שתף קטע נבחר

לנצח את הסוכרת: עצות להתמודדות בריאה עם המחלה

כדי לנצח את הסוכרת צריך לפעול בכמה חזיתות: גם בהתאמה של אורח החיים וגם בבחירת הטיפול המתאים. לפניכם, 5 עצות שיעזרו לכם לעשות את השינוי ולהצליח להמשיך בחיים לצד המחלה

בשיתוף אסטרהזניקה

 

ארגון הבריאות העולמי (WHO) הכריז על יום הבריאות הבינלאומי שחל מדי שנה ב-7 באפריל ככזה המוקדש השנה למחלת הסוכרת. הסוכרת נמצאת כמעט בכל בית, ובעולם חיים 350 מיליון חולי סוכרת, כ-90% מהם בסוכרת סוג 2.

 

קיראו עוד על התמודדות עם מחלת הסוכרת

 

הנתון המדהים הוא שעל פי הערכת ארגון הבריאות העולמי, מספר הסוכרתיים בעולם יכפיל עצמו בעוד שני עשורים.

 

כדי לנצח את הסוכרת צריך לפעול בכמה חזיתות: גם בהתאמה של אורח החיים וגם בבחירת הטיפול המתאים, אך כדי לייצר שינוי אמיתי צריך בראש ובראשונה להישיר אליה מבט, לא לפחד להבין את משמעותו לקבל את העובדה שיש לך סוכרת.

 

אם יש לך סוכרת, הנה כמה עצות ועובדות מעניינות שיסייעו לך בהתמודדות, לשינוי המצב ולניהול מוצלח של המחלה.

 

1. להבין את הסוכרת

הבנת המחלה מאפשרת לאדם הסוכרתי לנהל אותה בצורה טובה יותר. כל מה שאנו אוכלים מתפרק במחזור הדם ומספק לתאי הגוף שלנו אנרגיה. בעוד שחלבונים ושומן חודרים לתאי הגוף ללא בעיה, סוכר אינו יכול להגיע אל התאים ללא גורם מסייע.

 

בעזרתו של האינסולין (הורמון המיוצר בלבלב שלנו), הסוכר יכול להיספג בתאי הגוף. לאדם עם סוכרת סוג 2 יש שילוב של 2 בעיות, מצד אחד התאים בגוף לא מגיבים כהלכה לאינסולין וזאת בשל מה שאנו קוראים לו תנגודת לאינסולין ובנוסף לסוכרתי אין את היכולת להפריש מספיק אינסולין כדי להתגבר על התנגודת. ברוב המקרים, התנגדות לאינסולין מגיעה מהשומן שבגופנו (בעיקר שומן בטני) כך שלסוכרת, לתזונה ולמשקל קשר הדוק.

 

שומן היא רקמה פעילה. למעשה, כשמסתכלים מבעד לעדשת המיקרוסקופ על תאי שומן רואים תאים של המערכת החיסונית הגורמים לתהליך דלקתי בגוף. הסוכרת היא כמו דלקת תמידית והמשקל העודף מקשה להביא את המטופל לאיזון. כשמפחיתים במשקל רמת ההתנגדות של הגוף לאינסולין ומדדי הדלקת יורדים, וכתוצאה מכך יש שיפור במדדי לחץ הדם, ערכי הסוכר ופרופיל השומנים.

 

קשר הדוק בין השמנה לסוכרת (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
קשר הדוק בין השמנה לסוכרת(צילום: shutterstock)

 

2. להתיידד עם הסוכרת

סוכרתיים רבים מדחיקים את עצם היותם חולי סוכרת. ההדחקה היא מתכון רע ובטוח לחוסר היענות לטיפול, חוסר התמדה בתזונה מתאימה וקושי לבצע שינויים הכרחיים באורח החיים. השינוי האמיתי מתחיל קודם כל בראש וכאשר סוכרתי מקבל ומשלים עם העובדה שיש לו סוכרת הוא כבר עושה צעד משמעותי בדרך לשינוי.

 

הסתכלו על הסוכרת מזווית אחרת, אולי אפילו תגלו שהתמזל מזלכם. כי סוכרת במובן מסוים היא הזדמנות, היא צלצול השכמה שמתריע על הסכנות שבגופכם ומאפשר לכם, עם טיפול נכון ואורח חיים נכון, להרוויח את החיים מחדש ולהימנע מסיבוכים רבים.

 

בדרך לשינוי, אחריות היא מילת מפתח - אדם המתמודד עם סוכרת צריך להסכים לטפל גם בחלקים הרגשיים של המחלה וחלק מאותה התמודדות זה להתחיל לקחת אחריות על הסוכרת שלו. כשאנו מסתכלים בעיניים של הסוכרת ולוקחים עליה אחריות, קל וברור יותר לסגל שינויים נדרשים.

 

3. להתייחס לסוכרת כאל מחלת לב לכל דבר

הסיבוכים העיקריים של סוכרת מסוג 2 קשורים להיצרות העורקים וחסימת כלי הדם, מצב אותו ניתן לראות במחלת לב. חשוב להבין שלטפל בסוכרת זה לטפל בכל הסיכונים של מחלת לב ולא רק להפחית את ערכי הסוכר בדם.

 

יש להפחית את רמות הכולסטרול הרע, להוריד את לחץ הדם וכמובן את הקילוגרמים העודפים. גם הפחתה קטנה במשקל יכולה לעשות שינוי משמעותי לסוכרת שלכם.

 

ישנם כיום מגוון אפשרויות טיפול יעילות לסוכרתיים. אחת המגמות הבולטות בשנים האחרונות הינה פיתוח טיפולים בראייה מולטי פקטוריאלית כלומר, פועלים לא רק להורדת הסוכר בדם, אלא, פועלים גם על גורמי סיכון נוספים כמו לחץ הדם ועודף המשקל.

 

היות שסוכרת היא ריצה למרחקים ארוכים רבת שנים, ישנה גם מגמה לבחירת טיפולים שהוכיחו לא רק תוצאות מהירות בניהול המחלה, אלא גם הוכיחו יעילות רבת שנים ושמירה על מדדים מאוזנים לתקופות ממושכות. כששומרים על איזון לאורך זמן מקטינים את פוטנציאל הנזק המצטבר של המחלה.

 

שינה לא סדירה עשויה לגרום לעלייה במשקל ולהרעה במדדי הסוכר (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
שינה לא סדירה עשויה לגרום לעלייה במשקל ולהרעה במדדי הסוכר(צילום: shutterstock)

 

4. לא רק שינוי תזונתי

ידוע שלצד הטיפול בסוכרת חשוב לשנות את התפריט היומי לתזונה מותאמת לסוכרתיים. עם זאת, יש כמה שינויים בריאים הכרחיים נוספים שיכולים לעשות את ההבדל:

 

עישון - רוב האנשים יודעים שעישון אינו בריא וקשור ישירות למחלות ריאה ולב, אך מעטים יודעים שעישון לכשעצמו עלול לגרום גם לסוכרת. הניקוטין נמצא במחקרים כמשפיע על ייצור מופחת של הורמון האינסולין בלבלב שלנו וכן מקושר לתנגודת לאינסולין.

 

סטרס - סטרס גורם לסוכרת וסוכרת גורמת לסטרס. לחץ נקשר מחקרית גם ככזה שעלול להרע את סיבוכי הסוכרת, אבל יש גם חדשות טובות: להפחתת הסטרס יש אפקט חיובי על הצלחת הטיפול במחלה.

 

לחץ פיזי (כמו להיות חולה או לחץ לפני ניתוח) או לחץ נפשי גורם לעלייה ברמות הסוכר. הסיבה לכך קשורה בעליית רמות הקורטיזול, הורמון שקשור לתנגודת האינסולין. כדי להצליח לטפל בסוכרת אסור להשאיר את הפן הרגשי לא מטופל.

 

 ויסות רגשי, ניצול המשאבים החיוביים הטמונים בכל אחד, שינויים באורח החיים להורדת הסטרס והשקעה גם בטיפול לנפש היא חלק נכבד מטיפול נכון בסוכרת.

 

שינה - לשינה יש תפקיד מפתח לבריאותנו. שינה לא סדירה עשויה לגרום לעלייה במשקל ולהרעה במדדי הסוכר. זאת גם הסיבה לכך שאנשים אשר עובדים במשמרות (למשל אחיות או נהגי מוניות) או כאלו שטסים הרבה כחלק מעבודתם, פגיעים יותר ונמצאים בסיכון לעודף משקל ולהתפרצות של סוכרת. על כן טיפול מיטבי בסוכרת כולל גם הסדרת שינה מלאה ורגועה מדי לילה.

 

פעילות גופנית - אי אפשר בלי ההמלצה הקבועה למניעת סוכרת ולהתמודדות איתה. אבל פעילות גופנית היא באמת התרופה הטובה ביותר בנמצא.

 

היא מסייעת לסוכר להגיע לתאי הגוף אפילו ללא עזרת האינסולין ולספק לו את האנרגיה לה הוא זקוק. אימון גופני משפר את איכות השינה, את החשק המיני, מפחית את התהליך הדלקתי שהסוכרת והקילוגרמים העודפים מייצרים בגופינו ועוד. תרופת פלא, כבר אמרנו? בסוכרת זה נכון במיוחד.

 

5. קחו איתכם חבר למסע

סוכרת היא מסע ארוך הכולל עליות וירידות. אצל מרבית הסוכרתיים צצים לא מעט פחדים, תסכולים וקשיים. תלמדו לשתף ולהישען על חבר טוב. מומלץ להיעזר באיש מקצוע שידע לכוון, להאיר פינות חשוכות ולתת לנו יד ברגעים בהם נזדקק לכך.

 

הכותבות הן מהמרכז לטיפול בסוכרת, תל-אביב




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
סוכרת. נמצאת כמעט בכל בית
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים