שתף קטע נבחר

7 מחלות שאינן מאובחנות בזמן אצל נשים

עייפות מוגברת, מחזור לא סדיר, קשיי זיכרון ועלייה מהירה במשקל - כולן תופעות שעלולות להעיד על מחלות שתוקפות בעיקר נשים, אך לא תמיד מאובחנות נכון

לא מעט נשים מרגישות שמשהו לא בסדר איתן, אך לא תמיד יכולות לקבל את העזרה שהן זקוקות לה. פעמים רבות הן שומעות כי מדובר בבעיה פסיכוסומטית והן נשלחות לטיפול נפשי, אך יתכן שהסימפטומים המציקים שלהן נובעים ממחלה אוטו-אימונית או בעיה הורמונלית, ולא מדמיון פרוע עם נטייה לחרדות.

 

א.פ. התלוננה על עייפות, התקפי סחרחורת והופעת כתמים כהים על החזה כמעט שנתיים. בתקופה זו היא גם עלתה במשקל כמעט 20 קילוגרם וסבלה מקשיי ריכוז מסיבה לא ברורה. אך רק אחרי ההפלה השנייה, בדיקת אולטרסאונד פשוטה הראתה שישנן ציסטות בשחלות שלה. מתברר שכל הזמן הזה א.פ. סבלה מהפרעה הורמונלית שנקראת תסמונת השחלה הפוליציסטית.

 

אז איך אפשר להתחמק מהגורל של א.פ. ולזכות בהתייחסות הולמת מהממסד הרפואי? המומחים ממליצים להרחיב את הידע בתחום הבריאות וללמוד על שבע המחלות השכיחות שנשים סובלות מהן, אך האבחון שלהן לקוי. כך תדעי אם את סובלת מבעיה בריאותית רצינית, שהרפואה נוטה לפספס או להתעלם ממנה:

 

1. תסמונת השחלה הפוליציסטית

תסמונת השחלת הפוליציסטית היא ההפרעה ההורמונלית השכיחה ביותר בקרב נשים בגיל הפוריות והסיבה המובילה לבעיות פריון, שנגרמת על ידי רמות גבוהות מדי של אנדרוגנים (הורמונים זכריים). השיבוש ההורמונלי נובע מחוסר איזון ברמות האינסולין, שמווסת את ריכוזי הסוכר בדם. עודפי האינסולין גורמים לשחלות לייצר יותר מדי טסטוסטרון ולפתח ציסטות. בנוסף, הם מובילים להשמנה ומגבירים את הסיכון ללקות בסוכרת.

 

מה מרגישים? בנוסף למחזור לא סדיר או אל-וסת, הטסטוסטרון עלול לגרום לצמיחה מוגברת של שיער בפנים, בחזה, בגב וברגליים, להתפתחות של אקנה ולהתקרחות. תיתכן גם עלייה מהירה במשקל, שקשה לעצור.

 

כיצד מאבחנים? בנוסף לאיסוף מידע אודות הסימפטומים, הרופא יבצע בדיקה גופנית ואולטרסאונד של אזור האגן כדי לאתר נוכחות של ציסטות. יש לבצע גם בדיקות דם שמודדות את רמות הסוכר וההורמונים השונים בדם, לרבות הורמונים של בלוטת התריס (תת פעילות בלוטת התריס עלולה לגרום לסימפטומים הדומים לתסמונת השחלה הפוליציסטית).

 

תסמונת השחלות הפוליציסטיות: התזונה שתעזור

 

סובלת מכאבים בכל הגוף? יתכן שזו פיברומאלגיה (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
סובלת מכאבים בכל הגוף? יתכן שזו פיברומאלגיה(צילום: Shutterstock)

2. פיברומיאלגיה

לא ברור עדיין מה בדיוק גורם לכאבים המפושטים שאופייניים לתסמונת פיברומיאלגיה. המומחים סבורים שהיא קשורה לשיבושים במוח, שגורמים לתחושות רגילות להיקלט בצורת אותות כאב.

 

מה מרגישים? הסימפטומים של תסמונת פיברומיאלגיה, שמתפתחים לרוב אצל נשים בגילאי 20 עד 50, כוללים כאבים מפושטים בגוף, הפרעות תחושתיות, תשישות ולעתים גם הפרעות שינה ודיכאון. יש המתארים את המחלה כ"הגברה של עוצמת הקול במערכת העצבים" ומציינים שהיא עלולה להחמיר במצבי מתח ולחץ.

 

כיצד מאבחנים? לא קיימים סימנים גופניים, בדיקות דימות או מעבדה שיכולים לקבוע אבחנה של פיברומיאלגיה. הרופא מסתמך על תיאור הסימפטומים של המטופלת, כגון כאב במקומות שונים בגוף שנמשך לפחות שלושה חודשים ללא גורם ברור או סימנים חיצוניים ונפיחות. הרופא יבצע גם בדיקת נקודות כאב - נקודות בהן מגע רגיל גורם לרגישות ולתחושת כאב. חשוב לבצע בדיקות נוספות על מנת לשלול מחלות אחרות שעלולות לגרום לסימפטומים דומים.

  

חיי עם פיברומיאלגיה: בת 22 מרגישה כמו בת 80

 

3. תסמונת העייפות הכרונית

אמנם ישנם מחקרים שמוצאים קשר בין זיהומים ויראליים רדומים, חוסר איזון הורמונלי וסטרס, אך הסיבה המדויקת לתסמונת העייפות הכרונית (CFS) עדיין לוטה בערפל. זו אינה בעיה נדירה והיא מופיעה בקרב נשים בגילאים 40-50, הסובלות ממנה פי ארבעה יותר מגברים. עם זאת, הרופאים מעריכים שרק כחמישית מכלל המקרים מאובחנים.

 

מה מרגישים? בדרך כלל העייפות הכרונית מחמירה לאחר פעילות גופנית או מאמץ מנטלי ואינה משתפרת בעקבות מנוחה. לכן, רבים מחולי תסמונת העייפות הכרונית מתקשים לתפקד בעבודה ובחיי היומיום. לדוגמה, ביצוע משימות כמו ניקיון חדר, שאורך באופן רגיל כשעה, יכול לקחת מספר שעות לכל הפחות. המחלה גורמת גם לירידה בזיכרון או בריכוז ומלווה לעתים בכאבי שרירים בלתי מוסברים.

 

כיצד מאבחנים? לא קיימות בדיקות שיכולות לאשר אבחנה של תסמונת העייפות הכרונית, לכן הרופא יבצע שורה ארוכה של בדיקות שיעזרו לו לשלול מחלות אחרות, כמו בעיות בתפקוד בלוטת התריס, דיכאון, מחלת הנשיקה (מונונוקלאוזיס) או מחלת ליים (זיהום חיידקי רב-מערכתי, שהדבקה בו מועברת דרך עקיצת קרצייה נגועה).

 

תשישות כרונית: לא מחלה של עצלנים. 10 עובדות

 

4. זאבת

ישנם ארבע סוגים של מחלת הזאבת, כשהמוכר מביניהם הוא זאבת אדמנתית מערכתית SLE) Systemic Lupus Erythematosus), מחלה אוטואימונית שבה מערכת החיסון תוקפת בשוגג את העור, המפרקים, הריאות, הכליות, מערכת העצבים והדם. זאבת אמנם אינה מחלה שכיחה, אך היא מופיעה הרבה יותר בקרב נשים, שמהוות 90% מכלל החולים.

 

המדענים חוששים שלהורמונים יש תפקיד חשוב בהתפתחות המחלה, כיוון שרוב הנשים מאובחנות בין הגילאים 15 עד 45. ישנם גם לא מעט מקרים שבהם המחלה מתפרצת במהלך ההריון.

 

מה מרגישים? הסימפטומים של זאבת כוללים עייפות, חום, נוקשות וכאב במפרקים, כאבים בחזה, קשיי זיכרון והופעת פצעים ופריחה אופיינית בעור. בגלל שהמחלה פוגעת במערכות רבות בגוף, יתכן שתמונת הסימפטומים תהיה שונה אצל מטופלים שונים. רוב החולים מדווחים על התפרצויות סימפטומים, שמשתפרים מאוחר יותר ולעתים אף נעלמים לחלוטין.

 

כיצד מאבחנים? האבחנה נקבעת אם מופיעים לפחות ארבעה מתוך הסימפטומים הבאים: פריחה בפנים (לרוב, בצורת פרפר) או פריחה בעור שמופיעה אחרי חשיפה לשמש, כיבים בפה שאינם כואבים, מחלת כליות, נפיחות במעטפת הלב או הריאות ורמות נמוכות של כדוריות הדם האדומות, הלבנות או הטסיות.

 

5. טרשת נפוצה

טרשת נפוצה היא מחלה אוטואימונית, שבה מערכת החיסון תוקפת את המיילין (מעטפת שמגנה על סיבי העצב) במוח ובמערכת העצבים ומשבשת את העברת האותות העצביים ואף גורמת להרס של חלק מהעצבים. הסיכון ללקות בטרשת נפוצה עומד על אחד לאלף, אך הוא גבוה יותר אם יש רקע משפחתי. טרשת נפוצה מתפתחת בגיל צעיר, לרוב בין 20 ל-40, ושכיחה פי שלושה יותר בקרב נשים. רוב המומחים סבורים שהתפרצות המחלה קשורה לחשיפה לווירוסים או לרעלנים.

 

מה מרגישים? הסימפטומים המוקדמים עלולים לכלול חוסר תחושה או חולשה של הגפיים, כאב עמום או עקצוצים, עייפות ובעיות ראייה. טרשת נפוצה יכולה להיות קלה, עם מעט מאד סימפטומים, או חמורה עד כדי פגיעה משמעותית בתפקוד. לכן, המומחים לא יכולים לומר מראש איך המחלה תתקדם אצל כל חולה. החולים נדרשים למאמץ רב כדי לשמור על חיי היומיום הרגילים.

 

כיצד מאבחנים? לא קיימת בדיקה שתוכל לתת תשובה מוחלטת אם לקית בטרשת נפוצה או לא, למרות שבשנים אחרונות הרופאים משתמשים בשיטות חדישות של אבחון סיבי העצב ברשתית העין. בדיקות נוספות שעורכים הרופאים נועדו לשלול מחלות אחרות שיש להן סימפטומים שדומים לטרשת נפוצה, כגון מחלות זיהומיות ודלקתיות אחרות. לעתים ניתן לגלות ממצאים המעידים על פגיעה במיילין באזורים מסוימים בעזרת סריקות MRI.

 

טרשת נפוצה: חשיבות אבחון אטרופיה מוחית 

 

6. דלקת מפרקים שגרונית

בדלקת מפרקים שגרונית המערכת החיסונית תוקפת את ציפוי הסחוס במפרקים וגורמת לנפיחות, כאב ולעיתים גם לעיוותים במפרקי האצבעות, כף היד, האגן, הברכיים וכפות הרגליים. דלקת מפרקים שגרונית פוגעת פי שלושה יותר בנשים לעומת גברים. למרות שהמחלה עלולה להתפרץ בכל גיל, רוב המקרים מתגלים בין הגילאים 40 ל-60.

 

מה מרגישים? אנשים הלוקים בדלקת מפרקים שגרונית חווים כאב וקושי אפילו בפעולות יומיומיות פשוטות כמו עלייה במדרגות, פתיחת בקבוקים או קשירת שרוכים. המחלה נוטה להתפתח בצורה סימטרית. כך, למשל, אם נפגע אחד המפרקים בצד ימין, בדרך כלל גם המפרק בצדו השמאלי של הגוף יהיה מעורב.

 

סימפטומים אחרים של דלקת שגרונית כוללים נוקשות (במיוחד כשמתעוררים), רגישות למגע במפרקים, עייפות וחום. לרוב בתקופת ההריון יש הפוגה, אך דלקת המפרקים מתפרצת שוב לאחר הלידה.

 

כיצד מאבחנים? קשה לאבחן דלקת מפרקים שגרונית בשלבים ההתחלתיים שלה. הסימפטומים יכולים להיות דומים לעשרות סוגים אחרים של דלקות מפרקים ולא להופיע במשך שנים. קיימות בדיקות דם שבודקות נוכחות גורם שגרוני (rheumatoid factor), חלבון שמתגלה אצל 80% מהמטופלים, ומודדות רמות של חלבון CRP ושקיעת דם, המשמשים כמדדי דלקת. צילומי רנטגן יכולים לסייע במעקב אחר מצב המפרקים.

 

דלקת מפרקים: אבחון מוקדם יכול להציל חיים

 

7. תסמונת המעי הרגיז

תסמונת המעי הרגיז (Irritable bowel syndrome - IBS) היא מחלה כרונית מסתורית שגורמת לעוויתות וכאבי בטן, נפיחות, גזים, שלשול ועצירות. ככל הנראה תסמונת המעי הרגיז נובעת ממעבר לקוי של האותות בין המוח למעיים. מומחים מעריכים שעד 20% מהאוכלוסייה לוקים בדרגה מסוימת של המחלה, אך מספר הנשים שלוקות בה כפול ממספר הגברים.

 

מה מרגישים? חלק מהלוקים בתסמונת המעי הרגיז סובלים רק משלשולים, אחרים רק מעצירות ויש כאלו שסובלים משניהם לסירוגין - אך בכל המקרים מרגישים גם עוויתות וכאבי בטן. מזונות עתירי שומן או מוצרי חלב עלולים לגרום להתפרצות התקף או להחמרה. אלכוהול, קפה ומשקאות אחרים שמכילים קפאין עלולים לגרום ליציאות רכות או שלשולים.

 

כיצד מאבחנים? לרוב האבחנה נקבעת אם הסימפטומים מופיעים לפחות 12 שבועות במהלך השנה האחרונה ועל סמך הקריטריונים נוספים שקבעה קבוצת מחקר מרומא (Rome criteria).

 


 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
פעמים רבות נשים סובלות שומעות שאלו כאבים פסיכוסומטיים - אך מדובר במחלה אמיתית
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים