שתף קטע נבחר

התארגנות בוקר פשוטה - כך זה מתבצע

בלי "אין לי מה ללבוש", "אין לי כוח לקום" ו"הקוקו עקום": החזרה לשגרה הביאה איתה גם את התארגנות הבוקר, החלק הזה ביום שיכול להיות לא פשוט בכלל. כל הרעיונות וטיפים להתעוררות והתארגנות קלה, כדי שכולם יגיעו לגן, לבית ספר ולעבודה בזמן

בשיתוף אסם

 

זהו. החופש הגדול הסתיים. רבים מאיתנו ההורים כבר חיכו בציפייה, לסיים את החופש ולחזור כבר לשגרה, אך נראה שבדרך שכחנו כמה הבקרים בשגרה יכולים להיות קשים. מדוע זה קשה? הקושי בעיקר נובע מציפיות ומחשבות רומנטיות שיש לנו מההורות בכלל, והבקרים בפרט - הרי כמעט ואין סרט קולנוע או סדרה אמריקאית בה הסצנה של הבוקר שם לא מתנהלת על מי מנוחות: הילדים מתעוררים ומתארגנים בעצמם בזמן שההורה מכין ארוחת בוקר מלאה, כולם יושבים לאכול יחד, מדברים על מה צפוי להם היום ונפרדים עם נשיקה לילד שיוצא להסעה.

 

ואז אנחנו פוגשים במציאות, אשר איך לומר, שונה מאוד: הורים רבים מתארים קשיים בזמן הרב שלוקח להם להעיר את הילדים, לבצע את כל המשימות, לבחור את הבגדים והכריך ולהספיק לצאת בזמן, בלי לשכוח דבר. איך בכל זאת מקלים על הבוקר שלנו ושל הילדים?

 

טיפים להתארגנות יעילה ונעימה בבוקר

 

הנמיכו ציפיות – פשוט כך. בוקר הוא זמן לחוץ יותר עבורנו ההורים, ולילדים, בואו נגיד, זה לא ממש מזיז... אל תצפו שבאמת יעניין אותם שאתם ממהרים לצאת כדי לא להיקלע לפקקים, או חוששים לאחר לעבודה. במקום זאת נסו לתאם איתם ציפיות מראש ולהציג להם את הרווחים מהתארגנות זריזה ויציאה מוקדמת מהבית – להישאר איתם קצת בגן ולעשות פעילות יחד, ללכת יחד בכיף ברגל, לאסוף אותם מוקדם יותר בסוף היום, או להרוויח עוד זמן משחק עם החברים לפני תחילת הלימודים.

 

רוצים לקרוא עוד? בקרו במתחם שולחן משפחתי

 

תכנון תכנון תכנון – שימו לב שהבוקר שלנו למעשה צריך להתחיל כבר בערב שלפני: מומלץ לארגן מראש את כל מה שניתן: הבגדים, נעליים, ילקוט, רשימה של ארוחת העשר בהתאם ליום ועוד. בנוסף צרו שגרת בוקר קבועה שיהיה ברור לכם ולילד מהן המשימות והסדר שלהן. לילדים הצעירים ניתן להכין יחד טבלה עם ציורים של המשימות ובהתאמה להעביר זאת לאחריותם. לכל סיטואציה אליה אנחנו מגיעים מוכנים אנחנו מרגישים בטוחים יותר ובשליטה. כך נוכל לנהל בצורה טובה יותר את המצב, במקום לתת לו לנהל אותנו. מומלץ אפילו לערוך שיחה משפחתית בנושא, כדי שלכל אחד יהיה ברור מה המשימות והמטלות שיש לו בבוקר - אם תהפכו את שגרת הבוקר שלכם למשימה משפחתית משותפת, זה יקל מאד על הדברים ובסופו של דבר גם יגרום לכם להתגבש.

 

תנו להם לישון – אם לילד קשה להתעורר זו בהחלט יכולה להיות אינדיקציה לכך שייתכן שאינו ישן מספיק. שינה שאינה איכותית יכולה מאוד להשפיע גם על מצב הרוח, רמת הריכוז, עלייה במשקל, להוביל לקשיים רגשיים ואף הפרעות בהתפתחות. האחריות שלנו היא לדאוג לכך שהילדים שלנו נכנסים לישון בזמן, בדיוק כפי שאנחנו דואגים לבריאותם.

 

שתו קפה – כיוון ששגרת הבוקר היא אינטנסיבית, מומלץ להתעורר לפניהם, לשתות קפה ולהתארגן או לחילופין להכין את הכריכים. כך תשדרו פחות לחץ ותהיו פנויים וקשובים להם יותר.

 

קשה באימונים קל בקרב – בגילאים הצעירים אנחנו עושים עבורם הכל, אין ספק שזה קל יותר ומהר הרבה יותר, אך כיוון שאנחנו מעוניינים לגדל ילדים עצמאיים ואחראיים, מומלץ לאמן אותם דווקא בשעות פחות לחוצות ביום במיומנויות שאנחנו רוצים שירכשו ויבצעו בצורה עצמאית. זה גם יקל עלינו בהמשך בשעות הבוקר וגם יחזק את ביטחונם העצמי.

 

בחירות הן חלק מדמוקרטיה – כשאנחנו מיוזמתנו מאפשרים לילד שלנו להחליט ולקבוע על דברים מסויימים אנחנו מפחיתים את כמות המאבקים ומשיגים יותר שיתוף פעולה, מדוע? כי רק מי שמרגיש נשלט מנסה למרוד. אז כדאי לאפשר להם בחירה על דברים כגון: הבגדים, הארוחה, התסרוקת וכל דבר אחר בו אתם מתקשים כמו צחצוח השיניים, סדר המשימות בבוקר.

 

התארגנות בוקר צריכה להיות כיפית, אבל אסור לבזבז זמן (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
התארגנות בוקר צריכה להיות כיפית, אבל אסור לבזבז זמן(צילום: shutterstock)

 

עמידה בזמנים – נראה שזה האתגר הגדול להורים; איך להספיק לעשות הכל בזמן כל כך קצר. המפתח הוא הגדרת זמנים – אם אנחנו רוצים שיתעוררו בשעה מסויימת, כדאי שנתחיל כמה דקות קודם. מתי להעיר? תלוי בשעת היציאה... יש לקחת בחשבון 50 דקות להתארגנות. לילדים מגיל שבע כדאי גם לכוון שעון מעורר. בנוסף חשוב להגדיר שעת יציאה מהבית וכאן קריטי לצאת בזמן שקבעתם, לא משנה מה. ילד שיודע לקרוא שעון חשוב להפנות את תשומת ליבו כמה דקות לפני, ילד שעדיין לא קורא שעון עלינו לשמש כשעון דובר עבורו ולתת התראה. ואם קשה לכם במשפחה באופן אישי לעמוד בזמנים, תזוזה קלה של המחוגים קדימה באופן קבע תסייע בהחלט.

 

בייביסיטר בשעות הבוקר – אין ספק שהמסכים השונים עוזרים לנו בכל מיני הזדמנויות וגם בבוקר מאפשרים לנו קצת שקט לטווח הקצר, אך יש לזה מחיר. הרבה פעמים קשה לילדים ובצדק, להתפנות לפעילויות אחרות כשהתוכנית ברקע ובטח קשה יותר לצאת מהבית. אם הילד מתעורר מוקדם ניתן לאפשר זמן מסך אחרי שיהיה מוכן ליציאה, מה שידרבן גם להתארגנות מהירה וגם כאן מומלץ לשים תוכנית קצרה שכבר מכיר, או שירי ילדים.

 

ארוחת בוקר – אז נכון שלא הכל צריך ויכול להיות כמו בסרטים, אך אם אנחנו מנהלים את הבוקר בצורה יעילה, נגלה שנותרו לנו אפילו כמה דקות אותן נוכל לנצל לארוחת בוקר, הארוחה החשובה ביום כבר אמרנו?

 

אם יש לכם מספיק זמן לארוחת בוקר, אפשר לאכול חביתה עם ירקות בצד, זיתים, פרוסת לחם או קרקר וגבינה צהובה או לבנה. אם הזמן לחוץ - קחו אפילו לדרך מספר קרקרים בשקית יוגורט שנוח להחזיק ביד ולשתות עם קש.

 

וזכרו שהבוקר שלנו הוא הפרומו של איך ייראה שאר היום, מאותו הרגע אתם נפרדים מהילדים לכמה שעות טובות. בוקר שהתחיל עקום, משאיר את כל המשפחה עם תחושות לא נעימות וממלא אותנו ברגשות אשם בעוד שבוקר שהתחיל עם חיוך מזמין לנו אנרגיות טובות להמשך היום.

 

הכותבת היא יועצת משפחתית ומדריכת הורים, מרצה בתחום ההורות והמשפחה ומנהלת הקבוצה בפייסבוק "שנתיים פלוס - המקום להורים לשתף ולהתייעץ"

 

פעילות "שולחן משפחתי" מקדמת את ה"ביחד המשפחתי", בין אם בארוחות ערב משותפות או בפעילויות משפחתיות, במטרה לתת כלים ליצירת חוויות מהנות ובעלות ערכים.

 

הכתבה מוגשת בשיתוף אסם

 





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
התארגנות בוקר משפיעה על המשך היום
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים