שתף קטע נבחר

למה אנחנו מדלגים על ארוחת ערב משותפת?

החיים שלנו עמוסים בטירוף, בין אם מדובר בקריירה אצל המבוגרים וחוגים ושיעורי בית אצל הילדים. לכן, קיימים אינספור תירוצים מדוע דווקא היום לא נאכל יחד כל המשפחה. 'שולחן משפחתי' מציע לכם פתרון - כך תתמודדו

בשיתוף אסם

 

אנו חיים בעולם מלא משימות, כמעט כולן נחוצות לנו ומטרתן היא טובתנו האישית, אך היום שלנו מוגבל ל-24 שעות בלבד וברוב המקרים איננו מספיקים את כל מה שתכננו. איך דוחסים לחיים שכאלו גם זמן משפחתי סביב ארוחת הערב?

 

כולנו מכירים את זה, יש לנו שגרת יום קבועה, אנו רצים ממשימה למשימה והזמן טס, וכשמסתיים היום אנו מרוצים רק אם הספקנו את הדברים החשובים באמת, אלו שאם לא יעשו, הנזק יורגש. בחברת האינסטנט שבה אנו חיים הדברים החשובים נקבעים לרוב על פי ההשפעה המיידית, על פי השאלה "אם לא אעשה זאת היום, האם בהכרח אני אראה נזק ממשי כרגע?". וכך יוצא שכשמגיעה שעת ארוחת הערב, ואנו עוד בעבודה כי לא סיימנו את הדוח אותו יש להגיש, הדין וחשבון שנצטרך לתת צורם יותר מהמחשבה על כך שנראה את הילדים לאחר שהם יסיימו את ארוחת הערב שלהם.

 

מתי בפעם האחרונה ישבתם יחד לארוחת ערב? (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מתי בפעם האחרונה ישבתם יחד לארוחת ערב?(צילום: shutterstock)

 

כשמגיעה שעת ארוחת הערב ואנו עייפים מעומס היום ועוד לא סיימנו את מטלות הבית, המחשבה על לסיים תוך שעה את הכל ולאכול משהו בחטף, מפתה יותר מאשר ל"בזבז" שעה שלמה על ארוחה עם הילדים כשהכביסות והבישולים למחר עוד מחכים. לאור הכתבה הקודמת בנושא חשיבות ארוחת הערב, עולה המחשבה על הצורך בארגון מחדש של סדר העדיפויות שלנו.

 

הכל עניין של סדרי עדיפויות

יש שיגידו שהילדים והמשפחה בסדר עדיפות עליון יותר מהעבודה והבית, אך המציאות היומיומית לא מאפשרת להם להספיק את כל מה שהם היו רוצים לעשות.

יש שיגידו שהילדים והמשפחה בסדר עדיפות עליון והם לא נפגעים מכך שלא אוכלים איתם ארוחות ערב במהלך השבוע, אלא מורווחים מכך שההורה מביא משכורת הביתה שמאפשרת לספק לילד אפשרויות התפתחות רבות יותר. חשוב שנבין לעומק את השלכות פעולותינו על העתיד שלנו, של ילדינו ושל משפחתינו.

 

מדובר בענין של דחיית סיפוקים, ראייה לטווח הרחוק, התמקדות בתוצאה הרצויה ובעיקר ביכולת לשים גבולות. לאור מסקנות המחקרים אנו מבינים שאת תוצאותיה של שגרת ארוחת ערב משפחתית אנו נראה לאורך זמן, אך ברגע האמת כשכל מה שאנו רוצים זה לסיים את מטלותינו החשובות, הרווח המיידי שנרוויח מסיום המטלות (הגעה מהירה יותר לשעת המנוחה שלנו) קורץ ומפתה הרבה יותר מהמחשבה על עתיד טוב יותר למשפחתינו. יתרה מכך, אנו לא באמת מרגישים שאנו פוגעים בעצמנו או במשפחתנו כי תכונת הדחיינות צצה מייד ומשתילה לנו את המחשבה ש"ממחר נשב עם הילדים לארוחת הערב". ניתן בהחלט לדמות זאת לבעיות האכילה שמתבטאות בחוסר עמידה מול פיתויים.

 

מצליחים לדחות סיפוקים מידיים

כשאנו עומדים מול שוקולד מפתה, פעמים רבות הרווח המיידי שנרוויח מאכילת השוקולד (הנאה, הפגת שעמום, פיצוי על יום קשה וכו') קורץ הרבה יותר מהמחשבה על כך שנשמור על בריאותינו או שנצליח להגיע למשקל היעד שלנו, שכן את התוצאות לכך איננו רואים באופן מיידי. קיימת חשיבות גדולה ליכולת לעצור ברגע האמת ולהיות מסוגלים לשים גבולות לעצמנו. לדעת לשים בצד את תלאות היום ולהקדיש את תשומת הלב הראויה לעצמנו ולבני משפחתנו ולכבד את זמן הארוחה החשוב הזה, שכן מדובר בשמירה על שפיות היום יום ושמירה על הרגלי אכילה נכונים יותר אשר משפיעים עלינו בכל כך הרבה רבדים (משקל גוף, דימוי עצמי, בריאות, סדר וגבולות). חשוב שנדע לראות את 2 האפשרויות העומדות על הפרק ואת השפעת מעשינו לא רק בטווח הקצר אלא לטווח הרחוק.

 

אחד הדברים החשובים הנצרכים מאיתנו ברגעים אלו היא היכולת לדחות סיפוקים על מנת לחתור לתוצאה הרצויה, גם אם תוצאותיה לא יורגשו כעת.

במקרים רבים כשההורים לא מראים הקפדה על שמירת שגרת ארוחות הערב, גם הילדים ינסו להתחמק ויעדיפו לעשות דברים אחרים. חשוב לדעת להציב לילדים גבולות. כפי שנוכחנו לראות, משימת הצבת הגבולות העצמיים אינה פשוטה בעולם תובעני כמו שלנו, על כן, חשוב שנדע ללמד נכון את ילדינו הצבת גבולות ושמירתם. הקפדה על קיום שגרת ארוחות הערב חרף רצונותיו המשתנים של הילד היא הזדמנות מצויינת ללמד אותו שמירה על גבולות.

 

הצבת גבולות במקביל ליכולת תמרון

יחד עם זאת, חשוב לשמור על גבולות גמישים והתחשבות ברצונותיהם של בני הבית, שכן הם מגדילים את הסיכוי לשמירה עליהם. למשל לנסות לקבוע שעת ערב בשעה שתתאים לרוב בני הבית. לאפשר במקרים מיוחדים ויוצאים מן הכלל את היכולת לא להגיע לארוחת הערב.

 

זכרו, מטרת העל היא רווחת בני המשפחה, שגרת ארוחות הערב הינה דרך חשובה לשמור עליה. למדו היכן כדאי לשנות סדר עדיפויות או לקזז זמן מתחום אחר כדי להעביר לזמן הערב. דאגו לשמר את השגרה הרצויה בתוך סדר החיים שלכם. התחילו 'בקטן' - ארוחת ערב משפתחתי משותפת פעם או פעמיים בשבוע. בהמשך, כשתראו שההרגל הזה השתרש, תוכלו להרחיב אותו לעוד ימים. בסופו של דבר, כולם יצאו מורווחים מכך.

 

הכותבת היא דיאטנית קלינית בריאטרית, מומחית לשינוי הרגלי אכילה


פעילות "שולחן משפחתי" מקדמת את ה"ביחד המשפחתי", בין אם בארוחות ערב משותפות או בפעילויות משפחתיות, במטרה לתת כלים ליצירת חוויות מהנות ובעלות ערכים.

 

בשיתוף אסם

 

 





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
רווח מידי לעומת רווח לטווח ארוך - ארוחה משפחתית משותפת
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים