שתף קטע נבחר

חלית בסוכרת? כך תצליח לנהל את המחלה

חולי סוכרת שרק מגלים כי הם חולים נעים בין ההלם הראשוני לבין חוסר הידע לגבי אנשי המקצוע שיכולים לעזור. אחות סוכרת מסבירה מה צריך לדעת כדי להצליח להגיע ליעדים הטיפולייים הנכונים

בשיתוף אסטרהזניקה

 

כל סוכרתי מסוג 2 יודע שמלווים אותו בצמוד צוות מקצועי הכולל רופא, אחות סוכרת ודיאטנית. אנשי מקצוע נוספים ע"פ הצורך הם: עובדת סוציאלית, יועץ לפעילות גופנית ורוקח קליני.

 

אחות הסוכרת הנמצאת במרפאה ראשונית או במכון סוכרת היא החוליה המקשרת בין כל הגורמים. לא רק זאת, היא גם זו שמסייעת לחולה לנהל את מחלת הסוכרת אשר מערבת מערכות שונות בגוף ולשם כך חשוב לבצע מעקב שוטף לצורך מניעת סיבוכי המחלה.

 

ההדרכה כוללת: שמירה על אורח חיים בריא, תזונה נכונה, פעילות גופנית, בדיקת כף רגל, נטילת תרופות, טכניקת הזרקה וניטור סוכר עצמי. האחות שמה דגש על נושא הפחתת לחץ ודרכים כיצד להתמודד עם המחלה, בשיתוף אנשי מקצוע נוספים מסייעת בזיהוי והפחתת חסמים המקשים על המטופל להשיג את יעדי האיזון שהוצבו לו.

 

אספנו כמה עצות לסוכרתי המתחיל שיאפשרו לו להגיע ליעדים הטיפוליים בקלות רבה יותר:

 

אתה לא לבד

הכניסה של הסוכרת לחיים מצריכה לא מעט פעולות ותשומת לב. קשה לאדם לעשות את המעבר הזה. לעיתים הוא גם מלווה בפחדים ועולות שאלות כגון, 'האם אני במצב מאד גרוע?',' האם אני יכול למות מזה?' 'מה יהיה ?'. חשוב מאד לדעת: חולה יקר אתה לא לבד! יש קבוצות תמיכה לסוכרתיים, הרצאות, מידע פורומים באינטרנט ועוד.

 

לא כל שכן, עם טיפול נכון, ועם שינויים קלים בשגרת יומך, אתה יכול לשמור על איכות חיים ולהגיע לשיבה טובה. הדבר החשוב הוא לא להישאר לבד עם הלבטים. אנחנו פה בשביל כל השאלות הללו.

 

התאמה אישית היא חיונית

בגלל ששיגרה היא דבר חשוב לחולה, הצוות הרפואי המטפל יודע שחשוב מאד להתאים את הטיפול התרופתי לאורח חייו של החולה. עזור לנו לעזור לך ושתף את כל הגורמים באורחות חייך כדי שנסייע לך לשמור על הטיפול לטווח ארוך בקלות.

 

התאמה אישית למטופל. פנו לאיש מקצוע (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
התאמה אישית למטופל. פנו לאיש מקצוע(צילום: shutterstock)

 

הדיאטה בשבילך

דיאטה נקשרת באופן אוטומטי לירידה במשקל, אך לא כך תמיד. הרי שכל נושא התזונה הופך למשהו אחר כשאתה חולה סוכרתי. מה לאכול ומתי וכמובן כמה רלוונטי לכל חולה באופן מאד אישי.

 

מזון הוא חלק משגרת יומו של סוכרתי המהווה גורם חשוב באיזון רמות הסוכר בדם לאורך היום. יש חשיבות גדולה להתאים את הדיאטה עבורך וחשוב מאד להיות בקשר רציף עם הדיאטנית כך שלעיתים יש לשנות מרכיבים בתפריט היומי שעשויים להפר את האיזון. תזונה נכונה עבורך יכולה לסייע לך מאד להגיע ליעדים הטיפוליים.

 

פעילות גופנית תומכת

תמיד אומרים שספורט ופעילות גופנית הם דבר בריא. אצל החולה הסוכרתי הפעילות הגופנית הינה חלק מהטיפול הרפואי. הפעילות האירובית מסייעת לפתח את המערכת הקרדיו-ווסקולרית (לבבית) ובכך מפחיתה את הסיכונים העתידיים לסוכרתי.

 

בנוסף, התרופתי שמירה על תזונה נכונה עם או בלי טיפול תרופתי, לצד פעילות גופנית יכולה להיות אפקטיבית יותר מאשר ללא הפעילות הגופנית. כמובן שאיכות החיים כאן היא הבונוס, תוך הפגת מתחים וכניסה לכושר שמסייע בחיי היום יום. חשוב להדגיש שגם כאן השיגרה מסייעת, ואין צורך באימונים מפרכים רק שיגרה של כ- 20 דקות מידי יום או בין 3-4 פעמים בשבוע כ 40 דק'.

 

גישות טיפוליות חדשות

בשנים האחרונות נכנסים לשימוש עוד ועוד אפשרויות טיפול חדשות. מחלת הסוכרת, היא מחלה רב מערכתית נפגעת ופוגעת מכמה מערכות ויוצרת כמה בעיות בריאות נלוות כגון עודף משקל, יתר לחץ דם ועליה ברמות השומן בדם. כיום, כחלק ממגוון הטיפולים הקיים וכן קבוצות טיפול חדשות מציעות אפשרויות טיפול "בראייה רחבה".

 

הגישה היום לצד הורדת רמות הסוכר בדם משלבת טיפולים המסייעים בהפחתה במשקל, באיזון לחץ הדם והשומנים. שמירה על אורח חיים בריא בשילוב נטילת תרופות מותאמות לחולה באופן אישי, עשויים למנוע ולדחות את הופעת סיבוכי המחלה ולהעניק איכות חיים טובה לתפקוד היומיומי.

 

זריקות לא תמיד כואבות

עליך לדעת, הטיפול התרופתי נחלק לתרופות הניתנות דרך הפה (כדורים) וטיפול בזריקות. הטיפולים התרופתיים הניתנים בתצורת זריקה אינם רק אינסולין, אלא גם ממשפחות טיפול אחרות המגיעות בתצורות שונות המותאמות לנוחיות המטופלים והקטנת כאב הדקירה.לצד זה, עדיין אם יש פחדים ותחושות לא נעימות, ייעוץ של אחות, הדגמות וטיפים יכולים מאד לסייע להתמודד ומומלץ לא להישאר לבד, אלא לפנות אלינו ותמיד לקבל מענה.

 

סוכרתי גם בחופשות בארץ ובחו"ל

כחלק מתוך השינוי המחשבתי שעליך לעשות כסוכרתי, עליך להתכונן לקראת לחופשה אליה אתה מתכנן לצאת. לצד מרשמים שכדאי שיהיו באמתחתך בשפה האנגלית, וכן מספיק תרופות וכל הציוד הנדרש לך לימי החופשה, עליך גם לוודא שבזמן הטיסה תוכל מדי פעם להרים את הרגליים, תוכל לאכול משהו כל כמה שעות לפי הוראת הדיאטנית, ואנו מאד ממליצים על הליכה של כעשרים דקות בתוך המטוס בטיסות ארוכות כדי לעודד את זרימת הדם לחופשה נעימה ובבריאות טובה !.

 

הכותבת היא אחות הסוכרת ממכון הסוכרת במכבי שירותי בריאות






פורסם לראשונה 17/11/2015 09:27

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
כל מה שצריך לדעת כדי לנהל את הסוכרת
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים