שתף קטע נבחר

חולים? הבוס לא צריך לדעת במה

לפני כחודש נכנס לתוקף התיקון לחוק לפיו תעודת המחלה שמספקים עובדים למעסיקים - אינה צריכה לכלול את תיאור המחלה. באיזה מקרים המעסיקים בכל זאת יכולים לדרוש פירוט של האבחון? מדריך

ב-4 בנובמבר נכנס לתוקף התיקון לתקנות דמי מחלה (נהלים לתשלום דמי מחלה), שהשמיט את "אבחון המחלה" מתעודת המחלה שעל העובד להמציא למעסיק בעת היעדרותו מהעבודה בשל מחלה. 

 

אושר: לא צריך אבחון באישור מחלה למעסיק

זיוף ימי מחלה - כמה זה עולה למעסיקים?

חמישי: היום בו העובדים חולים הכי הרבה

 

עד לתיקון זה, היה על העובד אשר ביקש לקבל דמי מחלה עקב היעדרות, להמציא תעודת מחלה אשר כללה את הפרטים הבאים: שם החולה, אבחון המחלה, התקופה שבה לא יכול העובד לעבוד עקב המחלה, שם הרופא ומענו ותאריך הוצאת התעודה. התיקון למעשה השמיט את הדרישה השנייה - אבחון המחלה - וכיום תעודת המחלה המספקת לצורך קבלת דמי מחלה אינה צריכה לכלול את תיאור המחלה.

 

ההיגיון מאחורי השינוי החקיקתי הוא החשש לפיו חשיפת אבחונו של החולה פוגעת בפרטיותו - זכות המעוגנת בחקיקת היסוד. הדברים מעוגנים גם בכללי האתיקה הרפואית לפיהם על הרופאים לשמור על סודיות המידע הרפואי של מטופליהם. 

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

במסגרת דיוני ועדת הרווחה, העבודה והבריאות בנושא, העלו נציגי המעסיקים חשש מניצול לרעה של תעודות המחלה על ידי עובדים. לטענתם של ארגוני המעסיקים, הדרישה לכלול בתעודת המחלה את אבחון המחלה מסייעת למעסיק לפקח על כך שהתשלום בעד ימי המחלה ניתן בשל היעדרות מוצדקת. עמדתם נדחתה בין היתר, מתוך התרשמות הוועדה כי הכללת האבחון בתעודת המחלה אינה "מבטחת" כנגד מקרי הקיצון בהם עובדים עושים שימוש לרעה בתעודות מחלה.

 

נורמות חדשות

יש לסייג, כי חוק דמי מחלה לא חל במקום עבודה בו הנושא מוסדר בהסכם קיבוצי. יחד עם זאת, אני סבורה כי הנורמה החדשה שנקבעה בתיקון לחוק לפיה, אין חובה להציג בפני המעסיק אישור רפואי הכולל את "אבחון המחלה", תחול גם לגבי אישורים רפואיים אותם נדרש העובד להציג מכוח הסכמים קיבוציים, המסדירים את הזכות לדמי מחלה. זאת לאור ההוראות הקבועות בחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו ובחוק הגנת הפרטיות.

 

לעומת זאת, ישנן מקרים בהם תקנות ספציפיות מחייבות עובדים להציג אישור רפואי מפורט. כך למשל, תקנות הבטיחות בעבודה (גיהות תעסוקתית ובריאות העובדים במתכות מסוימות), התשנ"ג - 1993, קובעות כי עובד במתכת שנעדר מעבודותו, בשל התערבות כירורגית או בשל מחלה ממושכת, לא יועסק במתכת אלא אם כן עבר בדיקה רפואית על ידי רופא מורשה שיקבע את המשך התאמתו לתפקיד.

 

במקרה זה סביר, כי דרישת המעסיק להצגת אישור רפואי הכולל אבחון - או לכל הפחות מציין אם העובד עבר התערבות כירורגית - היא לגיטימית, שהרי במצב בו העובד עבר הליך כירורגי, המעסיק מחויב לשלוח אותו לרופא מומחה טרם חזרתו לעבודה.

 

כך גם מתקיימים מצבים בהם עובד זכאי לזכויות ספציפיות עקב מצב רפואי, ועל כן עליו לעדכן את המעסיק ולהמציא אישור רפואי מתאים. לדוגמא, על פי חוק עבודת נשים, תשי"ד-1954 קיים איסור לפטר עובד או עובדת הנמצאים בטיפולי פוריות (בתנאים מסוימים), ולכן על העובד לעדכן את מעסיקו כי הוא עובר טיפולי פוריות ולהמציא אישור רפואי המאשר זאת, אם ברצונו ליהנות מהמגבלה על פיטוריו.

 

עוד נזכיר, כי במקרה בו התעורר ספק אצל מעסיק באשר לתעודת המחלה שהוצגה לו, וכאשר תעודת המחלה לא נופקה על ידי קופת חולים, רשאי המעסיק להעמיד את העובד לבדיקה רפואית מטעמו ועל העובד להיענות לדרישה.

 

הכותבת היא מומחית בדיני עבודה, שותפה בנ. פינברג ושות'

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
צילום: shutterstock
צילום: שחף הבר
עו"ד אורלי אבירם
צילום: שחף הבר
מומלצים