שתף קטע נבחר

ברק סטולץ רוצה להגיע למאדים

האסטרונאוט הישראלי העתידי גר בשיקאגו. לא מאמינים? תקראו

למרות שקרא את הספר "הנסיך הקטן”, לא חלם ברק סטולץ בילדותו לגור על הירח או לחקור את הכוכבים.

סטולץ נולד בישראל לאמא ישראלית ואב אמריקאי. תקופת ילדותו עברה בפתח-תקווה, ולפני שמונה שנים, בהיותו בן 13 עבר עם משפחתו לשיקאגו.

הוא השלים את לימודיו בבית הספר סלומון שכטר ובתיכון ציבורי, וכיום סטולץ הוא סטודנט שנה ג' בהנדסה מכאנית ובפיזיקה.

 

המשיכה לחלל התעוררה במהלך לימודיו האקדמים. אביו, מיכאל סטורץ, מתנדב כאיש יחסי הציבור באגודת המאדים. לפנה שנה וחצי הודיע לו אביו שחסר מהנדס באחד מצוותי החלל.

סטולץ הגיש מועמדות, התקבל ומשם הכל התגלגל.

לפני חודש זכה ברק סטולץ בחוויה שאין דומה לה, הרפתקאה מופלאה. הוא השתתף בתכנית סימולציה בת שבועיים ביחד עם חמישה אנשי צוות מתקן אנלוגי מדומה לחקר המאדים במדבר יוטה הנקרא MDRS)) Mars Desert Research Station.

בראיון טלפוני ספר לי על האגודה ועל חוויותיו.

 

MDRS היא אגודת מאדים פרטית התנדבותית המפעילה מיזמי מחקר שמקדמים התיישבות חלוצית עתידית על כוכב המאדים. האגודה שולחת מאות צוותי מחקר לתחנת מחקר, מעבדת ללימוד החוקרת כיצד לחיות ולעבוד בכוכב המאדים.

 

חוקרים בנאס”א מצאו מים זורמים על פני שטח המאדים. זו תגלית חשובה המצביעה על קיומם של חיים על הכוכב. מכאן מאדים הוא הכוכב הראשון שאולי יכול להיות מיושב על ידי בני אנוש. מאדים, כמו כדור הארץ, מקיף את השמש ובד בבד מסתובב על צירו,והטמפרטורות בו משתנות בהתאם לחשיפה של השמש.

 

"זו היתה התנסות מעניינת וחוויתית”, מספר סטולץ, “אנשי הצוות הגיעו מכל העולם: מאוסטרליה, הודו, יפן, איטליה, גרמניה ארה"ב ועוד.

בתוכנית למדנו זה מזה על תרבויות שונות”. סטולץ היה הישראלי היחיד בתכנית. הוא התקבל לצוות 159 המונה חמישה חברים: מפקדת, סגן המפקדת, מדען, מהנדס, כתבת ואסטרונום. "עסקנו בחקר החלל ועבדנו על פיתוחים טכנולוגים ותפעולם".

 

אנשי צוות קודם תדרכו אותם והסבירו להם את חשיבות שימור ומיחזור המים בתחנת החלל. סדר יומם  כלל גם יציאה מהמעבורת לבושים בחליפת חלל, נושמים דרך מאווררים בקסדה, צועדים ומטפסים על משטח הדמיה מדברי הדומה למאדים. "רוב הזמן היינו כלואים במעבורת, בבידוד יחסי, היה נעים להתאוורר בחוץ". אומר ברק. "קיבלנו מזונות מיובשים בהקפאה הנשארים טריים לשנתיים. בחרנו תפריט אישי ותכננו את הארוחות היומיות. הייתה לנו תורנות בישול ובסוף השבועיים ידענו מי היה הטבח המצטיין.

אני לא זכיתי בתואר הנכסף, פשוט ניסיתי לא להרוג אנשים".

 

"עד עתה נשלחו מספר רב של חלליות לא מאויישות למאדים”, הוא ממשיך, “אבל טרם נשלחו אסטרונאוטים. כוונת נאס"א היא לשלוח חללית מאויישת בטוחה אל המאדים עד שנת 2030. מדובר בפרוייקט יקר, הפקת תוכנות מחקר ובניית חלליות בטוחות".

 

סטולץ מקווה להשתתף גם בשנה הבאה במעבדת מחקר. הוא ישלים את שני התארים הראשונים בפיזיקה ובהנדסה בעוד שנתיים. בעזרת הנסיון שרכש, הוא מקווה לעבוד במחקר החלל בנאס”א, ובהמשך, איך לא, להיות אסטרונאוט ולנחות על המאדים. סטולץ האמביציוזי מקווה שבזכות עבודת מחקר יסודית ועמוקה עמוקה נאס”א תוכל לשלוח עשרות שיגורים של חלוצי המאדים כבר ב-2025 וחולם להיות אחד מהם.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים