שתף קטע נבחר

כך תחזירו את הילדים לשגרה

החזרה לשגרה היא הזדמנות טובה להחליט החלטות ולאמץ הרגלים חדשים שיועילו לכל בני המשפחה. אז איך מתחילים ואיזה שינוי יוביל לזמן איכות אמיתי עם הילדים?

בשיתוף אסם

 

אחרי חודש של חגים וחופשים, המשפחה שוב חוזרת לשגרה. אמנם, הפעם לא מדובר בשגרה חדשה לחלוטין, אלא לערבוב בין ישן לחדש. כל הילדים כבר התחילו ואף התרגלו והסתגלו במהלך חודש ספטמבר למסגרת שלהם, גם אם מדובר באלה שעלו לגן עירייה, כיתה א', עברו בית ספר או אפילו עיר.

 

עכשיו אנחנו חוזרים לשגרה שכבר מוכרת לנו ולכן החזרה הזו היא הרבה יותר קלה. מה שמאפשר לכל בני המשפחה לנסות ולהנחיל הרגלים חדשים, בנוסף לאלה שכבר השתרשו. כמובן, מומלץ לדון בכך תוך כדי שיחה משפחתית משותפת, סביב ארוחת הערב ולתת לכל אחד מבני הבית לתרום למהלך, וכך בעצם גם תושג יותר מעורבות.

 

מתכננים את השגרה יחד

הזמן אחרי החגים הוא זמן מצוין לחשיבה. אחרי שביליתם יחד כל המשפחה, אפשר להתחיל לחשוב על המטרות לשנה הקרובה. אולי נחליט שהשנה נרצה שהבית יהיה מסודר יותר, או שכל אחד מהילדים יפתח הרגלים חדשים, יהפוך לעצמאי יותר. כמובן, גם ההורים מוזמנים לשנות ולהוסיף דברים לשגרה שלהם – אבא או אמא שרגילים לעבוד עד מאוחר יכולים לקבל החלטה להקדיש יום או יומיים בשבוע לחזרה מוקדמת הביתה, כדי לבלות עם המשפחה. כך, למשל, תוכלו להחליט על יום מסוים בשבוע בו יוצאים מהבית – לטיול בטבע, פיקניק, סרט או הצגה.

 

אפשר כמובן לחשוב גם על המטרות שהן מכוונת רק לאחד הילדים. ילד שרוצים להשקיע איתו יותר בתחום החברתי: למשל, להזמין חברים הביתה או ללכת להתארח בבית החברים, לקבוע חוג משותף עם עוד ילד או ילדה אחרי הצהרים, כדי לגרום לגיבוש ופיתוח מיומנויות חברתיות. עבור כל בן משפחה אפשר להחליט על מטרה, גם אם מדובר במטרה צנועה, שאפשר להתמקד בה במהלך השנה הקרובה. חשוב מאד לדבר על כך, אם מדובר בילד צעיר מאד, אז אפשר פשוט להסביר לו את המטרה ואת הדרכים להשיג אותה, כדי שוב, להגיע למעורבות רגשית ונכונות גם מצדו. ילדים גדולים יותר יכולים להציע פתרונות או מטרות בעצמם ובכך להשקיע במאמץ משותף.

 

אחת ההחלטות לשנה החדשה יכולה להיות יציאה משפחתית שבועית (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
אחת ההחלטות לשנה החדשה יכולה להיות יציאה משפחתית שבועית(צילום: Shutterstock)

 

תכנון שבועי ותכנון שנתי

בדרך כלל החזרה לשגרה אחרי החגים מתלווה גם ברצון לסדר וארגון. למשל, לוח זמנים משפחתי – במהלך החגים כולם התרגלו ללכת לישון ולקום בשעות שונות, ועכשיו, כאשר מדובר בחזרה ללימודים, זה יכול להיות בעייתי. בסך הכל, שגרה מאד חשובה לא רק לילדים, אלא לכל המשפחה, כי היא מקלה על התנהלות.

 

תציבו עוגנים במהלך היום ותראו איך כל המשפחה בוחרת לשתף פעולה. דוגמאות לעוגנים כאלה: שעת שינה קבועה, שעת ארוחת ערב משפחתית משותפת, זמן מוגדר למשחקים ולהכנת השיעורים, שלבי התעוררות בבוקר, כדי שכולם יוכלו לצאת מהבית בזמן, בלי לשכוח שום דבר ובמצב רוח מעולה. כמובן, בכל שלב חשוב לערב את כל בני המשפחה בהחלטות ובשינויים. אפשר לעבוד ברמה של תכנון שבועי (ימי חוגים, ימי בילוי עם חברים), אבל אפשר לחשוב גם על תכנון שנתי.

 

במסגרת המטרות אפשר לחשוב גם על התמודדות עם אתגרים – דברים שלא הלכו כל כך טוב בשנה שעברה ואפשר לשפר אותם השנה: לפעמים רוצים לקרב בין האחים, להוסיף שיעורים פרטיים או חוג חדש לאחד הילדים. לפעמים נרצה לשנות את זמן המסכים של הילדים, להגביל או לנתב אותו לכיוונים מעשירים יותר (צפיה או גלישה באתרים חינוכיים ולא משחקי מחשב בלבד).

 

בכל שגרה חייבים להשאיר זמן לחופש פעולה

כמובן, חשוב בתוך כל זה להשאיר זמן חופשי. אל תשכחו שהדבר הכי כיפי בחופש זה הזמן הזה בו אפשר לעשות כל דבר, בלי תכנון מקדים, וזה הזמן בו גם יכולים לקרות דברים הכי מעניינים לפעמים. תזכרו – תכנון זה מעולה, אבל חשוב גם לדעת להתגמש.

 

הכותבת היא פסכולוגית, מטפלת בילדים ומדריכת הורים

 

פעילות "שולחן משפחתי" מקדמת את ה"ביחד המשפחתי", בין אם בארוחות ערב משותפות או בפעילויות משפחתיות, במטרה לתת כלים ליצירת חוויות מהנות ובעלות ערכים.

 

בשיתוף אסם





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
לא לשכוח להוסיף זמן חופשי לשגרה המתוכננת
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים