שתף קטע נבחר

שקוף ובטוח: הכול על מעקה זכוכית במרפסת

מהו הגובה המינימלי הנדרש למעקה במרפסת, איזו זכוכית נדרשת, איך מתאימים גוון ומה קובע התקן הישראלי לבטיחות? כל הפרטים

בשיתוף אתר "המקצוענים"

 

מעקה זכוכית למרפסת הוא לא רק עניין עיצובי, אלא בעיקר עניין בטיחותי. לכן כדאי שתקפידו לבדוק שהמעקה נבנה על פי תוכניות של מתכנן המורשה לכך, והוא עומד בדרישות התקן הישראלי.

 

"הדרישה המקדמית בתקן הישראלי (תקן 1142) היא שהמעקה, המסעד והתקנתם יתוכננו על-ידי אדריכל, מהנדס או הנדסאי המוסמכים לכך על פי חוק", מסביר אוריאל שרון, הנדסאי ראשי בענף עמידות מבנים במכון התקנים הישראלי. "הבעיה היא שבפועל לא כל בעלי הדירות והקבלנים מקפידים על כך. אדריכל, לרוב מכין תוכנית מבחינת העיצוב הגיאומטרי של המעקה, ולא מבחינת התכנון הקונסטרוקטיבי שלו. כשאנו מגיעים לבצע בדיקות בשטח, אנו מגלים שישנם כשלים רבים שבפירוש מסכנים את בטיחות הדיירים. לצערנו, לא תמיד בעלי המקצוע שמתקינים את מעקה הזכוכית מכירים את דרישות התקנים הישראליים. אמנם בעל הדירה נדרש לשלם על תוכניות למהנדס, אבל מדובר כאן בעניין בטיחותי שמחייב הקפדה על תקנים".

 

עוד בנושא:

ניקוי ותחזוקה של התריס - איך עושים את זה

מחירון עבודות זגגים

איזה סוכך מתאים לכם?

 

מהן דרישות התקן למעקה זכוכית בטיחותי?

ישנם שלושה פרמטרים משמעותיים שחשוב להיות מודעים אליהם בעת התקנת מעקה זכוכית למרפסת. הפרמטר הראשון מתייחס להיבט הגיאומטרי.

 שרון: "גובה המעקה במרפסות בבנייני מגורים חייב להיות 105 ס"מ לפחות. המרווחים בין רכיבי המעקה לבין עצמם, ובינם לבין הבניין צריכים להיות כאלה שלא מאפשרים לכדור קשיח בקוטר של 10 ס"מ לעבור דרכם".

 

אסור שמבנה המעקה יאפשר לטפס עליו. שרון: "לשם כך אסור שיהיו רכיבים, בליטות או חללים שמאפשרים טיפוס, בחלק המעקה שנצמא בתחום שבין 10 ס"מ ל-90 ס"מ מהמפלס שממנו נמדד גובה המעקה (משום שלעתים המעקה מונח על גבי הגבהה)".

 

הפרמטר השני מתייחס לזכוכית עצמה. שרון: "החל מנובמבר 2010 השתנה התקן. כעת הוא מחייב שהזכוכית תהיה זכוכית בטיחות רבודה בלבד. זוהי זכוכית שמיוצרת בהדבקה של שתי שכבות באמצעות שכבת ביניים שעשויה מפלסטיק. היתרון הגדול שלה הוא שכשהיא נשברת, שכבת הביניים מחזיקה את רסיסי הזכוכית ומגבילה את מידת החור שנוצר בלוח הזכוכית. בכך היא מקטינה סיכון לפציעות ולנפילה. דבר משמעותי כשמדובר במעקה זכוכית למרפסת. אין חובה לזכוכית מחוסמת בכל המקרים, אלא הדבר תלוי באופן האחיזה של הזכוכית בתוך המסגרת. היתרון של זכוכית מחוסמת הוא שהיא חזקה פי 4 מזכוכית רגילה. הבעיה היא שכשהיא נשברת, היא לא מהווה מחסום מפני נפילה. במקרים שבהם לוח הזכוכית אחוז בחלקו התחתון בלבד, או אחוז בצורה לא רציפה, אז שתי שכבות הזכוכית חייבות להיות מחוסמות בנוסף (כדרישה נוספת לחובה של זכוכית רבודה)".

 

 

עניין עובי הזכוכית משתנה בהתאם לתנאי השטח. שרון: "התקן הישראלי 1099, שנוגע

 לקביעת סוג הזכוכית והעובי שלה, אינו מציין את עובי הזכוכית הנדרש, מפני שהוא משתנה בהתאם לעומסי רוח, עומסים מבניים ומשתנים נוספים. לשם כך נדרש תכנון של גורם מוסמך. בעבר נדרש היה שהזכוכית תהיה בעובי של 10 מ"מ לפחות, אולם היום לאחר התיקון בתקן אין דרישת מינימום אלא דרישה לכך שמתכנן יקבע את עובי הזכוכית בהתאם לדרישות התקן".

 

הפרמטר השלישי מתייחס לחוזק המעקה. שרון: "בעל המקצוע שמתכנן את המעקה אמור להתייחס גם לחוזק של המעקה עצמו, רכיבי המעקה ועיגון המעקה לבניין. במקרה שמעוניינים לשנות את מבנה המעקה הסטנדרטי שעיצב הקבלן, מסיבות עיצוביות למשל, חייבים להקפיד לעדכן את התוכניות. אם רוצים למשל להגביה את המעקה זה יכול להשפיע על עובי הזכוכית הנדרש, ולשנות את העמידות של הזכוכית לעומסים".

 

ויש גם את עניין העיצוב

ויש עניינים שהם בתחום העיצוב, והתקן אינו מגביל לגביהם. התקן אינו מחייב למשל לסמן בסימונים כלשהם את זכוכית המעקה. זאת, בשונה מחובת סימון דלתות מזכוכית על פי התקן. "מרבית הצרכנים מעדיפים שלא לעטר מעקות מזכוכית, אלא משאירים אותם במראה יותר נקי", אומר דור עזריאל מעידן הזכוכית.

 

אחד החסרונות המשמעותיים של מעקה זכוכית, בהשוואה למעקה מברזל, הוא שפחות רוח חודרת למרפסת. עזריאל: "הדרישה היא להשאיר רווח של 6-2 ס"מ, כל 1.46 מטר. כלומר, לוחות הזכוכית מופרדים ומאפשרים לרוח לחדור מבעד למעקה. זה מונע מצב שבו מעקה הזכוכית יהפוך ל'מפרש' ברוח".

 

היתרון המשמעותי של מעקה הזכוכית הוא השקיפות שלו, והאפשרות ליהנות מהנוף

 בצורה טובה יותר. כשמגיעים לבחור גוון, יש מספר גורמים שמתחשבים בהם.

 

עזריאל: "אם הזכוכית עבה יחסית (בשל דרישות תכנוניות) ניתן ליהנות משקיפות גבוהה יותר על-ידי בחירת זכוכית שקופה בגוון אקסטרה-קליר. היא אינה מגיעה עם הגוון הירקרק אלא שקופה לגמרי. זה אמנם מייקר את המחיר בכ-30%, אבל נותן פתרון למי שמעוניין בשקיפות מקסימלית. אם חזית הבניין מעוצבת בגוונים אפורים, עם פרופיל בגוון אפור, לרוב משלבים זכוכית בגוון אפור או זכוכית אנטי סאן, כדי שהמראה יהיה אחיד. בנוסף, זה מבודד חום בצורה יותר טובה, וגם מונע בשעות הערב מהעוברים ושבים לראות את המתרחש בתוך החדר שצמוד למרפסת".

 

כמה זה עולה?

במוקד השירות של "המקצוענים" אמרו: "טווח המחירים של מעקה זכוכית הוא 1,000-1,700 שקל למטר (לא כולל מע"מ). המחיר משתנה בהתאם לסוג הזכוכית, גוון הזכוכית ומורכבות ההתקנה. תוספות כגון מאחזי יד מנירוסטה או מאלומיניום ייקרו את המעקה ב-200 עד 400 שקל למטר (לא כולל מע"מ)".

 

מחפשים זגגים מומלצים? לרשימה המלאה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים