מעדן מהמעדניה
ממדינה שבה עד לפני כמה שנים עוד צרכו מרגרינה, הפכנו לאניני טעם ולצרכני גורמה ד-לה גורמה. הכירו את הדור החדש של הפודיז, אלה שיודעים מה ההבדל בין בוטרגה לבורטה, ויעשו כמעט הכל בשביל להשיג את חומרי הגלם הטובים ביותר
בשיתוף "שרונה מרקט"
רבות דובר על סיפור האהבה שפרץ בין הישראלים לבין האוכל שלהם בשנים האחרונות: ממדינה שבה היו מכינים עוגות ממרגרינה ומרעיפים על הפיצה פטריות מקופסת שימורים, הפכנו למקום שבו תוכניות בישול תופסת את ראש טבלת הרייטינג, מדורי האוכל כובשים את העיתונים, שפים הופכים לסלבס ולבלוגרים שמכינים עוגיות יש יותר עוקבים בפייסבוק מאשר לאנשי תרבות.
אם הגסטרונומיה היא הדת החדשה, הרי שמאמיניה זקוקים למקדשים. ובאמת, אחת התופעות המעניינות בהקשר זה היא פריחתן של חנויות הבוטיק. בסופרמרקטים אפשר אולי להשיג כמעט את כל המצרכים הבסיסיים, אבל מי שמבינים עניין עושים דווקא את הדבר ההפוך. אלה הולכים לרכוש את מצרכי היסוד שלהם (לחמי בוטיק, גבינות גורמה, יינות מיושנים ושוקולד עבודת יד) בחנויות מתמחות.
עוד קבוצה שנהנית מתחיית הקולינריה היא המעדניות. אותן חנויות לא גדולות שאפשר להפליג למרחקים במדפיהן מבחינת התוצרת הנמכרת. השפע בסופרמרקטים אמנם הולך וגדל - תוכלו למצוא בהם בקלות פסטה מאיטליה, קממבר מצרפת ואורז לסושי - אבל הפודיז הישראלים מחפשים חוויה אחרת.
אין דינה של פסטה עלומת שם בשלושה שקלים כדינה של פסטת בוטיק איכותית שמתנוסס עליה השם הנכון, ואמנם כל זית עובר תהליך כבישה, אבל אי אפשר להשוות באמת בין אלה שמגיעים מקופסת שימורים סטנדרטית לבין אלה שהוכנו בעבודת יד.
מצד אחד, המעדנייה מייצגת שפע ומגוון – מאכלים מרחבי העולם, כאלה שלא נפגוש בשום מקום אחר. מצד שני, בניגוד לסופרמרקט, במעדנייה יש חשיבות לאיכות. כאן לא תמצאו את כל סוגי רסקי העגבניות שיש, אלא רק את המותג האיטלקי שהבעלים של המעדנייה מחשיב לטוב ביותר. תהליך הברירה והבחירה כבר נעשה עבורכם.
מה שמאפיין את רוב המעדניות הוא השילוב בין פרודוקטים איכותיים שמובאים מרחוק לבין חומרי גלם מקומיים איכותיים ביותר, רובם טריים ומוגשים כמעט מהיצרן לצרכן. השנים האחרונות הביאו איתן הכרה בתפקידם הייחודי של יצרני בוטיק מקומיים. בזכות המעדניות יש זכות קיום גם לכל מי שהוא לא שם של מותג גדול. מחלבות קטנות, יצרני שמן זית, מאפיות בוטיק – כל אלה הופכים נגישים וזמינים גם לתושבי הערים הגדולות.
כשנפתח שרונה מרקט אפשר היה לראות כיצד לצד המסעדות והחנויות הרגילות יש מקום של כבוד גם למעדניות. לא פחות מעשר מעדניות ממוקמות במתחם, ושצף הקונים בהן מוכיח שיש דרישה למרכולתן.
מעדני קרל ברג
רשת קרל ברג קיימת כבר יותר מ-20 שנה, ומונה יותר מ-20 מעדניות ברחבי הארץ. הסניף בשרונה כולל נתחים טריים של בשר לא כשר (כולל בשר לבן), לצד מבחר מגוון של נקניקים ובשרים מעושנים, שאותם מכינים במפעל הרשת. נמכרים כאן גם מוצרים כבושים ומשומרים וגם יינות ומשקאות אלכוהוליים אחרים. האווירה – ממש כמו במעדנייה רוסית משפחתית. את החוויה הגסטרונומית משלימה בירת בוטיק טרייה ולא מסוננת המוגשת ישר מהחבית.
שווה לטעום: פסטרמות חמות שמכינים במקום מדי יום ומוגשות ישר מהתנור.
סרדינה דליקטסים
מבין מעדניות שרונה, וכמו שמרמז השם, מתגאים בסרדינה בהובלה בתחום הדגים המלוחים, הכבושים והמעושנים. מצד אחד, מוכרים סרדינים מעושנים טריים שמכינים במקום ובמפעל בארץ ומצד שני מייבאים מוצרי דגים מרחבי העולם, כמו סרדינים ממרוקו וטונות מאיטליה. לצד שימורי הדגים יש גם מוצרים נלווים כמו צזיקי ועלי גפן תוצרת הבית, בלסמי מיושן, פסטות וארטישוק אה לה רומנה. את כל מעדני הדגים אפשר לארוז ולקחת הביתה – אם מצליחים להתאפק - או להפוך לכריך שאפשר לחסל מייד. אל תפספסו דגימה ממיני הטאפאס שמכינים עם מקרלים, מטיאס, סרדינים ואנשובי.
שווה לטעום: מטיאס וסלמון גרבלקס.
פרימו
מעדנייה קלאסית שמדפיה עמוסים בדליקטסים מאיטליה, ספרד וצרפת - גבינות, מיני דגים, ירקות כבושים וממולאים ומה לא. כאן תמצאו את השמות הכי נחשבים: מבחר גדול במיוחד של שימורי הדגים של Ortiz, פסטות במיליון צורות של De Cecco, מוצרי עגבניות של Mutti, דובדבנים ומתוקים נוספים תוצרת Fabbri.
שווה לטעום: זיתים שמנים ויפים שמגיעים ישר מאיטליה.
אנשי הזית
גאוות החנות היא שמן הזית המקומי – 8 זנים מיוצרים על ידי אנשי הזית ונמכרים במקום. מה שהופך את המקום לסוג של מעדנייה הוא דווקא מגוון המוצרים הנלווים שנמכרים במקום: רטבים, ריבות, ממרחים, חומץ, חליטות, מיני דבש ועוד. כך תוכלו להצטייד כאן לא רק בשמן זית איכותי אלא גם בטחינה מונבטת, דבש אבוקדו, ויניגרט מנגו וממרח ארטישוק.
שווה לטעום: אחד ממיני שמן הזית המקומי.
מעדני צדקיהו
חנות האם של מעדני צדקיהו הוקמה ב-1967 בשוק מחנה יהודה בירושלים. כיום מדובר ברשת ארצית של מעדניות שמביאות את הבשורה הירושלמית לרחבי הארץ. גם בסניף שבשרונה מרקט תמצאו מזיתים וחמוצים ועד אוכל מוכן, כולל גבינות, ממרחים, סלטים, נקניקים ודגים – הכל טרי ותוצרת הבית.
שווה לטעום: ממולאים שעושים ממש כמו בבית (יש אפילו גזר ממולא!).
פורל הדן
גאוות המקום היא כמובן דגי הפורל, הנמכרים כאן כשהם טריים ומצוננים ומוכנים לבישול או לצלייה. בנוסף אפשר לקנות במקום כמה מוצרים ייחודיים למקום: דגים בעישון חם או קר, פסטרמה פורל, פורל כבוש, סלטים עם דג פורל, קוויאר פורל וגם פסטות להכנה מיידית.
שווה לטעום: נקניקיות פורל מהדוכן הצמוד "פורלה".
סאסי
להגיד שבסאסי מוכרים זיתים וחמוצים זה אנדרסטייטמנט. העסק המשפחתי הזה, שהחל כדוכן בשוק הכרמל בתל אביב בשנות החמישים, מציע למבקרים בשרונה קערות על גבי קערות של זיתים וחמוצים. השפע עצום: ירוקים ושחורים ושמנמנים ודפוקים ופיקנטיים, ומה לא. על המדפים מחכים לכם מיני ירקות מוחמצים וכבושים, דגים מלוחים ודגים מעושנים, צנצנות של דברים טובים, וגם טחינה, דבש ושמן זית.
שווה לטעום: תגידו מה אתם אוהבים ותקבלו הפניה לקערה הנכונה.
מזרח ומערב
להיכנס לחנות של מזרח ומערב זה כמו להיכנס לסופרמרקט קטן במזרח אסיה. המדפים עמוסים וגדושים במיני מאכלים ופרודוקטים שונים ומשונים שעושים מייד חשק לאוכל ממקומות רחוקים. יש פה, כמובן, המון מיני אטריות וכל מיני פטריות, ואצות, ואורז כזה ואורז אחר, ורטבים, וחטיפים מוזרים, וגם סלטים טריים ומנות מוכנות לאכילה כמו סנדוויץ' אוניגירי יפני.
שווה לטעום: יוזו – מיץ מרוכז מפרי ההדר האסייתי שמשמש במנות רבות במטבח האסייתי.
באשר פרומז'רי
גם במקרה של הגבינרייה הזאת מדובר בעסק משפחתי ותיק שהפך לרשת קטנה. אלי באשר פתח את החנות הראשונה בשוק מחנה יהודה בירושלים לפני 20 שנה. כיום מציעות המעדניות הקרויות על שמו מאות סוגי גבינות שמגיעות אליהן מכל רחבי אירופה. בתור מעדניית גבינות הדגש הוא כמובן על מוצרי החלב, אך אפשר למצוא כאן גם לחמים טריים, יינות בוטיק ישראליים וזרים, ממרחים וירקות כבושים. או במילים אחרות – כל מה שצריך כדי לארח ערב גבינות ויין מדוגם.
שווה לטעום: תפתחו את הראש ובקשו טעימה מהברי עם הכמהין השחורות. אולי תופתעו לגלות דברים חדשים על הטעם שלכם.
לה פרומז'רי
"יש לכם משהו עם 5 אחוזי שומן?" שואלת הקונה שהגיע תורה. המוכרים צוחקים: "גבינה 5 אחוז זה בסופר. כאן לא שואלים אחוזי שומן". יותר מ-300 גבינות יש בגבינרייה הזאת והן מגיעות מיצרנים ברחבי העולם. הסוד, מסביר המוכר, הוא לא להתקבע על גבינה אחת, אלא תמיד לנסות משהו חדש". ברוב המעדניות, כך נדמה, יוצאים מנקודת הנחה שלקוחות מבינים שטעם טוב הוא לא עסק זול. אבל בלה פרומז'רי מדברים לא רק על טעם, מבחר ואיכות – אלא גם על מחירים נוחים.
שווה לטעום: גרוייר ריזרב שמגיעה משווייץ.