו - "הגבוה". בשנת 1975, אלסקה קראה להר בשמו הילידי באופן רשמי, ומאז הפעילה לחץ על הממשלה האמריקנית ללכת בעקבותיה. אך מאמצי המדינה נחסמו בקונגרס על ידי פוליטיקאים מאוהיו שרצו לשמר את שם על שמו של הנשיא לשעבר כאות כבוד.

הר דנאלי, ההר הגבוה בצפון אמריקה, מתנשא לגובה 6,200 מטר (צילום: AP) (צילום: AP)
הר דנאלי, ההר הגבוה בצפון אמריקה, מתנשא לגובה 6,200 מטר(צילום: AP)

בהודעת הבית הלבן בנושא נמסר כי הנשיא מקינלי, שכיהן שתי כהונות עד שנרצח בשנת 1901, מעולם לא הגיע לביקור רשמי באלסקה.

 

עם החלטתו של הנשיא אובמה להחזיר את שמו המקורי של ההר, הנישא לגובה של 6,200 מטרים, יסתיים הסכסוך לטובת אלסקה. טרם הובהר אם נציגי אוהיו בקונגרס או מתנגדים אחרים לשינוי ינסו למנוע את המהלך. מהבית הלבן נמסר כי "חידוש שם ההר מבטא הכרה במעמד המקודש של ההר עבור דורות רבים של תושבי אלסקה". המזכירה האמריקנית לענייני פנים סאלי ג'ואל, האמונה על יישום ההחלטה, אמרה: "אנחנו מכירים בהר באופן רשמי כהר 'דנאלי' ומכירים במסורת של מתיישבי אלסקה הקדומים, ומביעים תמיכה בתושבי אלסקה". 

 

מחזיר למקורות. הנשיא אובמה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מחזיר למקורות. הנשיא אובמה(צילום: EPA)

הסנאטורית הרפובליקנית ליסה מורקובסקי מאלסקה ניהלה במשך שנים מאבק לשינוי שמו של ההר, ולאחר הודעת הבית הלבן אמרה: "אני רוצה להודות לנשיא על שעבד איתנו על ההישג המשמעותי הזה, המבטא כבוד והוקרה לילידי תרבות האתבסקה באלסקה". מילותיה החמות של מורקובסקי מגיעות לצד ביקורת רבה שהטיחה הסנאטורית בנשיא ובמדיניותו בנושאי אנרגיה ומשאבי טבע.

 

האובמה יחל היום בביקור רשמי בן שלושה ימים במדינה הצפונית. המהלך מראה עד כמה צפוי הנשיא לדחוף את תוכניותיו בסוגיית שינוי האקלים ב-16 חודשי כהונתו הנותרים בכדי להפוך את הישגיו בנושא לחלק ממורשת כהונתו.

 

רפובליקנים רבים אינם מאמינים בהשפעת בני האדם על השינוי האקלימי ומתכחשים למסקנות המדענים, ולכן יוצא אובמה למסע המצולם: כדי לנסות לשכנע את הציבור האמריקני בדרכו. הוא יצעד על קרחון, יפליג בספינה בפיורד בפארק הלאומי קנאי, והוא יוכל לצפות ממקור ראשון בשינויים המתהווים בשטח. במהלך ביקורו אובמה יראה תמיכה בילידי אלסקה ואף יזמן לשולחן עגול שרי חוץ של מדינות אזור הקוטב הצפוני ושרי חוץ בכירים מחוצה לו, מדענים וקובעי מדיניות, זאת כדי לקדם מדיניות רב-לאומית להתמודדות עם אתגרי שינוי האקלים.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים