שתף קטע נבחר

גיבוש משפחתי סביב סיר חמין

החורף עוד רגע כאן ואין משהו שמסמל יותר את הגשם מאשר סיר חמין מהביל וריחני שבושל כל הלילה. והפעם, מתכון קל ופשוט לחמין שניתן להפוך לפעילות משפחתית מהנה. קדימה, למטבח

בשיתוף אסם

 

הסימן "הקולינרי" הראשון לבוא החורף הוא הקרמבו. המעדן עתיר הסוכר והביצים הוא הסממן הראשון בחנויות המכולת שעוד רגע עומד לרדת גשם, הביסקוויט שמבשר את בוא החורף. מיד אחריו נשלף סיר החמין הגדול והכבד, וזה כבר מדד מטאורולוגי יותר מדוייק מכל חזאי.

 

החמין הוא אחד המאכלים היותר "יהודיים" שקיימים ומקובל להכין אותו במרבית הבתים היהודיים ברחבי העולם, כל תפוצה והחמין שלה, כל עדה והגרסה שלה לגורם מספר אחד בקרב יהדות התפוצות לשנת הצהריים בשבתות חורפיות.

 

החמין הוא מאכל של "עניים" עקב השימוש בחומרי גלם זולים יחסית (פרט לבשר) , השימוש בקטניות ופחמימות פשוטות. הוא מתאים למשפחות יהודיות ושומרי מסורת עקב העובדה שהוא מצריך בישול איטי לאורך כל הלילה על פלטת שבת. עושר הטעמים שלו והנחמה שהוא מספק הופכים אותו בהחלט למאכל המושלם בחורפים. הכנת החמין כרוכה בלא מעט עבודה אולם היא קלה ולא טכנית וניתן להפוך אותה לפעילות של גיבוש משפחתי מהנה עם כל בני המשפחה, כל אחד והתפקיד שלו, כל איש לפי צרכיו, כל איש לפי יכולתו. הנה מתכון קל לחמין שתוכלו להכין בקלות עם כל בני הבית.

 

החמין המגבש (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
החמין המגבש(צילום: ירון ברנר)

 

המרכיבים

קילו בשר שריר חתוך לקוביות יחסית גדולות (שימו לב, בשר השריר נהדר לבישול ארוך אך הוא עדין, יש לבקש מהקצב לא לחתוך אותו לחתיכות קטנות מידי אחרת הוא יתפרק בבישול הארוך). ניתן להשתמש בנתחים נוספים לבישול ארוך, בקשו מהקצב שלכם המלצה חמה לחורף קר.

עצם - העצם תשחרר את הג'לטין לתוך החמין ותיתן לו טעם עמוק ועשיר יותר

תפוחי אדמה המיועדים לאפייה בתנור - אני אוהב להשתמש בזן החדש שנקרא "גורמה" ,הוא עדין, לא קמחי ומתאים לאופי הבישול הארוך במיוחד

כוס שעועית לבנה גדולה,

כוס גריסי פנינה מושרים במים

שתי כפות פפריקה מתוקה

ביצים לפי מספר הסועדים (שיהפכו לחמינדוס חומות וטעימו במיוחד)

רבע כוס דבש או סילאן או סירופ מייפל אמיתי

מלח ופלפל לפי הטעם

שני בצלים גדולים

שמן לטיגון- 5-8 כפות (תלוי בגודל הסיר)

ראש שום לא מקולף

אופציונלי בלבד- קישקע (מעיים ממולאים)

 

הכלים

סיר גדול - רצוי מיציקת ברזל או בעל מוליכות חום גבוהה אשר ניתן להכניס לתנור.

כף עץ גדולה וחזקה לערבוב

 

טיפ לגיבוש משפחתי

מנו בני משפחה על תפקידים שונים בתהליך- מי אחראי על הטיפול בקטניות, הכנה שלהם, הוספה לסיר וכו'. דאגו למבוגר אחראי שילווה את התהליך ליד הסיר לאורך כל הדרך וישגיח לא רק על הטעמים אלא גם על הבטיחות בעבודה.

  

רגע לפני

יש להשרות את השעועית הלבנה למשך הלילה לפני הבישול. טריק של מקצוענים: שכחתם להשרות למשך הלילה? הרתחה של השעועית במשך חצי שעה לפני הבישול יתנו את אותו האפקט! תנו לילדים להתחיל את התהליך, למדוד כוס שעועית בכוס מדידה, להכניס לקערה את השעועית ולמלא במים.

בנוגע לתיבול- הכמויות כאן הן בגדר המלצה בלבד. ניתן להתאים את התיבול לפי הטעם ולתקן תיבול תוכך כדי תנועה לאחר כמה שעות של בישול.

 

קדימה, מבשלים

כמו מרבית המתכונים, מתחילים בחיתוך הבצל לרצועות או קוביות גדולות. מחממים שמן בסיר. טיגון השמן בסיר עד להזהבה - מנו את אחד מבני הבית על ערבוב אקראי של הבצל והשגחה שהוא מגיע לצבע הנכון ולא נשרף. חשוב לא לעבור את שלב ההזהבה כי הוא ימשיך להטגן עם הבשר בהמשך.

הוסיפו מלח ופלפל כבר בשלב זה, משהו כמו שתי כפות מלח ופלפל לפי הטעם. המלח יספח את הנוזלים מהבצל והפלפל יתן לו טעם.

הכנסת הבשר לסיר ו"סגירה" שלו - הממונה על הבצל יכול להמשיך ולשאת באחריות ערבוב הבשר עד קבלת צבע אחיד ויפה.

הוספת השעועית הלבנה לסיר וערבוב. הוספת גריסי הפנינה לסיר (ללא המים בהם הם הושרו). תנו לאחראי על הסיר להמשיך ולערבב את כל המרכיבים.

 

הגיע זמן תפוחי האדמה: בקשו מאחראי תפוחי האדמה לחתוך קילו תפוחי אדמה לרבעים. ניתן להשאיר את הקליפה. לא לשכוח לשטוף אותם קודם. הוסיפו את תפוחי האדמה לסיר והמשיכו לערבב. חשוב- לא לחתוך את תפוחי האדמה לחתיכות קטנות יותר שיתפרקו בשלב מאוחר יותר במשך הערבוב.

הניחו ל"אלוף התיבול" לעשות את שלו: יש להוסיף מלח ופלפל (לא לשכוח שכבר הוספתם בהתחלה לבצל המטוגן אז בעדינות…) ואת הפפריקה. להמשיך לערבב ככה שכל התבלינים יעטפו את כל המרכיבים. הוסיפו את העצם בתחתית הסיר.

להוספת מתיקות לחמין, ניתן להוסיף כעת את הדבש/סילאן/מייפל. התוספת הזו תיתן צבע נפלא לחמין ותעמיק משמעותית את הטעמים שלו. אל תוותרו על זה!!

שוב, לערבב הכל לקבלת צבע אחיד לכל המרכיבים

מנו לתפקיד שוטף הביצים מישהו עדין במיוחד- תנו לו לשטוף את כל הביצים במים רגע לפני שהן נכנסות לסיר. טיפ של מקצוענים : על מנת שהן לא תתפוצצנה בסיר, נקבו חור באמצעות סיכה בתחתית החלק הרחב של הביצה!

הניחו את ראש השום בתוך התערובת.

הניחו את הביצים מעל התערובת.

הניחו את הקישקע במרכז התערובת למעלה.

צקו מי ברז עד מתחת לגובה הביצים בתערובת -גם אם מזגתם קצת יותר, אין בעיה, חלק מהנוזלים מתאדים בבישול הארוך.

  

מה שנשאר עכשיו זה לכסות את הסיר ולבשל עד רתיחת המים. להכניס לתנור שחומם מראש ל 120 מעלות למשך כל הלילה (או על פלטת שבת) ולקוות שאף אחד לא יתעורר מהריח הנפלא שיוצא ממנו.

 

חשוב! בידקו את החמין מידי כמה שעות, אין צורך להוסיף נוזלים (אלא אם כן הסיר יבש לגמרי) ובעיקר- תקנו תיבול! זה "יאלץ" אתכם לטעום, אבל זה חלק מהכייף.

 

 

הצעת הגשה:

את החמין אין צורך להגיש עם שום דבר לידו, מקסימום קצת ירקות רעננים. החמין הוא כל מה שטוב באוכל מנחם ומרדים. ניתן להגיש עם שמיכת פוך וכרית…

בתיאבון ולילה טוב

 

 

הכותב מנכ"ל ובעלים בקיוורד בע"מ, חברת שירותי תוכן וכתיבה שיווקית לעסקים. קופירייטר ביום ובשלן חובב ואכלן נלהב בלילה. בעל בלוג האוכל "אורי שקד-אוכל בעמידה".

 

פעילות "שולחן משפחתי" מקדמת את ה"ביחד המשפחתי", בין אם בארוחות ערב משותפות או בפעילויות משפחתיות, במטרה לתת כלים ליצירת חוויות מהנות ובעלות ערכים.

 

בשיתוף אסם

 

 





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
חלוקת משימות בהכנת החמין המשפחתי
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים