שתף קטע נבחר

תערוכת צילום ביפו: "גילינו בני נוער דעתנים"

13 תלמידים מרחבי הארץ מציגים עבודות צילום שיצרו במסגרת לימודי אנגלית ביוזמת שגרירות ארה"ב. בעזרת עדשת המצלמה ניסו לזעוק נגד הריסת בתים, להציג את הזלזול של צה"ל בטבע ולמחות: "איפה הצדק בחיי הנערות הבדואיות?"

אפליית נשים, גדר ההפרדה וסוגיית הכפרים הבלתי מוכרים בנגב, הן חלק מנושאי העבודות המוצגות אחר הצהריים (ב') בתערוכת "הקהילה ואני" בנמל יפו. את התמונות צילמו תלמידי תיכון מרחבי הארץ בפרויקט ללימוד השפה האנגלית שיזמה שגרירות ארה"ב בישראל.

 

עשרות תלמידי תיכון מרחבי הארץ התמודדו בחודשים האחרונים על מקום בתערוכת הצילום "הקהילה ואני: זהות וקהילה", שמוצגת בנמל במסגרת הפסטיבל בינלאומי לצילום. 13 עבודות נבחרות מככבות בה. התלמידים מבקה אל-גרבייה, רמלה, תל שבע, כסייפה, אום אל-פחם ובית שמש נתבקשו לתעד אירועים משמעותיים בחייהם במסגרת לימודי השפה האנגלית שיזמה שגרירות ארה"ב בישראל. במהלך השיעורים ביקרו התלמידים בתערוכת הצילום "עדות מקומית" שמציגה מידי שנה צילומי עיתונות נבחרים ואף ביקרו בסדנאות כדי לחבר אותם אל עולם הצילום.

"צה"ל מזלזל בטבע" (צילום: איימן אל-ג'לאל ) (צילום: איימן אל-ג'לאל )
"צה"ל מזלזל בטבע"(צילום: איימן אל-ג'לאל )

"אם אין לנו בתים, איך יהיו לילדים שלנו חיים טובים יותר?" (צילום: שורוק טאבט אבו-כף ) (צילום: שורוק טאבט אבו-כף )
"אם אין לנו בתים, איך יהיו לילדים שלנו חיים טובים יותר?"(צילום: שורוק טאבט אבו-כף )

"לפתוח את הדלת הסגורה" (צילום: איבטיסם אבו-כף ) (צילום: איבטיסם אבו-כף )
"לפתוח את הדלת הסגורה"(צילום: איבטיסם אבו-כף )
את התלמידים הובילו הצלם האמריקני, ג'ון סטיינמאייר, והצלם הישראלי-אמריקני, ירון בן חורין, שלימדו לצלם ולספר סיפור עיתונאי באמצעות עדשת הטלפון הנייד.

 

"הבאנו מומחים מאמריקה שלימדו איך לספר סיפור באמצעות צילום", אמרה ג'ולי פישר, אשת שגריר ארה"ב בישראל דן שפירו, שחילקה תעודות הוקרה לצילומים הזוכים. "זאת חוויה מיוחדת עבורם שעוזרת לביטחון העצמי בלימודי האנגלית. גילינו בני נוער דעתנים שחיפשו דרך להביע את עצמם".

 

"הקהילה שלי תמנע ממני ללמוד?" (צילום: בלגז חוסיין) (צילום: בלגז חוסיין)
"הקהילה שלי תמנע ממני ללמוד?"(צילום: בלגז חוסיין)

בקה אל-גרבייה. הגדר חוצה את הכפר (צילום: רובה גנאים) (צילום: רובה גנאים)
בקה אל-גרבייה. הגדר חוצה את הכפר(צילום: רובה גנאים)
לצד צילומי תרבות כדוגמת אנשים מתפללים במסגד או תהליך הכנת קפה מתחו כמה מהתלמידים ביקורת קשה ומחאה על מציאות חייהם המורכבת. שורוק טאבט אבו-כף (16), תלמיד תיכון אורט אום בטין בכיתה י', עסק בצילום בהרס המבנים ביישובים הבדואים באמצעות תיעוד אישה שעומדת על הריסות. "המציאות שלנו רעה מאוד", כתב בן ה-16 בהסבר לתמונתו. "אנחנו לא יכולים לבנות בתים. אם אנחנו בונים מבנה אחד, מייד הורסים אותו. אם אין לנו בתים, איך יהיו לילדים שלנו חיים טובים יותר? אנחנו מקווים שבעתיד יהיה טוב יותר".

 

איימן אל-ג'לאל (17), תלמיד תיכון עמל תל שבע בכיתה י"ב, ביקר את השימוש שעושה צה"ל בשטחי הנגב לאימונים. בתמונה שצילם נראה אדם מטיל את מימיו על קוביית בטון ועליה שלט אזהרה צה"לי בנגב. "היה קול צחוק במכונית ואז ראינו שלט 'שטח אש. הכניסה אסורה'", נכתב בהסבר. "הנהג עצר להשתין והוא עשה את זה על השלט. פחדתי בגלל שהשלט שייך לצבא. הסצנה הזאת משקפת את הזלזול של הצבא כלפי הטבע. אלף שלטים כאלה מופיעים ברחבי הנגב ומגבילים את חופש התנועה של התושבים".


ג'ולי פישר, אשת שגריר ארה"ב, עם התלמידים - הצלמים (צילום: מתי שטרן) (צילום: מתי שטרן)
ג'ולי פישר, אשת שגריר ארה"ב, עם התלמידים - הצלמים(צילום: מתי שטרן)
 

 

בלגז חוסיין אבו-כף (16), תלמידת תיכון אורט אום בטין בכיתה י', צילמה תחת הכותרת "לשחרר את האסירות" תלמידה מאחורי שער נעול במטרה לשקף את קשיי הנשים במגזר הבדואי. "רוב הבדואים מונעים מבנותיהם ללכת לבית הספר או לתיכון למרות שהן מאוד חכמות", כתבה. "האבות שלנו רק חושבים על כבוד המשפחה ועדיין דואגים לכך כל הזמן. הם נותנים לבנים חופש לעשות מה שהם רוצים! נמאס לי מזה! אני בחורה חכמה ולא רוצה שהקהילה שלי תמנע ממני ללמוד. אני רק מנסה לומר 'איפה הצדק בחיי הנערות הבדואיות?'".

 

גם איבטיסם אבו-כף (16), תלמידת תיכון אורט אום בטין, הביעה בעבודתה מחאה על היחס לנשים. בצילום אישה ליד דלת נעולה כתבה: "חלק מהנשים בקהילה הבדואית אינן מורשות לצאת. הן יוצאות לבית הספר וחוזרות מייד לבית. הן אפילו לא מורשות לקנות מצרכים. תמיד יש מישהו אחר שיעשה את זה עבורן. הדלת הסגורה צריכה להיפתח. הקהילה חושבת שאין להן צרכים בחוץ וזה לא הוגן".

 

גם הסכסוך הישראלי-פלסטיני מופיע באחת מהעבודות הנבחרות. רובה גנאים (15), תלמידת כיתה י' בתיכון אלאנדלוס מבקה אל-גרבייה בחרה לצלם בשחור לבן את גדר ההפרדה המחלקת את בקה למערבית ומזרחית. "התמונה צולמה ליד גדר ההפרדה בין ישראל לגדה המערבית", כתבה. "הקיר המפריד את בקה ממזרח. חלק אחר מהכפר הופרד אחרי המלחמה בין ישראל לתושבי הגדה המערבית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שורוק טאבט אבו-כף
הריסות בתים בנגב. מחאה בתערוכה
צילום: שורוק טאבט אבו-כף
מומלצים