שתף קטע נבחר

משרד החקלאות יעניק "כוכבים" למשחטות

משרד החקלאות יוצא ביוזמה חדשה לדירוג מוצרי מזון שמקורם בבעלי חיים, באמצעות מתן כוכבים למשחטות ומפעלי ייצור, בהתאם לרמת היחס והשמירה על רווחת החיות עד להבאתן לשחיטה ולעיבודן למוצרי מזון. שר החקלאות סבור כי "הכנסת מדד של רווחת בע"ח למוצרי מזון תעודד את המפעלים להקפיד יותר על תקנות צער בע"ח". בארגוני בעלי חיים טוענים מנגד כי "בית מטבחיים הוא מקום של הרג, לא בית מלון"

האם דירוג משחטות ובתי מטבחיים יסייעו להפחתת מקרי ההתעללות בבעלי חיים עד להבאתם לשחיטה? יוזמה חדשה של משרד החקלאות תדרג משחטות, בתי מטבחיים ומפעלי עיבוד מזון שמקורו בבעלי חיים, בהתאם לעמידתם בקריטריונים של טיפול ושמירה על רווחת בעלי החיים המובאים לשחיטה.
 
על פי המשרד, מטרת דירוג המשחטות נועדה "להנגיש לצרכן מידע אותו יוכל לקחת בחשבון ברכישת מוצרי עוף, ולבחור האם לתת העדפה למוצר של חברה אחת על פני האחרת. דירוג המפעלים יבוצע על ידי מפקחי משרד החקלאות, כאשר הציון שיינתן ינוע בין 1 ל- 5 כוכבים. הציון 5 כוכבים הינו הציון המקסימלי שיוכל המוצר לקבל, והוא מעיד על שמירה על רווחת העופות לכל אורך התהליך. יצוין כי כל הציונים הינם מעל הסף המינימלי הנדרש להמשך פעילות המפעל. ציון נמוך מזה יגרור הפסקת פעילות", כך נכתב בהודעת המשרד.
 
 
לדברי שר החקלאות, אורי אריאל, "מדובר בבשורה של ממש. הכנסת מדד של רווחת בעלי חיים למוצרי מזון תעודד את המפעלים להקפיד יותר על תקנות צער בעלי חיים, ותיתן לצרכן מידע חשוב לפני שהוא מחליט איזה מוצר לקנות. אני מאמין ומקווה שתהיה למהלך השפעה ארוכת טווח הן על תעשיית המזון והבקרה הפנימית, והן על ההרגלים הצרכניים של כולנו".
 

במשרד מציינים כי המפעלים ידורגו על פי מדדים שונים, החל מרמת הפיקוח העצמי של המפעלים בכל הנוגע לרווחת בעלי החיים, ביניהם מתן צל, איוורור לחיות ועד לתנאי ההמתנה של החיות ואיכות המתקנים בהם הם מוחזקים. הדירוג הסופי ייקבע בשילוב המדדים שיעניקו פקחי המשרד שמגיעים לביקורות שגרתיות בבתי המטבחיים והמשחטות.

 

ד"ר נדב גלאון, מנהל השירותים הווטרינריים במשרד החקלאות אומר בראיון לאולפן ynet כי מדובר ב-"תמרוץ פוזיטיבי ליצרנים כדי לקבל ניקוד מאחד עד חמישה כוכבים מעל רמת התקין. כדי לתמרץ יצרנים ולזכות באמון הצרכן, יהיו 'כוכבים' שינתנו על מספר פעולות ויסומנו על המוצר של היצרן, כשהצרכן בא לקנות, הוא יוכל לראות אם היצרן קיבל מכוכב אחד עד חמישה כוכבים וכיצד הוא פועל למניעת צער בעלי חיים ולשיפור רווחת בעלי חיים".
 
 (צילום: אמיר לוי) (צילום: אמיר לוי)
(צילום: אמיר לוי)
 
לדברי גלאון, "הפקחים שלנו מבקרים אחת לחודש וחודשיים במתקנים הללו, חלק מהדברים שהם בודקים הם בריאות בעלי החיים ורווחת בעלי החיים, מהרגע של הגעה ועד לשחיטה, עד שהם הופכים למוצר", הוא מסביר. "אנחנו מניחים שהצרכן הממוצע לא ירצה לדקדק במה שעומד מאחורי הכוכבים, אם יראה חמישה כוכבים ירצה לתמרץ את היצרן ולכן היצרן יהיה לו תמרוץ לפעול טוב יותר ולזכות באמון הצרכן".
 
במשרד החקלאות ציינו כי הדירוג יהיה זמין גם לקהל הרחב באתר המשרד. השלב הראשוני של פרויקט הדירוג יתמקד במשחטות של בעלי הכנף ובהמשך לבתי מטבחיים של בקר.
 

"בית מטבחים הוא מקום של הרג, לא בית מלון"

עמותות "אנונימוס לזכויות בעלי-חיים" ו"תנו לחיות לחיות" הגיבו לתוכנית המשרד ו"הציעו שמשרד החקלאות יתחיל לאכוף את החוק הקיים במקום להמציא 'בתי מטבחיים חמישה כוכבים" והדגישו כי "בית מטבחיים הוא מקום של הרג, לא בית מלון. לא ארבעה כוכבים ולא חמישה כוכבים יעלימו מבעלי החיים שמגיעים אליו את ריח הדם ותחושת האימה.
 
ניסיונות שנעשו בחו"ל למתג מפעלי בשר בהתאם לעמידה בסטנדרטים כאלו ואחרים הביאו תמיד רק למבוכה, כאשר נחשפו צילומים מהמקומות האלו, שהראו שאין קשר בין הסטנדרטים למציאות. משרד החקלאות לא מצליח, וכנראה אף לא מנסה לאכוף על בתי מטבחיים אפילו את הוראות החוק הקיימות. התמונות המחרידות מ"אדום אדום", "זוגלובק" וממקומות אחרים כולן צולמו כשהמקום תחת פיקוח משרד החקלאות. הכוכבים היחידים המגיעים למקומות אלו הם כוכבים אדומים מדם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים