שתף קטע נבחר

שלא יעקצו אתכם: מדריך להזמנת שיפוצניק

שיפוץ בבית הוא כאב ראש לא קטן, אז איך בוחרים שיפוצניק אמין, שלא יפשל בעבודה ולא יעלם ומה צריך לעשות כשמתעוררת בכל זאת בעיה. מדריך המקצוענים להזמנת קבלן שיפוצים

קבלן השיפוצים מפשל בעבודה וכשמבקשים ממנו לתקן - הוא מסרב. זה בדיוק מה שקרה לע' וק', זוג בשנות ה-30 לחייו.

 

ק' הייתה בחודש מתקדם להריונה ונאלצה לישון עם בעלה בדירה חלופית, עד אשר יושלם השיפוץ. "סגרנו חוזה עם בעל מקצוע על בנייה של חדר ילדים והגדלת הסלון", מספרת ק'. "הוא לא שם לנו בידוד בגג ואי אפשר היה לשהות בתוך הבית מרוב חום. בהתחלה הוא הכחיש וטען שהוא כן שם בידוד, אבל בסוף הודה שלא. כשהצבענו לו על כל ליקויי הבנייה הוא לא הסכים לתקן אותם ופשוט נעלם".

 

עוד בנושא:

שיפוץ דירה - מאיפה מתחילים?

מחירון עבודות לשיפוצים

שיפוצים בבית: משבר בזוגיות או הזדמנות

 

אבל אלו לא היו כל התקלות. ק': "בנוסף, את הפרגולה בחוץ הוא בנה כמו סוכה, ואת הדק הוא בנה במשטח הרבה יותר קטן מזה שסוכם, והניח אותו על סלעים בצורה מאוד לא מקצועית. נאלצנו לשלם לבעל מקצוע אחר שיסיים את העבודה. ההמלצה שלי לכל מי שנמצא לפני שיפוץ לדאוג שכל שלב, ולו השלב הכי קטן, יהיה מפורט בחוזה. להימנע כמה שיותר מתשלום מראש, ותמיד לדאוג שתהיה יתרת כסף שעדיין לא שולמה עד אשר כל העבודה תושלם כפי שסוכם.

 עשינו טעות ונתנו אמון באדם שבהתחלה היה מאוד נחמד, אבל בהמשך התכחש גם לסכומי כסף ששילמנו לו. חשוב להחתים מראש, ולדאוג שהכל יהיה מסודר בכתב".

 

הזוג מגיש תביעה לבית-המשפט בימים אלו, בתקווה שייפסקו לו פיצויים מהקבלן. בפסיקות דומות כבר קבע בית-המשפט פיצוי בגין עלות השלמת השיפוץ, עוגמת נפש ואף על אובדן הכנסה. ועדיין, כדי לא להגיע להתנהלות משפטית ארוכה ומתישה, כדאי לדעת מראש על מה כדאי להקפיד כבר בשלב חיפוש בעל המקצוע, ואילו סעיפים חשוב להכניס לחוזה בכתב.

 

בשלב החיפוש: בררו פרטים על קבלן השיפוצים

כמובן שאם מדובר בתיקון שעלותו כמה מאות שקלים, אין טעם לערוך בירור יסודי בשלב איתור בעל המקצוע. לעומת זאת, אם מדובר בשיפוץ בעלות גבוהה יחסית של כמה אלפי שקלים ומעלה, כדאי להשקיע יותר בשלב האיתור.

 

"כדאי לפנות לבעל מקצוע מאתר מוכר", אומרת אפרת גילה, סמנכ"ל השירות של "המקצוענים". "כדאי לקרוא את חוות-הדעת שנרשמו עליו, ולברר פרטים על בעל העסק. חשוב מאוד להקפיד לחפש מידע על בעל העסק ולא להסתפק בחיפוש פרטים על סמך שם החברה בלבד. זאת, מפני שיש בעלי מקצוע שמחליפים את שם העסק אחת לכמה חודשים. חשוב לברר האם יש תביעות משפטיות כנגד אותו בעל החברה".

 

היזהרו מהצעות מחיר נמוכות מדי

"כדאי להיזהר מאוד מהצעות מחיר הנמוכות באופן מחשיד", אומרת גילה. "ההמלצה היא לקחת 3-2 הצעות מחיר ולהשוות ביניהן. אם ההצעה נמוכה באופן משמעותי, היא אמורה להדליק נורה אדומה מפני שהקבלן אמור להרוויח מהעבודה. אם הוא מוצא את עצמו מפסיד, זה מגביר את הסיכון שהוא ייעלם במהלך העבודה. בנוסף, חשוב כבר בשלב האיתור לדאוג שיהיו לכם את כל פרטיו של בעל החברה: טלפון קווי, טלפון נייד, מספר ח"פ, שם בעל העסק וכתובתו כדי שתוכלו לאתר אותו במידת הצורך".

 

אילוסטרציה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אילוסטרציה(צילום: shutterstock)

 

עו"ד הילה בן-אליעזר, העוסקת בתחום המקרקעין והסכמים מסחריים, מוסיפה: "הצעת מחיר זולה באופן קיצוני איננה מהווה כשלעצמה בעיה במישור המשפטי, אך היא עלולה לאותת על בעיות שעלולות לצוץ בהמשך הדרך, למשל על תשלום נוסף שידרוש הקבלן עבור השלמת העבודה, על חוסר ניסיונו של הקבלן המבצע שעלול להשפיע הן על איכות עבודתו והן על אפשרות שיעזוב את העבודה באמצע כאשר ייוודע לו כי ערך הסכם רע ולקח על עצמו עבודה שגורמת לו להפסדים".

 

דאגו לחוזה מסודר שיכלול סעיפים שיגנו עליכם

האם כדאי לשכור עורך-דין לשלב חתימת החוזה? תלוי בסכום השיפוץ. ככל שהשיפוץ גבוה יותר, כך מוצדקת עלות שכר הטרחה המשולם לעורך-הדין. במקרה של תקלות, הנזק שייגרם לצרכן גבוה משמעותית מהסכום שהיה משולם עבור חוזה המעגן היטב את זכויותיו. עו"ד בן-אליעזר: "לא מומלץ להוריד הסכם מהאינטרנט, כיוון שבמקרים רבים יש צורך בהתאמת החוזה לסוג השיפוץ הספציפי ולצרכיו הספציפיים של בעל הדירה. יחד עם זאת, בכל מקרה, חשוב להקפיד על כמה סעיפים חשובים במיוחד המעגנים את זכויותיו של בעל הדירה".

 

מהם הנושאים העיקריים שעליהם כדאי להקפיד? עו"ד בן-אליעזר: "חשוב להתייחס ללוח-הזמנים ולקבוע מראש בכתב ובצורה ברורה מהו לוח הזמנים להשלמת כל שלב בשיפוץ, ומה יהיה גובה הפיצוי במקרה של עיכוב בהשלמת העבודה. כדאי שסכום הפיצוי יהיה משמעותי כדי להרתיע את הקבלן מאיחור בהשלמת העבודה.

 בשעה שהפיצוי הוסכם מראש, הרבה יותר קל לאכוף את העניין, ואם המקרה מגיע אל בית-המשפט, הרי שהפיצוי כבר הוסכם ולרוב בתי-המשפט אוכפים את גובה הסכום ומזכים את בעל הדירה בפיצוי".

 

בן אליעזר מוסיפה: "כדאי לקבוע תשלום מדורג בהתאם לשלבי השיפוץ. בדרך זו נשמר העניין של בעל המקצוע להמשיך ולבצע את עבודתו. חשוב להשאיר לבעל הבית פתח לסיים את ההסכם במהלכו במקרה שהוא אינו מרוצה מאיכות השיפוץ או בשל אי עמידה בלוחות הזמנים. כך ניתן יהיה למזער את הנזק ולפנות לבעל מקצוע אחר להשלמת העבודה. מבחינת תשלומים, כיוון שבמהלך השיפוץ עולים לא פעם צרכים לביצוע שינויים נוספים, חשוב מאוד להתייחס לעניין זה בחוזה כדי למנוע מצב שבו בעל הבית יהיה מעין בן ערובה וקבלן השיפוצים יוכל לעשוק אותו בדרישת סכומים לא סבירים לשינויים הנוספים".

 

לדבריה, במהלך העבודה נעשים שינויים, וחשוב שכתב הכמויות יהיה מסודר, ושבכל שלב תוספת תירשם בכתב. "לעניין הביטחונות, אם השיפוצים מבוצעים על ידי חברה, חשוב להקפיד על ערבות אישית של בעל החברה לעבודה ולכל התחייבויות החברה. זאת, מפני שחברה היא אישיות משפטית נפרדת מהקבלן, ואם עורכים חוזה רק מולה והחברה נקלעת לקשיים כספיים, בעל הדירה יכול למצוא את עצמו מול שוקת שבורה", מוסיפה בן אליעזר.

 

לעתים אין ברירה, אלא להגיע לבית-המשפט

אם בחרתם בבעל מקצוע מתוך מאגר בעלי מקצוע, כדאי לטפל בבעיה קיימת כבר בשלבי התהוותה ולא לחכות לסוף העבודה. גילה: "במקרה של חילוקי דעות מול בעל המקצוע. יש מערכת שירות לקוחות ומערכת גישור שאמורים לתת מענה בזמן אמת. הדבר האחרון שהצדדים צריכים הוא להגיע לבית-המשפט ולנהל תיק שיימשך שנים ארוכות ולא יהיה כלכלי לאף אחד מהצדדים. בנוסף, לרוב בעל הדירה שהופסק שיפוץ בביתו מתגורר בבית לא גמור, שהוא כמו אתר בנייה. וממילא הוא נדרש להזמין בעל מקצוע חלופי שיסיים את העבודה, לעתים בעלות גבוהה יותר, כך שהנזק הכספי שסופג בעל הדירה הוא הרבה יותר גבוה, ואם יקבל פיצוי בגינו זה ייקח כמה שנים במקרה הטוב".

 

ועדיין, יש מקרים שבהם אין ברירה אלא לנהל תביעה בבית-המשפט. אומרת עו"ד בן אליעזר: "לכן כדאי שלבעל הדירה יהיה חוזה כתוב שמפרט את כל ההתחייבויות של הקבלן בצורה ברורה, את המועדים להשלמתן ואת הפיצוי המוסכם במקרה של הפרת ההסכם.

 חשוב שכל הסכמה שתהיה בין הקבלן לבעל הדירה במהלך ביצוע השיפוץ תהיה מגובה במסמך כתוב אחרת יהיה קושי להוכיח את ההסכמה".

 

וכיצד יפסוק בית-המשפט? עו"ד בן-אליעזר: "הפסיקה כמובן משתנה ממקרה למקרה, ובהתאם לראיות בתיק הנדון, אך ככלל, גובה הפיצוי שניתן על-ידי בית-המשפט כולל את עלות השלמת העבודות ואת כל הנזקים שנגרמו לבעל הדירה בעקבות אי השלמת השיפוץ במועד. בבית-משפט השלום בחיפה התנהל תיק שבו הקבלן חויב לשלם לבעל הדירה את כל עלות השלמת השיפוץ שבעל הדירה נדרש לשלם מכיסו, והן פיצוי בגין עוגמת נפש, שעמד על 15% מגובה השלמת השיפוץ. זאת, לאחר שהקבלן התעכב בשישה חודשים בהשלמת השיפוץ. אמנם במקרה הנדון בית המשפט לא העניק פיצוי בגין אובדן רווחים והפסד הכנסה בשל אי ראיות בתיק, אבל בהחלט ייתכן שבמקרה שבו ישנן ראיות, יינתן פיצוי גם עבור רכיב זה, ולכן חשוב להקפיד מאוד להגיע לבית-המשפט עם ראיות מוצקות".

 

מחפשים קבלן שיפוצים באחריות? לרשימת המומלצים

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים