שתף קטע נבחר

"ישראל זו מדינת סטארט-אפ אמנותית"

במסגרת שיתוף פעולה אמנותי חדש אמנים מישראל יציגו בפריז ובמקביל אמנים צרפתים יציגו בתל אביב. "נמאס שהצרפתים נתפסים רק כרוכשי דירות בישראל", אמר יוזם התערוכה והוסיף שלמרות המצב הבטחוני בפריז ההתגייסות מלאה.

"תעבור פה עם המברשת", הוא מבקש בקול סמכותי ממישהו עלום שנמצא מעברו השני של הקו. רודי כהן, צרפתי ממוצא יהודי, איש עסקים בן 36 עם רזומה מפתיע, עושה פינישים אחרונים לתערוכה שתפתח ביום רביעי הקרוב, 25 בנובמבר ותינעל ב-6 בדצמבר, בו זמנית בתל אביב ובפריז. אמנים ישראלים יציגו את כ-300 עבודות בפריז בעוד שאמנים צרפתים יציגו כ-50 עבודות בתל אביב. 

 

טדי כהן. "ישראל זו מדינת סטארט-אפ אמנותי" (צילום: טדי כהן) (צילום: טדי כהן)
טדי כהן. "ישראל זו מדינת סטארט-אפ אמנותי"(צילום: טדי כהן)

Experiences Art Fair, שכוללת עבודות פרפורמנס, וידאו ארט, צילום, תיערך במקביל במלון לילי&בלום בתל אביב ובמבנה ריק ברובע העשירי בפריז ששימש בעבר כמפעל. התערוכה, אחת הזרועות מבין שלל פרויקטים בתחום האמנות שבראשם עומד כהן, מתיימר לשנות את הרגלי הצריכה בשדה האמנות שהפך לדבריו לבלתי נגיש למרבית האוכלוסייה, אליטיסטי ושבוי במכניזם מיושן ושמרני. "זה עולם שמנוהל על ידי כוחות השוק, כלומר מעגל מצומצם של קליאנטורה בורגנית. את המעגל הזה בדיוק אנחנו רוצים לשבור", הוא אומר בראיון לקראת פתיחת התערוכה.

 

מתוך חלל התערוכה בפריז הוא מנהל גם את התערוכה בתל אביב. הפנייה אל האמנים שנבחרו להשתתף ב-Experiences Art Fair נעשתה באופן לא קונפורמיסטי דרך הרשתות החברתיות פייסבוק ולינקדן, מה שכהן מכנה "התנהלות דמוקרטית שנותנת הזדמנות שווה לכל אמן באשר הוא לקחת חלק באירוע". קיום הפרויקט התאפשר, בין היתר, בעזרת גיוס כספים דרך האתר KickStarter, מה שנתן עצמאות אמנותית מוחלטת. "זה יריד עצמאי שהתארגן תוך 50 יום באפס תקציב ובלי ספונסרים. עשינו הכל בעצמנו כדי לייצר במה נגישה לכל"

.

רקה ניארי. "לא רוקדים לצלילי חליל המיינסטרים"  (צילום: רקה ניארי) (צילום: רקה ניארי)
רקה ניארי. "לא רוקדים לצלילי חליל המיינסטרים" (צילום: רקה ניארי)

 

כהן מדגיש כי חלק מהאמנים, שנבחרו על ידי ועדה מיוחדת, אינם מוכרים לקהל הרחב פשוט מפני שלא הצליחו לפלס את דרכם לגלריות המרכזיות. בפריז, כך אומרים האנשים מאחורי הפרויקט, רק 12% מכלל האמנים הפעילים בעיר, משתתפים ב-48% מהתערוכות. "זה מגוחך ואנחנו שמנו לעצמנו כמטרה לשנות את זה כי יש הרבה אנשים מוכשרים". "אנחנו מציגים כישרונות חדשים, אמנים פחות מוכרים ואמני רחוב, לצד שמות שגורים. הרעיון הוא לא לרקוד לצלילי החליל של המיינסטרים אלא לבחור את המיטב על פי ראות עיננו. יש ברשימה אמנים שונים מאד שבאים, כל אחד מעולם אחר".

 

היצירות הנבחרות לדבריו בועטות ונון-קנופורמיסטיות. "בואי נאמר שהאמנים הישראלים, למשל, לא יציגו צילומים של הטיילת בתל אביב", הוא אומר: "זה לא עוד גלויה אסתטית של מקום אלא פנים אחרים של חברה, של מקום, של רעיון". 17 אמנים ישראלים כלולים ברשימה בהם זוכה פרס פוליצר, הצלם עודד בלילטי; ראש תחום לימודי אמנות ומדיה במדרשה, דניאל לנדאו; האמן אורי גרשוני; הצלם זיו קורן; אמנית הוידאו עמית ברלוביץ; המעצב הגרפי טדי כהן; הצייר והצלם רמי מימון; צלם האופנה דודי דיין והמעצב, הטיפוגרף ומייסד מגזין אנטייטלד, אברהם קורנפלד.

 

לטיסיה מונטלבר. "בעד אמנות בועטת לא קונפורמיסטית" (צילום: Laetitia de Montalemebrt) (צילום: Laetitia de Montalemebrt)
לטיסיה מונטלבר. "בעד אמנות בועטת לא קונפורמיסטית"(צילום: Laetitia de Montalemebrt)

 

"ישראל זו מדינת סטארט-אפ בכל מה שקשור לאמנות. האמנים הישראלים יצירתיים, בועטיים, ישירים, לא מיישרים קו עם הקודים של שוק האמנות. ביריד הראשון שאנחנו משיקים, בתקווה להפוך את האירוע למסורת, רציתי להציב רף גבוה", אומר כהן. "העבודות שיוצגו מראות פנים אחרים של ישראל. אנחנו לא הולכים על הברור מאליו". כהן, ציוני נלהב נשוי לישראלית לשעבר, מעבר לכך מתחזק קשרים עם חברים ואמנים מקומיים. "זה מצער שהאמנים הישראלים נשארים תמיד ב-25 הגלריות שפועלות בתל אביב ולא פורצים את המעגל החוצה. חשבתי שזו הזדמנות לחשוף את הכישרונות האלה בצרפת ולהציג אותם בפני קהלים חדשים שמעריכים אמנות".

 

המחשבה להציג במקביל צד פחות מוכר של אמנים צרפתים עכשוויים בתל אביב היתה אך טבעית. "אני בא משם ודי נמאס לי מזה שצרפתים נתפסים אצלכם כעם של גנבים שמגיע לישראל כדי לרכוש דירות ולהשתלט על המקום. חשבתי שיהיה נכון להראות את הפנים היפים של התרבות הצרפתית". 

אברהם קורנפלד. "חייבים לחשוף את הכשרונות הישראלים בחוץ" (צילום: אברהם קורנפלד) (צילום: אברהם קורנפלד)
אברהם קורנפלד. "חייבים לחשוף את הכשרונות הישראלים בחוץ"(צילום: אברהם קורנפלד)

האנרגיה שמלווה את הפרויקט לדבריו מעוררת השראה. "עם כל מה שקרה בפריז, ההתגייסות מוחלטת ואי אפשר שלא להתרגש מזה. כל האמנים הישראלים יגיעו לפתיחת התערוכה", הוא אומר. בעקבות מתקפת הטרור שהכתה בפריז היריד שייערך מאובטח לדבריו כהלכה. "זה נכון שאנשים חוששים אבל בו בזמן מתעקשים להמשיך בחיים. זו לא אותה תחושה שמלווה את החיים בישראל. אנחנו לא רגילים לזה. צרפת אחרי הכל היא סמל של חופש הביטוי והדמוקרטיה והתחושה שאנשים מסרבים להיכנע לטרור".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Laetitia de Montalemebrt
מרכוס קלאברו. Eperiences Art Fair
צילום: Laetitia de Montalemebrt
לאתר ההטבות
מומלצים