שתף קטע נבחר

פמיניזם נוסח דנמרק: מסגד של נשים בלבד

על רקע היחסים המתוחים בין העם הדני לקהילה המוסלמית נפתח לראשונה במדינה הסקנדינבית מסגד שינוהל על ידי "אימאמיות" בלבד. המטרה: "לקרוא תיגר על המבנה הפטריארכלי". ומה חושבים על כך בקהילה המוסלמית?

שרין חאנקאן, בת לאב סורי ולאם פינית, מובילת הפרויקט (צילום מסך: You Tube) (צילום מסך: You Tube)
שרין חאנקאן, בת לאב סורי ולאם פינית, מובילת הפרויקט(צילום מסך: You Tube)
 

על רקע משבר המהגרים שעורר גל "איסלאמופוביה" בקרב רבים מתושבי סקנדינביה, וכעשור לאחר פרסום הקריקטורה של הנביא מוחמד שהובילה למערכת יחסים עכורה בין העם הדני לקהילה המוסלמית, נפתח בסוף השבוע האחרון מסגד ראשון מסוגו בקופנהגן, בירת דנמרק – מסגד שנועד לנשים ומנוהל על ידן.

 

לעוד חדשות מרתקות בעולם היכנסו לדף הפייסבוק של דסק חוץ

 

עוד כתבות מהעולם:

6 מטוסים מול העולם: מי מפחד מדאעש?

אויבות הניאו-נאצים: נשים שמציעות חיבוק

אחרי 30 שנה: הנעדר נזכר בשמו וחוזר הביתה

היסטוריה בקנדה: שופט טרנסג'נדר ראשון

 

המסגד, שנקרא "מריאם", הוקם בשישי האחרון, ולמרות היותו מנוהל על ידי "אימאמיות" בלבד, פעילויותיו יהיו פתוחות לקהל הרחב – על כל מגדריו.

 

מקימת המסגד שרין חאנקאן, פרשנית וסופרת ידועה בדנמרק, הסבירה כי המסגד נועד לאתגר את המבנה הפטריארכלי ששולט במוסדות הדת האיסלאמיים, ובכלל. "עשינו נורמליזציה למבנה הפטריארכלי במוסדות הדת שלנו", היא מסבירה. "לא רק באיסלאם, אלא גם ביהדות, בנצרות ובדתות אחרות".

 

חאנקאן, ילידת דנמרק ובת לאב סורי ולאם פינית, הסבירה כי קיימת הלכה מוסלמית המתירה לנשים לכהן כ"אימאמיות", והוסיפה כי אלו שמבקרים זאת מונעים מתוך בורות גרידא. מובילת הפרויקט אף מספרת כי מרבית מחברי הקהילה המוסלמית בקופנהגן תומכים בהקמת המסגד. עם זאת, האימאם וואסים חוסיין, המכהן כראש אחד המסגדים הגדולים בבירה, תהה אם כלל יש צורך במסגד מסוג זה. "האם צריך גם להקים מסגד לגברים בלבד?", שאל, והוסיף כי "אז בוודאי העם הדני היה מזדעק".

 

תפילה בחודש הרמדאן, קופנהגן, דנמרק (צילום: AP) (צילום: AP)
תפילה בחודש הרמדאן, קופנהגן, דנמרק(צילום: AP)

אף שמדובר במסגד הראשון מסוגו בארצות סקנדינביה, פרויקטים דומים כבר פועלים בארצות הברית, קנדה, גרמניה ומדינות נוספות.

 

הקהילה המוסלמית בדנמרק ידעה עליות ומורדות, ושיא המשבר ביחסים בין המוסלמים לדנים התגלע בספטמבר 2005, אז פרסם העיתון הדני "יילנדס-פוסטן" קריקטורות של הנביא מוחמד. גל מחאה גדול התפשט בעקבות הפרסום, וכמה מדינות ערביות החליטו להחרים מוצרים דניים. החיכוכים בין הצדדים עלו שוב ביתר שאת בחודשים האחרונים, עם משבר ההגירה החמור ביותר שידעה אירופה מאז מלחמת העולם השנייה. בעקבות זרם המהגרים, שמרביתם מגיעים מסוריה, עיראק ואפגניסטן, עלתה קרנם של גורמים ימניים-לאומיים בדנמרק ובאירופה בכלל. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
נלחמות במבנה הפטריארכלי
צילום: AP
מומלצים