שתף קטע נבחר

אירועי השבוע

מה נשתנה הפסח הזה בטורונטו?  

הקהילה היהודית בטורונטו, שהתרגלה לחפש בנרות מוצרים לחג, מוצאת השנה מבחר שלא נראה כמותו. האחראי הלכך הוא הנרי אנדר מ'פודפסט'

 

סביר להניח שאת הקניות לחג כבר עשיתם עד עכשיו, אבל תמיד מגיע הרגע בו אתם חייבים לרוץ לסופרמרקט הקרוב לאיזור מגוריכם ולקנות עוד דבר מה נוסף. אז זהו, שהשנה זה הולך להיות קל מתמיד, מכיוון שכמו שבטח כבר שמתם לב, כמעט כל סופרמרקט מצפון לטורונטו, מחזיק במבחר גדול של מוצרים כשרים לפסח.

האחראי העיקרי לכך, הוא הנרי אנדר, מנכ"ל 'פודפסט', שמייבא לקנדה את מוצרי 'עלית', 'זוגלובק' ועוד. "השנה, עם הבאת המותג 'מנישביץ' מניו יורק, לצד הגדלת הייבוא מישראל, המבחר פשוט שבר שיאים. בעלי המרכולים הגדולים מבינים כיום את כח הקנייה של הקהילה הישראלית והיהודית בעיר, אבל גם ובעיקר, חושבים על איך לשמור על קשר אישי יותר עם הלקוחות, במטרה לספק להם את השירות הטוב ביותר. תחרות היא הרי לא מילה גסה".

מבחינת המחיר, הסופרמרקט Durante's No Frills בסנטר סטריט, הוא ככל הנראה המשתלם ביותר. ההיצע הגדול ביותר נמצא בסובי'ס הכשר ברחוב קלארק ואפילו ב'לונגוס' וב-Real Canadian Superstore בסטילס ודאפרין, מחזיקים במגוון רחב של מצות, עוגיות, חטיפים ומוצרים כשרים נוספים כשרים לפסח. ההפתעה הגדולה מגיעה דווקא מסניף 'יאמי מרקט' שבמייג'ור מקנזי ודאפרין, שמייבא באופן עצמאי מוצרים רבים מישראל.

 

 

 

עושים סדר עם חב"ד - חוויה של פעם בשנה

 

בטיול הגדול אחרי הצבא, ירח דבש שמתרחש בתקופת האביב, או שבתון מהעבודה שמוביל אותך ליעד אקזוטי של נופש בלתי נשכח, אתה מסתכל בלוח והופ! חג הפסח מתקרב. איפה נשיר את ה'מה נשתנה' ואת ה'חד גדיא'? אל דאגה, מבררים איפה ממוקם בית חב"ד ומצטרפים לחגיגה משכרת של ריחות וטעמים, שירים וריקודים.

 

במאות נקודות על פני הגלובוס, בכל מקום שיש קהילה יהודית, מזמינים השלוחים של הרבי מליובאוויטש את היהודים מכל החוגים והעדות, הזרמים והשפות, להסב סביב שולחן החג, ליל הסדר של פסח.

גם במקומות שאין קהילה מסודרת, אבל מאות ולפעמים גם אלפים של יהודים שוהים במקום לצורכי טיול, רפואה או לימודים, מארגנים אנשי חב"ד "ליל הסדר" ומבטיחים חוויה בלתי נשכחת. אי אפשר לפספס את 2,850 האירועים המתקיימים ביותר מ-90 מדינות ברחבי העולם, ואת המנגינה הזו אי אפשר להפסיק.

 

לילות הסדר הגדולים ביותר מתקיימים בנפאל, בצ'ילה ובבוליביה, כאשר כל אחד מהם מכיל קרוב לאלפיים משתתפים! באולם אחד גדול. כבר 30 שנה שליל הסדר בקטמנדו מנקז אליו מטיילים יהודים ובעיקר ישראלים, לאחר שבועות ארוכים של הכנה לוגיסטית מורכבת, משלוח של 2500 בקבוקי יין, 3000 קציצות של געפילטע פיש, טון מצות, מאות קופסאות שימורים, מוצרי חד פעמי ועוד, היוצאים במכולה ענקית מישראל, שמגיעה בערב חג לאחר תלאות ומשוכות למרכז הפעילות של חב"ד בעמק הנפאלי.

 

גם בטורונטו, קיימת קהילה ישראלית תוססת, ובקרבה פועל מרכז חב"ד לדוברי עברית המקיים פעילות לכל המשפחה סביב ימות השנה. הרב ישראל לנדא והרב שמעון בינשטוק הנערכים לקראת החג והסדר הקהילתי, מספרים על "סדר ציבורי, המארח משפחות ויחידים. מדובר בפרויקט אדיר ממדים שיזם הרבי מליובאוויטש, ובמצוותו מקיימים שלוחי חב"ד מדי שנה אירועים ציבוריים הפתוחים לקהל הרחב.

ישנם מקומות שאופי הסדר לובש צורה של בליל קולות ושפות של תיירים מכל העולם המתרכזים בנקודה מסויימת, וישנם מקומות שהסדר פונה לתושבים ובני הקהילה שרוצים לקיים את אירוע החג בצוותא עם יהודים אחרים ובאווירה שמחה.

"בעבר, הייתי חלק מצוות ההיגוי והתכנון של הסדרים הפופולאריים מאוד במזרח הרחוק בתאילנד שם נמצאים אלפי ישראלים בכל זמן נתון", מספר הרב בינשטוק, "על פי רוב מטיילים, נערכים סדרי פסח ענקיים. בבנגקוק הבירה עם הרב נחמיה וילהלם, וכן בקוסומי ובפוקט. במשך 3 שנים זכיתי יחד עם רעייתי המסורה לארח קרוב ל-1000! איש, צעירים וצעירות מכל מקום בארץ, באולם חגיגי באי פוקט".

 

אז מה גרם לרב בינשטוק לרצות ו"לייבא" את אותו ליל סדר המוני ושמח לקנדה? "טוב, זו חוויה עוצמתית שאי אפשר לתאר אותה במילים. אחרי קריאת ההגדה, ארבע כוסות יין, מצה טעימה שהגיעה היישר מהתנור בכפר חב"ד, מגיעים הרגעים להם כולם מצפים, שירי פסח כשכולם רוקדים על הכסאות ואפילו על החלונות והשולחנות. שמחה שמרקיעה שחקים, "אחד מי יודע", "חג גדיא", "מי שמאמין לא מפחד", "אני מאמין", ושירים נוספים שמקפיצים את הנשמה ואת הלב, את הרגליים ואת הידיים.

 

"מתוך געגוע לאותם רגעים, ומתוך רצון עז להנגיש את החג על יופיו לכל החברים בקהילה הישראלית כאן בטורונטו, החלטנו להרים את הכפפה ולארגן ליל סדר בשפה העברית שיתאים לכולם. ליל הסדר הקהילתי יערך עבור אלו שנרשמו במשך שבועות שקדמו לחג.

 

"בסיום הערב החגיגי, שנערוך סביב שולחן הסדר הגדול והמשותף לכל כך הרבה יהודים, אחרי סיפורי החג ושירים אהובים, מטעמי החג ואווירה משפחתית ומלבבת, המצות הפריכות, היין המשובח, ושמחה פורצת גדר, נעמוד כולנו ונכריז את השורה המסיימת, הכוללת ציפייה דרוכה לחירות אמיתית של העם כולו: "לשנה הבאה בירושלים הבנויה".

 

Chabad Israeli Community of the Greater Toronto Area

7770 Bathurst St. • Thornhill • ON • L4J 0H6 • Canada • Office: 905-709-7770

 

 

 ליל סדר חגיגי במיוחד עם הרב בינשטוק צילום: בית חב"ד ()
ליל סדר חגיגי במיוחד עם הרב בינשטוק צילום: בית חב"ד

 

"לחדש התחייבויות הממשלה למען ניצולי השואה בקנדה" 

 

מפלגת ה-NDP אמנם נמצאת בפני סוג של משבר, אחרי שהדיחה לאחרונה את מנהיגה, תומאס מולקייר, בעקבות הכשלון בבחירות האחרונות. ה-NDP לא הצליחה לשמור על מקומה כמפלגה השניה בגודלה בקנדה, הישג עליו היה אחראי ג'ק לייטון המנוח ב-2011, כך שהקרב על מנהיגות המפלגה הדמוקרטית החדשה נמצא בשיאו וכרגע רואים עצמם מספר מועמדים כיורשים פוטנציאליים.

בינתיים מוכיחה מפלגת השמאל, שרבים חוששים כי תהפוך לקיצונית יותר בדעותיה, כי היא יכולה להמשיך להוות אופוזיציה קולנית לשלטון הליברלי. הדברים נכונים גם לגבי נושא ניצולי השואה שהפך רגיש בשנים האחרונות, מאחר וישנן תלונות רבות על כך שהממשלה לא עושה מספיק על מנת לסייע לאותם נזקקים ששרדו את הנאצים וכעת מתקשים לשרוד מבחינה כלכלית את חיי היומיום בקנדה.

 

בדיון מקדים לקראת יום השואה שיתקיים בחודש הבא, מורי רנקין, חבר מפלגת ה-NDP, הזכיר לפרלמנט כי קנדה עדיין לא מקיימת כראוי החלטות שכבר התקבלו בעבר לטובת ניצולי שואה. רנקין הזכיר כי ממשלות קודמות כבר קיבלו החלטות לקידום סיוע לניצולי שואה, אך אלה עדיין נמצאים בשלבים בירוקרטיים שונים.

"אני מבקש מהממשלה לכבד ולקיים הסכמי פיצויים לניצולי שואה שהתקבלו בעבר", אמר רנקין בדיון שנערך בשבוע שעבר. "כשהנאצים כבשו את מרכז ומזרח אירופה, רכוש רב הוחרם מהיהודים. חלק גדול מהרכוש מעולם לא הוחזר לבעליו החוקיים, והקורבנות מעולם לא זכו לפיצוי. מעבר לסבל הבל יתואר שהם עברו בזמן השואה, מדובר באנשים דלי אמצעים שאחרי כל כך הרבה שנים, גם הגיע המן לספק להם את ההגנה, הסיוע והפיצוי הדרוש".

"מעל 40 אלף ניצולי שואה הגיעו לקנדה והפכו אותה למרכז השלישי בגודלו של ניצולים. קנדה חייבת לאכוף את הצהרת טרזין והפרוטוקולים שנלחמים באנטישמיות. אי אפשר לשנות את העבר, אבל זה לא אומר שאיננו מחוייבים לעשות משהו כיום. הממשלה צריכה לחדש את ההתחייבות שלה לסייע בהשבת רכוש ניצולי השואה, על מנת לקדם גם אם במעט, עשיית צדק לטובת אנשים שאיבדו כל כך הרבה".

 

 

 

קריאה לאוניברסיטת יורק: לפרק את 'ועדת הסובלנות'

 

הסטודנטים היהודים והישראלים באוניברסיטת יורק כבר התרגלו לתחושה הלא נעימה שיכולה להתלוות להליכה פשוטה בין מסדרונות הפקולטות השונות. למרות שהאוניברסיטה נחשבת לקרובה ביותר לפרברים הצפוניים של טורונטו, בהם מתגוררים יהודים רבים, בשנים האחרונות השתלטו על ארגוני הסטודנטים השונים, פעילי BDS אנטי ישראליים, שהרשו לעצמם להפוך קיצוניים יותר ויותר, תוך שהם מנצלים מדיניות מתירנית יחסים מצד הנהלת המוסד האקדמי.

הפגנות קולניות ולעתים אף אלימות הפכו לדבר שבשגרה ובאחד האולמות אף מתנוסס מאז 2013 ציור מעורר מחלוקת של נער פלסטיני עטוף בצעיף עם מפת 'פלסטין השלמה', כשאבן המסמלת את המאבק הפלסטיני נמצאת בידו. למרות שהכיתובים 'שלום' ו'צדק' כתובים באנגלית, ערבית ועברית בתחתית הציור, הוא הקים עליו מתנגדים רבים שטוענים כי הוא עושה בדיוק את ההיפך. בינואר השנה, אף הסיר אחד התורמים הגדולים של האוניברסיטה, פול ברונפמן, את חסותו בעקבות כך.

ארגונים יהודיים התלוננו על היחס לו זוכים סטודנטים יהודיים וישראלים בקמפוס, כמו גם על תחושת חוסר הביטחון אותה הם חשים. בצעד רשמי ראשון שנועד לעצור את הסחף, החליט נשיא האוניברסיטה, ממדוח שוקרי, על הקמת ועדה שאמורה לחקור ולהמליץ על דרכי פעולה שיקדמו "סובלנות, כבוד הדדי וחילופי רעיונות, בעיקר בנושאים רגישים במיוחד מבחינה סוציאלית ופוליטית".

הקהילה היהודית קיבלה את היוזמה בברכה, עד שהתברר כי ארבעה מחברי אותה ועדה מצומצמת גם כך, הינם אנטי-ישראלים באופיים. אחד מהם למשל, הינו אקטיביסט BDS שכבר עשה כותרות בזמן שניסה להתגנב לאחד מהמשטים לעזה. אחר כבר ביקר את ישראל וטען כי ממשלתה מבצעת 'טיהור אתני' בפלסטינים, בעוד שניים אחרים פעלו גם הם בעבר כנגד המדינה היהודית

"הוועדה הזו, ביחד עם חוסר היכולת להסיר את הציור הפוגעני, מוכיחה כי הנהלת האוניברסיטה בראשות שוקרי, כשלה או שהיא פשוט אינה מעוניינת לשפר את החיים והאווירה בקמפוס", נכתב במאמר משותף של מרק נויבורג, מנכ"ל הילל קנדה, ושרה לפטון, סגנית נשיא השדולה היהודית (CIJA) בטורונטו, שהתפרסם ב'נשיונאל פוסט'.

"שוקרי אמור להוציא מהועדה את כל אותם חברים שהביעו בעבר עמדות אנטי-ישראליות מובהקות, ובמקומם להכניס לתוכה מחליפים מנוסים וראיים, במטרה לקדם מסר של אנושיות ואחווה. אם זה לא יקרה, ישנו סיכון אמיתי כי במקום לפתור את המשבר בגינו היא הוקמה, היא רק תעמיק את הקרע. הסיכון הוא שאותה ועדה אף תתרום את חלקה לניכור בו חשים סטודנטים רבים”.

 

 

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מוצרים לפסח. חוגגים בקנדה
צילום: shutterstock
מומלצים