שתף קטע נבחר

ליצור לילדים רגע בלתי נשכח

יציאה ספונטנית לים, פיקניק בגינה או אפילו יום מיוחד בבית - איך מצליחים לשמור על שגרה ברוכה ובו זמנית לייצר רגעים בלתי נשכחים עבור כל בני המשפחה? ולמה כל כך חשוב למצוא את הזמן המיוחד הזה עם הילדים?

בשיתוף אסם

 

"שגרה" בהקשר של גידול ילדים נראה היא עניין חשוב ומשמעותי. ברוב המקרים מתחיל תהליך הנחיית הורים בברור לגבי השגרה בבית. מהו סדר היום שקיים במשפחה? ממה מורכב סדר היום? האם הילדים משתתפים בחוגים או פעילויות קבועות אחרות? מהם סדרי השינה?

 

ברגע שמנחילים סדר יום קבוע, יחסית, רוב הבעיות נפתרות מעצמן. כמובן שצריך גם לעבוד על גבולות ועל תיאום בין ההורים. באומרי "סדר יום" אני מתכוונות לפרק הזמן שמתקיים מסיום הגן/בית ספר ועד שהילדים ישנים - מבחינת זמן משחק, שעות ארוחת ערב, מקלחת, טקס שינה ושעת שינה. למשל ילד שמסרב ללכת להתקלח ורב עם הוריו על כך חדשות לבקרים, הורים שלא נוהגים בעקביות בתגובות שלהם ומנציחים את העדר השיטתיות ובכך יוצרים אצל ילדם חוסר ודאות ומשמרים את המאבק. אך, כאשר ההורים הפכו את המקלחת לחלק קבוע בשגרת סדר היום מבחינת השעה והמשך המאבקים האלו יתמעטו ואף ייעלמו לגמרי.

שבירת שגרה מורכבת מפרטים קטנים (shutterstock) (shutterstock)
שבירת שגרה מורכבת מפרטים קטנים(shutterstock)

למה שגרה כל כך חשובה? שגרה יוצרת אצל ילדים תחושה של בטחון ויציבות, "משהו" קבוע ויומיומי שמסייע בהורדת מתח. כשיודעים מה הולך להתרחש החרדות מתמעטות. בבית שחסרה בהם שגרה וסדר יום קבוע עלולים הילדים לחוש תחושת בלבול וקושי רב. עתה בתקופת "החופש הגדול" כאשר נוצר קושי לשמור על שגרה וגבולות שקל יותר לשמר ולקיימם בדרך כלל במהלך השנה, יש לעשות המאמץ ולמצוא את "דרך המלך" על מנת לשמור על שגרה מאוזנת.

 

אז שגרה זה רע?

עם זאת, שגרה עלולה להפוך את החיים למשעממים וחסרי גיוון. השגרה עלולה לגרום לקיבעון ולהפחתת ההתלהבות בקשר בין ההורים לילדיהם. כולנו זקוקים להתרעננות והתאווררות ויציאה מהשגרה לעיתים. אנו ההורים זקוקים לחופשה מהשגרה על מנת לצבור אנרגיות ולחזור עם כוחות מחודשים לעבודה. וילדנו זקוקים לאותה פאוזה שבה הם חווים חוויות מעצימות והנצחת רגעים מעצמים שיוצרים זיכרונות ילדות שלא ישובו.

 

רוצים לקרוא עוד? בקרו במתחם שולחן משפחתי

 

בחלק גדול מהבתים בישראל השגרה היא שההורים חוזרים הביתה סביב השעות חמש שש אחה"צ ונכנסים ל"מרתון" מקלחות, ארוחות ערב ושינה ובקושי מספיקים לנהל שיחות וזמן איכות עם הילדים. כאשר מצליחים "לשבור את השגרה" וההורה מבלה עם ילדו יום שלם מחוץ לבית הוא נחשף לילד שלו, לרגישות שבו, ואף להתנהגויות חברתיות שלו לעיתים, בנוסף, זוכה לראות אותו מתמודד עם אתגרים חדשים שלא קיימים ביום יום. הוא וילדו יוצאים נשכרים.

 

אפילו "פיקניק" בבית על השטיח בסלון זו שבירת שגרה (shutterstock) (shutterstock)
אפילו "פיקניק" בבית על השטיח בסלון זו שבירת שגרה(shutterstock)
 

 

האם גם במשפחה שלכם יש "גאוות יחידה"?

במהלך החוויות האלו אפשר ליצור גיבוש משפחתי, ליצור תחושה של "גאוות יחידה" משפחתית שכולם שותפים לה. ההשתתפות בפעילות למען אותה מטרה יוצרת תחושת גיבוש והזדהות זה עם זה. יש לתת לקטנטנים את התחושה שסומכים עליהם ושלמעשיהם יש משמעות. חלוקת משימות בפעילות משותפת תסייע גם בהפנמת חובת העזרה בבית בחיי היום יום. והבנה שעזרה להורים זו "לא מילה גסה" שהם רק צריכים להתחמק ממנה. ברגע שהילדים מבינים את החשיבות של הפעילות שלהם ואת תרומתם לבית, הבית הופך להיות חשוב ומשמעותי.

 

לכן כל גיוון, כמו נסיעה לים, טיול לצפון או פיקניק אפילו יכול ליצור את "שבירת השגרה" לאותה משפחה. זמן מיוחד שבו זיכרונות הילדות נוצרים. זמן של כיף והנאה עם המשפחה וזמן של גיבוש משפחתי. אם תתבקשו לחשוב על רגע קסום בילדותכם לרוב לא תזכרו ברגע שגרתי ויומיומי, אלא ברגע שיא שהתרחש בטיול או בחוויה משמעותית מעצימה אחרת.

 

כשאני מנסה לחשוב על זיכרון הילדות המתוק שלי, אני תמיד נזכרת בטיול של כל המשפחה לכנרת. אבא שלי לימד אותי ואת אחיי לדוג בעזרת חכה. הייתי בערך בת שש ואני זוכרת עד היום את המשיכה שהרגשתי בחכה ואת הדג הראשון שדגתי. התמלאתי בתחושת גאווה ואושר עילאי והתחלתי לרוץ עם החכה והדג בחוף עד שהגעתי לאוהל של המשפחה שלי. זיכרון הילדות הזה מלווה אותי בכל כך הרבה רגעים מיוחדים וזו חוויה של פעם בחיים.

 

לעיתים זה כל כך פשוט ליצור את הרגע המיוחד הזה שאפילו לא צריך לצאת מהבית ואפשר להכניס את "שברת השגרה" הביתה, ולמשל ניתן להקים אוהל באמצע הסלון ולאכול ארוחת ערב בתוכו. או ללכת לגינה "מתחת לבית" וליהנות מפיקניק משפחתי כייפי ומיוחד.

 

אז סעו, תטיילו, צרו לכם את הגיבוש המשפחתי ואת החוויות המיוחדות כבר עכשיו במיוחד "בחופש הגדול". אח"כ תוכלו ל"סדר היום" החשוב והמשמעותי.

 

הכותבת יועצת מנחת הורים בגישת האינטליגנציה הרגשית בעלת העסק "הורות במתנה".

 

פעילות "שולחן משפחתי" מקדמת את ה"ביחד המשפחתי", בין אם בארוחות ערב משותפות או בפעילויות משפחתיות, במטרה לתת כלים ליצירת חוויות מהנות ובעלות ערכים.





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
shutterstock
לשבור שגרה ולא לצאת מדעתך
shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים