שתף קטע נבחר

קצר בבית: איך נדע מה מקור התקלה?

אם החשמל קפץ זו לא סיבה למהר ולהזמין חשמלאי. לפני כן, יש כמה דברים שניתן לעשות לבד בצורה בטוחה ואחראית כדי לגלות את מקור התקלה. אז מה עושים? "המקצוענים" עם הסברים שלב אחרי שלב. שימו לב – ישנם כמה כללי זהירות שחובה לעמוד בהם

אתם צופים בסדרה האהובה עליכם בטלוויזיה ופתאום - הפסקת חשמל. אתם מציצים החוצה ומבינים שהתקלה היא רק אצלכם בבית. אז איך מזהים את מקור התקלה - כמובן תוך נקיטת כללי זהירות - מבלי לקרוא לחשמלאי?

 

לפני הכול, כדאי להכיר את המתגים שבלוח החשמל. המפסק הראשי, אחראי על אספקת זרם החשמל לכל הבית. כפתור הפחת הוא כפתור שתפקידו לקפוץ במקרה של סכנת התחשמלות. יתר המתגים הם מתגים שמספקים זרם חשמלי, כל אחד לאזור אחר בבית. במקרה של תקלה ייתכן שרק מתג אחד יקפוץ (מתג האחראי על אזור מסוים), וייתכן שגם המפסק הראשי וכפתור הפחת יקפצו.

 

עוד בנושא:

בדיקת הארקה: הבדיקה שתציל את חייכם

מחירון עבודות חשמלאים

אחת ולתמיד - כמה פאזות אתם צריכים בבית

 

המפסק הראשי יקפוץ כשיש צריכת יתר או במקרה של קצר במכשיר חשמלי 

מתי יקפוץ המפסק הראשי? "הסיבה הראשונה היא במקרה של קצר בין חוטי החשמל", מסביר אמיל זפרני מחשמל אמיל. "במקרה זה, המפסק הראשי יקפוץ כדי להגן על אותו מוצר חשמלי מפני נזק שייגרם כתוצאה מתקלה. לעתים הקצר נגרם לא ממכשיר חיצוני, אלא משקע או מקופסת חיבורים, או מבית מנורה שיש בהם תקלה.

 למעשה, מרבית הקצרים נגרמים בשל תקלה בבית מנורה, או בעקבות חדירת מים אל תחתית דוד החשמל. ישנה צלחת פלסטיק שמגנה על חיבורי החשמל, ולעתים בשל טפטוף הצלחת מתמלאת מים וזה גורם לקצר".

 

הסיבה השנייה, היא במקרה של זרימת יתר של צרכן חשמל (מכשיר חשמלי). זפרני: "המפסק הראשי יקפוץ מפני שאין עמידה בעומס אליו מחוברת אותה הדירה או אותו הבית. אם למשל יש מערכת של 40 אמפר, והפעלנו מעל 40 אמפר, המפסק יקפוץ. הפתרון לכך הוא להפעיל בבית את מכשירי החשמל בצורה סלקטיבית, ולא להפעיל צרכני חשמל כבדים בו-זמנית".

 

כפתור הפחת יקפוץ כדי להגן מפני התחשמלות 

מתי יקפוץ כפתור הפחת? זפרני: "כפתור הפחת, יקפוץ כאשר יש סכנת התחשמלות. אם למשל יש בבית מכשיר שהבידוד שלו לא טוב, כמו מכונת כביסה שחדרו עליה מים או תנור אפייה שאחד מחוטי החשמל שלו באו במגע עם גוף החימום של התנור, כפתור הפחת יקפוץ. לעתים, כפתור הפחת קופץ בשל תקלה במזגן מאיכות ירודה. החלקים הפנימיים של המזגן יכולים לגרום לבעיות, וכפתור הפחת קופץ כדי להגן מפני התחשמלות. כפתור פחת לא אמור לקפוץ כאשר יש בבית קצר או זרם יתר של חשמל".

 

מה עושים כדי לאתר את מקור התקלה?

במקרה של תקלה, יש לגשת ללוח החשמל ולבדוק איזה מהמתגים קפצו. במרבית המקרים יהיה זה כפתור הפחת או המפסק הראשי. זפרני: "בשלב הראשון יש לנסות להרים את המתגים האלו ולראות אם התקלה חוזרת שוב. אם כן, כדי לאתר מה בדיוק גרם לתקלה יש להוריד את כל המתגים למטה. יש להרים אחד אחד כדי לראות מה מהם גורם לכפתור הפחת או למפסק הראשי לקפוץ.

 לאחר שמאתרים את המתג שגורם לקצר, יודעים באיזה אזור בבית התקלה קיימת. השאירו אותו למטה, והעלו את כל שאר המתגים. במקרה הזה, סביר להניח שרוב החשמל חזר לבית בהצלחה".

 

השלב הבא הוא לאתר מה בדיוק גרם לקצר באותו האזור שגילינו שהוא הבעייתי. זפרני: "יש לנתק באותו האזור את כל מכשירי החשמל המחוברים לתקע ולכבות את כל המתגים שמפעילים את גופי התאורה באזור. כעת יש לנסות להרים שוב את אותו הפקק שנשאר למטה בלוח החשמל. אם הפעם הפקק אינו קופץ, סימן שאחד המכשירים או השקעים באותו האזור הם שגרמו לקצר. כדי לאתר באיזה מכשיר או שקע מדובר, יש להדליק את המתגים אחד אחד ולראות אם אחד מגופי התאורה הוא שגורם לקצר, וכן לחבר את כל מכשירי החשמל עד שמגלים מה מקור התקלה. אם אחד המכשירים שוב מקפיץ את החשמל, יש לנתק אותו מהשקע".

 

מתי לקרוא לחשמלאי? 

האם יש טעם לקרוא לחשמלאי? זפרני: "תלוי במקור הבעיה. אם מדובר בקצר שנגרם ממכשיר כמו טוסטר, שעלותו נמוכה יחסית, כדאי פשוט לא להשתמש בו יותר. זה יהיה הרבה יותר זול מביקור טכנאי. לעומת זאת, אם הבעיה היא באחד השקעים או בגופי התאורה, בשום אופן אין לנסות לתקן אותם לבד, אלא רק באמצעות חשמלאי מוסמך".

 

זפרני מזהיר:"חשוב גם להימנע מלפתוח את לוח החשמל, זה אסור בתכלית בכל בית, ובמיוחד בבית שיש בו בעיית הארקה.

 אם הבעיה היא של צריכת חשמל מוגברת, מעבר לזו המתאימה למערכת באותה הדירה, יש פשוט להימנע מהפעלה של צרכני חשמל במקביל ואין טעם לקרוא לחשמלאי. בכל מקרה, כשהתקלה היא בכפתור הפחת, כדאי מאוד לוודא מה גרם לה, כי כאן כבר מדובר בסכנת התחשמלות ולא כדאי להקל בכך ראש".

 

האם מסוכן לגשת ללוח החשמל ולהרים לבד את המתגים? זפרני: "לא. בעקרון גם בבית שאין בו הארקה תקינה אין סכנה מפני שכל המפסקים הם עם בידוד. כמובן שאסור לגשת ללוח החשמל יחפים, וגם להימנע מלגעת בשום אביזר חשמלי עם גוף מתכתי ברגליים יחפות".

 

מחפשים חשמלאים מוסמכים? לרשימה המלאה

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Shutterstock
לפני שמזמינים חשמלאי. יש מה לעשות. אילוסטרציה
צילום: Shutterstock
מומלצים