שתף קטע נבחר

להציל את אבי

אבי ברף מתמודד כבר שנים רבות עם מחלת כליות קשה, ועכשיו הגיע הרגע שהוא זקוק להשתלה דחופה. אם יש לכם סוג דם O, זו ההזדמנות שלכם להציל חיים

"בכל רגע ורגע אני יכול להתחיל להיות אדם טוב יותר", אמר פעם אשלי ביריליאנט, "אך באיזה רגע אבחר”? אחרי קריאת שורות לו, נראה שמי ששואל את עצמו גם הוא, שאלה שכזו, ימצא את התשובה.

 

שנים שאבי וענת חיפשו זה את זו. עד גיל מאוחר למדי הם נשארו רווקים, קיוו שהסיכוי לאהבה, למשפחה, יגיע. לפני כמה שנים זה סופסופ התגשם. אבי וענת ברף הכירו כנגד כל הסיכויים, ועל אף 17 השנים שמפרידות ביניהם, התאהבו ומאמץ רב בנו משפחה משל עצמם כשנולגה בתם ליה.

 

אבי, בן 59, מתמודד עם מחלת כליות קשה עוד מגיל 23. לאורך השנים הוא עשה הכל בכדי לנהל את המחלה ולדאוג שזו תשפיע כמה שפחות על חייו. בעזרת תרופות וטיפולים הוא התאמץ לדחות את הקץ.

 

לפני שנה וחצי הם נחתו בניו יורק. אבי התמנה לתפקיד ראש המשלחת הכלכלית של משרד האוצר ומשפחתו הטרייה, נרגשת להתחיל את החיים שכל כך חיכו להם, לצידו. "זמן קצר אחרי שהגענו לניו יורק, חלה הרעה במצבו", מספרת ענת. "הוא הרגיש חולשה ותשישות, ובבדיקות גילו שהערכים צנחו ממש. הרופא", היא מספרת בעצב, "אמר שיכול מאוד להיות שמדובר בעניין של מספר חודשים ועכשיו, הסיכוי היחיד של אבי הוא לאתר תורם ומהר".

 

ברף מספרת שבהתחלה הם עוד היו קצת בהדחקה. "קשה להבין ולעכל שאחרי כל כך הרבה שנים, מאמצים ותקווה, הכל יכול להשתנות. אבי עובד קשה ומנסה לשמור על שיגרה ופתאום הבנתי, כשפרסמנו את אחת המודעות שמתחננות לתורמים, שאנחנו עומדים מול סכנה אמיתית".

הם מדברים על התקוות הקטנות של התא המשפחתי שלהם וחוששים שלא יתממשו. "אנחנו משפחה טריה בשיא של ריגוש משפחתי. לא יהיה לנו עוד ילד. גם כי אנחנו מבוגרים, גם בגלל בעית הכליות של אבי אז ברור לנו שיש לנו ילדה אחת ואנחנו חולמים רק לגדל אותה בשלום הרבה שנים ומקווים בכל ליבנו שימצא תורם שיהיה מוכן לעשות את זה בשביל אבי".

 

הסיכוי היחיד של אבי הוא לאתר תורם ומהר. משפחת ברף ()
הסיכוי היחיד של אבי הוא לאתר תורם ומהר. משפחת ברף

 

לאבי יש סוג דם O, והתורם חייב לשאת את אותו סוג דם. "נרשמנו למאגר החלפות, פרסמנו בפייסבוק, התחננו לחברי משפחה, כולם ולא קיבלנו היענות גדולה כל כך. אני מניחה שזה לא פשוט כל כך לאנשים לחשוב על לעשות דבר כזה. הרבה אנשים לא מבינים במה זה כרוך ואולי חוששים".

לטענתה, דווקא העובדה שאבי חי כיום כאן בארה"ב היא מעודדת. "מסתבר שבישראל יש פחות הירתמות לעזור ולהיבדק, פחות אנשים רוצים להיכנס למאגר של תורמי כליה".

 

ובכל זאת, טרם נמצא תורם והזמן לא עובד לטובתם. בימים אלו הם חברו עם חיה ליפשיץ, ניו יורקרית אשר מכנה את עצמה the kidney matchmaker. "חיה עוזרת לנו לנסות לאתר אנשים לפי סוג דם. היא בינתים אפילו רתמה כמה אנשים שנמצאו לא מתאימים, והיא לא מתייאשת".

ליפשיץ גם לא מתכוונת להתייאש. כמו לאבי, היא נחושה לאתר תורם לכל מי שפונה אליה, בעיקר אחרי שעברה גם היא את התהליך בעצמה. "זה התחיל כשלפני שנים ראיתי מודעה בג'ואיש פרס עם תמונה של אדם שנזקק לכליה. במודעה נכתב 'הצל חיים למצווה של פעם חיים'. זה דיבר אלי. חשבתי שיש מעט הזדמנויות כאלו".

 

חיה הזדרזה לבדוק אם היא מתאימה להיות התורמת שלו ולצערה לא הייתה התאמה. היא נכנסה למאגר ולבסוף, זכתה להפוך לתורמת כליה. חוויה, שכפי שחשבה, שינתה את חייה כליל. “ב-2005 תרמתי. זה רומם את רוחי. ראיתי כמה זה פשוט להציל חיים, וכמה התהליך כולו הוא קל. הרגשתי שזה עדיין לא מספיק לי ורציתי לעזור עוד ועוד. החלטתי להקדיש את כל זמני למטרה והתחלתי בדרכים שונות לגייס תורמים פוטנציאלים.

אני לא מקבלת שום תשלום, לא משלמת לאף אחד, הכל מתחיל ונגמר ברצון טוב". היום, כשהיא כבר אחראית לכל כך הרבה תרומות מוצלחות, פונים אליה מרחבי העולם. "היו לי המון חיבורים שעשיתי למשל בישראל, בארה"ב, אוסטרליה, אני תמיד מנסה בכל מקום".

 

הקושי הגדול, לטענתה, הוא חוסר ההבנה של הציבור. "אנשים לא יודעים מספיק על זה. הם לא יודעים שהחיים יכולים להמשיך כרגיל. יש אנשים שמפחדים מהניתוח. אני בקשר עם הרבה אנשים שעברו את זה. לפני תרומה יש מלא בדיקות אז אין מה לדאוג. הניתוח נעשה מיקרוסקופית, וכמובן אין שום הוצאות. הכל על חשבון הביטוח של החולה”.

 

ואכן, נראה שתהליך התרומה, הרבה יותר פשוט ממה שאולי נהוג לחשובלטענת הרופאים"יש לנו 2 כליות, אחת כדי לחיות והשניה כדי לתרום, כאשר נשארת כליה אחת, היא מגבירה את התפוקה ותעבוד מהר מאוד כמו שתיים. הניתוח הוא יחסית פשוט, בטח שבעידן הזה, בסך הכל שעה וחצי, מינימום כאבים וללא חתכים. ברוב המקרים התורם ישתחרר לביתו כבר יום לאחר הניתוח". על פי הנתונים תורמי כליה נוטים לחיות שנים ארוכות יותר ויש גם סברות לסיבה. "הבדיקות השגרתיות הופכות להיות תכופות יותר לאחר הניתוח, והמודעות לגוף ולבריאות עולה".

 

ליפשיץ מתארת תחושה מדהימה של נתינה ושליחות. "אתה מרגיש שהייתה לך מטרה מדהימה. והמאמץ הוא כלל לא מאמץ. מישהו אמר שהיו לו טיפולי שיניים קשים מזה".

 

אבי מחכה היום למישהו, אולי אפילו מי שקורא שורות אלו, שיציע להגיע בעצמו להיבדק ויוכל להתיל את חייו ואת עתיד משפחתו בתהליך קצר ופשוט.

 

כל מי שמעוניין יכול פשוט לפנות ל-

Chaya Lipschutz, 917- 627-8336

e-mail- KidneyMitzvah@aol.com

website- KidneyMitzvah.com

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אבי ברף ומשפחתו חיפוש אחר תורם כליה
מומלצים