שתף קטע נבחר

מירוץ נגד הזמן: 24 שעות של צפרות למען ציפורים נודדות

בסוף החודש תצא לדרך בפעם השלישית תחרות "אלופי הנדידה" ביוזמת מרכז הצפרות הישראלי של החברה להגנת הטבע. 130 צפרים מכל העולם יגיעו לאילת וינסו במשך 24 שעות לזהות מספר גדול של ציפורים באזור הנגב והערבה כדי לגייס כסף למלחמה בציד של מיליוני ציפורים ביוון ולהגנה על ציפורים נודדות בישראל

חבורה של צפרים מכל העולם ומישראל, עומדת לצאת להרפתקה אותה הם לא ישכחו לעולם. יממה שלמה של צפרות אינטנסיבית, מחצות ועד חצות, במדבריות של דרום ישראל. המשימה - לראות ולתעד כמה שיותר מיני ציפורים בתוך 24 שעות. מעל 130 חובבי ציפורים כבר נרשמו לתחרות הצפרות הבינלאומית הגדולה בעולם, המתקיימת בנגב, בערבה ובאילת, בסוף מרץ, והכל למען ציפורים נודדות.  

 

צפו בסיכום התחרות של 2015: 

 

תחרות "אלופי הנדידה" היא יוזמה של מרכז הצפרות הישראלי של החברה להגנת הטבע והיא מתקיימת השנה בפעם השלישית. הרעיון נולד מתוך רצון לבסס את ישראל בכלל ואילת בפרט, כאחד מאתרי הצפרות החשובים והטובים ביותר בעולם. לרעיון חבר ארגון הצפרות הגדול בעולם, "Birdlife International", כשהמודל הוא פשוט למדי - קבוצות של צפרים מהארץ ומהעולם, ייפגשו באילת, בשיא נדידת האביב, ליממת צפרות מטורפת. המטרה היא לרתום את ההתלהבות, העניין בעולם והבאזז שסביב התחרות, למטרות של שמירת טבע.

 

 

נודדות תחת אש

בכל אביב וסתיו יוצאות מאות מיליוני ציפורים לנדידה. המסע הוא קשה ותובעני והציפורים נערכות לנדידה שבועות לפני היציאה לדרך. רוב הציפורים הנודדות גומעות מרחקים של אלפי קילומטרים בכל מסע נדידה. בנוסף על המחיר הפיזי הגבוה נאלצות ציפורים להתמודד עם בעיות לאורך על הדרך כשהגדולה שבהן היא הציד.  


סבכי שנלכד בקפריסין למטרות מאכל (צילום: יהונתן מירב, החברה להגנת הטבע) (צילום: יהונתן מירב, החברה להגנת הטבע)
סבכי שנלכד בקפריסין למטרות מאכל

בכל אביב וסתיו ניצודות מיליוני ציפורים לאורך נתיבי הנדידה. התופעה היא מחרידה בהיקפה, ציד בלתי חוקי של ציפורים, למטרות שונות, הוא עיסוק פנאי נפוץ בעשרות מדינות באירופה ובמזרח התיכון. מדובר בציד פרוע וחסר מעצורים, הכולל מאות מינים, מכל סוגי הציפורים.

 

באגן הים התיכון בלבד ניצודות בכל שנה 20-30 מיליון ציפורים. מה שבעבר היה ציד בסיסי למטרות מזון הפך לתעשיה מחרידה הכוללת שוק שחור והרבה כסף. במדינות הים התיכון ודרום אירופה מקובל לאכול ציפורי שיר קטנות במגוון דרכים מזוויעות.

 

בין אם מדובר במנת הגורמה Ortolan המורכבת מגבתוני גנים או מנת ה- Ambelopoulia מקפריסין המורכבת משישה סבכים שחורי כיפה, תמיד יש מי שירכוש מציידים ציפורים בכל הגדלים בשקים לפי משקל.

 

התור המצוי, אחת הציפורים המוכרות ביותר בישראל, המסמלת את בוא האביב מאז ימי שירת שלמה ("קול התור נשמע בארצנו") עומדת להיעלם בגלל ציד פרוע לאורך נתיבי הנדידה. תורים היו נפוצים פעם וגם בישראל הם הולכים ומתמעטים בקצב מדאיג. נתונים מראים שאוכלוסיית התור המצוי באירופה קרסה ב-70 אחוז ב-20 שנה האחרונות. אם לא נתעורר ייכחד התור המצוי בתוך 20 שנה.

הצפרים בפעולה. (צילום: דב גרינבלט, החברה להגנת הטבע) ()
הצפרים בפעולה. (צילום: דב גרינבלט, החברה להגנת הטבע)

 

פרויקט "אלופי הנדידה" חורט על דגלו לעשות כל שניתן להילחם בציד הפרוע הזה ולהגן על המינים הנמצאים בסיכון. כל הקבוצות הנרשמות לתחרות אלופי הנדידה, שותפות למאמץ חוצה מדינות, שנועד לגייס כספים ולעורר מודעות לתופעת הציד הבלתי חוקי של ציפורים נודדות לאורך נתיבי הנדידה.

 

הקבוצות מהעולם מגיעות לישראל, מתכנסות באילת, וב - 29 למרץ, בשעה 00:01, יוצאות אל חשכת הליל, ליממה שלמה שכולה צפרות ואסטרטגיה. על הקבוצות המתחרות להיות בחזרה באילת עד השעה 23:59 ולדווח על כמות הציפורים שהיא זיהתה בשטח הנתון, המשתרע מניצנה במערב, דרך צומת טללים, עד צומת הערבה במזרח, ולמטה, עד אילת.

 

(צילום: דב גרינבלט, החברה להגנת הטבע) ()
(צילום: דב גרינבלט, החברה להגנת הטבע)

 

זו גם הדקה שבה אני, אחרי חודשים רבים ומאומצים של עבודה בארץ ובחו"ל, לוקח נשימה ארוכה ארוכה ומבין שזהו, זה הסתיים, התחרות מאחורינו. נותר רק להישאר ער כל הלילה, על מנת לרכז את הנתונים, להעניק למחרת את הפרסים לזוכים ולהיפרד בחום גדול מכל הצפרים, בתקווה ובשאיפה לראות אותם גם בשנה הבאה בישראל.

 

זו, כאמור, השנה השלישית בה תתקיים התחרות. בשנה שעברה זכו בתחרות קבוצת הזהבנים מירושלים, שזיהתה במשך יממה, 179 מינים שונים של ציפורים ובמקום השני סיימה קבוצת הדוכיפת, עם 176 מינים. במקום הראשון הבינלאומי, סיימה קבוצת אמריקן דיפר, עם 168 מינים, הפרש של מין אחד בלבד מהקבוצה הפינית, שסיימה במקום השני. שתי הקבוצות מחו"ל יגיעו גם השנה, כדי להתמודד שוב על המקום הראשון.

 

 (צילום: יהונתן מירב, החברה להגנת הטבע) (צילום: יהונתן מירב, החברה להגנת הטבע)
(צילום: יהונתן מירב, החברה להגנת הטבע)

 

לא רק מבוגרים, גם ילדים משתתפים בתחרות

בשנה שעברה השתתפו בתחרות 16 קבוצות מישראל ועוד 16 קבוצות מחו"ל, מ – 12 מדינות. השנה התחרות הפכה לפופולארית יותר וייקחו בה חלק כ – 40 קבוצות, 25 מהארץ ועוד כ – 16 מחו"ל, בהן שתי הקבוצות שסיימו בשנה שעברה במקומות ראשון ושני. הקבוצות השנה יגיעו מיוון, ספרד, דרום אפריקה, ארה"ב, הולנד, גרמניה, פנמה, פינלנד, דנמרק, אוסטריה ועוד מדינות. בכל קבוצה יהיו בין שלושה לחמישה צפרים, ובסך הכול ישתתפו בתחרות כ - 130 צפרים, כולל ילדים בני 6-7.

 

 

אני עושה זאת בפעם השלישית, וכל פעם נדהם מחדש לראות עשרות רבות של צפרים, מכל מיני מדינות, טסים אלפי קילומטרים עד למזרח התיכון, למדינה שהיא לא תמיד בעלת התדמית הכי טובה בעולם, מוציאים מכיסם אלפי דולרים, ואף למעלה מכך, רק כדי לקחת חלק בתחרות, לראות ציפורים ולהיות שותפים לשמירת טבע. אם זו לא נאמנות ואהבה חסרת גבולות לציפורים, אז אני לא יודע מה כן.

 

למרות שמדובר בתחרות לכל דבר, עם זוכים ופרסים, הצפרים עוזרים אחד לשני, משתפים במידע, מסייעים למי שצריך ועושים הכול, אבל הכול, על מנת שכולם ייהנו. כי עם כל הכבוד למקומות הראשונים ולפרסים המתלווים אליהם, האהבה של כל אחד מהם לציפורים, גוברת על כל דבר אחר.

 

 

100 אלף דולר גוייסו בשנתיים האחרונות למאבק בציד

בשנתיים שעברו גייס הפרויקט מעל 100 אלף דולר, שהופנו למאבק בציד בלתי חוקי במדינות גיאורגיה, מלטה וקפריסין. הכסף מופנה לעבודת ניטור ואכיפה, אבל גם, וחשוב יותר, לעבודה חינוכית עם הדור הצעיר בקהילות השונות, על מנת להסביר, לעורר מודעות ולשנות את הקיים.

 

לשמחתנו, התחרות מעוררת עניין רב בעולם ובישראל ואנחנו מנסים לנצל זאת לטובת שמירת טבע, כאן בישראל. לאחר עשרות שנים בהן לא נעשה דבר, אנו שואפים לשנות את חוקי הציד בישראל ולהוציא מהחוק מינים בסיכון, כגון התור המצוי והשליו הנודד. כיום, תקנות הציד בישראל הן רופפות ואינן מנוסחות כראוי. לא יכול להיות שמינים אילו, שאוכלוסייתם העולמית צוללת, בעקבות ציד בלתי חוקי, יהיו מותרים בציד פה בישראל, גם אם לזמן קצר.

 

השנה, לראשונה, הקבוצה / ארגון שתגייס הכי הרבה כסף און ליין, תזכה להכרה ולפרס מיוחד - "שומרי הנתיב". אין לי ספק כי בפעילות נחושה, עיקשת ויעילה, נעצור את הציד הבלתי חוקי של ציפורים. 

 

יהונתן מירב, אחראי על תחום התיירות במרכז הצפרות של החברה להגנת הטבע ומפיק התחרות "אלופי הנדידה 2016"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
(צילום: יואב פרלמן, החברה להגנת הטבע)
מומלצים