שתף קטע נבחר

סרקופניה: מהם התסמינים ואיך למנוע מגיל צעיר

האוסטיאופורוזיס של השרירים - סרקופניה. "מגיל 30 יש ירידה במסת שריר מה שעשוי לגרום בגיל מבוגר לבעיות ניידות, שברים, סוכרת ואובדן של תפקוד גופני ועצמאות. מיליוני מבוגרים בעולם כבר סובלים מסרקופניה מה שגרם למערכות הבריאות להגדירה כמחלה רשמית". אומר פרופ' ברנר, מנהל מערך לרפואה גריאטרית במאיר

לפני כחודש נכנסה סרקופניה לסיווג המחלות הבינלאומי בכך הוגדרו לראשונה מדדים קליניים ברורים לאבחון המחלה שבה חולים מליוני אנשים ברחבי העולם. סרקופניה משפיעה על כ -30% מהמבוגרים מעל גיל 60 ומובילה לאובדן ניידות, עלייה בסיכון לנפילות ולשברים, וסיכון מוגבר לפתח מחלות כרוניות.

 

עוד במדור 60 פלוס: מחקר מצא: מהי הדרך למחוק 25 שנה בגיל מבוגר

 

מחקרי אוכלוסייה גדולים דיווחו כי סרקופניה משפיעה על יותר מ-20% של בני 60-70 ומתקרבת לכ-50% בגילאי 80 פלוס. הירידה בכוח בשריר שמאפיינת את המחלה מתחילה כבר אצל אנשים בגלאי ה-30. כבר בגילאים אלה אם במהלך דיאטה או בעקבות תזונה לקויה מסת השריר מתחילה "להיאכל" על ידי הגוף. המומחים מצהירים כי מודעות שמתחילה כבר בגיל צעיר למחלה עשויה להקטין את הסיכויים לסבול ממנה וממחלות הקשורות בה, בגיל מאוחר.

 

"העלייה בגיל מאופיינת בתהליך נורמלי של התדלדלות רקמות הגוף כגון דלדול שרירים, ירידה במסת העצם וכדומה, אך תהליך זה אינו פוגע בתפקוד היומיומי", מסבירה רונית דוייב, דיאטנית קלינית, "לעומת זאת, ירידה חדה במסת השרירים ובכוחם הנובעת מירידה במשקל, הוא תהליך הרסני ומתקדם כך שבני הגיל השלישי סובלים מחולשה, עייפות, ירידה ביכולת ההליכה, חוסר שיווי משקל ופגיעה ממשית בתפקוד ובאיכות החיים. מכיוון שמדובר בתהליכים פרוגרסיביים המביאים להתדרדרות במצב הבריאותי, המטבולי והתפקודי של האדם המבוגר, חשוב לאבחן תופעה זו מוקדם ככל הניתן ולפנות לטיפול רפואי ותזונתי מתאים על מנת להדוף את ההתדרדרות".

לחוסר תזונתי השפעה ישירה וקריטית על סרקופניה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
לחוסר תזונתי השפעה ישירה וקריטית על סרקופניה(צילום: shutterstock)
 

מה היא סרקופניה?

"סרקופניה הוא מושג המתאר מצב של אובדן הדרגתי של שרירי שלד שמגיע עם ההזדקנות ובא לידי ביטוי באיבוד מסת שריר יחד עם הפסד של כוח שריר". מסביר פרופ' יצהל ברנר, מנהל מערך לרפואה גריאטרית מרכז רפואי מאיר בכפר סבא.

 

"ההשפעות של הסרקופניה הקשורות בירידה בכח השריר הן על התפקוד וכוללות ירידה בכוח שריר הגוררת לבעיות ניידות, חולשה, אוסטיאופורוזיס, נפילות ושברים, ירידה ברמת הפעילות, סוכרת, עלייה במשקל בגיל העמידה וכל אלו מובילים לאובדן של תפקוד גופני ועצמאות.

  

מרגע שאתה נולד ועד גיל שלושים השרירים גדלים ונהיים חזקים יותר. בשנות ה -30 לחיים, מתחיל שלב של איבוד מסת שריר ותפקוד. מצב זה מכונה סרקופניה. התהליך הינו הדרגתי ומאופיין בירידה של 3-8% במסת שריר רזה לכל עשור לאחר גיל 30 שנים.

 

הבעיה מאוד נפוצה. מתוך האומדנים האחרונים עולה כי כ- 45% מאוכלוסיית ארה"ב המבוגרת מושפעים מסרקופניה. כלומר כ- 18 מיליון בני אדם בשנת 2010, מספר שרק ממשיך לעלות".

 

האם ירידה במשקל בגיל המבוגר משפיעה על סרקופניה? "כן, בהחלט. בניגוד לאדם פעיל בגיל צעיר השורף שומן כשהוא מרזה, אדם מבוגר יותר שאינו פעיל שורף מסת שריר כשהוא מרזה יתר על המידה, משמע נוצר מצב של חסר תזונתי. אבדן מסת שריר יכול להיות ראשוני ותלוי גיל או משני ותלוי מחלה. בסרקופניה, כל אובדן של מסת שריר חשובה, כי משמעות הדבר היא השפעה על רמת הכוח ויכולת הניידות".

 

עוד: סופר שייק: 3 מתכוני שייק נגד מחלות ודלקות

 

איך מקטינים את הסיכון?

"תזונה מאוזנת ופעילות גופנית יכולים להפחית את שיעור הירידה במסת השריר ובכוח, אבל חשוב לזכור שגם מבוגרים פעילים חווים ירידה בתפקוד שרירים.

 

לחוסר תזונתי השפעה ישירה וקריטית על סרקופניה והתדרדרותה. תזונה לקויה בגיל מבוגר מגבירה את הסרקופניה. תזונה לקויה מוגדרת כחוסר איזון בין צריכה תזונתית לבין דרישה תזונתית של חלבון ושאר רכיבים תזונתיים, אשר משפיע על חילוף החומרים וגורם לירידה במסה ובכוח השריר, להפרעה בתפקוד, לירידה במסת הגוף, ולהשפעה שלילית על הבריאות".

 

מהו הגורם העיקרי לחסר תזונתי? "מחלות בין אם כרוניות או אקוטיות הן הגורם העיקרי לחסר תזונתי בגיל מבוגר. קיים גם חסר תזונתי ראשוני כחלק מתופעות ההזדקנות, ישנה ירידה טבעית בתאבון, סיבות רפואיות אחרות כמו צריכת תרופות, בעיות שיניים. סיבות חברתיות כמו בדידות, קושי ברכישת מזון, מצב כלכלי וסיבות פסיכולוגיות וקוגניטיביות כמו דמנציה, דכאון, שכול".

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

6 סימנים סימנים לחסר תזונתי ולסרקופניה

חולשה ועייפות

ירידה כללית בתיאבון

ירידה בחיוניות, קושי בתנועה ופגיעה בשיווי משקל 

סימני דכאון

ירידה במשקל. שימו לב לשינוי בלבוש: האם הבגדים או התכשיטים רפויים על הגוף, האם שעון יד למשל רופף מבעבר?

האם האוכל נשאר במקרר?

 

עוד:4 תרגילים שיעכבו לכם את ההזדקנות  

 

על מה להקפיד: 8 המלצות תזונתיות של דוייב

תזונה מאוזנת הכוללת צריכת קלוריות וחלבון ברמה מספקת ופעילות גופנית יכולים להאט את הירידה במסת השריר ולשמור על חוזקו ובכך למנוע סרקופניה. רונית דוייב מסבירה מה חשוב לאכול ועל מה להקפיד במיוחד בכדי למנוע את המחלה.

 

מזונות בעלי ערך תזונתי גבוה: בגיל השלישי כמות הקלוריות הנדרשת ביום יורדת בהשוואה למבוגרים צעירים, אך חשוב לבחור מזונות שיספקו את הכמויות המומלצות של ויטמינים, מינרלים, חלבונים, פחמימות ושומנים. מזונות אלו כוללים: פירות וירקות (במידת האפשר מומלץ לאוכלם שלמים ועם קליפתם, ולצמצם שתיית מיצים סחוטים, כך שתכולת הסיבים והוויטמינים שבהם תישמר), בשר רזה, דגים, דגנים מלאים, קטניות ומוצרי חלב.

 

מצדו השני של המטבע, מומלץ לצמצם באכילת מזונות בעלי ערך תזונתי נמוך, מזונות מתועשים ומעובדים כגון חטיפים מלוחים, ממתקים ודברי מאפה אשר תורמים בקלוריות אך דלים ברכיבים תזונתיים בעלי ערך גבוה. 

 

סיבים תזונתיים: סיבים תזונתיים תורמים לתפקוד תקין של מערכת העיכול, מניעת מחלות ושמירה על המשקל. מומלץ לשלב בכל ארוחה מזונות עשירים בסיבים וביניהם דגנים מלאים, שיבולת שועל, פירות, ירקות וקטניות. במשפחת הדגנים, הגרסה ה"מלאה" היא המועדפת מכיוון שהיא בעלת ערך תזונתי גבוה יותר. לדוגמה פסטה מקמח מלא עדיפה על פני פסטה רגילה, מקמח לבן.

 

חלבונים: חלבונים דרושים לבנייה ולתיקון רקמות, יצירת הורמונים, אנזימים ונוגדנים ולתפקודים רבים אחרים בגוף. צריכה לא מספקת של חלבון בקרב בני הגיל השלישי קשורה לירידה בגמישות העור, תפקוד ירוד של מערכת החיסון ומשך ריפוי ארוך יותר ממחלות. מזונות העשירים בחלבונים הם מגוונים ומקורם מהחי ומהצומח, כולל דגים, בשר רזה, קטניות (עדשים, שעועית, חומוס), ביצים, זרעים ומוצרי חלב ומהם מומלץ לצרוך את אלו המכילים אחוז שומן נמוך.

 

שומנים: שומנים מסייעים לספיגת רכיבים מהתזונה, ביניהם ויטמינים מסיסי שומן A, D, E, ו-K, תורמים לשובע ומשפרים את טעם המזון. מזונות מקבוצה זו אשר מומלץ לשלבם בתפריט היומי הם שמן זית, אבוקדו, טחינה אגוזים ושקדים. ישנם מזונות העשירים בשומן רווי ומכילים שומן טרנס אשר את צריכתם מומלץ לצמצם, כגון דברי מאפה כמו בורקסים וקרואסונים, שמנת וחמאה. שמירה על המלצות אלו יכולה לתרום לשיפור ברמות הכולסטרול ורמות השומנים בדם.

 

סידן ו-ויטמין D: רכיבים אלו חשובים לשמירה על בריאות העצם, למניעת אוסטרופרוזיס ושברים. מומלץ לשלב מזונות עשירים בסידן כגון סרדינים, מוצרי חלב, טחינה, מוצרי חלב ודגני בוקר מועשרים בסידן ומזונות העשירים בויטמין D ,בעיקר דגים שמנים ומוצרי חלב מועשרים. לחלק מהאוכלוסיה, במיוחד בקרב בני הגיל השלישי, ישנן רמות נמוכות של ויטמין D ולעיתים צריכת הסידן מהמזון לא מגיעה לכמויות המומלצות, לכן הרופא המטפל עשוי להמליץ על תוספי תזונה מתאימים.

 

ויטמין B12: ויטמין זה חיוני ליצירת DNA בתאים ובעיקר משתתף ביצירת תאי דם אדומים על ידי מח העצם וחשוב ליצירת מיאלין במערכת העצבים.עם הגיל, יכולת הספיגה של ויטמין זה יורדת, על כן מומלץ לבני הגיל השלישי לשלב מזונות העשירים בויטמין B12 , כגון בשר בקר, דגים, ביצים ומזונות מועשרים כמו דגני בוקר. במקרים של חוסר בויטמין זה, הרופא המטפל עשוי להמליץ על תוסף תזונה מתאים.

  

מזון רפואי: מהווה מקור לתזונה מלאה ומאוזנת ומגיע בפורמט של נוזל לשתייה וכולל את כל רכיבי התזונה החיוניים: פחמימות, שומנים, חלבונים, ויטמינים ומינרלים. מוצרי המזון הרפואי יכולים להוות מקור מזון כתזונה משלימה. להחליף את אחת הארוחות או כתוספת בין הארוחות ומונע מצב של יצירת חוסרים.

 

שתיית נוזלים: חשוב להקפיד על שתייה מספקת של נוזלים, ולא להסתמך אך ורק על תחושת הצמא, אשר הולכת ופוחתת בגילאים המבוגרים יותר. כמו בכל גיל, גם בגיל השלישי השתיה המועדפת היא מים ומומלץ לצמצם שתיה ממותקת ונוזלים המכילים קפאין כגון קפה ותה. חלק מהנוזלים מגיעים מהמזון בנוסף למרקים למיניהם, הרבה מהפירות והירקות הם בעלי תכולת מים גבוהה, ביניהם אבטיח, תפוז, חסה ומלפפון.

 
הכותבים, פרופ' יצהל ברנר, מנהל מערך לרפואה גריאטרית מרכז רפואי מאיר כפר סבא ורונית דוייב, דיאטנית קלינית ומנהלת מדעית אבוט, יצרנית אנשור קומפקט




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מגדלי הים התיכון
צילום: shutterstock
לתזונה השפעה קריטית על סרקופניה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים