שתף קטע נבחר

חיסכון בקופת הגמל: איך משווים בין הקופות

לחוסכים בישראל מאות אלפי קופות גמל בסכום כולל של יותר מ- 370 מיליארד שקל. איך ניתן להשוות בין הקופות ובדרך להוזיל גם את דמי הניהול?

בשיתוף Wobi

 

נכון לסוף שנת 2014 הסתכמו החסכונות בקופות הגמל (כולל קרנות ההשתלמות) בסכום של 370 מיליארד שקל. באותה שנה הפקיד הציבור כ-23 מיליארד שקל בקופות. למרות הירידה ב"פופולריות" של קופות הגמל בשנים האחרונות, הן עדיין משמשות חלק משמעותי ביותר מהחיסכון הפנסיוני. מאות אלפי חוסכים מחזיקים בקופת גמל, ועם זאת לא רבים מנצלים את התחרותיות ואת האפשרות להיטיב את תנאיהם בקופה, כך שבשורה התחתונה יגדל הסכום שיעמוד לרשותם בעת פדיון.

 

ניתן לומר כי שני הפרמטרים העיקריים לבחינת טיב הקופה הם התשואה שמשיגה הקופה לאורך זמן, ונגזרת מאיכות ניהול השקעת הכספים ודמי הניהול שנגבים מדי שנה ומשפיעים באופן ישיר על התשואה.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

הטלטלות בשווקים אותן אנו חווים בחודשים האחרונים משפיעות באופן ישיר על התשואה בקופות. ב-4 החודשים האחרונים איבדו הקופות אחוזים ניכרים מהתשואה ובחלק מהמקרים אף מחקו את כל הרווח שרשמו בשנת 2015.

 

מציאות זו מזכירה לנו את החשיבות של ניהול נבון ומקצועי של ההשקעות, אולם בה בעת לא להיות פזיזים ולבצע פעולה הנובעת מפחד , שכן יש צורך לבחון את התשואה לאורך זמן. ראוי לזכור שבפרספקטיבה של מספר שנים, שון ההון מניב בדרך כלל תשואה עודפת על פני אלטרנטיבות השקעה אחרות וניתן לראות זאת גם בתשואות החסכונות הפנסיוניים. בנוסף, ממשברים פיננסים קודמים למדנו כי מי שמיהר לבצע פעולה או למשוך את כספו , פסיד את הגאות שהגיעה מיד אחרי השפל, כיסתה את ההפסדים ואך השאירה רווח נאה.

 

בכל מקרה, המציאות הזו דורשת מאיתנו לבחון את התשואה שמניבים לנו מנהלי החיסכון.

 

בנוסף לכך עלינו לבחון גם את דמי הניהול שנגבים מאיתנו. נזכיר כי דמי הניהול המקסימליים שניתן לגבות כיום עומדים על 4% מההפקדות (כאשר מדובר בקופה פעילה שהחוסך מפריש לה מדי חודש) ועד 1.1% לשנה מהסכום שנצבר בקופה.

 

כאמור, כל חוסך יכול לנייד את החיסכון שלו מחברה אחת לאחרת ולמרות שלא מומלץ לעשות זאת לעיתים תכופות, אנו נדרשים אחת לכמה זמן אכן לבחון את הביצועים ולקבל החלטות בהתאם.

 

כיצד ניתן להשוות בין החברות השונות? אחד הכלים החשובים העומדים לרשותנו הוא מערכת הגמל נט של משרד האוצר.

 

במערכת להשוואת קופות גמל תוכלו לקבל מידע מפורט אודות תשואות קופות הגמל הפועלות בישראל, להשוות ביניהן ולהשוות את התשואות שהשיגו אל מול מדדי שוק נבחרים לכל נקודת זמן לכל טווח זמן העולה על שנה.

 

במחשבון ניתן דגש על בחינת התשואות לאורך זמן והוא לא מאפשר השוואה של פחות מ-12 חודשים. כמו כן ניתן לקבל מידע על התשואות ב-3 ו-5 השנים אחרונות.

 

בנוסף, בעזרת המערכת ניתן להשוות את דמי הניהול הממוצעים הנגבים בכל קופה. עם זאת, יש לציין כי נתוני דמי הניהול הינם כלליים ומבטאים כאמור את הממוצע, כאשר למעשה בתוך כל קופה יש רבים המקבלים הנחה משמעותית ויש כאלו המשלמים את "מחיר המחירון" המלא.

 

מספר אתרים בודדים מאפשר כיום לחוסך לקבל אינפורמציה אינדיבידואלית הנוגעת לחיסכון האפשרי בדמי הניהול שהוא משלם. דוגמה לכך היא אתר וובי המשקף לחוסך את תמונת החיסכון שלו ואת הסכום אותו יוכל לחסוך בהתחשב בדמי הניהול שהוא משלם כיום.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים