שתף קטע נבחר

חוקר הסרטן ממכון ויצמן שהפך יום אחד לחולה במחלה

פרופ' יורם סלומון, חוקר סרטן במכון ויצמן, גילה לפני שש שנים, כי הוא חולה בסרטן מסוג מיאלומה נפוצה. "מעולם לא שיוויתי בנפשי שאהפוך בעצמי למושא מחקר, אך כך קרה ומאז הגילוי אני מנסה להתמודד בשלל דרכים", הוא מספר על ההתמודדות שלו

אתחיל דווקא מהסוף. מההבנה שהיום אני מושא למחקר, כדי לעזור למצוא תרופה. מפרופסור שחוקר סרטן במשך שנים רבות, מצאתי עצמי לפני מספר שנים בצד השני של המשוואה. נחקר. הפכתי להיות זה שמסתכלים עליו, שבודקים אותו, ומטפלים בו, ששואלים אותו אינספור שאלות ומנסים בעזרתו, למצוא נקודות אור לחולים במחלות ארורות. מעולם לא שיוויתי בנפשי שאהפוך בעצמי למושא מחקר, אך כך קרה ומאז הגילוי אני מנסה להתמודד בשלל דרכים.

 

קיראו עוד

מיאלומה נפוצה: איך מאבחנים ומהו הטיפול היעיל?

מיאלומה נפוצה: האם הטיפול החדש ישנה מהלך המחלה?

מיאלומה נפוצה: אפשר לחיות עם זה

 

אבחון המחלה

לפני שש שנים אובחנתי כחולה במחלת המיאלומה הנפוצה, לאחר שנתקפתי בכאבים חזקים בגב התחתון. כאבי גב תחתון הם סימפטום שכיח בקרב אחוז גדול מהאוכלוסייה, ולכן העובדה שהיה מדובר בסרטן – היכתה בי ובסובבים אותי בתדהמה לא קטנה. כאבי הגב התגלו מאוחר יותר כפגיעה חמורה של בריחת סידן מקומית והתמוטטות של שתי חוליות בעמוד השדרה.

 

מיאלומה נפוצה היא אחת מצורות סרטן מח העצם, היא מחלה ממאירה של תאי דם לבנים מסוג B. בישראל מאובחנים כיום כ- 3000 חולים במחלה, ומדי שנה מתגלים כ-300 מקרים חדשים.

 

מרביתם של החולים מאובחנים סביב גילאי 65 ומעלה, אולם בשנים האחרונות מסתמנת מגמה של אבחון המחלה גם בגילאים צעירים יותר, סביב שנות ה- 40. המחלה הקטלנית גורמת לנו, החולים, סבל רב אשר מתאפיין בנזק לעצמות ולכליות, לעלייה ברמת הסידן בדם, לאנמיה ולנטייה ללקות בזיהומים.

 

המאבק היום יומי מול המחלה

מרגע אבחון המחלה ועד לרגע זה, עברתי כ-14 קווי טיפול שונים, שכללו טיפולים בתרופות ופרוטוקולי טיפול המאושרים לטיפול במחלה, כמו גם פרוטוקולים שניתנו לי במסגרת ניסויים קליניים בארץ ובחו"ל עם תרופות חדשות שנמצאות בשלבי פיתוח. כך פתאום, הפכתי מחוקר סרטן לנחקר סרטן בעצמי. הטיפולים שלי בתרופות השונות נמשכו כל עוד היו יעילות, כאשר לעיתים התרופה אינה פועלת כלל ולעתים יעילותה יורדת עם הזמן כאשר מתפתחת עמידות לתרופה אצל החולה.

 

במקרים אחרים, מתפתחות תופעות לוואי קשות מהטיפול שהחולה מתקשה לעמוד בהן, מצב המביא להפסקת הטיפול. לצערי ולאכזבת החולים, מאגר התרופות הקיימות מצומצם כמו גם המצאי של תרופות ניסיוניות. לדאבוננו, חולים במיאלומה נפוצה מגיעים תמיד למצב בו מיצו את מלאי התרופות והטיפולים האפשרי ועתידם נחרץ. זו המשמעות של מחלה חסרת מרפא כמו במקרה שלי.

 

האור בקצה המנהרה

עד לפני מספר שנים, חולים במיאלומה מצויה היו צפויים לחיות כשנתיים-שלוש. גישות טיפול חדישות הצליחו לשפר את הפרוגנוזה של המחלה בתחילת דרכה, אך המחלה היא כיום חסרת מרפא ותמיד תחזור.

 

כיום נערכים בעולם למעלה מ- 2000 ניסויים קליניים במאמץ להביא לריפוי של מחלה זו. בשנים האחרונות, פותחו תרופות יעילות יותר, שמצליחות לעצור את התקדמות המחלה אצל חלק מהחולים, ובכך מאריכות את תוחלת החיים שלהם.

 

למעשה, חולים ברי מזל יכולים היום לשרוד עשור ויותר עם המחלה! הטיפול במחלה כולל לפעמים שילובים של מספר תרופות במטרה להמעיט את יכולת התאים הסרטניים לפתח תנגודת לרעילות הטיפול.

 

כאדם המשתייך לשני הצדדים - חוקר סרטן וחולה נחקר, אני רואה לנכון להצביע על החשיבות הרבה הקיימת במחקר נמרץ ובהכנסת טיפולים ושילובים חדשים לסל התרופות, על מנת שיהיו זמינים לחולי מיאלומה נפוצה.

 

ככל שיעמדו בפני החולה אפשרויות טיפול יעילות יותר בשלב מוקדם יותר של המחלה, כך נוכל להביא להארכה משמעותית בתוחלת החיים של החולים ובהפיכת מיאלומה נפוצה מהמחלה הקטלנית שהייתה בעבר, למחלה כרונית אשר ניתן לחיות איתה שנים רבות. תקוותי שעמיתי החוקרים בעתיד יביאו אפילו לריפוייה המלא של המחלה עבורנו החולים, וסימנים לכך כבר קיימים





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פרופ' יורם סלומון. הפכתי להיות מושא מחקר
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים