שתף קטע נבחר

צפו: מצלמה תיעדה יענה דוגרת על ביצים בספארי ר"ג

המטפל אלעד הרשקוביץ מהספארי ברמת-גן מתעד בחודשים האחרונים את בעלי החיים בגן החיות באמצעות מצלמות גו-פרו המוצבות בקירבת בעלי חיים. הפעם הוא תיעד יענה שדוגרת במרץ על שבע ביצים, רגע לפני שהזכר מגיע להחליפה בדגירה

מצלמת גו פרו שהוצבה במהלך חילוף משמרות הדגירה של היענים בספארי ברמת-גן העניקה הצצה מיוחדת לאופן בו הנקבה והזכר דוגרים על הביצים מסביב לשעון. להקת היענים בספארי ברמת גן מונה כיום שישה פרטים, מהם זכר אחד וחמש נקבות.

 

"היענות בחרו להטיל את הביצים באזור פחות גלוי לבעלי החיים בשטח הפתוח ולמבקרים, כדי שיהיה להם שקט במהלך הדגירה ", אומר ל-ynet אלעד הרשקוביץ, מטפל בשטח האפריקני בספארי. "השתדלתי לשים את המצלמה מספר דקות לפני שיש חילוף משמרות הדגירה בין הזכר לנקבה, כדי לתעד את ההתרוממות מהביצים ואת הישיבה עליהן".  

 

 

בספארי הזכר מזדווג עם כל הנקבות, אך רק הנקבה הבכירה מתוך הלהקה דוגרת על הביצים. "הם מזדווגים, מטילים ביצה אחת בכל פעם וממשיכים להטיל ביצים נוספות באותו הקן. מי שדוגר על הביצים הם הזכר והנקבה הדומיננטית שמעדיפה לשים את הביצים שלה במרכז הקן כדי שסיכויי הדגירה שלהן יהיו יותר גבוהים, כך שחלק מהביצים של הנקבות האחרות נדחקות לפינה ולעיתים לא מתפתחות". 

 

 (צילום: אלעד הרשקוביץ, ספארי ר"ג) (צילום: אלעד הרשקוביץ, ספארי ר
(צילום: אלעד הרשקוביץ, ספארי ר"ג)


 

הזכר מתחיל לדגור בשעות אחה"צ

היענים מתייחמים בתחילת השנה ושיא העונה מגיע בשלהי ינואר, בהם הזכרים התאמצו ורקדו ריקודי חיזור כדי להרשים את הנקבות. בספארי, היענים שאינם מאויימים בטורפים כבר התאימו עצמם לשגרת החיים בשבי ודוגרים גם במהלך שעות היום. בטבע הנקבה והזכר נוהגים להשתתף יחד במלאכת הדגירה.

 

"הנקבה דוגרת במהלך היום והזכר, בעל הנוצות השחורות, דוגר עד שמונה בבוקר אז היא מסיימת את ארוחת הבוקר שלה", מגלה הרשקוביץ. "הזכר בעל הנוצות השחורות מתחיל את הדגירה משעות אחר הצהריים המוקדמות ודוגר עד הבוקר".

 

 (צילום: אלעד הרשקוביץ, ספארי ר"ג) (צילום: אלעד הרשקוביץ, ספארי ר
(צילום: אלעד הרשקוביץ, ספארי ר"ג)

 

הביצים במרכז הקן בעלות הסיכוי הגבוה לבקוע

קן טיפוסי של יען מכיל בין 22-24 ביצים, כשהנקבה מטילה שמונה ביצים לערך בכל עונה. מפאת גודלן של הביצים, נקבת היען לא תהיה מסוגלת לדגור על כמות גדולה מדי של ביצים ובדרך כלל, היא תעיף החוצה את אלו הנמצאות בהיקף ובשולי הקן. הביצים של נקבות ממעמד נחות יותר, זוכות למיקום פחות אטרקטיבי לדגירה קבועה ועלולות שלא להתפתח באופן מלא. 

 

על מנת להגן על הביצים מפני בעלי חיים גדולים ועופות דורסים החיים בספארי, הוקמו בספארי אזורים מתוחמים בשטח הפתוח, שמגודרים בעזרת בולי עץ וגזמים, שיאפשרו ליענים להסתתר משאר החיות.

 

ביצי היען שוקלות כקילוגרם עד קילוגרם וחצי. מאחר והנקבה מטילה ביצה כל יומיים, זהו גם פרק הזמן שלוקח לה לייצר כמויות גדולות של סידן למען הביצה.

 

 (צילום: אלעד הרשקוביץ, ספארי ר"ג) (צילום: אלעד הרשקוביץ, ספארי ר
(צילום: אלעד הרשקוביץ, ספארי ר"ג)

 

במרבית המקרים, נקבות היענה ניזונות מאבנים קטנות על מנת לספק לעצמן את מנת הסידן הדרושה להתפתחות הביצה. רוב הביצים בקן בוקעות בדרך כלל זו אחרי זו. בטבע האם תקח עימה את האפרוחים שבקעו ומסוגלים כבר ללכת והאפרוחים שלא הספיקו לבקוע, ישארו מאחור. מאחר וישנן כמויות קטנות של דם בעת בקיעת הביצים, הדבר עלול למשוך טורפים ממרחקים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלעד הרשקוביץ, ספארי ר"ג
יענה דוגרת על ביצים ספארי ר"ג
צילום: אלעד הרשקוביץ, ספארי ר"ג
מומלצים