שתף קטע נבחר

ללמוד מוזיקה בישראל, לקבל תואר באמריקה

שיתוף פעולה בין בית הספר ‘רימון’ בישראל ל’ברקלי’, מרכז לימודי המוזיקה המוביל בעולם, מאפשרים לסטודנטים שהתקבלו לברקלי ללמוד שנה בישראל. לא רק יהודים קופצים על ההזדמנות

היה זה פול טורטלייה שאמר ״אין בי אמונה דתית, בשום דת, מלבד כמובן זו של המוזיקה״. נראה שבימים אלו, מי שמאמין במוזיקה כנר לרגליו, מחפש את צליליה בישראל.

 

במסגרת הסכם טרי בין ׳רימון׳, בית הספר הגבוה למוזיקה בישראל וברקלי, College of Music, מכון הלימודים המוביל בעולם למוזיקה מודרנית שבבוסטון, יכולים סטודנטים מרחבי העולם שהתקבלו ללימודים בברקלי ללמוד בשנה הראשונה לתואר בישראל, שנת לימודים אשר תוכר על ידי ברקלי.

 

ב׳רימון׳ מתגאים בכך שלא רק יהודים חובבי ציון ניצלו את שנת הלימודים להגשמה ציונית, כי אם גם סטודנטים שלא מגיעים עם שום זיקה לישראל או ליהדות ובוחרים ללמוד בה רק בזכות העומק המוזיקלי. יזהר שכטר, סמנכ"ל טכנולוגיות וגיוס משאבים, ובעבר מרצה בברקלי, מספר ששיתוף פעולה בין שני בתי הספר מתקיים כבר למעלה מעשרים שנה. ״החיבור נולד דרך הקשר האישי. מייסדי בית הספר, יהודה עדר, נשיא רימון וגורי אגמון הם בוגרי ברקלי והקשר ביניהם לבין נשיא הקולג׳ הדוק. עד היום שיתוף הפעולה תורגם לתכנית לימודים שבה תלמידי רימון יכולים ללמוד בשנתיים הראשונות בישראל ושנתיים בברקלי. מי שבפועל נסעו הם בעיקר מי שזכו למלגות, מאחר ועלות הלימודים היא בערך פי שש בברקלי״.

 

זוהי לא תכנית אשר שמורה רק לבית הספר הישראלי. למעשה לברקלי יש רשת בינלאומית עם 20 בתי ספר מסביב לעולם שמאפשרים את אותה התכנית, במגמה להעשיר את הסביבה המוזיקלית. ״30% מהסטודנטים של ברקלי הם בינלאומיים היום״, מספר שכטר.

 

ב׳רימון׳ מתגבש לו כבר כמעט שנתיים רעיון לשיתוף פעולה אחר, וממש לפני מספר שבועות הוא יצא לדרך בהצלחה. ״רצינו לחשוף סטודנטים נוספים לסגנון והאיכויות של המוזיקה שלנו״, מסביר שכטר. ״לפי התכנית החדשה, מקבלים הסטודנטים בברקלי את האפשרות לבחור בין ישראל, ברצלונה או אתונה ללימודים בשנה הראשונה, ומכאן, לחזור להמשך הלימודים בברקלי.

 

במסגרת התכנית לומדים הסטודנטים את מקצועות מקצועות הליבה של התכנית: הרמוניה, פיתוח שמיעה, נגינה כלית, השתתפות בהרכבים ונושאי מוסיקה וטכנולוגיה. ב׳רימון׳ מקווים גם להעניק מעבר לקרדיטים הנחוצים ללימודים בברקלי, את הערך המוסף של לימודים בארץ ישראל. ״במסגרת התכנית אנחנו משלבים מוזיקה עברית ותרבות ישראלית, מוציאים אותם לטיולים כדי שיחוו נופים וחוויות ישראליות. אנחנו מעשירים אותם בהיסטוריה של מדינת ישראל, כדי שיחוו את המקום ולא רק את בית הספר, ואז חוזרים לברקלי״.

 

מימין: נשיא רימון יהודה עדר, נשיא ברקלי רוג'ר בראון ודני סנדרסון ()
מימין: נשיא רימון יהודה עדר, נשיא ברקלי רוג'ר בראון ודני סנדרסון

 

יהודה עדר, נשיא רימון: "נוצר קשר אישי חזק ביני לבין רוג'ר בראון, נשיא ברקלי, שסייע באופן משמעותי ליצירת יוזמות משותפות בין רימון וברקלי, והתכנית החדשה היא אחת המרכזיות שבהן. אנחנו עובדים בשיתוף פעולה הדוק ובקרוב צפויות לצאת לפועל יוזמות נוספות שיוכלו לקדם באופן דרמטי את הפעילות המוזיקלית הענפה שנעשית בישראל ולחשוף אותה לעולם."

 

כשעלה הרעיון לתכנית, באופן טבעי חשבו ברימון שסטודנטים שיבחרו ברימון, להבדיל מברצלונה למשל יהיו אלו שמגיעים מרקע יהודי וירצו לשלם את הלימודים במימוש הציונות, או חוויה תרבותית מסורתית. הם הופתעו לגלות שההיענות הייתה הרבה יותר מגוונת. ״שמחנו שהגיעו גם יהודים וגם לא יהודים. מסתבר שיש קהל שמעוניין לבוא לישראל, והמוזיקה והכשרונות שיש לנו מגיעים רחוק. ברקלי מכיר ביכולות האקדמיות הגבוהות של רימון״, גורס שכטר, ״לכן הקשר הוא מאוד חזק והדדי״.

 

תכנית הלימודים שנבנתה עבור הסטודנטים מותאמת לרמה והדרישות של ברקלי ואליה מתווספת התכניות הישראליות הייחודיות. ״יש למשל קורס של מוזיקה ים תיכונית. יש קורס לשפה העברית שמקביל ברמתו לאולפן אבל השפה נטמעת מהר למדי דרך צלילים ומוזיקה. שירים של מלחינים וכותבים ישראלים חשובים, מנעמי שמר ועד עוזי חיטמן״.

 

בשבועות האחרונים נכנסו הסטודנטים הספורים בשערי המוסד הישראלי המכובד ויזהר מספר שהם נרגשים ומשתלבים מהר מהצפוי. ״הסטודנטים מאוד צעירים וכל החוויה של ללמוד בחו״ל בכלל מרגשת כרגע. עבור חלקם זו הפעם הראשונה מחוץ לארה״ב״.

 

אהרון בונו בן ה-18 מניו המפשייר לא ממש ידע הרבה על ישראל, חוץ מאיזו שמועה על סכסוך. הוא לא יהודי ומעולם לא חשב שיגיע יום אחד למדינת ישראל. על אף החשש שהביעו בני משפחתו הסקרנות המוזיקלית הכריעה. ״בחרתי מבין האפשרויות שניתנו ללמוד בישראל כי מאסתי במוזיקה מערבית. התוודעתי למוזיקה אסייתית ורציתי להתנסות במוזיקה מזרחית יותר. מה שכן״, הוא מספר, ״הופתעתי לגלות שדווקא כאן שומעים בעיקר מוזיקה מאמריקה״.

 

אהרון מספר שהנחיתה בישראל לא הייתה קלה כשנפל לרמאות מצד מי ששכר ממנו דירה, אבל אחרי שברימון סייעו לו, הצליח למהר ולמצוא דירה חדשה. ״עכשיו המשפחה שלי מודאגת כששומעת חדשות, אבל אני מסביר שאני דווקא מרגיש בטוח יותר להסתובב בלילות מאשר בשכונה שלי בניו המפשייר״. ההיכרות עם הישראלים הייתה חדשה לצעיר האמריקאי וכשהוא נדרש להביע את התרשמותו הוא מפתיע כשמיד אחרי שמספר על הפתיחות והאדיבות שמגלים כלפיו, הוא מציין את העובדה שכולם נראים בכושר. ״בעוד שבארה״ב המודעות נמוכה ואנשים לא בכושר ועם עודף משקל, כאן זה אחרת. אולי בגלל שכולם היו בצבא כולם בכושר, נראים שהם חזקים ומודעים״.

 

עם אהרון הגיע גם היהודי האמריקאי נוח ג׳יימס היישר מפיטסבורג. עבורו כיהודי הבחירה הייתה טבעית יותר. ״מאוד קיוויתי להזדמנות לחוות את ישראל יותר לכן כשהגיעה האפשרות מברקלי שמחתי לנצל אותה״.

 

ג'יימס הופתע לגלות שהוא לא היחיד. 68 סטודנטים בחרו בברצלונה, 0 באתונה ושבעה בישראל. ״לא ידעתי שיש בית ספר בישראל למוזיקה, אבל כשבדקתי גיליתי כמה הוא מוערך ומעשיר״.

 

החשש הגדול שהיה לנוח הוא מחסום השפה, אבל מהר מאוד הבין שהתכנית כולה באנגלית. ״ובכלל״, הוא מציין, ״מוזיקה היא שפה בינלאומית״.

 

כמו אהרון, גם נוח רומז שהסטודנטים מברקלי הם האטרקציה בבית הספר. ״הסטודנטים המקומיים נראים מאוד מסוקרנים לגבינו. ואפילו שאנחנו רק בשבוע השני, התחברנו מאוד.

 

גם המצב הביטחוני לא הרתיע את נוח, שכבר הספיק לבקר בירושלים ובכותל. ״סבתא שלי צהלה כששמעה שאני אחיה בישראל, אני מרגיש בטוח והמשפחה בטוחה. כשחברים מהבית מתקשרים בבהלה אני מזכיר להם כמה רציחות היו בבתי ספר בארה״ב לעומת מה שקורה כאן. מה שכן״, הוא מוסיף, ״הנהגים כאן מפחידים אותי״.

 

יזהר שכטר מספר שטרם נעזרו במשרד ממשלתי כלשהו, וחשוב לא פחות, טרם השתמש בתכנית שלהם שום גוף להסברה או תיירות. ״אנחנו עובדים גם על זה עכשיו״, הוא מסכם.

 

״בינתיים מתמקדים בתכנית וזה נראה מאוד חיובי. ראיתי את הסטודנטים כבר מתחברים לישראלים ומתחילים להנות מחוויה אישית ומוזיקלית״.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים