שתף קטע נבחר

מה יעזור לעסק שלכם להצליח?

מדי שנה נפתחים בישראל כ-50 אלף עסקים קטנים ונסגרים כ-40 אלף. מהם הגורמים המכריעים להצלחת העסקים הקטנים וכיצד ניתן לסייע להם? ד"ר שייקה מרום, העומד בראש תכנית ההתמחות לניהול עסקים קטנים ובינוניים במכללה האקדמית גליל מערבי, מסביר

בשיתוף המכללה האקדמית גליל מערבי

 

הנה כמה עובדות שאולי לא הכרתם על חשיבותם של העסקים קטנים: העסקים הקטנים והבינוניים בישראל, כמו גם במדינות רבות, מהווים גורם מרכזי בכלכלה. בישראל קיימים כ- 500,000 עסקים קטנים ובינוניים המהווים כ-99% מכלל חברות המגזר העסקי, הם תורמים כ-50% מהתוצר ו-60% ממקומות העבודה במשק, ואחראים ל- 77% מתוספת המועסקים במשק בשנת 2014; ומכאן גם חשיבותם לחוסן הלאומי ולמרקם החברתי. בהיותם קטר צמיחה חשוב במשק, קיימת הסכמה שיש לפעול לעידוד עסקים קטנים; בשאיפה להתגבר על קשיים וחסמים אופייניים לסקטור זה.

 

ומה קורה בפועל? השאיפה שהעסקים הקטנים יחוללו צמיחה חזקה במשק, עומדת בפני מציאות עגומה של מספר גדול של כישלונות וסגירת עסקים קטנים. מנתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה עולה שבכל שנה נולדים כ- 50,000 עסקים קטנים, אך במקביל נסגרים כ-40,000 עסקים. כלומר הגידול נטו הינו קטן משמעותית מהיקף הצמיחה שניתן היה להשיג.

 

ואיך אנחנו ביחס ליתר המדינות המפותחות? הנתונים מעציבים עוד יותר בהשוואה ליתר מדינות ה-OECD. השרידות של עסקים קטנים בישראל נמוכה משמעותית מזו שבמדינות הללו, והיא עומדת על 58% בלבד לאחר חמש שנים, לעומת שרידות של 83% בבריטניה או 88% בשבדיה בתקופה מקבילה.

ידע והבנה של תהליכים יכולים לסייע בהצלחתו של עסק קטן חדש (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
ידע והבנה של תהליכים יכולים לסייע בהצלחתו של עסק קטן חדש(צילום: shutterstock)
 

כיצד ניתן לסייע לעסקים קטנים ברמת הממשלה?

בישראל קיימים חסמים רגולטוריים, חוקתיים ובירוקרטיים רבים המקשים על התנהלותו של היזם. הכבדה ברישוי עסקים ובניה, תקנות מיסוי מכבידות, נגישות נמוכה לאשראי, קושי בהשתתפות במכרזים ממשלתיים בגלל תנאי סף, מוסר תשלומים נמוך, חוסר בשקיפות מידע מצד גורמי ממשל, היעדר רשת ביטחון סוציאלי מספקת לעצמאיים, כל אלו הינם חסמים הנמצאים על סדר היום הפוליטי. לאחרונה (דצמבר 2015) קבלה הממשלה החלטה על נקיטת שורה של צעדים אשר יקטינו חלק מהחסמים המערכתיים הללו במטרה להקל על היזמים להקים את העסק ואף לשרוד את התקופות הקריטיות.

 

ומהם גורמי ההצלחה אשר נמצאים בשליטתו של היזם? בראש ובראשונה - ידע ניהולי רחב.

 

הגורמים שנמצאו בעלי השפעה מובהקת כוללים את מידת הידע והניסיון הניהולי של היזם, ביצוע תכנון עסקי מפורט,

ידע בשיווק, וניהול ובקרה פיננסית נאותה. לכן, על היזם לנקוט בכל הצעדים הנדרשים לטפל בגורמי ההצלחה שזוהו לעיל ובדגש על רכישת ידע ניהולי רחב הרלוונטי לניהול העסק הקטן. לידע הניהולי של היזם יש חשיבות עליונה משתי סיבות. ראשית, מעצם אופיו של העסק הקטן הוא נעדר עומק ניהולי, כפי שקיים בחברות גדולות המעסיקות מנהלים רבים במגוון התמחויות. שנית, הסתמכות על ייעוץ חיצוני זמני, מוצלח ככל שיהיה, אינו יכול להחליף את הצורך בידע ניהולי רחב של בעל העסק עקב הצורך בהתאמות מתמשכות לתנאים משתנים בסביבה העסקית.

 

ובמשפט סיכום: על היזם לנקוט יוזמה עצמית ברכישת ידע ומיומנויות ניהול רחבות, לטובת הגדלת סיכויי ההצלחה של העסק, שבו הוא משקיע את כל כולו.

 

הכותב הוא ראש תכנית התמחות לניהול עסקים קטנים ובינוניים בבית הספר לניהול ע"ש סר הארי סולומון, במכללה האקדמית גליל מערבי". לפרטים נוספים על חוג הלימוד, לחצו כאן

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים