שתף קטע נבחר

לחיות עם סוכרת: 7 כללים שיעזרו לנהל את המחלה

להקפיד על תזונה בריאה, להפסיק לעשן, לעסוק בפעילות גופנית. מחלת הסוכרת מסוג 2 הינה מחלה שחשוב מאוד לנהל. 7 כללים שכדאי להכיר

בשיתוף אסטרהזניקה

 

מחלת הסוכרת מסוג 2 הינה מחלה אשר יש בצידה אלמנטים רבים ומרכיבים בחיי היום יום אשר חשוב מאד לנהל. יש לקחת בזמנים הנכונים את הטיפול התרופתי, יש לנטר את רמות הסוכר בדם לפעמים כמה פעמים כגון נטילה נכונה של הטיפול התרופתי, תזונה מתאימה, פעילות גופנית, ניטור רמות הסוכר בדם ועוד.

 

פעולות אלו יכולות להשפיע באופן משמעותי על מצבו הבריאותי של החולה. אי לכך, ישנן מספר אבני דרך בסיסיות שמהוות לדעתנו, הצוות המטפל, חלק משמעותי מאד באיזון הסוכרת ושיפור המצב הבריאותי. להלן "הכללים להצלחה" העיקריים בסוכרת.

 

קיראו עוד על התמודדות עם מחלת הסוכרת

 

1. תזונה בריאה יותר

שינוי התזונה לתזונה בריאה יותר הוא פרמטר הכרחי בטיפול בסוכרת. אנחנו לא מעודדים לעשות 'דיאטת כאסח' או אוסרים לאכול סוכרים, אך, חשוב עד מאד לאזן את התזונה היומיומית ועל כן חשוב לבצע התאמה של התפריט היומי אצל דיאטנית מומחית לסוכרת ולפעול בהתאם להמלצותיה.

 

חשוב להחליף את הפחמימות הפשוטות, במורכבות, ולהתאים עם הדיאטנית את התפריט כך שיתאים לחיי השיגרה שלך. חשוב להתייחס לצרכים המשתנים של התזונה בשעות העבודה, בשעות הפנאי וכו'.

 

אל תסתכלו על השינויים בתזונה כאל 'דיאטה' אלא כ'תזונה בריאה'. כחלק מהחיים עם הסוכרת, גם אנחנו משתנים, שגרת היומיום והפעילויות שלנו משתנות, מגלים קושי לשמור על מזונות מסוימים וכיוצ"ב ולכן מומלץ לבקר ביקור קבוע אצל דיאטנית סוכרת לפחות אחת לרבעון.

 

היום אף ניתן במקום לנהל יומן רישום של המזונות שאכלתם, לצלם בסמארטפון את הארוחה, ואף להעביר זאת לרופא המטפל. כך, שכאשר נמדדות רמות הדם ניתן מייד להצליב לא רק מה אכלתם, אלא כמויות. חשוב שהחולים יבינו, שאפילו הורדה של בין 7-10 אחוז ממשקל גופם יכול לגרום לשינוי משמעותי לטובה בבריאותם ובמדדי הסוכרת שלהם.

 

להקפיד על תזונה בריאה. לחיות עם סוכרת (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
להקפיד על תזונה בריאה. לחיות עם סוכרת(צילום: shutterstock)

 

2. הפסקת עישון

לכל אדם בריא ונכון שבעתיים לסוכרתי מומלץ להפסיק לעשן, וזאת כחלק משינוי הרגלי החיים שהיו נהוגים עד רגע אבחונו. השילוב של סוכרת ועישון מעלה את הסיכון ללקות באירוע לבבי או מוחי פי ארבעה ואף חמישה מאדם מעשן אשר אין לו סוכרת.

 

3. משפחה וסביבה תומכת

ההצלחה באיזון הסוכרת תלויה לא מעט גם בסביבתו של הסוכרתי. העידוד להתמדה בטיפול, התאמת התזונה המשפחתית בבית, החיזוק ברגעי משבר, ניהול המחלה גם בחופשות וחגים ובכלל שיתוף בקשיים, נכונות לקבל תמיכה ממעגל הקרובים הראשון לכם הוכח כמסייע בהצלחת ניהול המחלה ולא רק במקרה של סוכרת. צריך לקחת את הסוכרת ברצינות אבל גם לא לתת לה להשתלט על חיינו ולכן חשוב שאת רוב עקרונות הטיפול ושינויי אורח החיים גם יקיריכם יכירו.

 

4. פעילות גופנית כחלק מהטיפול

כחלק משינויי הרגלי החיים עם הסוכרת העיסוק בפעילות ספורטיבית הופך מפעילות בריאה לפרמטר אמיתי להצלחה בהקטנת סיכוני הסוכרת. מרבית הסוכרתיים (מסוג 2) סובלים גם מעודף משקל ומעל למחציתם גם מיתר לחץ דם.

 

השילובים המסוכנים הללו מגדילים את הסיכון למחלות לב ופגיעה באברי מטרה, כך שאורח חיים המשלב פעילות גופנית קבועה מדי יום יסייע להפחתת התנגודת של הגוף לאינסולין ויקטין את נזקי הסוכרת לעתיד. גם אם אינכם עוסקים בספורט מדי יום, חשוב להקפיד לפחות על חצי שעה של פעילות אירובית מתונה (הליכה מהירה, אופניים, שחייה) 5 פעמים בשבוע.

 

5. מעקב קבוע אחרי מדדים חשובים

למרות שפעולת המעקב אחרי רמות הסוכר בדם מטרידה לא מעט חולים אשר רואים בה מעמסה, הרי שעבורנו הרופאים, מעקב זה יאפשר להעניק טיפול טוב יותר ואפקטיבי יותר למטופל. חשוב לנו לא רק לראות בדיקה בבוקר בצום של הלילה אלא גם שעתיים אחרי ארוחות.

 

נתונים אלה חשובים עד מאד כדי לבחון באם מתרחשים מקרי היפוגליקמיה (ירידה חדה של רמות הסוכר בדם) וגם כדאי להתאים את הטיפול התרופתי אימוץ פעולה זו קשה לחולים החדשים אך חולים אשר חיים עם הסוכרת שנים רבות מבינים את משמעות מתן טיפול אפקטיבי ומותאם לאור ממצאי הניתור.

 

לצד החשיבות לעקוב ולהפחית את ערכי הסוכר כיום מבינים שאיזון המחלה נעוץ גם בשיפור מספר מדדים חשובים כדי להקטין את הסיכונים הבריאותיים ועל כן יש להיוועץ ברופא המטפל לגבי מעקב סדיר שלכם על המשקל, רמות השומנים בדם, לחץ דם וכד' ולא להיות מרוכזים רק ברמת הסוכר בדם.

 

6. טיפול תרופתי מותאם לכל חולה

בעשור האחרון התברכנו בטיפולים תרופתיים חדשים כולל קבוצות טיפול שלא היו קיימות בעבר. מגוון הטיפולים מאפשרים להעניק למטופלים את הטיפול האופטימלי בהתאם למצב הסוכרת שלהם ואורח החיים.כיום קיימים מגוון של קבוצות טיפול הניתנים בכדורים או בעטי הזרקה עדינים הניתנים במס' בודד של זריקות בחודש, ללא תלות יומיומית במזרק.

 

קבוצות הטיפול החדשות כגון, GLP- ומעכבי SGLT2 מטפלות ומאזנות לא רק את רמות הסוכר בדם, אלא אף מדכאות תיאבון, מעודדות הפחתה במשקל, מסייעות בהפחתת ערכי לחץ הדם וחלקן אף הוכחו במחקרים קליניים ככאלו ששומרים על יעילות הטיפול לאורך מספר רב של שנים-פרמטר חשוב בטיפול במחלה כרונית. טיפולים תרופתיים 'ארוכי טווח' מאפשרים לחולים הסוכרתיים חיים מאוזנים ובריאים ובכך משפרים את איכות חייהם ובריאותם.

 

7. שינה טובה

הוכח במספר מחקרים קליניים שישנו קשר בין הפרעות שינה (חוסר שינה) לבין סוכרת. נמצא כי למי שיש בעיות שינה קיימת שכיחות רבה יותר לסוכרת, ואף קושי לאזן את הסוכרת, עם או ללא בעיות נלוות של לחץ דם.

 

בנוסף על כך, נמצא קשר לעלייה באחוזי התמותה כתוצאה מבעיות אלה בקרב סוכרתיים. אנחנו מאד ממליצים לשים לב לעניין השינה, להעלות אותו בפני רופא המשפחה, לא לבצע פעילות גופנית לפני השינה, ולדאוג לסביבה רגועה, ללא הפרעות של אור, טלוויזיה, מוסיקה וטמפרטורה.

 

הכותב הוא רופא משפחה, באר-שבע

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
7 ככלים לניהול חכם של סוכרת
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים