שתף קטע נבחר

מת המחזאי הבריטי ארנולד ווסקר

המחזאי היהודי, שנחשב לאחד הבולטים בתחומו, הלך לעולמו בגיל 83. ווסקר כתב עשרות יצירות שתורגמו ברחבי העולם, והיה אחד האמנים הבריטים היחידים שהתבטאו נגד החרם על ישראל

ארנולד ווסקר, מהמחזאים הבריטים הבולטים במאה ה-20, מת אמש (ג'). ווסקר היה בן 83 במותו ובשנים האחרונות סבל ממחלת הפרקינסון. לאורך קריירה מזהירה כתב בין היתר כ-50 מחזות, סיפורים קצרים, ספרי ילדים ואסופת שירים, וזכה בזכות יצירתו לתואר אבירות מהמלכה, שניתן לו ב-2006. על אף מחלתו המשיך לכתוב ובמהלכה אף פרסם אסופת שירים. יצירתו האחרונה, "סוס נדנדה", פורסמה בשנת 2007.

"ציפס עם כל דבר". עודד תאומי ויהורם גאון בהפקה של הקאמרי (צילום: ישראל הרמתי) (צילום: ישראל הרמתי)
"ציפס עם כל דבר". עודד תאומי ויהורם גאון בהפקה של הקאמרי(צילום: ישראל הרמתי)
 

ווסקר נולד ב-1932 להורים היהודים לאה פרלמוטר, קומוניסטית נלהבת, וג'ו ווסקר, שעבד לפרנסת המשפחה כחייט, ולמד בילדותו בבית ספר יהודי. בביוגרפיה שראתה אור בשנות ה-90 אמר כי הוריו דוברי היידיש השפיעו רבות על התפתחותו ככותב. מאוחר יותר היה פעיל בתנועת הנוער היהודית, "הבונים".

 

להכרה עולמית זכה אחרי פרסום הטרילוגיה: "מרק עוף וגריסים", "שורשים" ו"אני מדבר על ירושלים". מחזותיו תורגמו ל-20 שפות, בהן עברית, והועלו על במות מרכזיות בעולם, מהרויאל קורט והתיאטרון הלאומי בלונדון ועד תיאטרון מיצוקושי בטוקיו. בתיאטרון הבימה עלתה בשנת 1977 גרסה של הבמאי עמרי ניצן למחזה "המטבח", הפקה רבת משתתפים בה שיחקו בין היתר יונה אליאן, רפאל קלצ'קין ושמעון כהן. את מחזהו זה, שזכה לעיבודים רבים, ביימו בין היתר ענקים כמו אריאן מנושקין וסטיבן דאלדרי.

 

ווסקר היה בין הקולות הבודדים בקרב אמני אנגליה שהתנגדו באופן פומבי לחרם על ישראל. בשנת 2012, עם קריאות ארגוני שמאל פרו פלסטינים לבטל את השתתפות הבימה בפסטיבל שייקספיר בתיאטרון הגלוב בלונדון, אמר כי ניסיון לחסום שחקנים ישראלים מלהציג את 'הסוחר מונציה', לא שונה בהרבה משריפת הספרים בעידן הנאצי. בראיונות לעיתונות צוטט כשאמר: "אמנים שדורשים חרם של אמנויות, אינם מבינים את טבע המקצוע בו הם עוסקים. אם האמנות יכולה להעמיק את המודעות לסבל האנושי ולסייע לחדד מחשבה רגישה, מדוע שנרצה למנוע כלים שכאלה מאותם אנשים שצריכים, לדעתנו, להיות מודעים לסבל ולחוסר הרגישות בהם הם לוקחים חלק?".

 

ווסקר נחשב כאקטיביסט ועסק רבות בנושאים פוליטיים. בשנת 1961 אף ישב בכלא על השתתפותו בהפגנות לא-אלימות נגד שימוש בנשק גרעיני. שמו נקשר עם מה שכונה בזמנו על ידי מבקרי התיאטרון בבריטניה כדור הצעירים הזועמים ("Angry Young Men"), קבוצת כותבים ממעמד הפועלים אליה שויכו גם הרולד פינטר וג'ון אוסבורן. ווסקר דחה את התואר שדבק בו. בראיון לרשת BBC שנערך בשנות חייו האחרונות, אמר: "המקום ממנו אתה בא, אינו באמת חשוב. אתה לא כותב טוב כיוון שבאת ממעמד הפועלים או כיוון שלמדת באוניברסיטה. אתה כותב טוב כיוון שאתה כותב טוב. זו העבודה שחשובה, לא השיוך".

 

עם זאת, הרקע ממנו בא, משפחה קומוניסטית ממוצא יהודי, היה נוכח ביצירתו והיווה השראה למחזות המפתח שכתב כמו "מרק עוף וגריסים", מחזה מפוכח על משפחה יהודית קומוניסטית שנאבקת ב"חולצות השחורות", התנועה הפשיסטית שהקים אוסוולד מוסלי בשנות ה-30 בלונדון. המחזה, הראשון מהטרילוגיה שמרכזה אליו את תשומת הלב, חזר לבמת הרויאל קורט בשנת 2011, חמישה עשורים לאחר שנכתב.

 

בראיון שפורסם ב"גארדיאן" לפני שנים אמר כי הוריו היו אתאיסטים גמורים, אך הדגיש באותה הנשימה: "אבל הם היו גם – ואת זה קשה יהיה לגויים להבין – יהודים לחלוטין". בראיון שנערך לציון יום הולדתו ה-70 אמר המחזאי: "ולמרות, שכמו מרבית הכותבים, אני מפחד למות לפני שאכתוב את יצירת המופת שבזכותה אזכר לנצח, כשאני מביט על השורה הארוכה של יצירותיי שפורסמו ומונחת לפני על שולחן העבודה, אני חושב: לא רע, ווסקר, לא רע".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
ארנולד ווסקר. 2016-1932
צילום: AP
לאתר ההטבות
מומלצים