שתף קטע נבחר

זה לא סתם זבל: מפסולת אורגנית לדשן

מדי שנה גדלה האוכלוסייה הכלל עולמית וכתוצאה מכך יותר ויותר אנשים מייצרים עוד ועוד זבל. יחד עם זאת, גודלו של כדור הארץ אינו משתנה כך שנוצר "פיצוץ אוכלוסין" של אשפה - הפתרון הוא במחזור, כמו, למשל, פסולת אורגנית שהופכת לדשן לחקלאות

בשיתוף דודאים

זבל של אחד הוא מזון לאחר (צילום: דיתה שניצר) (צילום: דיתה שניצר)
זבל של אחד הוא מזון לאחר(צילום: דיתה שניצר)

העולם שלנו מתפתח מרגע לרגע - האוכלוסייה גדלה, אנחנו מוצאים תרופות חדשות, מפתחים טכנולוגיות מאריכות חיים, ואף כאלו שמקלות על החיים שלנו, כמו, למשל, הסלולרי שמאפשר לנו גישה לכל העולם מהכורסה בביתנו.

 

משחר האנושות מחפש האדם דרכים לשפר את חייו, להתקדם הלאה ולפעול בעיקר לטובתו, ואכן, עם השנים, החיים שלנו הפכו קלים יותר ויותר, אבל המחיר שאנחנו משלמים בא לידי ביטוי בנזק שאנחנו

מייצרים לסביבה. לכל תהליך יש תוצר נלווה - פסולת, ולא תמיד אנחנו פועלים לניטור וטיפול יעיל באשפה שנוצרת.

 

בעשורים האחרונים, כשהבינו שהעולם אינו גדל בהמשך ישיר לכמות הזבל שאנחנו מייצרים והטמנה היא פתרון מזיק - זה שאנחנו לא רואים את הזבל, לא אומר שהוא לא משפיע עלינו – החלו פעולות למחזור הפסולת גם לצרכי איכות הסביבה, אבל בעיקר משום שכאמור, זבל אינו נעלם למקום עלום.

 

אתר דודאים, הקולט מדי יום כ-2,000 טון פסולת, החל את פעילות בשנת 1990 ומשרת מאז את מרבית הרשויות המקומיות באזור הדרום. תחילתו של האתר כאתר הטמנה פשוט והמשכו (משנת 1998) כאתר משודרג שאימץ תקינה אירופאית ובעקבותיו הלכו האתרים האחרים ומדיניות המשרד להגנת הסביבה.

 

הצורך בפתרונות שיהפכו את הזבל לבר-שימוש ככל האפשר, הוביל למוצרים ממוחזרים ובעלי יכולת מחזור על מנת שלא לפגוע בסביבה, ובהמשך אף ליצור חיסכון כלכלי. עם השנים התפתחו בדודאים, לצד ההטמנה, פעילויות מחזור בנושאי הפקת חשמל, גזם, צמיגים, פסולת אורגנית ואתר פסולת בניין המנוהל בשותפות עם עיריית באר שבע.

 

אחד מאתגרי העתיד של המרכז לשימור סביבתי הוא בפרויקט מתקן בטכנולוגיית GORE שהופך את החומר האורגני הממוין מתוך הפסולת לקומפוסט שנמכר לחקלאות וכך מאפשר "דילוג" על הליך ההטמנה של פסולת אורגנית שהיא בעלת הפוטנציאל הגדול ביותר לפגיעה בסביבה.

זבל לפני תהליך הקומפוסט ()
זבל לפני תהליך הקומפוסט
 

"תהליך קומפוסט קורה כאשר חומר אורגני בא במגע עם אויר", מסביר עידו רובינשטיין, מנכ"ל אתר דודאים. "הוא קורה לכל חומר אורגני וגם לעלים שנושרים או לפרי שנופל מהעץ או נשאר בשדה.

 

"הבעיה היא בשלב שבו יש כמות גדולה של פסולת אורגנית, כמו, למשל, בערימה של זבל, ואז לא מגיע חמצן לחומר והפירוק שלו הופך לאנאירובי, כלומר ללא חמצן ופולט תשטיפים (מיצי זבל) ומתאן מסוכנים לאוויר .

 

האם יצרני הזבל הפרטיים, כלומר כולנו, יכולים ליצור קומפוסט לבד בבית?

 

"כן בוודאי, בכל מקום בו תערמו חומר אורגני ותדאגו לאוורר אותו, כלומר לא בצורה הדוקה מידי (כמו למשל קומפוסטר), החומר יתפרק ותיוצר רקבובית שניתן לדשן איתה.

 

"הבעיה היא בחוסר המקצועיות וההתמדה של הציבור שגורמת ברוב המקרים להפיכת החוייה שביצירת הקומפוסט למטרד סביבתי. לא כל שכן מסוגל להגיע לתוצאה ומספיק שאחד ברחוב יגרום מטרד גדול. כמובן שהדבר לא מתאים במיוחד לערים בהן גרה רוב האוכלוסייה, קיימים בה משרדים וכו'."

תוצר הקומפוסט ()
תוצר הקומפוסט
 

האם אתם בקשר עם חקלאים ברחבי הארץ על מנת לספק דשן מתוצרי הפסולת האורגנית שעוברת פירוק?

 

"כן כמובן, החומר שלנו עובר בדיקות ומחקרי שדה ומעבדה רציניים בשילוב עם מכון וולקני, מעבדת שדה גילת ומושבי הנגב. החומר הוכח כיעיל מבחינת מרכיבי התזונה ואחיזת המים בקרקע.

 

"הבעיה המרכזית היא הימצאות גופים זרים באחוז נמוך ובעיקר זכוכית, שהדרך הטובה למנוע את הימצאותה היא לא להשליך אותה לאשפה - זאת הבעיה היחידה עליה מצביעים החקלאים ואיתה אנחנו מנסים בכל דרך להתמודד".

 

לא רק לטבע, אלא גם לאדם

דרך נוספת למחזור ושימוש בזבל היא, באופן מפתיע, ייצור חשמל. כיום שואבים באתר דודאים גז מתאן מהמטמנה וזה מייצר חשמל עבור שני גנרטורים. למתאן ערך אנרגטי רב מאוד - דחיסתו, ערבובו עם האוויר והצתתו נותנים תוצרי שריפה בעלי כח רב - כלומר גזים חמים שזורמים במהירות אדירה. הגנרטורים מפעילים טורבינות שסיבובן יוצר חשמל טבעי במקום שיעלה לאוויר ויחמם את כדור הארץ שלנו.

מזבל לדשן ()
מזבל לדשן
  

כדי להרוויח ניצול מרבי של גז המתאן, הוחלט להטמין צינורות באורך של 2,000 מטר, בעומק שבעה מטר, לקדוח בצינורות 260,000 אלף חורים. גז המתאן הנמצא בפסולת יחדור דרך החורים הרבים באופן טבעי,

לאחר מכן הוא ישאב למפוח ומהמפוח לגנרטורים שיחוללו חשמל ירוק למקומות שונים.

 

היכולת להשתמש במה שנראה כאינו בר-שימוש ולהפוך אותו למשהו שניתן להפיק ממנו תועלת זה, למעשה, העתיד שלנו. עלינו לזכור שכמות האוכלוסייה הולכת וגדלה, אולם כדור הארץ שלנו נשאר באותו גודל ואינו מתרחב עם כמות האנשים. בו בזמן, לא רק לבני אדם יש מקום כאן, אלא גם לבעלי חיים, לטבע בכללותו ולתוצרים שאנחנו משתמשים בהם ולאחר מכן משליכים. אנחנו צריכים ללמוד לחיות עם הזבל שלנו ולהפיק ממנו את המיטב.

 

רוצים לדעת עוד על אתר דודאים? היכנסו לכאן

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים