שתף קטע נבחר
עושים שוק

גלוטן? לא, תודה

קצב החיים המהיר מזמן לנו, לא אחת, נשנושים מהירים כמו סנדוויצ'ים, פיצות, בורקסים ושאר אוכל מהיר המורכב לרוב מפחמימות מלאות גלוטן. אבל מה עושים כל אלה שמאמינים שגלוטן מזיק? קבלו הצעות טעימות במיוחד לנשנושים נטולי גלוטן

בשיתוף "שרונה מרקט"

 

מאז שהאיטלקים המציאו את הפיצה, והרוזן האנגלי ג'ון מונטאגיו מהעיירה סנדוויץ' המציא את הסנדוויץ', קשה לדמיין נשנוש הולם ללא בסיס של פחמימה רוויית גלוטן. בעת צפייה בטלוויזיה, רביצה מול המחשב, בזמן האירוח או כשאנחנו בדרך מנקודה א' לנקודה ב' - הכי קל לבחור במה שנמצא בין שתי פרוסות לחם, על גבי קרקר או מוחבא בתוך בצק של מאפה.

 (צילום: דודו אזולאי) (צילום: דודו אזולאי)
(צילום: דודו אזולאי)

 (צילום: דודו אזולאי) (צילום: דודו אזולאי)
(צילום: דודו אזולאי)
אם תשאלו את המומחים לתזונה, וזאת מבלי להיכנס לבדיקת מרכיבי הנשנושים, פעולת הנשנוש בפני עצמה נחשבת לביצוע חטא לאור יום. אם כן, מה עושים כשהשגרה העמוסה, חוסר הזמן התמידי והרצון להספיק הכול מאלצים אותנו לבחור את הפתרון המהיר על פני האפשרות הבריאה והמזינה ביי דה בוק? ומה קורה כשמדובר על אנשים הרגישים לגלוטן שגם להם מגיע לנשנש להנאתם אך לשם כך הם נאלצים לרכוש תחליפים יקרים?

האוייב?  (צילום: דודו אזולאי) (צילום: דודו אזולאי)
האוייב? (צילום: דודו אזולאי)

אנו מציעים לאמץ שגרת נשנוש שהיא גם נטולת גלוטן, גם מעוררת תיאבון ולפעמים גם בריאה. קיבלנו את ההשראה למנות שהרכבנו בסיבוב בשוק שרונה, ואם יודעים כיצד לעשות את השילובים הנכונים, אפשר להפוך את הנשנוש הקליל לחגיגה קולינארית.

 

קבלו מבחר אפשרויות מעניינות שאינן כוללות פרוסות לחם, חתיכות בגט, קרקרים, פריכית, לחמניות, מקלות מלוחים, לחמיות או בייגלה:

 

לצפייה בסרט או לערב מול הטלוויזיה

במקום לפתוח שקית בייגלה, זרקו לסיר עם מים כמה ארטישוקים (להשיג בחנות "פורטובלו") עם מלח ומיץ לימון. לאחר שעה וחצי יהיה לכם את המאכל המושלם לטבילה בכל סוג של מטבל, שגם מספק תעסוקה לידיים בעת קילוף עלה אחרי עלה בדרך אל הלב העסיסי.

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

בתור מטבל אפשר להסתפק גם בגבינה לבנה בתוספת ממרח פסטו או ממרח פלפלים קלויים (בחנות של "אנשי הזית") ואפשר גם ללכת על טחינה בטעמים ("ממלכת החלווה").

 

 (צילוםף ירון ברנר) (צילוםף ירון ברנר)
(צילוםף ירון ברנר)

 

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

הכנת סושי עם אצות, אורז מיוחד ודגים טריים מצריכה השקעה, הכנת קונוס ממיני פלפלים (טעם הפרי והירק) לעומת זאת, זה עניין של כמה דקות בלבד: אחרי חיתוך החלק הרחב של כל פלפל וניקוי יסודי ממלאים אותו עם סלט קינואה (במעדנייה "מעדני צדקיהו") וטחינה ("משק זינגר"), או עם מטבל שמכינים מגבינה לבנה עם כמה אנשובי (בחונת של "סרדינה" או של "פרימו") חתוכים הכי דק שאפשר בתוספת עשבי תיבול חתוכים דק-דק גם הם (בחונת "איכר הבריאות").

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

טורטיה מקמח תירס (אניס או מזרח ומערב) היא הבסיס המושלם למבחר עצום של נשנושים והיא יכולה להחליף בקלות כל לחמניה או פוקצ׳ה. כל סוגי השאריות שיש לכם במקרר יתאימו כאן בתור מילוי. אנו ממליצים על שילוב של ממרח לימונים כבושים ("מעדני צדקיהו"), ארטישוקים מוחמצים ("באשר") עם תוספת של זיתים מגולענים ("ססי" זיתים וחמוצים) חתוכים דק וכמה פרוסות של גבינת מנצ׳גו חריפה ("פרומז׳רי"). איך עושים? בקלות: מגלגלים את הטורטיה עם כל המרכיבים, צורבים קלות כ-2 דקות על המחבת מכל צד והנשנוש מוכן.

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

 (צילום:דודו אזולאי) (צילום:דודו אזולאי)
(צילום:דודו אזולאי)

 (צילום:דודו אזולאי) (צילום:דודו אזולאי)
(צילום:דודו אזולאי)
 

לאוהבי מוצרי חלב שמיוצרים מחלב עזים, אנו ממליצים לערבב בתוך יוגורט עזים ("פרומז׳רי" או "פרימו") מלפפון טרי חתוך דק, כמה גבעולי שמיר, כמה צלפים חתוכים דק, מלח גס וכפית של שמן זית. אם תרצו אפשר גם לשבור לתוך המנה הזו כמה קרקרים נטולי גלוטן ("אניס") על מנת שהיא תהפוך לתחליף משביע וטעים לנשנוש קליל ובריא.

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

את הקפרזה האיטלקית רובנו מכירים ויודעים לבחור אותה מהתפריטים של המסעדות האיטלקיות, אז למה לא להכין אותה גם בבית? כל מה שצריך זה עגבניות בשלות פרוסות לפרוסות, גבינת מוצרלה ("פרומז׳רי") פרוסה גם כן, מספר עלי בזיליקום, שמן זית טוב וחומץ בלסמי איכותי ("פומ-פאס"). על כל פרוסת עגבניה מניחים פרוסת גבינה ועלה של בזיליקים ולאחר מכן ממליחים ומזלפים מלמעלה שמן זית וכמה טיפות של בלסמי סמיך.

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

להרשים את האורחים

עזבו אתכם מדגים בתנור או קבב דגים. דגים טריים הם הלהיט החם היום ואין מנת דג שמתאימה יותר להרשים את האורחים מאשר סביצ׳ה. שאלו את המוכר בחנות הדגים ("פיש שופ") איזה דג הוא הכי טרי ובקשו שיפרוס לכם אותו כך שיתאים להפוך למנת סביצ׳ה. בבית, כל מה שתצטרכו לעשות זה להוסיף לדג חתיכות אבוקדו, מיץ לימון, בצל וכוסברה או שמן זית טוב, צנונית, כמה ״רסיסים״ של פלפל אדום חריף ועגבניות שרי, תבלו עם מלח ים אטלנטי ויש לכם מנת אירוח מושלמת שניתן להגיש בכוסות קטנות או על גבי ״סירות״ של עלי אנדיב.

 (צילום: דודו אזולאי) (צילום: דודו אזולאי)
(צילום: דודו אזולאי)

אחד השילובים המעניינים, והמפתיעים יש לומר, נוצר כשמערבבים בין פירות אקזוטיים לבין מוצרים שלא הייתם מצפים לאכול עם פרי. תאנים ("טעם הפרי והירק") עם גבינת גורגונזולה ("פרומז׳רי") היא אחת הדוגמאות המובהקות. מי שמעולם לא התנסה בשילוב הזה, ירים גבה בתחילה, אבל כבר בביס הראשון יכבוש אותו שילוב הטעמים והמרקמים. הנשנוש הזה קליל ביותר להכנה: קורעים את התאנים עם הידיים לשני חצאים, על כל חתיכה מניחים גבינה ומעל מפזרים כמה אגוזי מלך שבורים.

 

במקום להגיש מאפים ממולאים מבצק עלים, אפשר ללכת על אפשרות מקורית יותר בלי מאמץ מיותר: אספרגוס ("פורטבלו") נתפס כירק אצילי שלא אוכלים כל יום ורבים אף לא יאכלו אותו בבית אלא רק במסעדות. אבל האספרגוס הוא הבסיס המושלם למנת נשנוש מעניינת - צריך לחלוט אותו במים רותחים למשך הזמן המדוייק כך שיספיק להתבשל ועדיין ישאר פריך ובעל מראה רענן. התוספת הנפוצה ביותר לאספרגוס חלוט הוא הפרשוטו, אבל ניתן גם להסתדר בלעדיו. אפשר, למשל, לעטוף אותו בפרוסה של חזה אווז או חזה אווז וגבינת פרמז׳אן אמיתית ("פרימו") שידועה בתור בת זוג נהדרת לירק האצילי.

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)
  

על אותו עיקרון ה״עטיפה״ אפשר להכין נשנוש מרשים נוסף: קחו פסטרמה טובה, חתוכה לסלייסים גדולים ("מעדני קרלברג") הניחו במרכז קצת טפנד או ממרח עגבניות מיובשות ("באשר" או "אנשי הזית" או "מעדני צדקיהו"), חופן של עלי רוקט טריים ותערובת בריאות לסלט ("קליית חממה"), גלגלו את זה לרול מהודק, נעצו פנימה קיסם וקיבלתם נשנוש שכבר בביס הראשון יפתיע את כל האורחים.

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

לאכול בידיים

מלבד היותם בריאים מאוד, ירקות יכולים גם להוות תחליף מעולה לפרוסת בגט, ל״סירות״ פיתה וגם לקרקר. אפשר, למשל, להפוך את עלי האנדיב לסירות הנושאות גבינה ואגוזים או טונה, טחינה ועשבי תיבול. סירות של גמבה אדומה או צהובה יכולות להכיל ממרח רוקפור ("באשר") עשיר בטעמים ועירית קצוצה, ועלי חסה יהיו טעימים במיוחד אם תשימו עליהם לבנה ("רושדי" אוכל דרוזי) וזיתים מגולענים או גבינת שמנת מטובלת בסומק ושמן זית.

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

פרוסות עגולות של מלפפון גדול ישמשו בתוך תחתית לפרוסת גבינת פטה, חצי עגבניית שרי וזית גדול. במרכז המגדל הצבעוני הזה תנעצו קיסם שיחזיק את הכול וכך גם תעשו למגדל מפרוסה של סלק אפוי, חתיכה של גבינה בולגרית ומעליה פרוסה של מלפפון.

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
ארטישוק - עכשיו העונה וגם הפסטיבל
צילום: ירון ברנר
מומלצים