שתף קטע נבחר

האם אפשר לחסוך לפנסיה בלי עבודה קבועה?

חשיבות החיסכון לפנסיה מקבלת משנה תוקף כאשר אין לחוסך עבודה קבועה. מה הן הזכויות ואיך ניתן "למזער נזקים"?

בשיתוף Wobi

 

האם אתם מפרישים לחיסכון פנסיוני באופן קבוע? לא מעט נכתב על חשיבות החיסכון הפנסיוני - סכום הכסף המשמעותי ביותר שיעמוד לרשותנו בעת שנפרוש וישמש למעשה כמקור ההכנסה העיקרי לאחר גיל הפרישה.

 

מבחן הפנסיה - כתבות נוספות:

החיסכון הפנסיוני שלכם יכול לשמש כהלוואה

גם מי שלא יזכה במיליון ירוויח הרבה כסף

דו"ח הפנסיה שלנו: מה חשוב לדעת?

באיזה יישוב משלמים הכי מעט דמי ניהול?

התפטרתם או פוטרתם? שימו לב לחיסכון הפנסיוני שלכם 

 

השינויים השונים שחלו בשנים האחרונות ועוד ימשכו גם בשנים הבאות, המשפיעים הן על תוחלת החיים - אנשים חיים יותר זמן מבעבר, והן על התשואה שמניב החיסכון - הריביות בשווקי ההון בעולם נמוכות ממה שהורגלנו עד לפני פחות מעשור, והתשואה צפויה להיות נמוכה יותר ממה שחשבנו או ציפינו, כל אלו עשויים לגרום לכך שקצבת הפנסיה שלנו לא תספיק לצרכים השוטפים שהורגלנו אליהם ואף פחות מכך.

 

המציאות הזו מחייבת אותנו להפריש כמה שיותר לחיסכון. כדי לעודד חיסכון, כזה גם המדינה מעניקה הטבות מס שונות על אותם כספים הנצברים בקופה המיועדת לפרישה.

 

אילוסטרציה (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
אילוסטרציה(צילום: Shutterstock)

 

מי שעובד כשכיר, המעביד מחויב להפריש לו מדי חודש משכרו. במסגרת הסכם פנסיה חובה, היקף ההפרשות לפנסיה הלך וגדל בצורה מדורגת החל משנת 2008 ועד 2014.

 

החל מינואר 2014, שיעורי ההפרשה לפנסיה חובה עומדים על 5.5% חלק עובד, 6% חלק מעביד ו-6% חלק הפיצויים (סה"כ 17.5%). נציין כי שיעור זה הוא המינימום הנדרש על פי חוק.

 

ואם אין לי עבודה קבועה?

במקרה שהעובד השכיר היה מבוטח בביטוח פנסיוני לפני שהתקבל לעבודה, הוא יהיה זכאי להפרשות לביטוח פנסיוני כבר מיומו הראשון בעבודה. ההפרשות יתבצעו רטרואקטיבית רק לאחר השלמת שלושה חודשי עבודה אצל המעסיק, או בתום שנת המס (לפי המועד המוקדם מביניהם). כלומר, גם אם מדובר בעבודה זמנית, העובד זכאי לפנסיה.

 

במקרה שהעובד לא היה מבוטח בביטוח פנסיוני לפני תחילת עבודתו, הוא יהיה זכאי לביטוח הפנסיוני רק לאחר שחלפו שישה חודשים מהיום שהתחיל את עבודתו (כלומר, הוא אינו זכאי לפרשות לביטוח פנסיוני בעבור 6 חודשי עבודתו הראשונים).

 

על הפקדות אלו זכאי השכיר להטבות מס. גם במקרה של עצמאי ישנם הטבות מס שונות להן הוא זכאי.

 

הטבות המס באות לידי ביטוי בשתי צורות: ניכוי וזיכוי. ניכוי משמעותו הקטנת הסכום החייב במס, כלומר, באמצעות ניכוי, יורד הסכום הנדרש לתשלום המס ובהתאמה - גם המס הנגזר מסכום זה. זיכוי - משמעותו הקטנה של סכום המס אותו משלמים, מבלי להתחשב בהכנסות

 

במקרה שאין עבודה קבועה, קיימת חשיבות גדולה במיוחד לנסות ולשמר עד כמה שניתן את החיסכון ולהגדיל אותו. כאמור, בתקופות העבודה בהן החוסך היה שכיר או עצמאי, הוא יכול לחסוך בהתאם למעמדו. בתקופות בהן הוא אינו עובד, בין אם הוא עדיין מוגדר כעצמאי, ובין אם לא, הוא יכול להמשיך ולהפריש כספים לחיסכון (כגון במקרה של שכיר, לקופת גמל) וליהנות לפחות מחלק מהטבות המס.

 

למרות הקושי הגדול בתקופה זו לחסוך, חשוב שלא לפגוע בכספי החיסכון וזה כולל גם את כספי הפיצויים, שלא פעם עובדים רבים ממהרים למשוך ולהשתמש בהם לצריכה השוטפת.

 

שימוש בכספים אלו יפחית באופן ניכר את הקצבה שתתקבל בעת הפרשה ומומלץ לנסות ולמצוא מקורות אלטרנטיביים, או בלית ברירה למשוך רק חלק קטן מהכספים.

 

התכנים מוגשים בשיתוף Wobi סטטוס פנסיוני

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים