שתף קטע נבחר

קרן ההשתלמות הופכת נזילה - למשוך את הכסף?

כספי קרן ההשתלמות הופכים נזילים וניתנים למשיכה בטווח קצר יחסית - האם זו קופה לטווח ביניים שיכולה לשמש אותנו למגוון מטרות, או שמדובר בחלק משמעותי מהחיסכון הפנסיוני שישפיע על הסכום שנקבל בגיל הפרישה

בשיתוף Wobi

 

האם משיכת כספים מקרן ההשתלמות היא מהלך נבון? מאות אלפי ישראלים מחזיקים בקרן השתלמות, כשהסכום הכולל בקרנות אלו הסתכם, נכון לתחילת שנת 2015, בכ-160 מיליארד שקל.

 

בניגוד לחיסכון הפנסיוני ממנו יכול ליהנות (בהטבות מס) כל עובד בישראל, לקרן ההשתלמות רשאים להצטרף שכירים שלגביהם חל הסדר מיוחד או שהמעביד הסכים לאפשר להם חיסכון בקרן (אם לא חלה עליו חובה כזו). כמו כן רשאים להפקיד בקרן גם עצמאיים.

 

החיסכון הנצבר בקרן ההשתלמות פטור מתשלום מס. ולמעשה מדובר בחיסכון היחיד שיכול להתאים גם לטווח בינוני שפטור ממס (בניגוד לחיסכון הפנסיוני, כגון קרן פנסיה שמשמש את החוסכים לגיל הפרישה בלבד(

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

במקור תפקיד הקרן היה לשמש למימון השתלמות של עובדים, אולם בפועל היא הפכה כמקור כספי לכל דבר.

 

בעיקרון משיכת כספים לצורך השתלמות יכולה להיעשות כבר מתום 3 שנים ממועד ההפקדה הראשונה לקרן. לאחר 6 שנים מיום ההפקדה הראשונה, ניתן להשתמש בכספים לכל מטרה. אם העובד כבר הגיע לגיל הפרישה , ניתן להשתמש בכסף לכל מטרה כבר בתום 3 שנים.

 

העובדה שכספי קרן ההשתלמות הופכים נזילים וניתנים למשיכה בטווח קצר יחסית, מעלה דילמה מאתגרת - האם קרן ההשתלמות היא חלק מהחיסכון הפנסיוני או שהיא בעצם קופה לטווח ביניים שיכולה לשמש למגוון מטרות ?

 

מתייחסים לגובה דמי הניהול

רוב אזרחי ישראל שמדשדשים להם אי שם מתחת או אפילו מעט מעל לקו המינוס בבנק, זקוקים לא מעט לקופת חיסכון בשווי עשרות ולעיתים מאות אלפי שקלים שתפתור להם לא מעט בעיות ורצונות.

 

למעשה, רבים רואים בכספים אלו הזדמנות למתן מענה לצרכים הקיימים כגון שדרוג הרכב, שיפוץ הדירה, עזרה לילדים, הגדלת ההון העצמי ברכישת דירה, השלמת מקורות כספיים למימון שמחות משפחתיות (חתונה, בר-מצווה) ועוד. ואולם, במציאות הנוכחית בה תוחלת החיים עולה וסכומי החיסכון מתכווצים, לרובנו יחסר לא מעט כסף בעת הפרישה כדי לשמור על רמת החיים אליה הורגלנו במרוצת השנים.

 

בניגוד למציאות שהיתה קיימת בעבר, כיום, אדם שמגיע לגיל הפרישה, עשוי לקבל קצבת פנסיה בסכום העומד על כ-50% מהמשכורת האחרונה שהורגל אליה. גם אם נצרף לכך את קצבת הזקנה מהביטוח הלאומי, עדיין מדובר בסכום נמוך מאוד במיוחד לאור העובדה שדווקא אחרי שנות העבודה, השאיפה אצל רובנו היא "ליהנות מהחיים", לחיות ברווחה ואף לעזור לילדים ולנכדים.

 

במציאות זו, כל חיסכון שנצבר לזכותנו הוא קריטי לעתיד הכלכלי שלנו ומן הראוי לייעד אותו להגדלת הקצבה שתהיה לנו בעת הפרישה. אם בעבר ההסתכלות על קרן ההשתלמות היתה כעוד סוג של חיסכון, המצב הנוכחי הופך אותה למעשה לחלק אינטגרלי מהחיסכון הפנסיוני לעת פרישה.

 

לכן מומלץ שלא לצרוך ולא "לבזבז" את כספי קרן ההשתלמות, אלא להמשיך ולחסוך כדי לחזק את היכולת הכלכלית לאחר גיל הפרישה.

 

באותה רצינות מומלץ גם להתייחס לדמי הניהול הנגבים בקרן ההשתלמות ולבחון האם ניתן להוזיל אותם. מה שנכון לקרן הפנסיה וקופת הגמל, נכון גם לקרנות ההשתלמות - כל הנחה של עשירית אחוז בדמי הניהול, משמעותה הגדלה של הסכום שייצבר לזכותכם באלפי ואף עשרות אלפי שקלים לאורך שנות החיסכון.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מבחן הפנסיה
צילום: shutterstock
כסף מטבעות צמיחה גירעון פנסיה חיסכון חסכון
צילום: shutterstock
עולם הפנסיה
מומלצים