שתף קטע נבחר

ישראלים בקנדה

"כחול-לבן זה בית, זה משפחה"

 

שנת הלימודים עומדת לפני סיומה וההרשמה לקראת שנת הלימודים הבאה נמצאת בשיאה. זה הזמן לבדוק מה קורה בבית הספר המשלים המוביל בקרב הקהילה הישראלית בטורונטו, שחוגג עשור של פעילות מבורכת

 

ל'כחול-לבן', בית ספר משלים לילדי הקהילה הישראלית בחסות הפדרציה היהודית של טורונטו ומרכז שוורץ/רייזמן, ימלאו עשור השנה. ולא מדובר בדבר של מה בכך.

במהלך השנים הפך בית הספר להרבה יותר מ'סאנדיי סקול' רגיל שמקיים מגוון פעילויות לאורך כל השבוע, אלא לאבן יסוד של ממש עבור הקהילה הישראלית.

בעקבות קצב ההגירה של הישראלים לקנדה בכלל ולטורונטו בפרט בעשור האחרון, נוצר גם הצורך להקים מסגרות חינוכיות שישמשו את הקהילה הזו במקביל למוסדות החינוך הקיימים בעיר.

 

על פי ההערכה, מתגוררים בטורונטו כ-50 אלף ישראלים וזו אחת הקהילות הישראליות הגדולות בעולם.

הקמתו ומינופו של בית הספר 'כחול-לבן' בטורונטו, משקפים במידה רבה את הצורך הרב אשר עלה בקרב חברי הקהילה הישראלית לקבל מענה רחב והוליסטי לצרכיהם החינוכיים-תרבותיים.

 

גליה סרנר, מנהלת הפרוייקט לפיתוח הקהילה הישראלית במרכזי שוורץ/רייזמן ופרוסרמן ביחד עם אורלי ברייטנר, המנהלת החינוכית של בית הספר 'כחול-לבן', אמונות על הובלתו ופיתוחו של 'כחול-לבן' והן עומלות על פיתוח תכנים ותכנית לימודית יחודית, העצמתו של הצוות ומתן מענה חינוכי רחב וערכי לבאיו.

מטרתו של בית הספר היא לשמר את השפה העברית בקרב תלמידיו, תוך חיזוק הקשר עם מדינת ישראל דרך לימוד סיפורי התנ"ך הסטוריה, גיאוגרפיה, וחגי ישראל.

בין היתר, כחול לבן שם לעצמו מספר יעדים חדשים השנה: שילוב תלמידים לא דוברי עברית בתכנית מיוחדת "עברית אני יכול", חיזוק יכולת השימוש בשפה העברית, תכנית בר/בת מצווה מגוונת ומסע שורשים ערכי ומרגש וחיזוק הקשר בין יהדות התפוצה ומדינת ישראל.

 

"מטרתנו היא ערכית וברורה - אנו עמלים ביחד עם הצוות המסור על בניית תכניות לימודיות יחודיות ובמהלך השנים, מרגש לראות כל פעם מחדש, כיצד בוגרי בית הספר לוקחים חלק בעשייה הקהילתית, מובילים ובונים קהילה", משתפת גליה סרנר.

אורלי, אז איך נולד בית הספר כחול-לבן?

 

"לפני 13 שנה, כשהגענו לקנדה, חיפשנו מקום שימלא את הצרכים של הילדים בימי ראשון, אבל לא מצאנו משהו שיענה על הצרכים שלנו. להורים רבים כמונו, לא היו יכולות כלכליות עבור בתי ספר יהודים. לכן ישבנו מספר אמהות והתחלנו לבנות לעצמנו תכנית והכל כמובן בעברית. בסופו של דבר, הפדרציה היהודית של טורונטו פרסה עלינו את חסותה וכיום לכחול לבן יש שני סניפים אשר מלאים כמעט עד אפס מקום: האחד במרכז שוורץ רייזמן והשני ממקום במרכז פרוסרמן".

איזה תכניות אפשר למצוא בכחול-לבן?

 

"ב'עברית בעברית' הדגש הוא על עברית בכיתה, בין אם בדיבור ובין אם בתכנים עצמם. אנו מביאים תכנים מישראל, שקרובים לתוכן שנלמד בארץ - משוררים, סופרים. 'עברית אני יכול' היא תכנית עבור תלמידים אשר עברית היא שפה שנייה, ואנו מלמדים כתיבה וקריאה, עם תוכנית שזהה לתוכנית אולפן מישראל".

"אורלי היא מומחית בכתיבת תוכניות לימודים והיא הנכס של התוכנית", מוסיפה סרנר, שמזכירה כי 'כחול-לבן' מתמקד בפעילויות מעשירות נוספות. "יש לנו את הזכות לעבוד מזה מספר שנים עם שינשינים אשר מגיעים לשנת שירות לטורונטו ומביאים עמם את ישראל, זאת בזכות התכנים היחודיים שהם יוצקים תרומתם האדירה לבית הספר".

 

גלית אבירן, המנהלת האדמיניסטרטיבית של 'כחול-לבן' החלה את צעדיה הראשונים בכחול לבן כאמא לשתי בנות. מאוחר יותר היא הצטרפה לצוות ההוראה ולצוות המוביל. "היה לי חשוב לשמר את השפה, התרבות והשורשים אשר עליהם גדלתי וחונכתי, ואין כמו 'כחול-לבן' אשר מאפשר לבנותיי את אותה חווית ילדות. אני מאושרת שיש לי את ההזדמנות הערכית לעשות למען הקהילה שלנו ומדינת ישראל, ולעבוד עם צוות מסור ואמון", משתפת גלית אבירן.

 

אבל העשייה לא נגמרת כאן. שלושה פרוייקטים נוספים הצטרפו השנה לתכנית הלימודים. אחד מהם הוא פיילוט נסיוני של כיתה שתפעיל 'בובתרון'.

בנוסף, יש גם קורס מדעים ופרוייקטים מיוחדים כמו למשל זה שמחבר את השורשים של בני הבר-בת מצווה ויש לנו שיתוף פעולה עם בית התפוצות - “הסיפור המשפחתי שלי".

 

בנוסף, כמו בכל שנה, הורי ותלמידי תכנית הבת/בר מצווה של כחול לבן ביקרו בתחילת שבוע שעבר במוזיאון להנצחת השואה הממוקם במרכז הליפה גרין. הם שמעו והחכימו על תולדות העם היהודי והאזינו לעדות של ניצולת שואה אשר שיתפה בסיפורה המרגש.

 

"אם אנחנו מסתכלים 10 שנים אחורה - על מה שהיה החזון של המייסדים והמנהיגים של 'כחול-לבן', מרגש לראות כיצד חזונם קרם עור וגידים. בשנה שעברה התחלנו גם פרוייקט חדש שנקרא 'קפה כחול לבן', שמטרתו לחזק את הקשר בין ההורים ובין הצוות המוביל של כחול-לבן ולתת מענה כולל ורחב לבאי בית הספר", מוסיפה ברייטנר.

 

"זהותם של ילדי מהגרים לעיתים חצויה ואף לא ברורה ולכן להורים יש אתגר רב בעיצוב הזהות מחדש. השאלה, "מי אני?", נובעת מטשטוש הזהות בעקבות המעבר מארץ אחת לשנייה. לכן אנו שמים דגש רב ומשקיעים משאבים רבים בחידוד ההוויה הערכית-תרבותית", מסכמת סרנר.

 

לפרטים נוספים והרשמה:

גלית אבירן

http://www.kachol-lavan.com

kachol.lavan@srcentre.ca

 

 

 

 

 

הכינו את הכרטיסים: פסטיבל סרטים ישראלי בדאונטאון טורונטו

 

מרכז 'מיילס נדאל' יקרין ארבעה סרטים עדכניים בסוף השבוע הקרוב. המארגנים מקווים כי הפסטיבל הראשון מסוגו שמיועד גם לחברי הקהילה היהודית והישראלית, יהפוך למסורת של ממש. "השקענו מחשבה מאחורי כל בחירה"

 

 

עד עכשיו התרגלנו לראות סרטים ישראלים בפסטיבלים שונים בעיר (כולל בפסטיבל טורונטו היוקרתי).

רובם היו מיועדים לציבור הקנדי באופן כללי, אבל עכשיו יש לנו פסטיבל משלנו, שמיועד לקהילה הישראלית והיהודית.

הפסטיבל יתקיים במרכז מיילס-נדאל שבדאונטאון טורונטו, כבר בסוף השבוע הקרוב.

"זה פסטיבל ראשון שמוגדר כישראלי ובחרנו ארבעה סרטים שלדעתנו יעניינו את הקהל", אמרה לירז רולניצקי, מפעילת התכנית הישראלית במרכז מיילס נדאל. "המטרה היא שיהפוך למסורת בשנים הבאות ואני מקווה שנצליח לעשות את זה".

 

על הסרטים הוסיפה רולניצקי כי "היתה פה מחשבה מאחורי כל בחירה. מצד אחד רצינו סרט שיאפיין את שבוע האשה הבינ"ל ומצאנו את 'עד סוף הקיץ' המצויין. אליו הוספנו גם סרטים שזכו לביקורות נלהבות ולכן בחרנו ב'ביקור התזמורת' ו'מיתה טובה', שאגב הוקרן בפסטיבל טורונטו לפני שנה בהצלחה גדולה.

בנוסף גם חיפשנו סרט שכל המשפחה תוכל לבוא אליו, ולמרות שאין מבחר של סרטים כאלה בארץ, 'גיבורים קטנים' התאים לנו מאוד מבחינת הסיפור הנהדר שהוא מגולל".

 

רולניצקי מציינת כי האירוע הינו חלק מפרוייקט Spotlight On Israel בהשתתפות הקונסוליה הישראלית, ומוסיפה כי במהלך הפסטיבל יהיו שתי סדנאות בנושא קולנוע, פתוחות לקהל הרחב ובנוסף ביום ראשון ביו השעות 4 אחר הצהריים ל-7 בערב הפעלות חינם לילדים (בזמן שההורים בסרט או בסדנה)."יהיו סדנאות שיכללו מבט מקרוב אל עולם הקולנוע ועוד הרבה הפתעות. לשמחתנו, תמי ברמן מסייעת והחליטה לקחת את הפרוייקט הכי רחוק שאפשר, עם מענה לכל דבר. אני מאמינה שכל מי שירצה להנות מקצת תרבות ישראלית, יוכל לעשות את זה בכיף".

 

אז מה בתכנית? בשבת ב-8 בערב יוקרן 'עד סוף הקיץ', המגולל את סיפורה של אם וביתה, שנאבקות על עצמאותן - כל אחת בדרכה שלה, דרך משפחה בלתי מתפקדת, לימודים ומערכות היחסים בתוך מושב קטן. ביום ראשון, שהוא היום המרכזי של הפסטיבל, נקבל שלושה סרטים ברצף שמיועדים לאוהבי הקולנוע בכלל והישראלי בפרט.

 

ב-12 יוקרן 'גיבורים קטנים' שמיועד למשפחות וילדים. ב-4 אחר הצהריים יוקרן הסרט 'מיתה טובה' עטור השבחים ולאחריו, ב-7 וחצי, יוכל הקהל להנות מ'ביקור התזמורת' שכבר הפך לקלאסיקה.

 

לרכישת כרטיסים ניתן לפנות ל: תמי ברמן (905.764.7817).

לפרטים על הסדנאות והפעילויות:  לירז (647.531.4111), שתענה על כל שאלה בנוגע לאירוע.

 

 

להקת A-WA מגיעה לטורונטו

 

קבלו את האחיות תגל, תאיר ולירון חיים. שלוש בנות מהמושב שחרות שבערבה, שפרצו בשנה האחרונה לתודעה בזכות אלבום הבכורה המצליח, Habib Galbi. האמת, עד שהן פגשו את תומר יוסף מה'בלקן ביט בוקס', המציאות בהן חיות כעת, של מחמאות גדולות והופעות ברחבי העולם, היו בגדר חלום. יוסף עלה הפוטנציאל של האחיות דרך צפייה ביוטיוב, שלוותה בבקשת חברות בפייסבוק.

 

"כששמעתי בפעם הראשונה את האחיות, הביצוע שלהן הזכיר לי מיד את הזמרות של פעם, לפני עידן העריכה והאוטו טיון", סיפר לאחרונה יוסף, בראיון שהעניק ל-ynet. "היה ברור לי שאני רוצה 'לאמץ' אותן ולעבוד ביחד על מציאת החומרים שיעמדו ברף הביצוע הגבוה שלהן. המוזיקה של A-WA היא טיפול שורש(ים) מענג, מהסוג שגורם לך לרקוד ולהתגעגע באופן לא מוסבר למשהו שאפילו לא הכרת".

 

מכאן ועד הצטרפותן ל'בלקן ביט בוקס' בהופעות הדרך היתה קצרה, ובהמשך הבנות גם החלו להופיע עם חומרים שלהן. במהלך חיפוש חומרים לאלבום נתקלו הבנות ב"חביב קלבי ויא עייני"– שיר תימני עתיק שהכירו מילדות, בביצוע של שלמה מוקעה ז"ל. משם נפתחה הדלת לאוצר נסתר של שירת חול מאת נשות תימן, שעברה מדור לדור במשך מאות שנים והועלתה כהקלטה רק פעמים ספורות.

השיר הפך ללהיט שהושמע בלי הפסקה בגלגל"צ ובערוץ 24 בטלויזיה (בקליפ אותו ביים וצילם יוסף עצמו). מאז הופיעו הבנות בפסטיבלים בכל העולם, תוך שהן זוכות להצלחה גדולה בעיקר בצרפת, גרמניה, בלגיה ומזרח אירופה. גם בצפון אמריקה התחילו לשמוע על הבנות ששרות שירי עם תימניים עם גרוב שלא נשמע כמותו מאז עופרה חזה.

 

אז עכשיו הן גם מגיעות לקנדה. בסוף השבוע הקרוב (12 לחודש, Red Room Ultra Bar) הן יופיעו בונקובר ואחרי מספר הופעות בארה"ב, הן גם מגיעות לטורונטו (Mod Club) במסגרת פסטיבל Spotlight On Israel שבחסות הקונסוליה הישראלית.

 

כרטיסים אפשר לרכוש דרך טלפון 416.979.9955 והאתר www.ashkenaz.ca.

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים