שתף קטע נבחר

ניתוח להסרת משקפיים מחזיק רק כ-10 שנים?

איך נדע האם אנחנו רואים טוב, מה קורה אם נצטרך ניתוח לייזר והעין זזה ומתי אפשר להתרחץ אחרי הניתוח? 9 מיתוסים על עיניים וראייה שחשוב לנפץ

מה משפיע על הראייה, האם ניתוח לייזר עלול להזיק דווקא ואיך הריון ולידות משפיעים על המספר במשקפיים? מה אנחנו יודעים על העיניים שלנו ואיזה מיתוסים חשוב שננפץ בדרך לאמת?

 

קיראו עוד

ניתוח הסרת משקפיים: השיטות החדשות - ומה הסיכונים?

האם ניתוח להסרת משקפיים בלייזר כואב?

הסרת משקפיים לצמיתות: מדריך מלא למתלבטים

 

1. הראייה האופטימלית היא 6/6

נכון חלקית

 

ראייה 6/6 הוא המדד הרווח באוכלוסייה לראייה מושלמת. פחות מזה מוגדר, חד משמעית, כראייה לא טובה. אבל, בדומה לעקומת גובה שנחשבת נורמלית, כך גם בראייה קיימת עקומת ראייה תקינה וטובה ודי בה לקיים את כל צורכי החיים.

 

יש ראייה טובה יותר מ- 6/6. הרבה אנשים רואים פחות מ- 6/6 וראייתם טובה מאוד. לנהיגה, למשל, מספיקה ראייה 6/12 שהיא מחצית הראייה 6/6.

 

2. נותחתי ונשארתי עם משקפיים – הרופא פישל

לא נכון

 

חלק מהמנותחים יוסיפו להרכיב משקפיים גם אחרי הניתוח. אין הדבר מעיד על ניתוח לא מוצלח, על טעות או רשלנות של הרופא המנתח. אנשים שונים זה מזה והדבר מתבטא גם בריפוי הפצע ובתגובת הרקמות בעין.

 

חובת המנתח ליידע את המטופל בפירוט מהם אחוזי ההצלחה, הסיבוכים והנזקים שיכולים להיווצר בעקבות הניתוח ולא לנתח מטופלים שהמספרים עדיין משתנים אצלם, או מטופלים הסובלים מיובש בעיניים.

 

98.5% מהמנותחים (קוצר ראייה עד מינוס 6) יעברו את הניתוח בהצלחה ולא יזדקקו למשקפיים לראייה לרחוק. אצל היתר (1.5%) קיים סיכוי לעליית מספרים ב-4 השנים הראשונות לאחר הניתוח.

 

4% מהמנותחים עם מספרים בין מינוס 6 למינוס 10 יזדקקו למשקפיים לרחוק, אבל המספר יצנח משמעותית לאחר הניתוח ויאפשר להם לבצע פעולות רבות ללא צורך במשקפיים.

 

אדם עם קוצר ראייה של 10- שיישאר עם קוצר ראיה של 1.25- לאחר הניתוח יזכה לשינוי גדול בחייו. הוא אמנם יזדקק למשקפיים לנהיגה ולקולנוע, אבל יוכל לקרוא לעבוד מול מחשב וליהנות מביצוע פעולות נוספות ללא כל צורך במשקפיים.

 

98.5% מהמנותחים (קוצר ראייה עד מינוס 6) יעברו ניתוח לייזר בהצלחה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
98.5% מהמנותחים (קוצר ראייה עד מינוס 6) יעברו ניתוח לייזר בהצלחה(צילום: shutterstock)

  

3. אם העין זזה בזמן הניתוח – התוצאה תהיה לא טובה

לא נכון

 

העין נמצאת בתנועה מתמדת בכל שעות היום והלילה - גם בזמן השינה. בשנות ה-90 בראשית ימי ניתוחי הלייזר המיקוד של המנותח וחוסר התנועה היו קריטיים להצלחה.

 

אבל כיום, לעומת זאת, הלייזרים המתקדמים העומדים לרשותנו יודעים לעקוב אחר תנועת העין בזמן הניתוח ולתקן כל סטייה של העין ממקומה. ככל שהלייזר מתקדם יותר, יכולתו לעקוב אחר תנועת העין בזמן אמת טובה והתוצאות טובות יותר.

 

תנועה קיצונית ומהירה של העין תעצור את הלייזר שימשיך מאותה הנקודה שהפסיק, לפי הוראות המנתח, לאחר שהעין תחזור למקומה.

  

4. הניתוח "מחזיק" 10 שנים לכל היותר

לא נכון

 

מדובר בטעות חסרת בסיס מעשי ומחקרי. רבים מהנבדקים בבדיקות התאמה לפני ניתוח שואלים לאיזה פרק זמן תישמרנה תוצאות הניתוח וחוזרים על 10 שנים כפרק הזמן שלאחריו יידרש ניתוח חוזר.

 

העובדות הן: 98.5% מהמנותחים (קוצר ראייה עד מינוס 6) יעברו את הניתוח בהצלחה ולא יזדקקו למשקפיים לראייה לרחוק. אצל היתר (1.5%) קיים סיכוי לעליית מספרים ב-4 השנים הראשונות לאחר הניתוח.

 

4% מהמנותחים עם מספרים בין מינוס 6 למינוס 10 יזדקקו למשקפיים לרחוק, אבל המספר יצנח משמעותית לאחר הניתוח ויאפשר להם לבצע פעולות רבות ללא צורך במשקפיים. חשוב לזכור שבין הגילאים 40 ל-50, רוב האנשים יזדקקו למשקפי קריאה, וכי בבני 50 ומעלה תופענה מחלות עיניים, כמו קטרקט, שמשפיעות על הראייה.

  

5. לא ניתן יהיה לבצע ניתוח קטרקט (ירוד) לאחר ניתוח לייזר

לא נכון

 

אין כל קושי לבצע ניתוח קטרקט לאחר ניתוח להסרת המשקפיים. קטרקט, המתבטאת בעכירות עדשת העין ופגיעה בראייה, מופיעה כמעט אצל כל אדם עם הגיל והזדקנות העין.

 

הסיבה למיתוס נובעת, ככל הנראה, משום שבניתוח קטרקט (בין הנפוצים בניתוחי העיניים) משתילים עדשה תוך עינית שבעזרתה ניתן לשפר את הראייה ולהסיר משקפיים. החישובים של העדשה נעשים לפי נוסחאות מתמטיות, שבין השאר מתייחסות לקמירות הקרנית, שמשתנה לאחר ניתוח לייזר.

 

בעבר התקשו לחשב במדויק, ואילו היום לאור ניסיון רב שנים, החישובים המתמטיים מביאים בחשבון את השינויים בקרנית ומאפשרים התאמה טובה של העדשה בזמן ניתוח קטרקט.

 

6. הריונות ולידות גורמים לעליית מספרים

לא נכון

 

אין כל קשר בין הריונות, לידות והחרפה של קוצר ראייה. "האם מומלץ לחכות עד תום הלידות כדי לעבור ניתוח לייזר"? שואלת כל צעירה המשוכנעת שקוצר ראייה גדל בזמן הריון.

 

המיתוס הרווח אודות הקשר בין הריונות ולידות לגדילת מספרים "נולד" בדורות הקודמים, כאשר נשים רבות ילדו בהיותן בנות עשרה (סבתי ילדה 6 ילדים לפני גיל 25) כשהמספרים עדיין השתנו אצל רוב האנשים, באופן טבעי, בלי שום קשר ללידות.

 

קוצר ראייה דומה לצמיחה לגובה, ברגע שהוספנו את הסנטימטר האחרון, לא נגבה יותר. בעין נורמלית, ברגע שהמספר התייצב לא יתווספו לו מספרים נוספים.

  

הקשר בין הריון למספר המשקפיים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הקשר בין הריון למספר המשקפיים(צילום: shutterstock)

 

7. ניתוח להסרת משקפיים גורם ליובש תמידי בעיניים

לא נכון

 

הניתוח גורם ליובש זמני. ניתוח לייזר פוגע בעצבים של הקרנית. כתוצאה מכך בחודשים הראשונים שלאחר הניתוח פוחת ייצור הדמעות, פוחת העפעוף של העפעפיים וגדל אידוי דוק הדמעות מהעיניים.

 

בדרך כלל, העצבוב חוזר למצבו התקין כ- 6-12 חודשים לאחר הניתוח במנותחים עם כמות דמעות תקינה וייצור הדמעות חוזרת לרמתה לפני הניתוח. לא ננתח מטופלים שסובלים מיובש בעיניים, בעיקר משום שהוא יחריף מאוד לאחר הניתוח.

 

חשוב לזכור, כי עבודה מול מחשב ועפעוף פחות, חדרים ממוזגים, שימוש בעדשות מגע, דלקות עיניים, דלקות עפעפיים ושינוים הורמונליים בנשים, נמנים עם הגורמים שתורמים ליובש בעיניים, ללא כל קשר לניתוח לייזר.

  

8. אסור להתרחץ בימים הראשונים שלאחר הניתוח

לא נכון

 

בדיוק כמו לפני הניתוח, אין כל חשש מפני חדירת מים, או שמפו לעיניים. גם אם שמפו חדר וגורם לאי נוחות קלה, ניתן לטפל בה על ידי הזלפת טיפות דמעות מלאכותיות ללא חומרים משמרים.

 

יש להיזהר מלשפשף את העיניים בימים הראשונים לאחר הניתוח ולהגן על עצמכם מפני מגע ספונטני בעיניים, מכוח ההרגל, על ידי שימוש במגיני עיניים.

  

9. ניתוח לייזר גורם לאדמומיות בעיניים לאורך זמן

לא נכון

 

מנותחים נוטים לייחס לניתוח תופעות שונות, בהן דלקות, אדמומיות שמופיעות בעיניים זמן מה אחריו שלא בצדק. אחרי הניתוח, מטבע הדברים, העיניים תהיינה רגישות יותר, המטופל יחוש אי נוחות, כאב קל, סנוור ויובש אבל אלו חולפים זמן קצר לאחר הניתוח.

 

מומלץ לבדוק בקפדנות את העיניים לפני הניתוח ולהסביר למטופל כל פרט שונה מהרגיל בעיניו, כמו דלקת עפעפיים כרונית השכיחה מאוד בין מרכיבי עדשות מגע, נטייה לאודם בעיניים, שקיימת אצל אנשים רבים וניתנת לזיהוי.

 

במרבית המקרים המטופל אינו ער לתופעות הללו בעיניו, ואילו אחרי הניתוח כל תופעה תזכה להתייחסות מיוחדת ותיוחס לניתוח.

 

מומלץ שבחודש הראשון המנותח יפנה לביקורת בכל אירוע חריג. באירועים מאוחרים יותר רצוי תמיד להיבדק ע"י רופא עיניים טוב בקהילה ובאם מתעוררת שאלה כלשהיא , להיבדק גם על ידי המנתח.

 

הכותב הוא המנהל רפואי הדסה אופטימל ירושלים ומנהל יחידת הקרנית ומחלות חיצוניות של העין בביה"ח הדסה עין כרם

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מיתוסים על עיניים וראייה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים