שתף קטע נבחר

זהירות, עגבניה: למי מומלץ להימנע ממנה?

אוכלים עגבניות, חצילים ותפוחי אדמה, אבל סובלים מכאבים או דלקות? יש סיכוי שאתם רגישים לסולנין. כך תדעו בוודאות

אוהבים לאכול עגבניות, חצילים או תפוחי אדמה, אבל סובלים מכאבים או דלקת? יתכן שיש קשר. ירקות השייכים למשפחת הסולניים (למעלה מ-2,000 זני צמחים וירקות, כולל כל סוגי הפלפלים, עגבניות, חצילים, תפוחי אדמה ועוד) מכילים מספר תרכובות צמחיות הנקראות אלקלואידים (alkaloids).

 

חצילים ותפוחי אדמה, למשל, במיוחד כאלו שפיתחו כתמים ירוקים עקב אחסון במקום חשוף לאור, מכילים סולנין (solanine). עגבניות מכילות סוג אחר של אלקלואיד הנקרא טומטין. קפסאיצין הוא האלקלואיד שנמצא בפלפלים חריפים, ואפילו ניקוטין, שנמצא בעלי הטבק.

  

כיום כבר ידוע כי ישנם אנשים הרגישים לאלקלואידים, ולכן כאשר הם אוכלים כמות גדולה של ירקות או פירות המכילים אותם - הם עלולים לעורר או להחמיר תהליכי דלקת בגוף, כמו דלקות מפרקים. במקרים מסוימים האלקלואידים בתפוחי האדמה עלולים להחמיר גם את תסמונת המעי הרגיז ולהגביר את חדירות המעיים.

  

על פי תפיסה זו, הצטברות כמות גדולה של אלקלואידים בגוף עלולה להוביל להתפתחות כאבים או רגישות למגע, לעוויתות בשרירים, לדלקת או נוקשות בתנועה. אצל רוב האנשים שפיתחו תחושות אלה, הן תעבורנה בתוך שעות עד ימים בודדים לאחר שהם יפסיקו לצרוך מזונות שמכילים סולנין או חומרים אחרים. אך במקרה של רגישות גבוהה וצריכת כמויות גדולות של ירקות סולניים, הפחתת הדלקת והכאבים עלולה להתעכב במשך שבועות - אפילו עד שלושה חודשים.

 

הקשר בין כאבי מפרקים לצריכת ירקות סולניים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הקשר בין כאבי מפרקים לצריכת ירקות סולניים(צילום: shutterstock)

  

האם יש קשר בין ירקות סולניים לבעיות מפרקים?

הקשר בין צריכת ירקות סולניים לבין דלקת מפרקים ידוע כבר שנים רבות, למרות שלא נבדק לעומק במחקרים קליניים. לממסד הרפואי לא ברור עדיין האם בכל המקרים אכן מדובר במחלה, או שחלק מהם אלו פשוט תופעות לוואי של אכילת ירקות סולניים.

 

בנוסף, יש לא מעט אנשים החולים במחלות שגרוניות, כמו דלקות מפרקים, זאבת או מחלות אחרות שגורמות לכאבים בשרירים ובמפרקים, שמדווחים שאכילת ירקות סולניים גורמת להחמרה בבריאותם.

 

כך, למשל, מעקב אחר 1,400 נבדקים בארצות הברית במשך 20 שנה גילה שצריכת ירקות סולניים הוא אחד הגורמים לתסמיני הכאב אצל החולים בדלקת מפרקים שגרונית (ארתריטיס) עם רגישות מוגברת.

  

אתגר שלושת החודשים: כך תדעו אם גם אתם רגישים

רוצים לדעת אם גם אתם רגישים לסולניים? נסו את אתגר שלושת החודשים. הימנעו מצריכת כל הירקות הסולניים, מזונות מעובדים שמכילים אותם ואפילו תרופות או תוספי תזונה.

 

אחרי שלושה חודשים - אתם יכולים לחזור ולצרוך מרכיב אחד בכל פעם. בדקו האם אתם מתחילים לחוש כאבים, רגישות, נוקשות, עייפות, כאבי ראש, בעיות נשימה או חווים תסמינים אחרים. יתכן שכמו רבים אחרים גם אתם תמצאו שיפור ניכר במצב הבריאות שלכם בעקבות הרחקת סולניים מהתזונה שלכם.

 

רשימת המזונות האסורים

כל סוגי העגבניות: עגבניות שרי, קטשופ, רסק עגבניות, רטבים מוכנים שמכילים רסק או עגבניות שלמות, מרקים מוכנים.כל הסוגים של תפוחי אדמה: לרבות קמח או עמילן תפוחי אדמה – אך לא בטטות.

 

חצילים וסלטים מוכנים שמכילים אותם.במיהעלי חומעה כל סוגי הפלפלים: כולל גמבה ופלפלים חריפים ומאכלים שמכילים אותם, אפילו רוטב צ'ילי או ספייסי מיונז שמגישים עם סושי. גוג'י ברי, חזרזר ומספר סוגי אוכמניות: הם אמנם לא שייכים לקבוצת הסולניים, אך מכילים אלקלואידים דומים שעלולים לעורר תהליכים דלקתיים. יש המוסיפים לקבוצה זו גם תפוחים ודובדבנים.

 

טבק התרופה ההומיאופתית בלדונה תבליני פפריקה ופלפל חריף מסוג קאיין: אין בעיה להשתמש בפלפל שחור או לבן או פלפל אנגלי, כי הם אינם שייכים למשפחת הסולניים.

  

מרכיבים אחרים שמומלץ להימנע מצריכתם

תרופות או תוספים שמכילים עמילן תפוחי אדמה כחומר מילוי. תרופות מרשם המכילות אטרופין או סקופולאמין.יסמין.משחות שמכילות קפסיקום (מתמצית פלפל קאיין חריף) נגד כאבים.

 

אבקות אפיה שמכילות עמילן תפוחי אדמה.וודקה (מיוצרת בעזרת תפוחי אדמה).הימנעו ממוצרים שלא מפרטים את סוגי התבלינים, אלא מציינים "חומרי טעם", "תיבול" או "תבלינים" בלבד, מאחר והם עלולים להכיל מרכיבים ממשפחת סולניים.

  

חשוב לקרוא את התוויות ממש בזהירות, כיוון שגם אם אתם עושים הכול כמו שצריך - כמות קטנטנה של מרכיב אחד עלולה לפגוע ביעילות ה"אתגר"

 


 .
 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
למי כדאי לוותר עליה? עגבניה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים