שתף קטע נבחר

העור של התינוק מגרד? הסיבות והטיפולים

גרד ופריחה בקרב ילדים הן תופעות נפוצות ומציקות שעלולות להיגרם משלל סיבות לאורך כל השנה ועלולות להחמיר בעונת הסתיו שכבר בדרכה אלינו. למה זה קורה ומה הטיפול היעיל?

בשיתוף סופר-פארם

 

כולנו חסרי אונים למול סבלם של ילדינו וכל מחלה, חום או פריחה מיד מקפיצים אותנו בחיפוש אחר פתרון. כאשר המחלה מלווה גם בגרד, הסבל של הילד ומשפחתו אף גדולים יותר.

 

ד"ר הדס פראג נוה, רופאת עור מומחית, מסבירה כי מדובר בסימפטום טורדני שמפריע לתפקוד היומי, למנוחת הלילה ופוגע באיכות החיים. בנוסף, פעולת הגרד פוצעת את העור ועלולה לגרום לזיהום ולצלקות.

 

לדבריה, קיימות סיבות רבות לגרד בילדים, ביניהן מחלות עור שונות, מחלות ויראליות, אלרגיות ועוד. כיצד נוכל להבדיל בין הסיבות השונות ? מתי חשוב לפנות לרופא וכיצד נוכל להקל ?

 

קיראו עוד כתבות במדור פארם נט

 

אסתמה של העור

אטופיק דרמטיטיס (או בשמה העממי 'אסתמה של העור') היא מחלה המופיעה לרוב בגיל הינקות, בדרך כלל לפני גיל 5 וברוב המקרים תחלוף בהדרגה עם השנים.

המחלה מכונה 'אסתמה של העור' בגלל הנטייה של העור להגיב ביתר לגרויים חיצוניים שונים (כפי שמערכת הנשימה מגיבה ביתר באסתמה). תגובה זו מתבטאת בגרד עז, באדמומיות ויובש.

 

הגרד עלול לגרום לפציעה של העור ובעקבותיו זיהום חיידקי או ויראלי וכן להווצרותם של סימנים או צלקות. בתינוקות נוטה הפריחה להיות באזורי המגע עם הסביבה – פנים, מרפקים וברכיים. עם השנים משתנה פיזור הפריחה ומתמקד יותר בקיפולי הברכיים ובקיפולי המרפקים.

 

המחלה מאופיינת בתקופות של החמרה ורגיעה. בזמן התלקחויות ניתן לטפל בקרמים או משחות עם סטרואידים, לעיתים בשילוב אנטיביוטיקה מקומית. ניתן גם לטפל בתכשירים נוגדי דלקת שאינם סטרואידים, ובתרופות אנטי-היסטמיניות. בין ההתלקחויות, גם כאשר העור נראה תקין, חשוב מאוד להמשיך בטיפול אחזקתי.

 

לטפל בעור התינוק בתכשירי ששומרים על הלחות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
לטפל בעור התינוק בתכשירי ששומרים על הלחות(צילום: shutterstock)

 

סיבות נוספות לגרד

מחלות עור שונות, מחלות ויראליות אשר פריחה וגרד הן אחד הביטויים שלהן (לדוגמא אבעבועות רוח) אשר נוטות להתפרץ יותר בעונת הסתיו. לרוב מחלות ויראליות יהיו בעלות הופעה פתאומית, ומלוות בסימפטומים נוספים כגון חום, תחושה כללית ירודה ועוד.

 

רגישות למגע (Contact dermatitis) בילדים תיתכן גם כן. מדובר בתופעה בה מגע עם חומר מסויים גורם לרגישות וגרד. לרוב הפריחה תהיה במקום המגע. לצורך הטיפול חשוב לזהות את גורם הפריחה, להרחיק אותו ממגע בעור ולעיתים קרובות גם למרוח תכשירים סטרואידלים מקומיים להפחתה של הדלקת.

 

רגישות לתרופה או מזון עלולים גם הם לגרום לפריחה וגרד, חשוב מאוד לזהות את גורם הרגישות ולהמנע ממנו.

 

גרד יכול גם להיות ממוקם לאזורים ספציפים כגון סביב פי הטבעת או בקרקפת.

 

מה הטיפול שעוזר?

אליעז רז, רוקח קהילתי סופר-פארם, מסביר כי ניתן למנוע או להקל על מצבי יובש בעזרת תכשירים המכילים לחות גבוה המלחחים את העור, והיוצרים על העור "מעטפת" הגנה המסייעת באיבוד אובדן לחות מהעור.

 

לדבריו, עונות המעבר, ובעיקר עונת הסתיו, במהלכה הלחות צונחת והאוויר נעשה קר ויבש עשויות לגרום ליובש בעור, במיוחד במקומות החשופים, כמו הפנים, כפות הידיים. גם תנורי חימום ומזגנים לא תורמים למצב. הבעיה נפוצה אצל כולנו, אך בתינוקות, שעורם רגיש ועדין במיוחד. הוא מפרט:

 

ניקוי

בעור יבש ורגיש במיוחד, כדאי להשתמש בשמני אמבט. ניתן להשתמש בהם במקום הסבון הרגיל (יש לקחת בחשבון שהם אינם מקציפים כמו סבון רגיל, אך מנקים את העור במידה מספיקה), או להוסיף אותו לאמבט.

 

לאחר הרחצה, יש לנגב בעדינות במגבת בתנועת "טפיחה", ולא בצורת שיפשוף או חיכוך, וזאת ע"מ לא להסיר את השמן מן העור. השכבה שנותרת על העור יוצרת שכבת הגנה השומרת על העור לח ורגוע.

 

השימוש בשמן מומלץ גם לבעלי בעיות עור אחרות כגון אסתמה של העור, פסוריאזיס, פריחה וכו'. השמן אומנם אינו מכיל חומר רפואי, אך כל תסמיני העור נרגעים, במידה זו או אחרת, כשאר העור לח ונינוח.

 

חפיפה

גם עור הקרקפת יכול להתייבש או להיות מגורה, ולכן חשוב להשתמש בשמפואים ייעודיים לתינוקות, כאלה שאינם מגרים את העיניים, ואינם מכילים SLS.

 

קיימים בשוק שמנים רבים כדוגמת שמן "אמול" רגיל/פורטה (ד"ר פישר), שמן אמבט טיפולי (לייף), בלנאום בייבי רגיל/פורטה (ניאופרם) ועוד.

 

קרמי לחות לעור

בין הרחצות, מומלץ להשתמש בקרמי לחות החודרים לעור ומעשירים אותו בלחות והזנה. ישנם קרמים רבים מאוד בשוק, החשוב הוא שיהיה נעים לשימוש, בעל ריח עדין, ובעיקר, כזה שלא יגרום לגירויים נוספים.

 

לעור רגיש או אלרגני במיוחד, כדאי להשתמש בקרם ללא בושם וללא ריח כדוגמת "צטומקרוגול", או "דרמקול" או "אקווה קרם". קיימות בשוק סדרות טיפוליות רבות לעור יבש/מגורה. הבולטות שבינהן הן סדרת "מוסטלה" (ניאופרם), 'בפנטן להקלת גרד' אשר פועל לשיקום מחסום העור הפגוע בנוסף להוספת לחות והקלה על גרד - תכשיר ללא סטרואידים וללא צורך במרשם רופא, סדרת A-DERMA ("מדיליין"), סדרת "מאמי קר", סדרת "מורז". לאטופיק דרמטיטיס ניתן להשתמש בתכשירים של קמדיס.

 

יובש בפנים

אצל תינוקות וילדים נפוץ יובש בפנים המתאפיין בלחיים וורדרדות וסדוקות. מומלץ למרוח פעמיים שלוש ביום (או לפי הצורך), ויש להמנע ממגע באיזור העיניים והפה. קרמים לדוגמא: קרם פנים לתינוק (לייף) - קרם המבוסס על שמן זית, שמן שקדים וקלנדולה, קרם פנים לתינוק (וולדה), המועשר גם הוא בקלנדולה, קרם פנים לתינוק (פלקסיטול).

 

יובש בשפתיים וסביבן

אין הרבה שפתונים המותאמים לעור התינוק. ניתן להשתמש במשחת BEPANTHEN (ניאופרם), פלקסיטול לשפתיים וישנו שפתון של חברת וולדה המובסס על חמאת שיאה ושעוות דבורים. רצוי להימנע משימוש בווזלין רגיל, כיוון שהוא אוטם לגמרי את העור, ומכביד עליו.

 

העשרת אוויר הבית בלחות

בלילות הקרים והיבשים, למי שמדליק חימום/מזגן, מומלץ להשתמש במכשירי אדים (קרים או חמים), ולמי שיש תנור צלעות, ניתן להניח כלי חסין חום (כמו סיר), המומלא במים או מגבת לחה.

 

במהלך הלילה המים יתאדו ויעלו את הלחות היחסית בחדר. בכל מקרה, מומלץ לשמור על איוורור החדר (ע"י דלת פתוחה, או חריץ בחלון) כדי למנוע חימום יתר/לחות יתר.

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מה קורה לעור של התינוק בשינויי מזג האוויר?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים