מי אמר שוּמר? מתכונים
עם הפקעת שעכשיו בעונה

יש כל כך הרבה דברים שאפשר לעשות עם שומר, וכולם טעימים. אסנת לסטר בחרה לבשל אותו עם קציצות ואפונה, לטגן בפירורי לחם וגם לשלוח להחמצה מהירה

אסנת לסטרפורסם: 24.03.16 21:58
תבשיל קציצות עם שומר וסלרי (צילום: אסנת לסטר)
תבשיל קציצות עם שומר וסלרי (צילום: אסנת לסטר)

סבתא שלי, פרידל שטראוס, היתה שוויצרית והתגוררה בבזל. פעם בשבוע או שבועיים קיבלנו ממנה בדואר חבילה קטנה, שבדרך כלל הכילה גרעיני קפה לאבא, מרציפן לאמא (ולי) וגם אבקת קקאו "אובומלטינה" שכל כך אהבנו.

 

אבל פעם אחת היה בחבילה משהו לא מוכר: מין גומי שחור, שטוח ומגולגל. אמא הסבירה לי שזוהי סוכרייה שנקראת לקריץ, ושבכל פעם חותכים חתיכה מהגומי ולועסים אותה. כשטעמתי מהלקריץ הופתעתי מהטעם השונה כל כך מכל מה שהכרתי והתלהבתי מאוד.

 

כשהתבגרתי פגשתי בטעמים דומים בממתקים, ריבות ומאכלים שונים – אבל אף אחד מהם לא השתווה לטעמו של שבלול הלקריץ שסבתא פרידל שלחה בחבילה הקטנה. הטעמים היו תמיד חזקים ונטולי עדינות - וממש לא התלהבתי מהם.

 

רק כשאכלתי בפעם הראשונה שומר טרי נזכרתי בטעם של שבלול הלקריץ ההוא, והתאהבתי מיד. יש כל כך הרבה דברים שאפשר לעשות עם שומר, ותמיד הם מיוחדים בטעמם.

 

תבשיל קציצות עם שומר וסלרי

מתכון של עליזה בנג'ו מחיפה.

 

מרכיבים

6 מנות

 

לתבשיל
  • 1/4 כוס שמן זית
  • 1 בצל גדול קצוץ
  • 400 גרם אפונה קפואה או טרייה
  • 2 פקעות שומר חתוכות לרבעים או שמיניות
  • 2 שורשי סלרי חתוכים לרבעים או שמיניות
  • 2 כפות מיץ לימון
  • 1 כפית מלח
  • 1/2 פלפל שחור טחון
  • 1 כפית כורכום

 

לקציצות
  • 1/2 ק"ג בשר בקר טחון
  • 1/2 בצל קצוץ דק
  • 2 פרוסות לחם, שרויות במים וסחוטות
  • 1 ביצה
  • 1 כפית מלח
  • 1/2 כפית פלפל שחור טחון

 

אופן ההכנה

  1. הקציצות: מערבבים היטב בקערה את כל מרכיבי הקציצות. מכסים ומכניסים למקרר ל-30 דקות.
  2. התבשיל: מחממים את השמן בסיר שטוח ומטגנים את הבצל עד שהוא הופך לרך ושקוף. מוסיפים לסיר את שאר מרכיבי התבשיל ויוצקים מים עד לכיסוי. מביאים לרתיחה.
  3. בזמן שהתבשיל מתחמם יוצרים מתערובת הבשר קציצות בגודל כדורי פלאפל.
  4. כשהנוזלים שבסיר רתחו מוסיפים את הקציצות ומבשלים עוד 10 דקות על אש גבוהה.
  5. מנמיכים את האש למינימום, ומבשלים כשעה ללא כיסוי עד שהקציצות מוכנות, הירקות רכים והתבשיל מסמיך.

 

שומר מטוגן בפירורי לחם (צילום: אסנת לסטר)
    שומר מטוגן בפירורי לחם(צילום: אסנת לסטר)
     

     

    שומר מטוגן בפירורי לחם

    מתכון של אסנת לסטר.

     

    מרכיבים
    • 3 פקעות שומר
    • 1 כף מלח
    • 200-150 גרם (1/4 1 עד 2/3 1 כוסות) פירורי לחם
    • 1 כף אבקת מרק עוף
    • 3 ביצים טרופות
    • 1/2 עד 1 כוס שמן זית

     

    אופן ההכנה
    1. חותכים כל פקעת שומר ל-3 פרוסות עבות.
    2. ממלאים סיר גדול במים ומוסיפים כף מלח. מביאים לרתיחה ומבשלים את השומר כ-5 דקות, עד שהוא מתרכך מעט, אבל עדיין נותר פריך. תמיד עדיף לבשל פחות מדי מאשר יותר מדי.
    3. מסננים היטב את השומר מהנוזלים.
    4. שמים את הביצים הטרופות בקערה. מערבבים בקערה שנייה את פירורי הלחם ואבקת המרק.
    5. מוסיפים לקערת הביצים מחצית מכמות השומר ומערבבים היטב בידיים, כדי שיתכסה היטב.
    6. מעבירים את השומר לקערת פירורי הלחם ומערבבים בזהירות, בעזרת האצבעות, עד שהוא מכוסה היטב בפירורים.
    7. מחממים במחבת רחבה שמן בעומק של 1 עד 1/2 1 ס"מ. מטגנים את השומר בשמן, תוך הפיכה מדי פעם, עד שהוא מזהיב היטב. מעבירים לצלחת מרופדת במגבות נייר.
    8. מכינים באותו אופן את המחצית השנייה של השומר.

     

    שומר מוחמץ (צילום: אסנת לסטר)
      שומר מוחמץ(צילום: אסנת לסטר)
       

       

      שומר מוחמץ

      מתכון של נורית אוחיון מחיפה.

       

      מרכיבים

      • 1 שומר
      • חומץ
      • מים
      • מלח גס
      • 1 כפית שטוחה כורכום

       

      אופן ההכנה
      1. חותכים את השומר לאורכו לפרוסות בעובי של כ-1/2 ס"מ. מכניסים לצנצנת.
      2. מערבבים מים וחומץ ביחס של 1/4 כוס חומץ לכל 3/4 כוס מים – כמות הנוזל צריכה להספיק לכיסוי השומר שבצנצנת. מוסיפים 1 כף שטוחה של מלח גס על כל כוס של נוזל, ומתבלים וכפית כורכום. מערבבים עד שהמלח נמס.
      3. יוצקים את הנוזל לצנצנת – חשוב שהוא יכסה את כל פרוסות השומר. סוגרים במכסה ושומרים יומיים בטמפרטורת החדר, עד שהחמוצים מוכנים לאכילה. מעבירים למקרר.

       

      • אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת, המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00. אפשר להאזין לתוכנית בכל הארץ בערוץ 87 ב-HOT ובערוץ 71 ב-yes, וכן באתר של רדיו קול רגע

       

       
      הצג:
      אזהרה:
      פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
      "לומדים משהו חדש במטבח" היא הסידרה החדשה שלי, בה אני מספרת על הדברים הקולינריים המעניינים שגיליתי: החל מן האופן שבו אפשר לשמר מוצרי מזון יבשים, דרך המתכון לקרקר שיחזיק גם 100 שנה והשיטה הבדוקה להוצאת העצמות מן העוף עד למתכונים נגישים שתמיד יעבדו לכם.

      וחוץ מזה, אני משדרת את התוכנית "סיר לשבת" ב"רדיו קול" בכל יום שישי ובערבי חג מאז שנת 1997.

      בכל תוכנית מוזמנים המאזינים לשאול על מתכונים, לבקש עצה ולשתף מאזינים אחרים במתכונים והתלבטויות אישיות שקשורות באוכל ובאירוח. התוכנית דינמית והנושאים משתנים בהתאם לעונות השנה ולפי שאלותיהם ובקשותיהם האישיות של המאזינים. ההיענות המדהימה של המאזינים לכל בקשת מתכון מעשירה את כל המאזינים האחרים וגם אותי - ואת התוצאות אני מציגה כאן בבלוג.

      כל המתכונים בבלוג "סיר לשבת" הם תוצאה ישירה של מה שנאמר ונחווה בתוכנית. ואיך נולדה התוכנית? מאז שגיליתי את הבישול חיפשתי תמיד את המתכונים המקוריים והטעימים שבושלו ונאפו בכל בית בתפוצות השונות של עם ישראל. התוכנית "סיר לשבת" אפשרה לי למצוא את כל המתכונים האלה דרך המאזינים.

      עבורי כל מתכון מקורי מבית סבתא הוא יהלום שהתמזל מזלי לזכות בו, ואני מלקטת אותם באהבה גדולה. אני נשואה ואם לשלושה. את האהבה שלי לאוכל קיבלתי בתורשה מסבתי פרידל שטראוס, שאהבה בישול והוציאה לאור כבר לפני שנים ספרי בישול רבים בבאזל שבשוויץ.

      (צילום: אסף אמברם)