שתף קטע נבחר

מלווי נכי צה"ל: 'מבצעים החייאה ללא הכשרה'

המלווים הסיעודיים של נכי צה"ל הגיעו לכנסת על מנת לשטוח את טענותיהם בדבר הפרת זכותיהם; "תראו איך משרד הביטחון דואג לנכים שלו - נאלצתי כבר פעמיים לבצע החייאה במטופל מבלי שהוכשרתי לכך", סיפר אחד המלווים. "תגידו את האמת, יותר זול לכם שהנכים ימותו?"

מאבקם של ארגון מלווי נכי צה"ל על זכויותיהם, מגיע לכנסת: "למה משרד הביטחון מרמה אותנו אחרי שהקפיא לנו את השכר במשך שנים, עדיין מתחמק ומסרב אפילו לשבת אתנו? מה אנחנו, לא בני אדם?". כך קבל היום (ג') אבנר מלכה, מראשי ארגון מלווי נכי צה"ל, בדיון שנערך בוועדת העבודה והרווחה בנוגע להפרת זכיותיהם המקצועיות של המלווים. 

 

 

מלווי נכי צה"ל, הכריזו לפני כחצי שנה על סכסוכי עבודה נגד חברות כוח האדם הסיעודי המעסיקות אותם ונגד משרד הביטחון, בדרישה לשפר את תנאי העסקתם. ח"כ מיקי רוזנטל (המחנה הציוני) אמר בדיון, כי נאלץ ליזום את הדיון לאחר שמשרד הביטחון דחה את בקשת המלווים לדון בשיפור תנאיהם.

 

"משרד הביטחון מתנהל בנושא באטימות, גם אני פניתי למנכ"ל ולא נעניתי", טען רוזנטל. "המשרד התנער מאחריות למלווים שמשמשים לנכים הסיעודיים עיניים, רגליים וחברה, והפך אותם לעובדי קבלן. הם עובדים מאות שעות בחודש בשכר נמוך ביותר, ואפילו אוכל הם צריכים להביא מהבית".

 

הפגנת מלווי נכי צה"ל בתל אביב לפני מספר חודשים (ארכיון) (צילום: בילי פרנקל) (צילום: בילי פרנקל)
הפגנת מלווי נכי צה"ל בתל אביב לפני מספר חודשים (ארכיון)(צילום: בילי פרנקל)

ראש אגף שיקום במשרד הביטחון, משה צין, אמר בתגובה לדברי רוזנטל, כי "שכר המלווים גבוה מהמקובל בשוק הסיעודי. שיקום הנכים לנגד עינינו ללא הרף. בהנחיית מנכ"ל משרד הביטחון, אנחנו בודקים בימים אלה את כל האפשרויות להיטיב עם המלווים".

 

"נאלצים לעשות פעולות אסורות המסכנים את הנכים"

בין משתתפי הדיון נמנה אלי רונן, מלווה ותיק, שסיפר כי הוא נאלץ להתמודד עם מצבים שלא הוכשר אליהם, עד כדי סיכון חיים. "תראו איך משרד הביטחון דואג לנכים שלו - נאלצתי כבר פעמיים לבצע החייאה במטופל מבלי שהוכשרתי לכך", סיפר. "תגידו את האמת, יותר זול לכם שהנכים ימותו?". מלווה נוסף בשם חן ברום, ציין כי "המלווים נדרשים לעשות מדי יום גם פעולות אסורות המסכנות את הנכים וחושפות אותנו לתביעות משפטיות".

 

בדיון נכחו גם הורים של נכי צה"ל, שהביעו תמיכה במחאת המלווים. רחל גיא, אמא של נכה, ציינה כי "זו בושה וזלזול בעובדים טובים ומסורים". ח"כ אורלי לוי-אבקסיס (ישראל ביתנו) הודיעה שהוועדה תילחם באוצר אם לא יתקצב את שיפור תנאי המלווים. "בתפקידם הקשה הם עדיין מקבלים שכר מגוחך גם אחרי ותק של עשרות שנים", אמרה.

 

יו"ר הועדה ח"כ אלי אלאלוף (כולנו) הורה לאגף השיקום בתום הדיון, לקבוע מיד פגישה מסודרת עם נציגי המלווים, כדי לדון בשיפור תנאיהם ולהסדיר להם השתלמויות מקצועיות לאלתר. אלאלוף הורה לדווח לוועדה בתוך חודשיים על ההתקדמות בהידברות ובתנאי עבודת המלווים. "יושבים מולנו שני קהלים מתוסכלים, נכי צה"ל ומלוויהם, ולא יתכן שמשרד הביטחון אפילו לא מקיים איתם הידברות שקטה ושיטתית", סיכם.

 

מלווי נכי צה"ל התאגדו לפני כשנתיים במסגרת ההסתדרות הלאומית והכריזו בחודש מאי השנה על סכסוכי עבודה נגד חברות כוח האדם ומשרד הביטחון. בישראל מועסקים כיום כ-2,300 מלווים, המטפלים בכ-2,000 נכי צה"ל הנדרשים ללווי 24 שעות ביממה. פעמים רבות הם נדרשים למשמרות ארוכות, שנמשכות מספר ימים ברצף במהלכם הם ישנים בבית הנכה ואחראים לכל הטיפול השוטף.

 

חרף תנאים בלתי פשוטים אלה, המלווים קובלים על תנאי עבודה ושכר ירודים לצד הכשרה לקויה בתחום. בין היתר טוענים העובדים כי אגף השיקום במשרד הבטחון מכתיב את תנאי העסקתם במכרזים, ללא הידברות ובדיקת צרכי העבודה. עוד הם קובלים כי טבלאות השכר שלהם לא עודכנו מזה כעשור והיעדר תגמול הולם עבור שעות העבודה הארוכות.

 

עוד בערוץ קריירה - עומר, בעל שיתוק מוחין, מחפש עבודה כמתכנת. צפו

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים