משהו מקורי לט"ו בשבט? למה
לא קציצות של פירות יבשים?

אסנת לסטר החליטה לצאת משגרת העוגות והפיצוחים לחג, ונטעה פירות יבשים גם בקציצות, בקדרת בשר ובריבה. התוצאות היו מופלאות

אסנת לסטרפורסם: 21.01.16 22:08
קציצות בשר עם פירות מיובשים (צילום: אסנת לסטר )
קציצות בשר עם פירות מיובשים (צילום: אסנת לסטר )

קציצות בשר עם פירות מיובשים

 

מתכון של לאה טנג'י מבית שאן.

 

מרכיבים

כ-35 קציצות

 

לקציצות
  • 1 ק"ג בשר בקר טחון
  • 250 גרם פירות יבשים, חתוכים בינוני
  • 1/2 כוס מים
  • 2 בצלים מגוררים גס
  • 1 תפוח אדמה בינוני עד גדול מגורר גס
  • מלח
  • פלפל שחור גרוס
  • 1 כפית בהרט

 

לרוטב
  • שמן זית לטיגון
  • 2 בצלים קצוצים גס
  • 1 כפית פפריקה מתוקה
  • 1 כפית מלח
  • 2 כפות מלאות סילאן

 

אופן ההכנה

 

הקציצות
  1. מאדים את הפירות היבשים במחבת עם 1/2 כוס מים, עד שהנוזלים נספגים בפירות.
  2. מעבירים לקערה גדולה ומקררים מעט.
  3. מגררים גס את הבצלים ואת תפוח האדמה וסוחטים אותם היטב.
  4. מוסיפים לקערת הפירות היבשים את הירקות המגוררים ואת הבשר, ומערבבים. מוסיפים את התבלינים ולשים את התערובת בידיים במשך 4-3 דקות.

 

הרוטב
  1. מחממים שמן זית בסיר גדול ורחב, ומטגנים את הבצל עד שהוא הופך לשקוף ורך.
  2. מוסיפים את הפפריקה והמלח וכ-5 כוסות מים ומביאים לרתיחה. מוסיפים את הסילאן ומערבבים. מנמיכים את הלהבה למינימום.
  3. יוצרים מתערובת הבשר כדורים קצת יותר גדולים מפלאפל ומניחים אותם בזהירות ברוטב שבסיר.
  4. מבשלים כשעה ללא כיסוי, כשמדי פעם מנערים בעדינות את הסיר (אבל לא מערבבים).

שוק טלה עם שזיפים מיובשים (צילום: אסנת לסטר )
    שוק טלה עם שזיפים מיובשים(צילום: אסנת לסטר )
     

    שוק טלה עם שזיפים מיובשים

     

    מרכיבים

    6 מנות

     

    • 1/2 1 ק"ג שוק טלה, חתוכה ל-6 נתחים
    • 1/2 כוס שמן זית
    • 150 גרם שומן כבש קצוץ דק
    • 4 בצלים חתוכים לפרוסות בעובי 1 ס"מ
    • 2 כוסות יין לבן יבש
    • 30 שזיפים מיובשים
    • 200 גרם חמוציות
    • מלח
    • פלפל שחור גרוס

     

    אופן ההכנה
    1. מחממים את השמן ושומן הכבש בסיר. מוסיפים את הבצל ומטגנים עד שהוא מתחיל להזהיב.
    2. מוסיפים את הבשר ומטגנים כמה דקות, עד שהוא משחים.
    3. מוסיפים את שאר המרכיבים ומביאים לרתיחה. מכסים את הסיר ומבשלים שעתיים על אש קטנה.

    ריבת תפוחים ושזיפים מיובשים (צילום: אסנת לסטר )
      ריבת תפוחים ושזיפים מיובשים(צילום: אסנת לסטר )
       

      ריבת תפוחים ושזיפים מיובשים

       

      מתכון של חני אנקרי מעפולה.

       

      מרכיבים
      • 1/4 1 ק"ג תפוחים
      • 500 גרם (1/2 2 כוסות) סוכר
      • 1/4 כוס (60 מ"ל) מים
      • מיץ מלימון שלם
      • 1/2 לימון (כולל הקליפה) חתוך לקוביות קטנות
      • 20-15 שזיפים מיובשים, שלמים או חתוכים

       

      אופן ההכנה
      1. קולפים את התפוחים, מנקים אותם מגרעינים וחותכים לקוביות בגודל של כ-2 ס"מ (כדאי לצרור את הגרעינים בשקית בד ולהוסיף אותם לסיר – הם מכילים פקטין ויסייעו בקרישת הריבה)
      2. שמים בסיר את קוביות התפוחים והסוכר. מוסיפים את המים, מיץ הלימון וקוביות הלימון. מביאים לרתיחה, מעבירים ללהבה הנמוכה ביותר ומבשלים כ-30 דקות.
      3. מוסיפים את השזיפים המיובשים ומבשלים שעה נוספת. כדי לבדוק אם הריבה הגיעה לסמיכות הרצויה יוצקים ממנה כף בצלחת שטוחה וקרה, רצוי כזו שהוכנסה למקפיא לכמה דקות. מניחים לריבה להתקרר במשך שניות ספורות ומעבירים אצבע במרכזה. אם הפס שנוצר בריבה נסגר מיד במהירות, הריבה זקוקה לעוד קצת בישול. אם הפס שומר על צורתו לשנייה בערך לפני שהוא נסגר, הריבה מוכנה. ואם הפס לא נסגר, יש סיכוי סביר שהריבה בושלה יותר מדי.

       

      • אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת, המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00. אפשר להאזין לתוכנית בכל הארץ בערוץ 87 ב-HOT ובערוץ 71 ב-yes, וכן באתר של רדיו קול רגע

       

       
      הצג:
      אזהרה:
      פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
      "לומדים משהו חדש במטבח" היא הסידרה החדשה שלי, בה אני מספרת על הדברים הקולינריים המעניינים שגיליתי: החל מן האופן שבו אפשר לשמר מוצרי מזון יבשים, דרך המתכון לקרקר שיחזיק גם 100 שנה והשיטה הבדוקה להוצאת העצמות מן העוף עד למתכונים נגישים שתמיד יעבדו לכם.

      וחוץ מזה, אני משדרת את התוכנית "סיר לשבת" ב"רדיו קול" בכל יום שישי ובערבי חג מאז שנת 1997.

      בכל תוכנית מוזמנים המאזינים לשאול על מתכונים, לבקש עצה ולשתף מאזינים אחרים במתכונים והתלבטויות אישיות שקשורות באוכל ובאירוח. התוכנית דינמית והנושאים משתנים בהתאם לעונות השנה ולפי שאלותיהם ובקשותיהם האישיות של המאזינים. ההיענות המדהימה של המאזינים לכל בקשת מתכון מעשירה את כל המאזינים האחרים וגם אותי - ואת התוצאות אני מציגה כאן בבלוג.

      כל המתכונים בבלוג "סיר לשבת" הם תוצאה ישירה של מה שנאמר ונחווה בתוכנית. ואיך נולדה התוכנית? מאז שגיליתי את הבישול חיפשתי תמיד את המתכונים המקוריים והטעימים שבושלו ונאפו בכל בית בתפוצות השונות של עם ישראל. התוכנית "סיר לשבת" אפשרה לי למצוא את כל המתכונים האלה דרך המאזינים.

      עבורי כל מתכון מקורי מבית סבתא הוא יהלום שהתמזל מזלי לזכות בו, ואני מלקטת אותם באהבה גדולה. אני נשואה ואם לשלושה. את האהבה שלי לאוכל קיבלתי בתורשה מסבתי פרידל שטראוס, שאהבה בישול והוציאה לאור כבר לפני שנים ספרי בישול רבים בבאזל שבשוויץ.

      (צילום: אסף אמברם)