שתף קטע נבחר

תפוח ירוק מכיל פחות סוכר מתפוח אדום?

אז זהו שלא. למרות שהירוק חמצמץ יותר, כמות הסוכר בו זהה לזו של האדום. וגם - כמות הסוכר במיץ הטבעי זהה לחלוטין כמו זו שבמשקה הלא טבעי. מיתוסים על תזונה וסוכר

מתי בפעם האחרונה בחנתם את הידע שלכם בנושא תזונה, סוכר ובריאות? האם קמח מלא מכיל פחות סוכר? האם תפוח ירוק הוא אכן הפרי הכי מומלץ? ואולי בכלל לא כדאי לאכול תפוח אדמה. חולי סכרת מחויבים לשמור על תפריט בריא וכמות פחמימות (סוכרים) מאוזנת במהלך היום על מנת לשמור על רמת סוכר תקינה ולמנוע את סיבוכי מחלת הסוכרת.

 

יחד עם זאת בשנים האחרונות נוצר בלבול וחוסר הבנה בין המותר לאסור. לרגל חודש המודעות למחלת הסוכרת, אוסף המיתוסים שפשוט חייבים לנפץ.

 

קיראו עוד

"תעשיית המזון גורמת לנו להתמכר לסוכר"

בדקו עצמכם: האם אתם עתידים לפתח סוכרת?

האם ניתן לרפא לחלוטין סוכרת? 7 עובדות

 

1. קמח מלא ושיפון מכילים פחות סוכר מקמח לבן

כיום כל אחד יודע שקמח מלא ושיפון בריאים יותר לסוכרתיים, אך הרוב חושבים שזכו למעמד זה בעקבות כמות הסוכר הפחותה בהם. האמנם? כל סוגי הקמח מכילים בממוצע את אותה כמות סוכר.

 

ההבדל בסוגי הקמח הוא בכמות הסיבים שמכילים ולא כמות הסוכר. דגנים מלאים כמו קמח שיפון, מלא וכוסמין לעומת קמח לבן עתירים יותר בסיבים תזונתיים אשר תורמים לפירוק איטי של הפחמימה וכך לעלייה איטית של רמת הסוכר בדם. לכן, על אף שכמות הסוכר זהה, מומלץ להעדיף מזונות אלו.

 

2. לחם ללא גלוטן מכיל פחות סוכר

גלוטן נתפס בעיני רבים "כאוייב מספר 1 " של הבריאות. לכן נוצרו סביבו מיתוסים רבים, בייחוד בכל הקשור לסוכרת. גלוטן הינו חלבון החיטה ולא קשור לכמות הפחמימות (=הסוכרים) בלחם.

 

לכן לחם רגיל ולחם ללא גלוטן לרוב יכילו את אותה כמות הסוכר. היתרון הברור באכילת לחם ללא גלוטן הינו לאנשים הסובלים מצליאק (אלרגיה לגלוטן) ולא לשם הפחתת הסוכר.

 

לחם לבן. מכיל אותה כמות סוכר כמו לחם ללא גלוטן (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
לחם לבן. מכיל אותה כמות סוכר כמו לחם ללא גלוטן(צילום: shutterstock)

 

3. קמח לבן הוא סוכר פשוט

למרות הדעה הרווחת כי קמח לבן הוא סוכר פשוט. ההפך הוא האמת. המרכיב העיקרי בקמח הלבן הינו עמילן הנחשב כפחמימה מורכבת. אם כך, מהו סוכר פשוט? המונח סוכר פשוט מתייחס לסוכר המרוכב מחד סוכר או דו סוכר, לדוגמא סוכרוז= הסוכר הלבן הידוע, פרוקטוז- סוכר הפירות וגלוקוז- סוכר הענבים.

 

4. מיץ טבעי מכיל פחות סוכר משתייה מתוקה

מי לא חושב שטבעי זה תמיד עדיף. בדיוק מפה צמח המיתוס הבא. בכוס שתייה ממותקת ובכוס מיץ טבעי, ישנה את אותה כמות סוכר. מיץ טבעי אולם אינו מכיל סוכר לבן, אך מכיל את סוכר הפרי, פרוקטוז.

 

פרוקטוז בדיוק כמו הסוכר הלבן, הינו סוכר פשוט וגורם לעלייה מהירה של רמת הסוכר בדם. לסובלים מסוכרת לא מומלץ לצרוך שתייה ממותקת ושתייה טבעית באותה מידה. תוהים לגבי הוויטמינים? לשם, כך העדיפו לאכול את הפרי השלם ולא לשתות אותו.

 

5. תפוח ירוק מכיל פחות סוכר מתפוח אדום

מיתוס המושתת על חשיבתנו כי טעם חמוץ מרמז על כמות סוכר פחותה ממזון בטעם מתוק. למרות טעמו החמצמץ של התפוח הירוק, כמות הסוכר בשני סוגי התפוחים זהה לחלוטין. ההמלצה, אכלו את סוג התפוח שאתם אוהבים וככלל זכרו כי אין הטעם של הפירות מעיד על כמות הסוכר שבהם.

 

6. סוכר חום עדיף על פני סוכר לבן

סוכר חום, בדיוק כמו קמח מלא, נתפס בעניינו בריא יותר מהסוכר הלבן. אך למרות זאת ההבדל הבריאותי זניח ביותר ובסופו של דבר שניהם יגרמו לעליית הסוכר בדם באופן דומה. לחולי סוכרת ההמלצה היא להימנע בשימוש בשני סוגי הסוכרים בשתייה.

 

אפשר לאכול תפוחי אדמה. הסוד באיזון הסוכרת הוא לא רק מה אוכלים, אלא הכמות שאוכלים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אפשר לאכול תפוחי אדמה. הסוד באיזון הסוכרת הוא לא רק מה אוכלים, אלא הכמות שאוכלים(צילום: shutterstock)

 

 

7. אסור לאכול תפוחי אדמה ופסטה

מיתוס זה נוצר בגלל העובדה שתפוחי אדמה ופסטה בעלי אינדקס גליקמי גבוה, כלומר רמת הסוכר בהם מתפרקת מהר ביחס לדגנים מלאים. אך אין זה אומר שאסור לאכול אותם.

 

הסוד באיזון הסוכרת הוא לא רק מה אוכלים, אלא הכמות שאוכלים. אין שום בעיה לאכול תפוח אדמה ופסטה בכמות סבירה. ועל מנת להקטין את האינדקס הגליקמי ולגרום לפירוק איטי יותר של הסוכר, שלבו אותם בארוחה מאוזנת עם חלבון, שומן בריא וירקות. לדוגמה תפוח אדמה בינוני לצד חזה עוף, סלט ירקות וטחינה גולמית.

 

8. עדשים לא מעלות את הסוכר בדם

מיתוס שקיים בעקבות העדפת קטניות כתחליף לחלבונים מן החי. עדשים הן קטניות ובעצם כמו כל הקטניות נחשבות כפחמימות מורכבות העתירות בסיבים. אמנם הן אכן עשירות בחלבון, אך עדיין מכילות יותר פחמימות, כמעט פי 2 מחלבונים.

 

על כן, עדשים מעלות את רמת הסוכר אך ביתרון שלהן הוא בפירוק האיטי של רמת הסוכר בזכות הסיבים והחלבון שבהן.

 

9. אסור לאכול בצל, סלק וגזר

מיתוס זה נובע מהימים הקדומים של התפיסות לגבי תזונה וסוכרת. אכן ירקות אלו לעומת ירקות ירוקים מכילים יותר סוכר. אך מפה להמלצה שאסור לאכול אותם, יש מרחק עצום.

 

בדיוק כפי שמותר לאכול תפוח אדמה ופסטה, הסוד הוא במינון. אז לא אמליץ לכם לאכול 4-5 גזרים בבת אחת, אך בהחלט אין שום בעיה בשילוב הירקות בתפריט היומיומי שלכם.

 

10. מוצרים המסומנים בסמל אגודת "איל" מותרים לאכילה בלי דאגה

אין ספק שזהו המיתוס השכיח ביותר. מוצרים בעלי סמל אגודת "איל" (האגודה הישראלית לסוכרת) נתפסים כמוצרים מומלצים יותר לאוכלוסייה עם סוכרת. אותם מוצרים אכן עוברים בדיקה ומחויבים לעמוד בקריטריונים שונים כמו כמות סוכר, שומן ונתרן.

 

אין זה אומר שהמוצר לא מכיל סוכר. כלומר, כלומר ניתן לאכול את אותם מזונות, אך יש להסתכל על ההנחיה הכתובה בצמוד לסמל על מנת לדעת מהי הכמות המומלצת לאכילה וכמה סוכר יש במוצר.

 

הכותבת היא דיאטנית קלינית  מומחית בסוכרת ולטיפול בהשמנה, מנהלת פורום סוכרת, בעמותת הדיאטנים בישראל





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
התפוח הירוק פחות מתוק?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מומלצים