שתף קטע נבחר

סרטן בלשון: האם ניתן למנוע ומה הטיפול?

הגורם הראשון והעיקרי לסרטן הלשון הוא עישון, ומדובר בכל סוגי העישון. גורם סיכון נוסף לסרטן הלשון הוא שתיית אלכוהול. מהם הסימנים שכדאי לא להתעלם מהם ומהם הטיפולים היעילים?

בשיתוף האגודה למלחמה בסרטן

 

סרטן הלשון הוא אחד מגידולי ראש-צוואר שמקורו בריריות הנקראות אפיתל רב שכבתי קשקשי. אפיתל זה מצפה את מערכת הנשימה והבליעה העליונות – לשון, שפתיים, לחי, גרון, מיתרי הקול ובית הבליעה.

 

גורמי הסיכון לגידולי הלשון דומים לאלו שגורמים לסרטן הריאה, ואכן הגידולים המופיעים על הלשון זהים לגידולים מסוימים בריאה. הגורם הראשון והעיקרי לסרטן הלשון הוא עישון, ומדובר בכל סוגי העישון: סיגריות, מקטרת, נרגילה, סיגרים, וכן לעיסת טבק לסוגיו. לשם ההמחשה - בהודו, שם מנהג לעיסת טבק הוא נפוץ מאוד, שכיחות ההיארעות של סרטן ראש-צוואר היא הגבוהה בעולם.

 

קיראו עוד במדור סרטן ראש צוואר

 

גורם סיכון נוסף לסרטן הלשון הוא שתיית אלכוהול, כאשר אלכוהול מעלה סבירות לתחלואה בכל הגידולים המופיעים בריריות האפיתל הרב שכבתי קשקשי, אך יש לו גם תפקיד בהעלאת תחלואה בגידולים מסוגים אחרים.

 

אין מדובר בשתייה של כוסית יין אחת ביום (מנהג שידוע כמעלה כולסטרול "טוב"), אלא בשתייה מרובה ויומיומית. חשוב לציין שהשילוב בין עישון ואלכוהול יעלה את הסבירות לתחלואה פי כמה מונים (השפעה סינרגיסטית).

 

גורם סיכון נוסף לסרטן הלשון שעולה בשכיחותו בשנים אחרונות הוא וירוס הפפילומה האנושי (HPV), כאשר הסבירות לתחלואה נמצאת ביחס ישיר לקיום יחסי מין אוראליים.

 

כזכור, מי שהעלה את המודעות לנושא היה השחקן האמריקני מייקל דאגלס, שלפני כשנתיים חשף בראיון כי לקה בסרטן בחלל הלוע לאחר שנדבק בנגיף במהלך מין אוראלי. הבשורה ה"טובה" היא שלסרטן שמקורו ב- HPV יש פרוגנוזה טובה יותר מגידולי ראש-צוואר אחרים שכן הוא פחות אלים ורגיש מאוד לטיפולים בקרינה.

 

ברגע שהרירית נחשפת לגורמי הסיכון, התאים עוברים סוג של מוטציה שהופכת אותם למעוררים והם מתחלקים ללא מנגנון בקרה וכך יוצרים את הגידול הסרטני.

 

עישון. אחד מגורמי הסיכון לסרטן בלשון (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
עישון. אחד מגורמי הסיכון לסרטן בלשון(צילום: shutterstock)

 

סימנים מחשידים לסרטן לשון

במידה ומופיע גוש בלשון, כיב גדול או כל פצע שלא נרפא, יש לפנות לבדיקה אצל רופא אף אוזן גרון. יש לציין שבמדינות המערב רוב המקרים של סרטן הלשון מתגלים בשלב מוקדם כאשר הגידול הממוצע הוא בגודל של 2-3 ס"מ, זאת בניגוד לגידולי הלוע הפנימיים יותר שמתגלים לרוב בשלבים מאוחרים של המחלה.

 

ככלל גידול סרטני אינו כואב, אך גידול המופיע על הריריות (כאמור האפיתל הרב שכבתי בלוע), כמו במקרים של סרטן הלשון, כואב ביותר. הכאב יכול להיות דומה לזה שחשים כשיש אפטה גדולה על הלשון אך יש גם גידולים כואבים כל כך עד שהמטופל נזקק למורפיום. לכן, אם אדם חש בכאב ללא מקור ידוע, שנמשך יותר משבועיים-שלושה עליו לפנות לבירור אצל רופא אף אוזן גרון.

 

סימנים מחשידים פחות שכיחים יכולים להיות דימום, פגיעה עצבית בלשון שעלולה להתבטא בתחושת נימול, חוסר תחושה, חוסר תנועתיות, שינוי בדיבור או גוש חשוד בצוואר.

 

כאשר עולה חשד להימצאות סרטן לשון, יופנה המטופל לבדיקה וביופסיה, כאשר לעתים ניתן לעשות זאת במרפאת הרופא בהרדמה מקומית. ייתכנו גם בדיקות נוספות כגון: הדמיה (MRI, CT או PET-CT), בדיקות דם, בדיקה עם סיב אופטי לבדיקת בסיס הלשון (שמהווה חלק מהבדיקה הגופנית לכל חולי ראש צוואר).

עם קבלת תוצאות הביופסיה (לרוב תוך פרק זמן של יומיים-שלושה) ובחינה של שלב המחלה ייבחר הטיפול המתאים.

 

הטיפול בסרטן הלשון

ברוב המקרים מאובחנת המחלה בשלב מוקדם והאופציה הטיפולית המקובלת היא טיפול כירורגי, אך עדיין לטיפול קרינתי יש תפקיד חשוב מאוד בטיפול. במרבית החולים נתחיל בכריתה חלקית של הלשון (עם הגידול) ונמשיך לפי הצורך בהקרנות.

 

בחולים אחרים (במיוחד עם גידולים גדולים במיוחד או אחוריים מאוד) נתחיל עם הקרנות ובהמשך ייתכן שיהיה עדיין צורך בניתוח. מטרת הכריתה היא הסרת הגידול כשעם הגידול נסיר גם גבול של שוליים בריאים מסביב לגידול, על מנת לוודא שהוסרו גם תאים סרטניים נסתרים (שלוחות של הגידול שיוצאות ממנו לכיוון רקמת הלשון הבריאה ועלולות להוות סיבה לחזרת המחלה במידה ולא נכרתו כראוי).

 

במידה והכריתה כללה פחות ממחצית הלשון, ניתן לסגור את החסר שנוצר בלשון בתפירה ראשונית ולרוב המטופל יוכל לחזור לאכול, לשתות ולדבר די מהר והפגיעה באיכות חייו תהיה קטנה עד אפסית.

 

אם המחלה התגלתה בשלב הביניים, כלומר הגידול גדול יותר אך עדיין לא התפשט - תתבצע כריתה נרחבת יותר, כלומר יותר ממחצית הלשון. במצב כזה לא ניתן לבצע תפירה ראשונית (מכיוון שתגרום לקושי ניכר בדיבור ובבליעה) ועלינו לבצע הליך של שחזור הלשון. השחזור המקובל היום הוא בעזרת 'מתלה חופשי' - ניתוח שבמהלכו לוקחים רקמה ממקום אחד בגוף (למשל יד או רגל) ומשתילים אותה במקום החסר בלשון.

 

את כלי הדם שמזינים את אותה רקמה מחברים לכלי הדם הצוואריים דרך רצפת הפה, ובעצם יצרנו השתלה ובדומה להשתלת כליה או כבד כך שיש לרקמה אספקת דם עצמאית ואינה תלויה ברקמות הסובבות שלעיתים פגועות מהטיפולים או הניתוח. אותה הרקמה המושתלת ממלאה את נפח הלשון ולמעשה המטופל יוכל להניע את שארית הלשון הבריאה ואת המתלה ויוכל לחזור לתפקוד מלא שכולל אכילה ודיבור ללא מגבלות בד"כ.

 

בכל ניתוח של כריתת לשון בגידול מעל לגודל מינימלי מתבצעת גם דיסקציה צווארית - הסרת בלוטות הלימפה שנמצאות בסיכון לגבי אותו גידול. פעולה זו מאפשרת הן כריתת בלוטות נגועות בגידול וכך טיפול בבלוטות אלו, והן בחירה של חולים עם מחלה מתקדמת לטיפולים משלימים (כגון הקרנות).

 

ניתוחי כריתת לשון ושחזור עם מתלה חופשי הינם פרוצדורות שכיחות יחסית ושיעורי ההצלחה של השתל גבוהים מאוד (מעל 90%). לאחר שחזור הלשון הסבירות לתחלואה או לנזק בעקבות הניתוח הינו נמוך ביותר – רובם המכריע של המטופלים ישובו לדבר ללא קושי כולל בטלפון (שזו אינדיקציה לדיבור ברור) ויוכלו לאכול כל דבר ללא מגבלות.

 

כאשר המחלה מוגדרת בשלב השלישי והמתקדם שלה, כלומר הגידול מפושט לאיברים שמונעים כריתה שלו (כגון במעורבות מסיבית של העורק הראשי של הצוואר), ניתן לנסות להקטין את הגידול באמצעות כימותרפיה או תרופות ביולוגיות בשלב ראשון ורק במידה והגידול אכן יקטן-יופנה המטופל לניתוח.

 

פרט לניתוחי כריתה ושחזורים, יש מספר אינדיקציות לפיהן מחליטים אם להוסיף גם טיפול קרינתי. כך למשל, אם גבולות הכריתה שנלקחו סביב הגידול לא היו מספיק רחבים ונמצאו מעורבים בגידול או אם יש בלוטות נגועות בצוואר, אז יינתן לאחר הניתוח, טיפול קרינתי משלים.

 

סרטן לשון הינה מחלה שניתן למנוע באמצעות אורח חיים בריא, הימנעות מעישון ומשתייה מופרזת של אלכוהול, אך ההמלצה הברורה לכל מי שנמצא בקבוצת סיכון כזו הינה להגיע לבדיקה בהקדם כאשר מתעורר חשד להימצאות גידול בלשון כגון כיב שלא נרפא. אבחנה מוקדמת מצילה חיים, או "חיים ומוות ביד הלשון".

 

אפשר למצוא מידע מפורט על המחלה, הטיפול וההחלמה באתר האגודה למלחמה בסרטן

למידע לחצו כאן

  

לקבלת מידע ולהזמנת חוברות ללא תשלום פנו לטלמידע של האגודה

1-800-599-995

 

הכותב הוא מנהל היחידה לכירורגיה ואונקולוגיה של ראש צוואר, א.ר.ם - המרכז לרפואת א.א.ג. וניתוחי ראש צוואר באסותא. יועץ האגודה למלחמה בסרטן




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מה הסימנים המחשידים לסרטן בלשון?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים