שתף קטע נבחר

סופו של האתר הפיראטי

האתר הפופולארי ‘מיי טי וי איי אל’, שהביא לישראלים בארה”ב את כל הטלוויזיה הישראלית בזיל הזול, נותק השבוע ומפעיליו נעצרו בישראל. אז מה יהיה עכשיו?

ראיתם את הפרומו החדש ל’האח הגדול’? ומה עם הפרק החדש והמסעיר של 'המדרשה'? אם אתם יודעים לזהות את שמות התכניות הללו, והתשובה לשאלות הנ”ל היא לא, סביר להניח שגם אתם התנתקם באחת ובמפתיע מאתר האינטרנט הפיראטי והנפוץ להפליא, ‘מיי טי וי איי אל’.

 

רבים מהישראלים המקומיים מצאו נחת וקרבה גדולה לישראל והישראליות, כשעל מסך המחשב או הטלוויזיה שלהם הופיעו דרך קבע בשנים האחרונות תכניות ישראליות בשידורים חיים, תוכניות מוקלטות, וגם שידורי וי או די. סרטים ישראלים ובינלאומיים, הפקות מקור או חדשות היישר מהשטח.

 

כשהעולם התרבותי וזמן האיכות הביתי של רבבות ישראלים ברחבי ארה"ב הושתת על התוכן שסיפק האתר עבור 30 דולר בלבד, קשה כבר היה לצופים לזכור שבעצם מדובר בתענוג אסור. בתחילת השבוע, כשלפתע פתאום נפל האתר, זה הפך ברור.

 

ביום ראשון, לאחר חקירה ארוכה ומסועפת, נעצרו בישראל 3 חשודים בחשד שהרוויחוו לא פחות מ-5 מיליון דולר ממכירת ערוצי שידור ישראלים למאות אלפי ישראלים בארצות הברית ובמדינות נוספות, תוך הפרה ברורה של זכויות יוצרים וזכויות שידור. את הממירים הפעילו בישראל ומשם לחוות שרתים ברחבי העולם. תושבי ניו יורק או לוס אנג’לס לא האמינו שמי שישבש את חווית הצפייה שלהם יהיו דווקא 3 אחים מנהריה.

 

רון ג'ייקובסון, בכיר בעולם הטלוויזיה היהודית בארה”ב, מספר שכבר הרבה זמן גורמי שידור שונים בישראל ובארה"ב ניסו למצוא דרך לעצור את פעילות האתר. "בעולם הטלוויזיה כל מפיק סדרה או תכנית מרוויח או משתכר ממכירת זכויות השידור שלו לערוצי טלוויזיה, מכאן הדחף והיכולת להמשיך וליצור", הוא מסביר. "במקרה של אולפני הוליווד, סרט או סדרה של דיסני למשל, נמכרים לגורמי שידור בישראל ואסורים לשידור בשום מקום אחר מלבד ישראל. מיי טי וי העבירה בזמן אמת ערוצי טלוויזיה במלואם, וגם הקלטות מתכניות נסחרות, ובכך הם עברו על כל חוק זכויות יוצרים אפשרי. ממה שאני יודע מגורמי שידור", מספר ג'ייקובסון, "הם היו במרדף לתפוס את מי שעומדים מאחורי האתר, ובכל פעם כשהתקרבו המפעילים היו מעבירים את שרתי השידור ממדינה למדינה. בעיקר נדדו ברפובליקות שונות של ברית המועצות לשעבר”.

 

רון מדווח על גופי מדיה גדולים שנפגעו משמעותית בעקבות הפעילות של האתר הפיראטי. הוקם מעין תאגיד של גופי המדיה הישראלים הגדולים ערוץ 10, קשת ורשת, HOT ו-Yes כדי להילחם נגד הפצת שידוריהן ללא הרשאה. התאגיד פעל תחת השם זיר"ה, כארגון המייצג את גופי המדיה המרכזיים בישראל ונלחם לפתיחת חקירה משטרתית בישראל. החקירה שעודדו נוהלה בשיתוף פעולה בין המשטרה, מס הכנסה בישראל, הרשות למלחמה בהלבנות הון וגופי אכיפה בחו״ל.

 


"האח הגדול". השידורים הפיראטיים מהארץ הופסקו

 

הגופים הישראליים אינם היחידים שניזוקו מהפעילות הענפה של האתר. הערוץ הישראלי הרשמי והחוקי, אשר פועל בארה"ב כבר למעלה מ-16 שנים, חש היטב הפופולאריות של מיי טי וי. שירה ורדי, מצוות הערוץ הישראלי, מספרת שהפגיעה הייתה קטנה אך מורגשת, והיום, ככל הנראה, רבים חוזרים לחדש מנוי. "נפגענו מזה, אין ספק, אבל לא באופן גורף. רוב האנשים עדיין מעדיפים לצפות בטלוויזיה ולא באינטרנט. בנוסף, אנחנו הערוץ היחידי שמציע כתוביות באנגלית לתכניות ישראליות".

 

ובכל זאת, את השפע של האתר קשה לשחזר. "אנחנו בוחרים תכניות כי על הכל אנחנו משלמים. את התכניות נבחר בעיקר לפי הרייטינג והדעות של הצוות שלנו. ברור לי", מסכמת ורדי באופטימיות, "שלמרות שרבים מהמנויים עברו בעבר לאתר הפיראטי, עכשיו הם יחזרו. אנחנו כבר מקבלים פניות".

 

שופט בית משפט בישראל, הגדיר את פעילות האתר ככזו שנעשתה ב"טכניקה מתוחכמת ביותר של העברת שידורי טלוויזיה בכבלים ובלוויין באופן של עקיפת המסלול החוקי של השידורים בארץ".

 

חקירת המשטרה נראתה מבוססת למדי, כאשר על פי דיווח השוטרים, מדובר במעקב של למעלה משנה וחצי. סכום מסוים הפקידו השלושה בישראל, אבל השאר, אותו הגדירו השוטרים כמיליונים, עבר ישירות לכיסם. הסניגורים של השלושה הכחישו את ההאשמות והגדירו את האחים כבעלי חברת הייטק המשווקת תוכנות, ופעילה בין השאר גם ביבשת אמריקה. "החשודים הם נורמטיביים ללא נגיעה לעולם העברייני", טענו. "מדובר בחברה חוקית לחלוטין אשר מדווחת על פעילותה ומשלמת מסים".

 

ביום ראשון השבוע פשטו השוטרים על בתי החשודים ותפסו עשרות ממירים ופריטי ציוד, שעל פי הודעת המשטרה שימשו להפעלת האתר. מעצרם של האחים הוארך עם חשדות למרמה בנסיבות מחמירות, הלבנת הון, עבירות על חוק זכויות יוצרים ופקודת סימני מסחר, ואף סחיטה באיומים כלפי עובד של החברה לשעבר.

 

"יש מאות אלפי צופים שמתמכרים, אבל כרגע אין ממש אלטרנטיבה לשפע הזה", מסכם ג’ייקובסון. "מלבד האתר הישראלי, שמופיע גם בין ערוצי הכבלים המקומיים בשנים האחרונות, אפשר לצפות בתכניות של אתרי האינטרנט והאפליקציות של גופי השידור בישראל. יש לזכור שהוט ויס משדרים רק פרקים נבחרים, וקשת מוכרים תכנים בתשלום סמלי למי שרוצה".

 

בשבוע האחרון, אתר דומה ל’מיי טי ווי’, העונה לשם ‘לייב איי אל’, דיווח על עומס פניות קיצוני, ונראה שעל אף הטעם הרע, הישראלים המקומיים מבקשים את הרגלי הצפיה שלהם בחזרה. לטענת ג’ייקובסון, על אף העובדה שעומדת האפשרות להעניש גם את המשתמשים, הביקוש רק יגבר אם מקימי ומפעילי ‘מיי טי ווי’, לא יוענשו בחומרה. "טבעי שיקומו מתחרים, הכל תלוי בענישה שתהיה. אני מאמין שנראה בשנים הקרובות חוקים שיתגמשו, כי היום כבר אי אפשר למנוע ממישהו לצפות בערוצים בארץ אחרת. השאלה כמה ואיך לגבות”.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים