שתף קטע נבחר

העוברים עברו ניתוח בתוך הרחם: "זה היה פשוט מדהים"

המומחים לא נתנו סיכוי להריון של ג'ני חלפון מאשדוד שנשאה ברחמה שלישיה, לאחר שהתגלה סיבוך נדיר. אבל טיפול רפואי חדשני בבית החולים שיבא הציל את חייהם: "הרופאים החדירו סיב לייזר לתוך הבטן שלי, ראיתי הכל במוניטור ששמו לי ליד המיטה. לא האמנתי שזה אמיתי"

בשיתוף המרכז הרפואי שיבא

 

בגיל 33, כך רצה הגורל, עמדה בפני ג'ני חלפון מאשדוד החלטה קשה במיוחד. חלפון, אז אימא לשניים, גילתה שהיא בהיריון נוסף ונושאת ברחמה שלישיה. ולא סתם שלישיה: בשק היריון אחד היא נשאה עובר ממין נקבה, ואילו בשק השני זוג עוברים זכרים – תאומים זהים שמאובחנים במצב מסכן חיים.

 

הסיכויים שנתנו המומחים לשלישייה כולה להגיח לאוויר העולם היו נמוכים עוד בתחילת הדרך. "אני זוכרת הכל", היא משחזרת. "בקופת חולים לא עושים מעקבים לשלישיות אז שלחו אותי לבית חולים בדרום, ובסקירת מערכות מורחבת ראו שיש בשק ההיריון עם התאומים בעיה בנוזלים. בן אחד לקח הרבה דם מהבן השני, וחששו שהתאום שמקבל עודף דם מפתח הפרעות בלב. לא ידעו מה לעשות איתי".

 

חלפון הופנתה לבית החולים תל-השומר, שם עברה בשבוע ה-22 להריונה תהליך מורכב שנדמה כלקוח מסרט מדע בדיוני: טיפול תוך רחמי. בבית החולים הוסבר לה שניתן לטפל בעוברים עוד כשהם ברחם – ולהציל את חייהם. הטיפול כלל את הפרדתם של כלי הדם המשותפים בין התאומים באמצעות סיב לייזר מיוחד שהוחדר לשק ההיריון.

 

"בטיפול מוחדר לרחם מכשיר אנדוסקופי שבקצהו מצלמה", מסביר פרופ' שלמה ליפיץ, מנהל היחידה לרפואת העובר במרכז הרפואי שיבא. "באמצעות המכשיר מוכנס סיב לייזר ישירות לשק ההיריון, שצורב בזהירות את כלי הדם שמקשרים בין שני העוברים ומפריד ביניהם. כך אנחנו נותנים לכל עובר הזדמנות שווה להתפתח".

 

ביקור רופא בתוך הבטן. סיב לייזר מוחדר לשק ההריון ( )
ביקור רופא בתוך הבטן. סיב לייזר מוחדר לשק ההריון

 

בשיבא, שהיה בית החולים הראשון שביצע את הפעולה בישראל, כבר צוברים ניסיון בשיטה מעל לעשור. לאחרונה החלו ליישמה במקרים מורכבים יותר, כמו זה של חלפון. "הייתי מטושטשת עם אפידורל כל התהליך", היא נזכרת, "אבל שמו לי מוניטור ליד המיטה וראיתי את כל מה שקורה בפנים, איך הצינורית נכנסת וצורבת את כלי הדם. הרופאים הכניסו סיב לייזר לתוך הבטן שלי. זה היה פשוט מדהים, לא האמנתי שזה אמיתי".

 

כנגד כל הסיכויים, בשבוע ה-31 להריון נולדה השלישייה בניתוח קיסרי: התאומים איילון ואילי, והבת תהל. כיום השלושה כבר בני כמעט שנתיים. "אני זוכרת שבמהלך ההיריון הרופאים כעסו עליי שלא הסכמתי לבצע דילול עוברים, אבל במחשבה לאחור זה היה שווה את הכל", מסכמת חלפון, "רופאים נוטים להזהיר מהתוצאה הכי גרועה כי ככה הם חייבים, אבל לפעמים צריך ללכת עם הלב. היום בדיעבד אני יודעת שלולא הטיפול להפרדת כלי הדם של העוברים, הם לא היו שורדים. הייתה חייבת להיעשות פעולה רפואית כלשהי להציל אותם".

 

ג'ני עם כל המשפחה. "זה היה שווה את הכל" ( ) ( )
ג'ני עם כל המשפחה. "זה היה שווה את הכל"

 

כמו אש בבטן

ג'ני חלפון לא לבד. חוויה דומה עברה בגיל 32 על חנה כהן, תושבת רמלה, כשהייתה בהיריון שלישי וברחמה תאומים זהים שסבלו מאותה התסמונת. כמעט בכל התחנות שעברה המליצו לה לוותר על ההיריון. "עוד כשסיפרתי לרופאה שלי שגיליתי שאני בהיריון עם תאומים זהים, היא אמרה לי שזה סיבוכים ובלגן ושממליצים לי על הפסקת היריון", היא מספרת.

 

בבדיקת מעקב שביצעה בבית חולים באזור מגוריה, כשאובחנה עם תסמונת מעבר דם בין עוברים, הרימו הרופאים ידיים לחלוטין. "עשו לי אולטרסאונד ורופא בכיר אמר לי במפורש: 'אין סיכוי, ממליץ לשלוח לוועדה' (ועדה להפסקת היריון). ואני עם שני תאומים בבטן, לא האמנתי איך אפשר לוותר עליהם ככה".

 

בשלב הזה הגיעה חנה לטיפולי מעקב בשיבא, שם הופנתה לטיפול להפרדת כלי הדם של העובר כמו זה שעברה ג'ני חלפון. "הייתי ערה בהרדמה חלקית אפידורלית, והיה מדהים לראות במוניטור כשהכניסו את סיב הלייזר לשק ההיריון וצרבו את כלי הדם בין התאומים. זה היה נראה כמו אש בתוך הבטן".

 

אחד העוברים, שעם אבחון התסמונת לא זוהתה אצלו שלפוחית שתן, נצפה באולטרסאונד יום אחד בלבד אחרי הפעולה כשהוא עם שלפוחית מתפתחת שכבר צוברת נוזלים. שני התאומים נולדו בשבוע 36 – אלרועי ונהוראי. החודש הם חוגגים 6 שנים, ובשנה הבאה יעלו לכיתה א'.

 

"לפיו של העובר הוחדר בלון זעיר"

בשנים האחרונות צובר תאוצה תחום רפואת העובר, וטיפולים חדשניים ומהפכניים נכנסים בהדרגה ליחידה לרפואת העובר בשיבא – היחידה בישראל שייעודית לתחום.

בתחום נעשה שימוש בשיטות ובטכנולוגיות חדשניות שמאפשרות לטפל רפואית בעוברים כבני אדם לכל דבר: טיפולי לייזר, הזרקת תרופות להסדרת קצב הלב, צנתורים לתיקון היצרות במסתמי הלב וגם ניתוחים ממש שנעשים באזורים רגישים כמו חוט השדרה. כל זאת כדי לאפשר הולדת עוברים שבעבר לא היו באים לאוויר העולם.

 

החודש בוצע ביחידה מקרה שלישי בישראל של החדרת בלון לקנה הנשימה של עובר שאובחן עם בקע סרעפתי, מצב מסכן חיים שבו הקיבה ולולאות המעי חודרות לבית החזה של העובר, דוחקות את הלב, לוחצות על הריאות ומונעות את התפתחותן. "לפיו של העובר הוחדר בלון זעיר דרך צינורית תחת אולטרסאונד", מסביר פרופ' ליפיץ. "שם הוא נופח כדי לחסום זמנית את קנה הנשימה באופן שיאפשר התפתחות מואצת של הריאות. זאת כדי לאפשר לו להיוולד בשלום ולצלוח ניתוח לתיקון הסיבוך הרפואי עוד בינקותו".

  



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אלרועי ונהוראי כהן. "לא האמנתי איך אפשר לוותר עליהם ככה"
צילום: באדיבות דוברות שיבא
"המטרה היא לאפשר הולדת עוברים שבעבר לא היו באים לאוויר העולם". פרופ' שלמה ליפיץ
צילום: באדיבות דוברות שיבא
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים