שתף קטע נבחר
עושים שוק

כך תרכיבו מזווה מכל העולם

הגלובליזציה פתחה לא רק את שווקי המסחר הפיננסיים לכולם, אלא גם הביאה איתה את שווקי האוכל העולמי עד אלינו, כך תוכלו לטעום גבינות צרפתיות על לחם ספרדי ולקנח בשוקולד בלגי משובח - בלי להחתים דרכון

בשיתוף "שרונה מרקט"

 

 

מי היה מאמין, לפני כשלושה עשורים, שהמעדניות אותן פתחו העולים מחבר העמים, ושנראו אז בעיניי רבים כמו פולשים זרים, הן רק התנעה זהירה לתהליך קולינארי אדיר שיביא למטבח הישראלי את טעמי העולם כולו? מי יכול היה לדמיין שבביתו יהיו דרך קבע סלמון מנורבגיה, נקניקיות מבוואריה ורוטב עגבניות מאיטליה?

אוכל עולמי בשוק המקומי (צילום: דודו אזולאי) (צילום: דודו אזולאי)
אוכל עולמי בשוק המקומי(צילום: דודו אזולאי)
 

המוצרים הללו מביאים עמם לא רק טעם משובח, אלא בדרך כלל גם מסורת ארוכת שנים ותהליכי ייצור שנשמרו באדיקות במשך דורות. לאחר שנחשפנו אליהם, העולם הקולינארי הפרטי שלנו מקבל ממד חדש, כי נוסף לו ידע והבנה באוכל שבעזרתם אפשר להפתיע את האורחים וגם להפוך את שגרת האכילה של המשפחה להרבה יותר יצירתית.

 

אנו חיים בעולם גלובאלי בו הגבולות של האפשרי והבלתי אפשרי הולכים ומתרחבים, ואנחנו נהנים מהרבה יותר טעמים ומאינספור אפשרויות להפוך את מה שאנחנו אוכלים להרבה יותר עשיר ומגוון. גם אם לא תגלגלו סושי בבית ולא תכינו אסקרגו בתנור, מוצרי המעדניות מרחבי העולם ישדרגו לכם את הבישול את האירוח ובכלל, את ההנאה מהחיים. צריך רק לדעת לעמוד אל מול השפע הרב ולבחור מה ואיפה לקנות. במאמר שלפניכם נדגים עבורכם כיצד להרכיב מזווה עולמי מושלם בביקור ב"שרונה מרקט" שמרכז את כל מה שצריך תחת קורת גג אחת.

 

המזרח הרחוק

מלבד רוטב הסויה, שכבר נמצא בכל בית בישראל, מזווה טוב חייב להכיל מספר מצרכי בסיס שישמשו גם לשדרוג הבישול הכללי, וגם בתור תירוץ מעולה להכין משהו שיזכיר לכם את הטיול בתאילנד. קרם קוקוס (8 ש"ח "המזרח הרחוק") הוא בסיס מעולה לרוטב נפלא לפירות ים או לתבשילי דגים וממרח קארי אדום/ירוק (13.90 ש"ח "מזרח ומערב") יאפשר לכם להוסיף לכל מאכל חריפות נעימה לחיך. פיש סוס הוא רוטב דגים (12 ש"ח "מזרח ומערב"), מצרך חובה בבתים שבהם אוהבים להכין מנות דג באשר הן, כי הוא מעשיר את הרטבים בארומות מדהימות.

 (צילום: דודו אזולאי) (צילום: דודו אזולאי)
(צילום: דודו אזולאי)
חטיף אפונה בציפוי וואסאבי (11 ש"ח ל-150 גר' "מזרח ומערב") הוא נשנוש שטוב שיהיה במזווה למקרה שקופצים אורחים בלתי צפויים וכך גם דים סאם - כופתאות הפלא שישראלים אימצו באהבה לפני כמה שנים שניתן לקנות במגוון מילוים במארז קפוא (21 ש"ח ל-240 גר' "פיש שופ").

 

אם תהיה לכם בבית חבילת דפי אורז (10.50 ש"ח למארז "מזרח ומערב") תוכלו להכין ברגע אגרולים טעימים, ועם תערובת להכנת בלילת טמפורה (10 ש"ח ל-500 גר' "מזרח ומערב") תוכלו תוך כמה דקות להתקין נשנושי ירקות שכיף לטבול במיונז יפני (54 ש"ח לבקבוק של 500 מ"ל), שהוא אחד המוצרים הממכרים מהמזרח הרחוק, מכיוון שהוא הרבה יותר טעים מהמיונז הרגיל שכולנו מכירים. על הנקניקיה, בתוך סנדוויץ או על חטיפי עוף, מדובר על אחד הדברים שישנו לכם את כל מה שחשבתם על מיונז עד היום.

 (צילום: דודו אזולאי) (צילום: דודו אזולאי)
(צילום: דודו אזולאי)
נסיים עם חליטת צ'אי מסלה הודית (14.90 ש"ח ל-100 גר' "קליית חממה") שתפיץ בבית ריח מתקתק של תערובת תבלינים קוסמית בכל פעם שתכינו לעצמכם כוס תה חריף לפתיחת הצ'אקרות. 

 (צילום: דודו אזולאי) (צילום: דודו אזולאי)
(צילום: דודו אזולאי)
 

איטליה

המטבח האיטלקי מביא לנו פנינים אמיתיות, בעיקר הודות לפשטות שלהם. אם תדאגו לכך שיהיה לכם במקרר קצת פרשוטו (19.90 ש"ח ל-100 גר' "מעדני קרלברג") שמגיע מהעיר פארמה שבצפון איטליה, תוכלו ליהנות ממעדן אמיתי שהולך טוב גם על קרקר וגם בתור מעטפת לאספרגוסים טריים, ממש כמו במסעדת שף.

 (צילום: דודו אזולאי) (צילום: דודו אזולאי)
(צילום: דודו אזולאי)
גבינת מסקרפונה (27 ש"ח למארז של 250 גר' "פרמז'רי") בעלת אחוזי השומן הגבוהים יכולה לבדה להיחשב בקלות לקינוח אם רק מוסיפים לה תותים טריים. מעבר לכך היא גם הבסיס הטוב ביותר לעוגות גבינה עשירות, וכמובן שגם לקינוח הטירמיסו. טיפה של חומץ בלסמי מהעיר מודנה שבצפון באיטלה (27 ש"ח לבקבוק של 750 מ"ל, "פרומז'רי") יהפוך צלחת עם ירקות טריים חתוכים לתפארת. אם תוסיפו מהחומץ הזה גם טיפה לתוך צלוחית של שמן זית טוב, תקבלו מטבל מושלם לפרוסת פוקאצ'ה או לסתם לחם טוב.

 (צילום: דודו אזולאי) (צילום: דודו אזולאי)
(צילום: דודו אזולאי)
 

זיתי סניורלה הענקיים בצבע ירוק זרחני כמעט (9 ש"ח ל-100 גר' "מעדניית פרימו") ופרמז'נו רג'יאנו (15 ש"ח ל-100 גר' "מעדניית פרימו") הם מוצרי חובה בכל בית, וכך גם פטריות פורצ'יני מיובשות (20 ש"ח ל-100 גר' "מעדניית פרימו"), שתוספת של כמה מהן למרק פטריות או לתבשיל ירקות תוסיף המון טעם.

 

אם אתם אוהבים לאפות קינוחים, חובה שיהיו במזווה שלכם דובדבני אמרנה (18 ש"ח לצנצנת קטנה), שיש הקוראים להם הזעפרן של הקונדיטור מכיוון שהם מסוגלים להוסיף לכל דבר שהם נוגעים בו טעם אלוהי. במידה ואתם אוהבים ויין לא מורכב מדי אבל טעים, קיאנטי רוקה (96 ש"ח "מייט ווין") שהולך טוב עם כל מאכל ים תיכוני חובה גם אצלכם על מדף במטבח.

 (צילום: דודו אזולאי) (צילום: דודו אזולאי)
(צילום: דודו אזולאי)
 

אנגליה, גיאורגיה, גרמניה, בלגיה ושוויץ

מאנגליה כדאי לאמץ לתוך המזווה את גבינת הצ'דר (13 ש"ח ל-100 גר' "פרמז'רי"), שכבר מוכרת היטב לקהל הישראלי הודות לצבע הכתום העז שלה, מכיוון שהיא תוסיף טעם פיקנטי לכל מנת פסטה מוקרמת, לכל טוסט ולכל כריך חם, וגם תשדרג פלאים כל המבורגר.

 

 (צילום: דודו אזולאי) (צילום: דודו אזולאי)
(צילום: דודו אזולאי)
 

מהאומה הגיאורגית כדאי להשאיל את גבינת סולונגי (8.5 ש"ח ל-100 גר' פרומז'רי), שהיא קשה ומלוחה ובזכות כך הופכת כל מאפה בצק למעדן. מלבד הגבינה, יש לגיאורגים גם יין אדום חצי מתוק מעולה שנקרא קונזמראולי (75 ש"ח לבקבוק "בית חצ'פורי").

 

כשמדברים על מעדנים גרמניים מיד עולות לראש הבירות והנקניקיות, אך האוצר האמיתי של המדינה הזו הוא דווקא יין גוורצטרמינר, שתפס מאוד חזק בישראל בשנים האחרונות. מבין הסוגים הרבים שניתן למצוא כיום בכל מקום, אנו ממליצים על גוורצטרמינר של היקב הטוב ביותר בחבל ארץ אלזס (שם הוא גם הומצא) שנקרא פפאפפנהיים (75 ש"ח "יין בשוק"). ייצוג נאות במזווה לממלכת המולים הצ'יפס והבירה, הלא היא בלגיה, היא חפיסת שוקולד בלגי 85% קקאו (20 ש"ח לחפיסה, "דסקלידס") שישביח כל קינוח.

 

משוויץ אנו ממליצים לקחת את גבינת גרוייר המיושנת במשך שנתיים (29 ש"ח ל-100 גר' באשר פרומז'רי) ואת גבינת אטיבה דל פז', המיוצרת באלפים שוויצריים ועוברת יישון של 14 חודשים ( 29.90 ש"ח "באשר פרומז'רי") - ואנחנו מתחייבים שלא תמצאו גבינה בעלת טעם עמוק ומורכב יותר ממנה.

 (צילום: דודו אזולאי) (צילום: דודו אזולאי)
(צילום: דודו אזולאי)
 

ספרד

ספרד יכולה לתרום למזווה שלנו את שקדי המרקונה (35 ש"ח ל-100 גר' "באשר פרומז'רי"), שהם אחד הנשנושים הממכרים שיש בגלל הפריכות והשילוב בין המלוח והמתוק, ואת היין מחבל ריוחו אלטה הצפוני, שנחשב לאחד מאזורי גידול הענבים הטובים במדינה. ההמלצה שלנו היא על יין ויניאל ורדי (109 ש"ח "יין בשוק") כי הוא קליל ועשיר בטעמים כמו שאנחנו הישראלים אוהבים.

 (צילום: דודו אזולאי) (צילום: דודו אזולאי)
(צילום: דודו אזולאי)

חברת אורטיז הספרדית שמייצרת את מעדני הדגים האיכותיים (והיקרים) ביותר, חייבת נציגות בכל מזווה עולמי - רק תבחרו את מה אתם מעדיפים, פילה מקרל בשמן זית, סרדינים או טונה (28-49 ש"ח "מעדניית פרימו"). בין אם תניחו כמה פרוסות מהם על טוסט, בתוך סלט או על הפיצה, תרגישו מיד בהבדל ותשלימו עם המחיר.

 (צילום: דודו אזולאי) (צילום: דודו אזולאי)
(צילום: דודו אזולאי)
 

צרפת

אין ספק שצרפת מספקת הכי הרבה "Must Have" בתוך המזווה משום שבמדינה הזו מיוצרים וגדלים המעדנים המשובחים ביותר על ידי אניני הטעם ומביני העניין. קחו למשל את הגבינה הבשלה רובלושון דה סבואה בעלת 32% שומן (29.90 ש"ח ל-100 גר' "באשר פרומז'רי")

או את גבינת הברי אגוזים (12 ש"ח ל-100 גר' "באשר פרומז'רי"), את מוס רוקפור (19.90 ש"ח ל-100 גר' "באשר פרומז'רי") או את חמאת כמהין (29 ש"ח ל-100 גר' "באשר פרומז'רי"). ארבעת המוצרים הללו יהפכו כל ביס וכל ארוחה שבה הם יהיו נוכחים לגורמה טהור.

 

אל תשכחו להצטייד גם בצנצנת פטריות כמהין משומרות (79-149 ש"ח "באשר פרומז'רי") שמספיק לפרוס פרוסה אחת מהן על סיר שלם פסטה כדי שכל הארוחה תשתדרג, ואת שמן הזית מזן פישולן (55 ש"ח לבקבוק של חצי ליטר, "אנשי הזית") בעל הארומות המודגשות והחריפות הגבוהה שיהפוך כל סלט שתכינו לחגיגה.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דודו אזולאי
צ'אי מסאלה לפתיחת הצ'אקרות
צילום: דודו אזולאי
מומלצים