שתף קטע נבחר

גינה לכל משפחה: ארוחה משפחתית מן הטבע

כמה כיף לאכול בארוחת הערב המשפחתית תוצרת ביתית שגידלתם לבד בגינה, שיכולה להתקיים אפילו במרפסת או באדנית על אדן החלון. לרגל חגיגות ט"ו בשבט הנה 8 צעדים בדרך לגינה פרטית משלכם

בשיתוף אסם

 

בט"ו בשבט הזה כולנו שותלים. אז מה אם אין לנו חצר אלא רק מרפסת או חלון או יש רוח סערה בחוץ? בואו ניצור עם הילדים גינה בתוך אדנית ונכניס את שפע הטבע הביתה.

 

איך מכינים ארוחת ערב משפחתית כשכל אחד אוכל משהו אחר?

 

באדנית, כמו בגינה, השאיפה היא ליצור מערכת יציבה, שמקיימת את עצמה ככל הניתן. לכן, כשאנו מתחילים לתכנן את הגינה בת הקיימא שלנו באדנית, כדאי להבין את העקרונות הבסיסיים שמתקיימים בטבע: רבגוניות, רב-שנתיות, התחדשות, וקיום יחסי גומלין בין רכיבי המערכת.

 

אז מה הוא סדר הפעולות כדי ליצור גינה בת קיימא באדנית?

 

גינה ביתית לכל המשפחה (צילומים: איתמר ויסמן) (צילום: איתמר ויסמן) (צילום: איתמר ויסמן)
גינה ביתית לכל המשפחה (צילומים: איתמר ויסמן)

1. תכנון כללי

מיקום נכון הוא הבסיס, מכיוון שרוב צמחי המאכל ישמחו לשש שעות שמש ישירה ביום לפחות. יש לכם פחות מכך? לא נורא, ישנם צמחים שמסתדרים עם פחות: כורכום, ג'ינג'ר, הל, גרגיר הנחלים, דובדבן היהודים וגם עצים קטנים: גויאבה תותית, פפאיה, קרמבולה, לימון ננסי, מורינגה, גוג׳י ברי. שרטטו את האדנית, כיוון השמש ומה תשתלו בה.

 

2. גודל

באדנית, בניגוד לערוגה, השטח והעומק מוגבלים. נסו להציב אדנית גדולה ככל האפשר ועם לפחות 20 ס"מ גובה אדמה לגידול עלים לסלט, 30 ס"מ לגידול צמחי תבלין וירקות, ו-40 ס"מ לגידול עצי פרי קטנים.

 (צילום: איתמר ויסמן) (צילום: איתמר ויסמן)
 

3. מצע שתילה וניקוז

קנו מצע שתילה מוכן ממשתלה ואל תשתמשו באדמה שאספתם. מצע שתילה זול מספיק להרבה אדניות ויוצר במיוחד לגידול במצב מנותק מהאדמה. ניתן לשפרו ולהוסיף כרבע מהכמות קומפוסט. אחת לשנה מומלץ להחליפו (או לפחות חצי ממנו). לצורך ניקוז טוב, חוררו את תחתית האדנית. אם אין חורים, יש להוסיף 5 ס"מ של טוף או אבנים לשיפור הניקוז - דבר זה מומלץ בכל מקרה.

 

4. פרופיל השקיה

שימוש בטפטפות מייתר את הצורך לזכור להשקות, חוסך הרבה כאבי ראש ומייצב את המערכת. אם מערכת השקיה אינה זמינה, נסו להשקות בצורה סדירה. בקבוק 1.5 ליטר עם חרירים בתחתיתו יכול לשמש כמשפך. השקו בכדי שהמצע יהיה לח כל הזמן. בקיץ זה יכול להגיע לשלוש פעמים ביום.

 

 (צילום: איתמר ויסמן) (צילום: איתמר ויסמן)

5. מרחק שתילה מתאים

התאימו את המרווחים בין הצמחים לגודל אליו יגיעו הצמחים (ניתן כמובן לגזום צמחי תבלין כדי שלא ישתלטו). כלל אצבע: בצליים זקוקים לכ-5 ס"מ מסביבם, חסות - כ-20 ס"מ, כרוביים - כ-35 ס"מ וצמחי תבלין - כ-40 ס"מ. ברשת ניתן למצוא טבלאות שתילה נוחות. אפשר לשחק עם מישורי גדילה: קורנית היא נמוכה ומתפשטת ואילו למון גראס הוא צר וגבוה ולכן אפשר לשתול את שניהם בסמיכות. אל תפחדו לצופף, מקסימום תגזמו ותאכלו יותר.

 

6. שימוש בצמחים רב שנתיים

צמחים רב-שנתיים דורשים פחות תחזוקה מאשר צמחים שיש לזרוע/להנביט ולשתול כל שנה מחדש. לרב-שנתיים גם יש שורשים חזקים יותר, כך שהם דורשים פחות השקיה. פרט לצמחי התבלין, יש גם ירקות רב-שנתיים המתאימים לאדנית, כגון תרד ניוזילנדי, תות, שעועית לבלב, קייל, בטטה ועוד.

 (צילום: איתמר ויסמן) (צילום: איתמר ויסמן)
 

7. שימוש בחיפוי קרקע

כדי לשמור מיובש ולתמוך בחיים בתוך האדמה (הן של הצמחים והן של המיקרואורגניזמים, מ"א) רצוי לחפות את מצע הגידול ברסק יער, עלים יבשים, או בצמחים שמתפרשים, כגון קורנית, כובע נזיר, או תלתן.

 

טיפ קטן: שלבו גזעי עצים יבשים - הם ישמשו בית גידול לפטריות ולחרקים מועילים, החשובים למארג החיים שאתם יוצרים באדנית.

 

8. תכנון השתילה ושילוב של מגוון צמחים

גינה בת קיימא יציבה היא מערכת מגוונת. שיתלו צמחים בצבעים, צורות עלים, וגבהי צימוח שונים. שחקו עם הצמחים ולימדו מה הכי מצליח לכם. הזמינו את שפע הטבע לאדנית.

 (צילום: איתמר ויסמן) (צילום: איתמר ויסמן)
 

שילוב של קטניות (אפונה ושעועית, תלתן, בקיה, תורמוס, אפונה ריחנית) הוא מצוין, מכיוון שצמחים אלה הופכים את החנקן שבאוויר (ויש המון!), שאינו זמין לרוב הצמחים, לחנקות הזמינות לכלל הצמחים. שילוב של צמחים ארומטיים (לבנדר, מרווה, בצליים, בזיליקום) יעזור בדחיית המזיקים ואילו צמחים ממשפחת

השיפתניים (מרווה, אזוב, קורנית) ימשכו מאביקים. שלבו פרחים, הם מושכים מאביקים ולעיתים מבלבלים מזיקים (כגון פרח הטגטס).

 

דרגו את השתילות כדי שתהיה לכם אספקת ירקות רצופה כל העונה, ובשפע. אחת לשבועיים-שלושה שיתלו שתיל נוסף (אין צורך שכל הפלפלים יבשילו בשבוע אחד).

 

אצלנו בשפע הטבע הבנו מזמן שמגוון, התחדשות ויחסי גומלין בריאים בין הצמחים יוצרים גינה בת-קיימא.

 

עכשיו הכדור בידיים שלכם, תכננו את השתילות, קנו שתילים ומצע שתילה והודיעו לילדים שהולכים להקים גינה באדנית.

 

שתהיה שתילה נעימה

 

איתמר ויסמן הוא ביולוג ומתכנן מערכות אקולוגיות בנות-קיימא. ניתן לבקר בבלוג שלו, "שפע בטבע"

 

פעילות "שולחן משפחתי ", המתקיימת זו השנה השלישית, קוראת למשפחות לייצר מקום ל"ביחד המשפחתי". בחיים, רוב המשפחות מתכנסות סביב השולחן, פשוטו כמשמעו: בימות חול, בארוחת שישי, בפיקניק, במסעדה, ביום הולדת וכדומה. לכן, ה"שולחן המשפחתי" הפך סמל להתכנסות, לחיבור, לבילוי המשותף. הפעילות תתמקד השנה בהעלאת המודעות לחשיבות הבילוי המשפחתי ותתן למשפחות ארגז כלים כיצד לייצר הזדמנויות לחוויה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איתמר ויסמן
לגדל, לקטוף ולבשל
צילום: איתמר ויסמן
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים