שתף קטע נבחר

"בני בן ה-16 עבר שיקום בבית לאחר ניתוח ראש"

העשור האחרון הביא איתו מגמה חדשה ומבורכת של אפשרות לשיקום בבית, בסביבה הטבעית והמוכרת. סוזן רזניק, אם לנער שבגיל 16 עבר שיקום בבית לאחר ארבעה ניתוחי ראש, משתפת את סיפורם האישי ומדגישה את החשיבות המכרעת של השיקום בבית להצלחה של התהליך עבור צעירים, שרק רוצים לחזור לחברים, ללימודים ולשגרת החיים הרגילים

בשיתוף צבר רפואה

 

סוזן רזניק, אשר בנה עבר שיקום נוירולוגי מורכב לאחר מספר ניתוחי ראש, מספרת כי "בנקודת ההתחלה, המצב הפיזי של בני היה ירוד מאוד, הוא לא היה יכול אפילו ללכת או לאכול באופן עצמאי.

 

"רצינו להתקבל למרכז שיקום ולא היה מקום, ואז עלה הרעיון לקבל שיקום בבית. בהתחלה חששתי, אבל בסוף הבנתי שזה היה הדבר הנכון ביותר לעשות".

 

קיראו עוד בערוץ אשפוז בבית

 

"במהלך השיקום", מספרת רזניק, "החברים היו יכולים לבוא לבקר, ומספר פעמים אף הגיעה כל הכיתה לביקור. גם המורים היו יכולים להמשיך להעביר לו שיעורים, ולמרות שיש מורים בבתי החולים, אין ספק שזה לא אותו דבר. המורים הגיעו אליו הביתה, והוא הצליח להשלים במהלך החורף את כל הבגרויות שהפסיד בקיץ בעקבות הניתוחים. הקרבה למשפחה, לבית ולחברים עזרה מאוד בתהליך השיקום והחזרה לחיים וללימודים".

 

הדס כורם, פיזיותרפיסטית בצוות השיקום של 'צבר רפואה', אומרת כי "באופן כללי בשיקום בבית, ובמיוחד אצל צעירים, יש חשיבות גדולה מאוד לעובדה שהאדם נמצא בסביבה המוכרת לו, מה שהוא מחשיב בתור הסביבה הבטוחה שלו מבחינת משפחה קרובה וחברים".

 

הקושי של צעירים במוסד שיקומי

ד"ר רוני צבר, המנהל הרפואי והמייסד של 'צבר רפואה', אומר כי "יש מעט מאוד מוסדות שיקומיים בארץ ורק שניים-שלושה מוסדות שיקום ייעודיים המתמחים בגילאים הצעירים. על אף שמקומות אלו מומחים בתחום, יש צעירים רבים אשר אינם בהכרח נדרשים לאשפוז במסגרת כזו, ושיקום בבית מהווה את הפתרון הנכון ביותר עבורם".

 

בנוסף, הדס כורם מציינת את הרתיעה האפשרית של צעירים ממוסדות השיקום. "בשיקום במוסד אתה נחשף למטופלים רבים סביבך, לעתים רבות חולים עם נכויות קשות, או מצבים קוגניטיביים קשים. מדובר באנשים הנמצאים בסבל קשה – וזה משהו שיכול להשפיע על מצב הרוח, על המוטיבציה, על היכולת לגייס את עצמך לטובת השיקום.

 

"מוטיבציה היא אחד הפרמטרים הכי קריטיים לשיקום מוצלח. המשוקם צריך להיות מגויס למטרה, אי אפשר לשקוע במרה שחורה, כי חייבים להשקיע מאמצים רבים בשביל להשתקם. לכן, סביבה מוכרת יכולה לעזור מאוד בצבירת הכוח והמוטיבציה".

 

כורם, שעבדה שנים רבות במוסדות שיקום ועובדת כעת בשיקום בבית, מוסיפה: "בניגוד למשוקמים בני 80 פלוס, בפני המשוקמים הצעירים יש חיים שלמים לפניהם - הציפייה שלהם היא לחזור לחברים, להשתלב חזרה בבית הספר ולתפקד באופן רגיל. שיקום בתנאי המעבדה של המוסד יכול להקשות מאוד, לעומת שיקום בבית שהוא הרבה יותר מדויק ומוכוון חיים אמיתיים ורגילים".

 

יתרון נוסף של השהות בבית הוא מניעת הנסיעות הרבות של בני המשפחה הקרובה אל המוסד השיקומי. רזניק מעידה כי "לנו מאוד עזר שלא הייתי צריכה לנסוע לבית החולים בכל יום, וכך הייתי יכולה להיות יותר לידו, מבלי להתנהל בכבישים ולבזבז זמן מיותר".

 

צורך ברגישות מיוחדת מצד הצוות המטפל – במיוחד בשיקום צעירים

לדברי ד"ר צבר, בעת עבודה של צוות שיקום עם צעירים, ישנם היבטים מיוחדים אליהם צריך להתייחס ברגישות, גם בנוגע למטופל אך גם בנוגע למשפחה. לדבריו, "האינטראקציה הלא פחות משמעותית היא עם ההורים – הם צריכים להרגיש שהמסגרת השיקומית היא ברמה הגבוהה ביותר, בזמינות גבוהה ועם מענה לכל חשש".

 

באשר לצעיר המשוקם עצמו, מסביר ד"ר צבר כי "הצרכים של צעיר במצב שכזה הם מאוד רגישים ושונים. בכל מה שקשור לנעורים, יש סוגיות של שמירת תדמית הגוף, הנראות, בושה אפשרית לגבי הסיטואציה החדשה. ישנו חשש מהמגבלה בתפקוד, הופעה של שיתוק חלקי, מראה פנים שעשוי להשתנות, כוויות בולטות. כל אלו יכולים לפגוע בדימוי הגוף אצל בני נוער, אשר מהווה רכיב חשוב בחייהם".

  

הרצון העז להשתלב חזרה בחיים החברתיים

אחד מהרצונות החשובים והרגישים ביותר אצל צעירים הוא החזרה לחיים החברתיים הרגילים בקהילה. "לכן חשוב לשמור על רצף המסגרות", אומר ד"ר צבר. "לוודא הגעה של מורים, מתנדבים, חברים מהכיתה, שימשיכו לעזור בחומר הלימודים, פעולות של תנועת הנוער.

 

"שמעתי על מקרים שכל הפעילות של הקבוצה בתנועת הנוער עברה לביתו של הצעיר המשתקם – מעשה מקסים שיכול רק לסייע בתהליך השיקום. בנוסף, חשוב לוודא שבכל אירוע חברותי משמעותי, הילד ישולב, יסיעו אותו במיוחד וידאגו להתאמות הנדרשות, על מנת שלא ירגיש שהוא נשאר בחוץ".

 

רזניק מספרת: "הייתה לנו נגישות מלאה לרופא, לאחות, הרופא האחראי היה מאוד זמין, דאגו שטיפולי הפיזיותרפיה והריפוי בעיסוק יבוצעו כמתוכנן, והייתה עובדת סוציאלית שליוותה אותנו באופן צמוד. הרגשנו שאנחנו מוקפים בעזרה, באנשים שאכפת להם, ולאט לאט זה עזר לנו גם מבחינה פיזית וגם מבחינה נפשית.

 

"בהתחלה בני היה שוכב על הספה כמעט כל היום ולא הרגיש שום דבר עם הידיים, לא היה מסוגל אפילו לסגור כפתורים. לאחר השיקום הוא הגיע למצב בו הפעילות האחרונה עם הפיזיותרפיסט הייתה ללמוד לנסוע על אופניים. קנינו לו אופניים חשמליים וכיום הוא מגיע בעזרתם לחברים, לסניף תנועת הנוער, ולמעשה ממשיך את חייו הצעירים".

 

איך ניתן לקבל את השירות?

שירות השיקום בבית של צבר רפואה ניתן בכל הארץ, כאשר צוות השיקום נכנס לבית המשפחה תוך 24 שעות.

 

השירות ניתן ללא עלות במסגרת שירות הביטוח של רוב קופות החולים בישראל, בכפוף לאישור קופת החולים, עבור אותם חולים אשר עברו אירוע ומופנים להמשך שיקום אינטנסיבי באשפוז. השירות ניתן גם במסגרת שירות פרטי בתשלום, במידת הצורך.

 

מידע נוסף על שיקום בבית





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
חשיבות השיקום בבית
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים